Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ Δ' ΑΝΑΣΣΕΙ

Του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ* 
Τι έγινε στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά;
Τι περίμεναν να γίνει οι πολίτες, οι ίδιοι αριστεροί και τι έγινε;
H σύγκριση είναι αναγκαία και επιβάλλεται. Ας την επιχειρήσουμε επιλέγοντας τον τομέα της δημοκρατίας. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, είναι σκόπιμη, διότι ο πρωθυπουργός, στην επετειακή ομιλία του στις 24 Ιανουαρίου 2016, ξεκίνησε αναφέροντας ότι ''φέραμε τη δημοκρατία στο προσκήνιο'' και διότι εδώ, σ' αυτόν τον τόπο,

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 2016 ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 8 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 2016 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 2016
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
Ο Ορίζοντας Γεγονότων σε συνεργασία με
το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού
επαναλαμβάνει την περσινή επιτυχημένη εμπειρία προσφοράς.
Καλλιτέχνες - Δάσκαλοι καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό προσφέροντας την

Ένα Μνημόνιο Μάρσαλ γεννιέται


Το ΟΧΙ στο ασφαλιστικό και η απειλή για έξοδο από την Σένγκεν φέρνει το "ανθρωπιστικό" Μνημόνιο-Έτοιμοι για τον νέο έντιμο συμβιβασμό. 

Μαρία Τσολακίδη

Η απειλή της Κομισιόν για έξοδο από την Σένγκεν, η οποία είναι μια καλυμμένη απειλή εξόδου από την Ε.Ε και ο "έντιμος συμβιβασμός" που ειπώθηκε ξανά από τον υπουργό Τσακαλώτο στην τελευταία εκδήλωση "The World in 2016 Gala Dinner" του Economist, βάζουν και πάλι την Ελλάδα σε μια

ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ! ''ΠΝΙΞΤΕ ΤΟΥΣ!''

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Γελοίο» χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό η γερμανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ντι Βελτ. Σαν να μην έφταναν αυτά, τώρα απειλούν οι Γερμαναράδες και τα φερέφωνά τους την Ελλάδα με αποβολή ντε φάκτο από τη ζώνη Σένγκεν, αν δεν βάλει η χώρα μας το Πολεμικό Ναυτικό της να …πνίγει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ (ANTIFA UBER ALLES)

Σύμφωνα με την νέα έρευνα του ΙΝΑ-ΓΣΕΕ, η οποία εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης και εισοδημάτων συνολικά του γεωργικού πληθυσμού της χώρας για την περίοδο 2009-2011, 1 στους 3 αυτοαπασχολούμενους αγρότες και 4 στους 10 συνταξιούχους αγρότες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Επίσης η ίδια έρευνα σημειώνει ότι το ποσοστό φτώχειας στον γεωργικό πληθυσμό είναι γενικά διπλάσιο από το αντίστοιχο του μη γεωργικού, βάζοντας έτσι τέλος και στη συστημική προπαγάνδα για τους πλούσιους τεμπέληδες αγρότες που κάθονται στα καφενεία και απολαμβάνουν τις επιδοτήσεις της ΕΕ, ενώ ήταν η ίδια η ΕΕ που αποσύνδεσε τις επιδοτήσεις από την παραγωγή, αποσκοπώντας έτσι στην περαιτέρω διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την αύξηση του βαθμού εξάρτησης της κοινωνίας.
Την ώρα λοιπόν που το πιο φτωχό και παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού δίνει τη τελική του μάχη, γνωρίζοντας ότι αν περάσουν τα νέα μέτρα της «αριστερής» κυβέρνησης θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος του, την

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Καλωσόρισες Αστάθεια !

Χάιμε Παστόρ | μετάφραση Κατερίνα Σεργίδου 
To άρθρο "Καλωσόρισες Αστάθεια", δημοσιεύτηκε στο Viento Sur στις 23/1, μια μέρα μετά από την πρόταση του Πάμπλο Ιγλέσιας στους Σοσιαλιστές για το σχηματισμό κυβέρνησης, μαζί και με την Ενωμένη Αριστερά. Το πιο πιθανόν είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπάρξει ποτέ, γιατί οι όροι του Podemos δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το PSOE που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του Podemos, σε μια

Φιρμάνια και εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στην Ελλάδα

Η ομιλία του Ερίκ Τουσέν στο Ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθεί σύνοψη της ομιλίας που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ερίκ Τουσέν στις 14 Ιανουαρίου 2016 με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά). Το θέμα ήταν «Η ΕΚΤ, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ευρώπης». (Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε:http://www.guengl.eu/news/article/the-ecb-europes-unelected-government).
Ο Ερίκ Τουσέν έκανε την ομιλία του σε ένα πάνελ του οποίου συντονιστής ήταν ο Δημήτρης

Ενας χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Του Γ. Σιώζου
Όταν η κοινωνία έδειχνε το φεγγάρι, ο ανόητος και οι ανόητοι, ούτε καν έβλεπαν το Δάκτυλο
Μπορεί η Κυβέρνηση, να αγωνιά για την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά πλεονάσματα θράσους, διαθέτει απεριόριστα.
Για πια επιτεύγματα, μπορεί να επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, τί πραγματοποίησε από τις εξαγγελίες του, ως αξιωματική

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Από τα Τάγματα Ασφαλείας στην Απριλιανή Χούντα - Μέρος 7ο: Η Αριστερά ανακάμπτει προκαλώντας συναγερμό στο κράτος και στο παρακράτος (η απόδραση από τα Βούρλα, οι εκλογικές επιτυχίες της Αριστεράς, η εμφάνιση Καραμανλή, η ίδρυση της ΕΕΝΑ )


Από το πολύ καλό μπλογκ Μαύρη Οχιά αναδημοσιεύουμε το 7o μέρος της έρευνάς του.
Βρισκόμαστε στα μέσα του 1954. Η κυβέρνηση Παπάγου εμφανίζεται πανίσχυρη και αυτό επιβεβαιώνεται από τις δέκα αναπληρωματικές εκλογές που ακολουθούν την εκλογική της νίκη το 1952. Σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις, ο Συναγερμός αποσπά τοπικά κάθε φορά μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχε αποκτήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου 1952.
Σύντομα, όμως, η κυβέρνηση Παπάγου αρχίζει να νιώθει τους πρώτους τριγμούς. Από τη μία έχουμε τη ρήξη του Παπάγου με τον

Έφυγε από τη ζωή ο κιθαρίστας των Jefferson Airplane Πολ Κάντνερ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος του ψυχεδελικού ροκ της δεκατίας του '60 Jefferson Airplane, σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle.
Ο Πολ Κάντνερ, μία από τις μορφές που εμφανίστηκαν στη σκηνή του ιστορικού φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969, πέθανε από τις συνέπειες καρδιακής κρίσης.
Με κομμάτια όπως το "Somebody to Love", "White Rabbit" και άλλους ύμνους του κινήματος hippie, το συγκρότημα υπήρξε ένα από τα σύμβολα της αντικουλτούρας του

Από τα Τάγματα Ασφαλείας στην Απριλιανή Χούντα - Μέρος 6ο: Η άνοδος του Πάγκαλου στην εξουσία και η ταύτιση του κράτους με το παρακράτος ( εδραίωση του ΙΔΕΑ, ίδρυση της ΚΥΠ, Κόκκινη Προβιά, εκτέλεση Πλουμπίδη )


Από το πολύ καλό μπλογκ Μαύρη Οχιά αναδημοσιεύουμε το 6o μέρος της έρευνάς του.
Το φιλελεύθερο διάλειμμα 1950-1952 οδεύει προς το τέλος του καταδικασμένο σε αποτυχία από τις εσωτερικές αντιφάσεις των κεντρώων κυβερνήσεων της περιόδου αυτής, κυβερνήσεων στις οποίες ξεχωρίζει η μορφή του Νικόλαου Πλαστήρα.
Ενώ ο Πλαστήρας δήλωνε πως ο σκοπός του είναι η εθνική συμφιλίωση, δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να έρθει σε σύγκρουση με το ακροδεξιό παρακράτος που την υπονόμευε. Ενώ δήλωνε πως είναι ενάντια στη θανατική ποινή, επί των ημερών του εκτελέστηκαν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του. Ενώ ένα από τα βασικά της συνθήματα της κυβέρνησής του ήταν η "ειρήνευση", επί των ημερών του η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και απέστειλε εκστρατευτικό σώμα στον πόλεμο της Κορέας.
Στον αντίποδα, η καθαρόαιμη Δεξιά με ηγέτη τον αρχιστράτηγο Παπάγο, ήξερε τι ήθελε και πώς θα το πετύχει. Σίγουρη για το δρόμο του "νόμου και της τάξης" που θα ακολουθήσει, περίμενε με υπομονή να της δοθεί η ευκαιρία να ανεβεί στην εξουσία και να ολοκληρώσει με τον τρόπο αυτό τη νίκη των "εθνικόφρονων" δυνάμεων στον Εμφύλιο.
Και η ευκαιρία αυτή δε θα αργούσε. Ο λαός προσβλέποντας - όπως πολλές φορές κάνει μέσα από

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
Τελικά τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ξαφνικά σε μία νύχτα του Ιουλίου μεταμορφώθηκε; Μέχρι τότε ήταν όλα καλά; Άλλος παίρνει τα μοιρογνωμόνια και βλέπει μνημονιακή στροφή και μετατόπισή του στην κεντροαριστερά. Άλλος θεωρεί ότι αυτά που κάνει δεν είναι αριστερά, αλλά παραμένει αριστερά γιατί αυτά που κάνει τα κάνει γιατί ασκείται βία πάνω του. Υπάρχουν και άλλοι. Ο καθένας και τα ερμηνευτικά εργαλεία του…
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από αυτό που έκανε και κάνει. Δεν είχε ως προϋπόθεση προηγούμενου βίου, πολιτική βάση την απόλυτα τριγενή αναγκαία διάσταση: 1. Ρήξη με το παλιό, ανήθικο, ανεπαρκές και

ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: P.WATSA, J.PAULSON, ST.JOHNSON

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Στην Αθήνα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση οι P. Watsa, J. Paulson και St. Johnson επικεφαλής πολύ μεγάλων funds που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. δολλάρια και οι οποίοι μετά και τηντρίτη σκανδαλώδη ανακεφαλαίωση ελέγχουν ουσιαστικά τις τράπεζες αλλά και πλήθος μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας, ενώ έσω των τραπεζών έχουν στο χέριόλα τα “κόκκινα” και όχι μόνο δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην ουσία το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θέλουμε να χαιρετίσουμε την μεγάλη αγροτική κινητοποίηση και στο νομό μας με την πρωτοφανή συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία της Καλαμάτας και την συγκρότηση των μεγάλων μπλόκων στο Ασπρόχωμα και Καλό Νερό. Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών μέχρι την νίκη. Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε χθες από μαζικούς φορείς και τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και άλλα πολιτικά κόμματα και η θερμή ανταπόκριση των αγωνιζόμενων αγροτών στην συμπαράσταση της ΛΑΕ και των φορέων είναι η απάντηση ότι μόνο με την ενιαία πάλη και τη στήριξη όλου του λαού μπορεί να νικήσουν και οι αγρότες.

Γλέζος: Ζητώ συγγνώμη από τους Έλληνες...

«Ζητάω από τον ελληνικό λαό για πολλοστή φορά συγγνώμη γιατί εμπιστεύθηκα ανθρώπους που δεν ήθελαν τίποτ' άλλο παρά την...εξουσία».
Με αυτά τα λόγια ο Μανώλης Γλέζος επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του με την οποία κατακεραυνώνει το κυβερνών κόμμα, του οποίου υπήρξε μέλος μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς βρέθηκε την Πέμπτη στο μπλόκο των αγροτών στα διόδια της Κορίνθου
σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Συγγραφέας εξευτέλισε την υπουργό Μετανάστευσης της Δανίας

Στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη ένας φάκελος με μία επιστολή κι ένα παλιό δαχτυλίδι έφτανε στο γραφείο της υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας Inger Støjberg. Είχε προηγηθεί μια...
πανευρωπαϊκή θύελλα αντιδράσεων, καθώς στο φως της δημοσιότητας είχε έρθει εκείνες τις μέρες η πρόθεση της Δανίας να δημεύει χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της. Ανάμεσα στους πολλούς που ύψωσαν τη φωνή τους - ο Δανός συγγραφέας Christian Mørk, συγγραφέας επίσης και της επίμαχης

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος δυσφήμησης της αριστεράς

Στο γήπεδο του Τάεκ Βο Ντο, η γιγαντοοθόνη πρόβαλε με τεράστια γράμματα: “Γράψαμε ιστορία”. Ασφαλώς. Καμία αντίρρηση. Ιστορική πρωτιά αποτελεί η πλήρης μεταστροφή και η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού από τον Σύριζα σε χρόνο ρεκόρ,παρόλο που η σήψη ήταν ήδη εγκατεστημένη στον πυρήνα του πολύ πριν εκδηλωθεί. Καμία σύγκριση με τη μακρόχρονη μεταστροφή των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων προς τον νεοφιλελευθερισμό. Όντως έγραψε ιστορία...
Ό,τι έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία ως αριστερά και αξίες της αριστεράς ο Σύριζα το εξευτελίζει πιάνοντάς το στο στόμα του, το δίνει βορά στους υπαλλήλους των καναλαρχών εργολάβων και στους ξένους ομολόγους τους που λοιδορούν τις απελευθερωτικές ιδέες της αριστεράς ταυτίζοντάς τες με τον Σύριζα.

Α. Αλαβάνος: «Aν ο Συριζα είναι αριστερά, εγώ δεν είμαι αριστερός»

Α. Αλαβάνος στις Σέρρες, 27.1.2016
«Με φόντο τα ελληνικά τοπία με χιλιάδες απεγνωσμένους αγρότες με τα τρακτέρ τους στο δρόμο, τις αστικές περιοχές με δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς γραβατωμένους ή όχι σε διαδηλώσεις, τα πελάγη μας με τους ναυτεργάτες να βάζουν τις μηχανές των καραβιών στο στοπ, τα σπίτια οικογένειες να βγάζουν τις άγριες χειμωνιάτικες νύχτες μέσα στα δωμάτια της ανεργίας, της στέρησης και του φόβου για το αύριο, πανηγύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα προκλητικό και βάρβαρο τρόπο, τον ένα χρόνο της θλιβερής του παρουσίας ως κυβέρνησης του τρίτου και πιο σκληρού μνημονίου. Και

Η ανάπτυξη της Ε.Ε λέγεται σκλαβοπάζαρο


Το ΔΝΤ ξεσκεπάζει την επιχείρηση "Πρόσφυγες"-Έρχεται το νέο μεσαιωνικό εργατικό δίκαιο της Ε.Ε
Ξενοφώντας Ερμείδης
Δεν βιάζονται να λύσουν το προσφυγικό διότι πρώτα πρέπει να φτιάξουν τους νόμους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που να νομιμοποιούν το σκλαβοπάζαρο και ο εργασιακός μεσαίωνας να γίνει μια πραγματικότητα με το ιλουστρασιόν της ευρωπαϊκής προόδου χωρίς να θιχτεί η εικόνα της δημοκρατίας που δήθεν υπηρετεί.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ


«ΦΩΛΙΕΣ» ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ISIS ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ
Οι ακραίοι εθνικισμοί και η δογματική θρησκευτικήμισαλλοδοξία , βάζουν το πάθος της δικαίωσης και επιβολής, πάνω από το μακροχρόνιο συμφέρον της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, με τους αλλόδοξους και αλλοεθνείς γείτονές τους. Τα Βαλκάνιαέχουν ένα κακό παρελθόν αιματηρών εθνοτικώνσυγκρούσεων , αλλά και ένα ανησυχητικό παρόν, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες ακραίων συμπεριφορών, που στον πυρήνα τους ενυπάρχει οθρησκευτικός φανατισμός.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Νίκος Χουντής προς Κομισιόν: «Γιατί ζητάτε από τον Έλληνα αγρότη να πληρώσει όλα τα βάρη, για τα οποία οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του δέχονται -και σωστά- ενίσχυση;»

Υπάρχει χώρα της ΕΕ που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,
· δεν επιδοτεί το κόστος ενέργειας των αγροτών;
· δεν επιδοτεί την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών;
· φορολογεί από το 1ο ευρώ τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών;
· τους καλεί να πληρώσουν 100% προκαταβολή φόρου;
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που στην ουσία θέτει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής προς την Κομισιόν, σε ερώτηση που κατέθεσε για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των Ελλήνων αγροτών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΞΕΝΗΝ;*

Toυ EYTYXH ΜΠΙΤΣΑΚΗ*
Ο χρόνος είναι γρήγορος ίσκιος πουλιών
(Ελύτης)
Πέρασε ένας χρόνος με κυβέρνηση της Αριστεράς. Ακριβέστερα: Αριστεράς και πατριωτικής Δεξιάς (ΑΝ.ΕΛΛ.). Τι παρέλαβε η νέα κυβέρνηση; Μια χώρα χρεοκοπημένη. Τα ταμεία άδεια, τεράστιο χρέος και τις αλυσίδες των δύο μνημονίων που υπέγραψαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κεφαλαίου και, με τη διαμεσολάβηση του τοπικού, πρόθυμοι διεκπεραιωτές του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Γρηγόρης Κλαδούχος: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ: ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ενημέρωσαν για εκδήλωση στο Κιάτο, Σάββατο το βράδυ. Ανέφεραν ότι ήταν προσκεκλημένος ο υπουργός Γ. Τσιρώνης. Και άλλοι θεσμικοί φορείς. Ο κ. Τσιρώνης, όμως, όπως μας είπαν, την τελευταία στιγμή ειδοποίησε ότι δεν θα παρευρισκόταν. Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί, που είχαν πάει για να του τα πουν ή να τον ακούσουν. Ίσως δεν είχαν σκεφτεί ότι οι αγρότες ήταν στον Ισθμό.
Η όλη εκδήλωση, δηλωμένη πρόθεση , είχε το τι θα γίνει με το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Την διένεξη υπουργείου ( και εθνικού σχεδίου) με τον περιφερειάρχη Τατούλη. Υπόδηλη, όμως, η νομιμοποίηση των βουλευτών Κορινθίας του

Ανάγκη για ενωτικό ανατρεπτικό δημοκρατικό αντιμνημονιακό προσανατολισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων

ΔΗΛΩΣΗ –ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Θανάση Πετράκου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε.
Στη σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσηνίας, οι οποίοι με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα κατέκλυσαν την πλατεία της Καλαμάτας, η ΛΑ.Ε. Μεσσηνίας ήταν παρούσα με μεγάλη αντιπροσωπεία για να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και του νομού μας. Ο Θανάσης Πετράκος μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Πολλά ειπώθηκαν, πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα φιλοτεχνηθούν. Πολλά θα έχουν σημασία κι άλλα τόσα καμμία.
Ένα χρόνο μετά την ψήφο ανατροπής του λαού, που θέλησε να σπάσει τα μνημονιακά δεσμά του, ο ίδιος λαός βρίσκεται δέσμιος μιας δράκας αδίστακτων προσώπων, που του υποσχέθηκαν απελευθέρωση και χειραφέτηση την ώρα που υπόγεια έσκαβαν τα θεμέλια της νεομνημονιακής φυλακής.
Το χειρότερο λάθος που έχει να κάνει αυτός ο λαός είναι να πιστέψει ότι είναι άξιος της μοίρας του, ότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι που του αναλογούν, να παραιτηθεί. Να δεχθεί ότι αξίζει να τιμωρηθεί

Γιατί ο Ερντογάν έγινε έξαλλος με τους ακαδημαϊκούς που ζητούν ειρήνη;

Διότι ο πόλεμος είναι η επιβίωσή του...
Του Οσμάν Σαχίν *
Ο τουρκικός στρατός πολιορκεί πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, απαγορεύοντας την κυκλοφορία έτσι ώστε ολόκληρες κοινότητες να έχουν φτάσει στα όρια του λιμού, και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις με βαρέα όπλα σκοτώνοντας αμάχους, με το πρόσχημα ότι πολεμά την “τρομοκρατία” του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Πριν από λίγες ημέρες την Τουρκία επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στις επίσημες δηλώσεις, που δημοσιεύτηκαν

ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε, ΣΤΟ liberal.gr KAI ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ο Παν. Λαφαζάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα liberal.gr και στον Θανάση Μαύριδη.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ:Βρεθήκατε εκτός Βουλής. Τη μία ημέρα ήσασταν η μία από τις δύο κυρίαρχες απόψεις στο κυβερνητικό κόμμα και την άλλη ήσασταν εκτός Βουλής...

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Μανώλης Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στις εντολές των δανειστών

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος γράφει στο tvxs.gr, με αφορμή τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απαντά στο... ακόλουθο ερώτημα: «Αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ευρώπη ή η Ευρώπη άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ;».
Θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι η Ευρώπη, τι εννοούμε όταν λέμε «Ευρώπη» και τι εννοούμε όταν λέμε «ΣΥΡΙΖΑ».
- Με την λέξη «Ευρώπη» δεν περιγράφουμε ούτε γεωγραφικά όρια, ούτε τα πολιτιστικά, ούτε και τους λαούς που κατοικούν σε αυτήν την ήπειρο.

Ο αγώνας των αγροτών, δεν κλείνει, ανοίγει δρόμους

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 
Λάρισα, 23-01-2016.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι γιατροί, μέλη της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ., ζώντας καθημερινά το μόχθο των πατεράδων και των αδερφών μας, των αγροτών της πατρίδας μας, αλλά και την αγωνία τους για τη διάλυση του ΕΣΥ, των προνοιακών δομών και του κοινωνικού κράτους, χαιρετίζουν τις μεγαλειώδεις, ενωτικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Στις 25 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένα χρόνος από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβερνητική εξουσία. Οι στιγμές, που έζησαν, τότε, οι Έλληνες, ήταν ιστορικές. Ένα κόμμα της αριστεράς θα κυβερνούσε για πρώτη φορά τη χώρα. Όλα έμοιαζαν μαγικά εκείνο το βράδυ. Ο αέρας μύριζε ελευθερία. Η αισιοδοξία και η ελπίδαεξαφάνισαν για λίγο τη μουντάδα και τηντρομοκρατία. Ένα χρόνο μετά όχι μόνον δεν άλλαξε κάτι, αλλά γυρίσαμε πίσω. Όλα εκείνα που απέρριψαν οι ψηφοφόροι, εγκρίνονται από το μνημονιακό ελληνικό κοινοβούλιο με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

O Λαπαβίτσας για το παρασκήνιο της παράδοσης Τσίπρα

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών, 24 Ιανουαρίου 2015
Ήταν μια ατέλειωτη χρονιά, όπως συνήθως γίνεται όταν οι στιγμές είναι ιστορικές. Η 25 Ιανουαρίου 2015 έφερε την ελπίδα βαθιάς κοινωνικής αλλαγής και την προσδοκία πληρέστερης προσωπικής ζωής. Η χαρά αποτυπώθηκε έντονα στα πρόσωπα τη βραδιά εκείνη. Ένα χρόνο αργότερα κυριαρχεί η απογοήτευση και ο θυμός. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη στις διαπραγματεύσεις, υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο κι εφαρμόζει την πολιτική που

ΣΥΡΙΖΑ: Έναν χρόνο μετά

Αντώνης Νταβανέλος
Με το ασφαλιστικό ολοκληρώνεται η σοσιαλφιλελεύθερη μετάλλαξη.
Στις 25 Γενάρη 2015 η εργατική και λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία πανηγύριζε: γιόρταζε την ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και την άνοδο στην κυβερνητική εξουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα.
Δεν ήταν μια «εναλλαγή», ήταν μια πραγματική πολιτική ανατροπή. Η κυρίαρχη τάξη και οι διεθνείς σύμμαχοί της –οι δανειστές– είχαν δώσει σκληρή μάχη για να

Το κατάντημα της ‘Αριστεράς’

Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος PhD
Υπάρχουν τα ‘οικονομικά της ανεργίας’ και τα ‘οικονομικά της πλήρους απασχόλησης’. Ένα χρόνο με ‘πρώτη φορά αριστερά’, όλοι έχουμε πειστεί πια, ότι αυτή η κυβέρνηση ασκεί τα οικονομικά της ανεργίας ως την μοναδική πολιτική που θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Παρακάτω έχω μια μικρή ιστορία, πως αυτοί που ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγή τους από τη επιστήμη-φιλοσοφία του Μαρξ, πηγαίνουν δήθεν να

ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΒΑΤΑΣ», ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ

1. Η Πολιτική Οικονομία έχει δυστυχώς τους δικούς της αδήριτους νόμους.
2. Ο «αναχρονισμός» της ύπαρξης εκτεταμένων μικροαστικών στρωμάτωνήταν πάντα η Μεγάλη Πρόκληση του ελληνικού καπιταλισμού. Ο αναχρονισμός αυτός, παρ όλες τις προσπάθειες, παρέμεινε ως σημείο αντιλεγόμενο, καθώς οι απόπειρες άρσης ματαιωνόταν λόγω της ανάγκης της αστικής τάξης της χώρας και των πολιτικών της εκπροσώπων

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Ο Αντόνιο Γκράμσι και ο φασισμός

του Σπύρου Μαρκέτου
Ο Αντόνιο Γκράμσι και ο φασισμός[1]
H ανακοίνωση που ακολουθεί δεν εστιάζει στις ενδεχόμενες χρήσεις του Γκράμσι σήμερα, μολονότι παρεμπιπτόντως εξυπονοεί κάποιες από αυτές. Θέλει απλώς να αναπλάσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκροτείται η γκραμσιανή σκέψη, ώστε ν’ αναδείξει μέσα από ένα είδος αρχαιολογίας κάποιες σχέσεις της μ’ αυτό. Αναμφίβολα η ανάγκη κατανόησης κι αντιμετώπισης του φασισμού καθοδηγεί βασικές προβληματικές αυτής της

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤPΑΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Π.Σ ΤΗΣ ΛΑΕ ΚΑΙ τ.ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Η κυβέρνηση έντρομη μπροστά στο τεράστιο κύμα των κινητοποιήσεων των αγροτών ,των ελεύθερων επαγγελματιών , των μισθωτών ,των συνταξιούχων και της νεολαίας έδωσε σήμερα συνέντευξης τύπου με την ψευδαίσθηση ότι κάμψει τις μεγαλο αγωνιστικό ποτάμι του λαου.
Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ.Τρ. Αλεξιάδης και ο υπουργός Εργασίας κ.Γ. Κατρουγκαλος στην σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου επιχείρησαν να παραπλανήσουν τον Ελληνικό λαό και τους αγωνιζόμενους

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Οι εφαρμοζόμενες από το 2010 πολιτικές στην Ελλάδα, οι ονομαζόμενες και μνημονιακές πολιτικές έχουν συγκεκριμένους στόχους που δεν αφορούν μόνο τα δημοσιονομικά. Στο χώρο της αγροτικής οικονομίας ο στόχος είναι η ανάπτυξη μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα ελέγχουν την παραγωγή αλλά και τη γη. Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός βασική προϋπόθεση είναι η εξόντωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και η λεηλασία της γης τους. Βασικά όπλα στην προσπάθεια αυτή είναι η δημιουργία συνθηκών αδυναμίας επιβίωσης και η υπερχρέωση . Με τον τρόπο αυτό οι

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Ένα σχέδιο Β για την Ευρώπη

Κάλεσμα για να δημιουργήσουμε ένα χώρο σύγκλισης ενάντια στη λιτότητα και για την οικοδόμηση μιας πραγματικής δημοκρατίας.
Τον Ιούλιο του 2015 γίναμε μάρτυρες ενός χρηματοπιστωτικού πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από την Ενωμένη Ευρώπη (ΕΕ) και τους θεσμούς της ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ καταδίκαζε τον ελληνικό πληθυσμό να συνεχίσει να υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας που ο ίδιος είχε απορρίψει δυο φορές μέσα από τις κάλπες. Αυτό το

Πρόγραμμα ΛΑΕ: για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή με σοσιαλιστικό προσανατολισμό

Πάνος Κοσμάς
Η  διαδικασία προς την ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ αποκτά αντικειμενικά τη σημασία κρίσιμου πολιτικού στοιχήματος για την ανασυγκρότηση μιας μαζικής ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Οι όροι της συγκρότησής της, η αποσαφήνιση της οργανωτικής και πολιτικής της ταυτότητας, τα στοιχεία της ιδεολογικής της φυσιογνωμίας, θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες στην περαιτέρω πορεία του εγχειρήματος. Σε αυτήν τη διαδικασία, η «παραγωγή» του προγράμματος της ΛΑΕ είναι πολύ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Δ. Μυταράς: Με διέγραψαν από την Ακαδημία Αθηνών επειδή δεν βλέπω


Πριν από 2μισι περίπου χρόνια, ταυτόχρονα με την εκλογή μου στην Ακαδημία Αθηνών, είχα μία οπτική νευροπάθεια την οποία δεν διαπιστώσαμε αμέσως και αναγκάστηκα να πάω στη Σουηδία.
Εκεί διαγνώσθηκε η πάθησή μου. Αυτή η πάθηση επέρχεται, αλλά διαρκεί συνήθως 4 χρόνια.
Σε αυτό το διάστημα εγώ δεν έβλεπα και δεν μπορούσα να περπατήσω μόνος μου στον δρόμο. Να σκεφτείτε ότι έχω μια γυναίκα που μου γράφει τα βιβλία μου.
Στο ίδιο διάστημα δεν μπορούσα να πάω στην Ακαδημία. Μάλιστα, τους είχα στείλει και τρία γράμματα τα οποία είναι ήδη ανακοινωμένα. Τους έγραφα λοιπόν ότι δεν μπορούσα να πηγαίνω για αυτό τον λόγο. Και η απάντηση ήταν ότι

ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ και ΜΕΛΟΥΣ του Π.Σ.ΤΗΣ ΛΑΕ
Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από τη Κρήτη μέχρι τον Έβρο γιατί δεν αντέχουν άλλο τα βάρβαρα εξοντωτικά μέτρα του 3ου Μνημονίου που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ,Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ.
Η ΛΑΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των αγροτών και είναι μια συμπαράσταση όχι με λόγια αλλά με έργα διότι εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο .
Το 3ο Μνημόνιο αφανίζει κυριολεκτικά τους αγρότες. Οι εξαιρετικά υψηλές εισφορές, τόσο για την

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ! ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΟΡΦΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στηνκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ και στο «κουαρτέτο» να τους αφανίσουν οικονομικά και κοινωνικά με τα εξοντωτικά μέτρα για τοασφαλιστικό, την υπερφορολόγηση και τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας που οδηγούν απαγορευτικά ύψη το κόστος

Έφυγε ο Ιταλός σκηνοθέτης Έτορε Σκόλα

Πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών, σε νοσοκομείο της Ρώμης, ο Ιταλός σκηνοθέτης Έτορε Σκόλα. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους «ποιητές» του ιταλικού κινηματογράφου, όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».
Από τα γνωστότερα έργα του, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θυμίζουν τα «C' eravamo tanto amati» («Είχαμε αγαπηθεί τόσο») με τους Στεφάνια Σαντρέλι, Νίνο Μανφρέντι και Βιτόριο Γκάσμαν, «Una Giornata Particolare» («Μια ξεχωριστή μέρα») με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν και «La Famiglia» («Η Οικογένεια») με τον Βιτόριο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

του Γρηγόρη Κλαδούχου
Χιλιάδες Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις- όπως δηλώνουν στο ΒΗΜΑ της Κυριακής Κούρδοι στην Αθήνα - έχουν θύματα κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Από τις 12 Αυγούστου η περιοχή του Κουρδιστάν βρίσκεται κάτω από καθεστώς στρατιωτικού νόμου.
Διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο δραστηριοποιήθηκαν υπέρ του Κουρδικού λαού. Ανάμεσα στις 1100 προσωπικότητες ο Νόαμ Τσόμσκυ και πολλοί πανεπιστημιακοί της Τουρκίας.
Ενώ πολλοί πανεπιστημιακοί και δημοκράτες στην Τουρκία είναι υπόδικοι για αυτήν την πρωτοβουλία, η ΑΥΓΗ της Κυριακής προβάλλει στην πρώτη σελίδα της κείμενο του Δημητρίου Αναγνωστάκη που επισημαίνει τα «ανοιχτά μέτωπα αστάθειας στο εσωτερικό της Τουρκίας». Η εφημερίδα μέσω του αρθρογράφου της μας ενημερώνει ότι η Τουρκία «αντιμετωπίζει πλέον δύο μέτωπα τρομοκρατίας». Ποια είναι τα δύο μέτωπα τρομοκρατίας; Ο αρθρογράφος μαζί με τις «επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού κράτους», προσθέτει

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Έφυγε ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Eagles, Γκλεν Φρέ


Συγκίνηση έχει προκαλέσει στους φίλους της μουσικής η είδηση του θανάτου του Γκλεν Φρέι, του παραγωγικότατου κιθαρίστα, τραγουδιστή, στιχουργού και ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος Eagles, που είναι παγκόσμια γνωστό για το χιτ «Hotel California» και άλλες επιτυχίες.
Ο Φρέι πέθανε χθες στα 67 του χρόνια, στη Νέα Υόρκη από επιπλοκές από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οξεία ελκογόνο κολίτιδα και πνευμονία, σύμφωνα με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος Οι Eagles, των οποίων η συλλογή «Their Greatest

Ellis: Το φιλμ μικρού μήκους του Robert De Niro με ελληνικούς υποτίτλους

Ο ηθοποιός, Ρόμπερτ Ντε Νίρο δημιούργησε το φιλμ μικρού μήκους με τίτλο «Ellis», το οποίο μιλάει για τις συγκλονιστικές ιστορίες των μεταναστών που κατέφθασαν στις αρχές του αιώνα στο γνωστό Ellis Island, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.
Ο βραβευμένος με Oscar Robert De Niro συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον installation artist JR στο φιλμ μικρού μήκους με τίτλο «Ellis», το οποίο πραγματεύεται τις συγκλονιστικές ιστορίες των μεταναστών που κατέφθασαν κατά εκατομμύρια στις αρχές του αιώνα

Η αγροτική οικονομία στην πολιτική της ρήξης

ΤΟ ΧΘΕΣ
Καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πλέον πως η κρίση παίρνει χαρακτηριστικά μονιμότητας για την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα αρνούνται ή αδυνατούν να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της κρίσης οι αναφορές στον πρωτογενή τομέα όλο και πληθαίνουν. Από τη μια μεριά βρίσκονται οι υπηρέτες των πολιτικών του κεφαλαίου που τρομοκρατώντας ισχυρίζονται πως δεν παράγουμε τίποτα και πως αν είμαστε πειθήνιοι στα κελεύσματα των υπηρετών του κεφαλαίου θα πεθάνουμε από την πείνα. Από την άλλοι όλοι αυτοί οι οποίοι από διάφορες πολιτικές αφετηρίες και με διαφορετικές σκοπιμότητες

Michel Husson κατά Κατρούγκαλου: «Δεν μπορώ να καλύψω μια πολιτική που προσποιείται ότι αντιστέκεται»!

Ιδού η απάντηση του γνωστού Γάλλου οικονομολόγου και μέλους της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος Michel Husson στη πρόσκληση να συνεργαστεί με τους Έλληνες υπουργούς Κατρούγκαλο και Αναγνωστοπούλου, προκειμένου αυτοί να «αντισταθούν καλύτερα στις πιέσεις της Τρόϊκα» (Βλέπε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης αμέσως μετά την απάντηση του Husson που ακολουθεί).
«Με την ιδιότητά μου του εμπειρογνώμονα στο ζήτημα των συντάξεων, (και όχι με εκείνη του μέλους της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος), δέχτηκα πρόσφατα μια πρόσκληση να