Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Το «αντίο» του Όλιβερ Στόουν στον Φιντέλ

Με ένα κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο οσκαρικός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο.
Χαρακτηρίζει τον...θάνατό του μεγάλη απώλεια για όσους πιστεύουν στην ανεξαρτησία, αλλά νίκη εκδίκησης για όσους γιόρτασαν τον θάνατό του και περιγράφει τον Κάστρο που γνώρισε μέσα από τα τρία ντοκιμαντέρ που γύρισε, το καθένα με διαφορετική «ματιά», όπως αναφέρει: Στο «Κομαντάντε», ήταν ανοιχτός, σε μια προσπάθεια πέντε ημερών, δείξαμε τον αυθορμητισμό του και τη ζεστή του προσωπικότητα, η οποία μετά από μια επιτυχημένη προβολή στο

Κούβα: εκεί που οι εκλογές δεν είναι της πλάκας


Στις 24 Απρίλη 2015 στην Κούβα διεξάγονται οι τοπικές εκλογές, οι οποίες γίνονται κάθε 2,5 χρόνια. Υπάρχουν και στη χώρα μας αυτοί που χαμογελούν ειρωνικά στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων, ακόμα και σήμερα που το πολιτικό σύστημα και ο κοινοβουλευτισμός τους, βιώνει τον απόλυτο εκφυλισμό διεκπεραιώνοντας τις λογιστικές εργασίες των δανειστών και λοιπών εταίρων. Ας τους αφήσουμε να το γλεντήσουν, και ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την εκλογική διαδικασία μιας χώρας που δεν είναι της πλάκας και οι άνθρωποι εκεί δεν ψηφίζουν για πλάκα.
Οι τοπικές εκλογές στην Κούβα είναι μια σοβαρή διαδικασία, καθώς τα τοπικά Λαϊκά Συμβούλια θεωρούνται και είναι, το κύτταρο της Λαϊκής Εξουσίας. Το Λαϊκό Συμβούλιο (της Λαϊκής Εξουσίας), είναι υποδιαίρεση του Δήμου με βάση τον αριθμό των κατοίκων. Ένας Δήμος έχει πολλά Λαϊκά Συμβούλια, ένα σε κάθε γειτονιά, και το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας, που εκλέγεται με την ίδια διαδικασία.
Στις 24 Φλεβάρη ξεκίνησε η εκλογική καμπάνια με τη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων. Στην Κούβα δεν κατεβαίνουν κόμματα αλλά πρόσωπα στις εκλογές, ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα υποδεικνύει υποψήφιους.

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Μανώλης Γλέζος: Ο Φιντέλ δεν πέθανε...

Με ένα συγκινητικό μήνυμα το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς Μανώλης Γλέζος αποχαιρέτησε τον πατέρα της κουβανικής Επανάστασης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.
Ο...Μανώλης Γλέζος αναφέρει:

«Αγαπητέ Ραούλ Κάστρο

Viva Cuba, Vica Cuba, Viva Cuba

Il primo libero territorio dell America
Ο Φιντέλ, ο Τσε Γκεβάρα, εσύ και οι Κουβανέζοι μου έμαθαν, όταν είχα έλθει στην Κούβα πριν από

«Η Ιστορία θα με δικαιώσει»...

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν το τελευταίο σύμβολο μιας επικής εποχής που δεν τελείωσε μαζί του την Παρασκευή. Είχε τελειώσει με τις...αλλαγές που σφράγισαν τον κόσμο τα χρόνια 1989-1991. Οσο, όμως, εκείνος ζούσε την κρατούσε ζωντανή.
Ο υλικός κόσμος των παλιών ιδανικών, δηλαδή οι φορείς τους, είχε συρρικνωθεί απελπιστικά, αλλά μια χώρα και ένας ηγέτης συνέχιζαν να μένουν πιστοί στο ιδανικό της κοινωνικής επανάστασης, υπερασπίζοντας μόνοι εναντίον σχεδόν όλων αυτά που είχαν πετύχει. Δεν ήταν λίγο. Ηταν ένα παράδειγμα που απέπνεε την αίσθηση της αξιοπρέπειας και ενέπνεε τον σεβασμό και τον θαυμασμό

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

ΣΩΤΗΡΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Σε τούτον τον τόπο πολλά χρόνια παίζεται ένα μονότονο έργο. Οι ηθοποιοί, ταλαντούχοι κι ατάλαντοι, αλλάζουν. Η παράσταση μπροστά στον ίδιο θεατή, τον ελληνικό λαό. Το δικομματικό παιχνίδι καλά κρατεί. Οι μεσσίες, πριν από την κρίση και μετά, που θα οδηγούσαν την χώρα στην πρόοδο και την ευημερία και θα την έβγαζαν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, πολλοί. Κάθε φορά που η εξουσία περνούσε σε άλλα χέρια, απαράλλακτη η επωδός για την «καμένη γη» που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη. Και το σήριαλ καλά κρατεί. Τα αντίπαλα δίδυμα των σωτήρων

Στην κορυφή του κόσμου η παιδεία της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο

Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα
Το επίπεδο της παιδείας της Κούβας τοποθετείται σε αντίστοιχα υψηλό με αυτό του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανσίας και της Ελβετίας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία έτρεξε μεγάλη έρευνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική.
Η παγκόσμια τράπεζα εξέτασε τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτής της ηπείρου, το κοινωνικό οικονομικό πεδίο στο οποίο συγκροτούνται και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Viva Fidel!...Εκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αβάνας απέτισαν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο...
Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο, στο...πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης

των Fernando Garcia – Oscar Sola
«Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα “ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».
Με τούτα τα λόγια έκλεισε την ιστορική του απολογία, στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, κατηγορούμενος για την επίθεση στη Μονκάδα, στις

Εννέα διάσημες (και σύντομες) φράσεις του Φιντέλ

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν γνωστός για τις πολύωρες ομιλίες του στα συνέδρια του ΚΚ Κούβας: Όλοι κουράζονταν, εκείνος όμως...συνέχιζε απτόητος για ώρες.
Υπάρχουν όμως και αρκετές σύντομες φράσεις, με τις οποίες πέρασε στην ιστορία. Άλλες είχαν δραματικό τόνο, άλλες χιούμορ.
Ιδού οι πλέον γνωστές:
Λίγο προτού αναχωρήσει από το Μεξικό για να αρχίσει την επανάσταση στην Κούβα:
«Αν φύγω, θα φτάσω. Αν φτάσω, θα μπω. Αν μπω, θα θριαμβεύσω.»

Φιντέλ Κάστρο: Εννιά δεκαετίες επαναστάτης

Δεν έγινε μπλουζάκι όπως ο Ερνέστο. Η εικόνα του δεν γέμισε εφηβικά δωμάτια και μόνο ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκέφτηκε να κάνει τατουάζ με το πρόσωπό του. Κι όμως ο Φιντέλ Κάστρο, κέρδισε τη θέση του μεταξύ των μεγαλύτερων επαναστατών της ιστορίας.
Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ορκίζονται στο όνομά του και τους εκατομμύρια άλλους, που θα εύχονταν να είχαν πετύχει οι απόπειρες δολοφονίας της CIA, ο Φιντέλ αποτέλεσε ένα από τα σύμβολα της πολυτάραχης ιστορίας που μας κληροδότησε ο 20ός αιώνας. Θα μπορούσαν να το βεβαιώσουν οι εννέα Αμερικανοί

Εντουάρντο Γκαλεάνο: Φόρος τιμής στον Φιντέλ!

Yπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα λένε οι εχθροί του...Oτι επέζησε από 637 απόπειρες κατά της ζωής του...Οι εχθροί του λένε ότι ήταν ένας μη εστεμμένος βασιλιάς που μπέρδευε την ενότητα με την ομοφωνία. Και σ' αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο.
Οι εχθροί του λένε...πως εάν ο Ναπολέων είχε μια εφημερίδα όπως η Granma, κανένας Γάλλος δεν θα είχε μάθει την καταστροφή στο Βατερλό. Και σ' αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο.
Οι εχθροί του λένε ότι άσκησε την εξουσία μιλώντας πολύ και ακούγοντας λίγο, γιατί είχε μάθε να ακούει περισσότερο ήχους παρά φωνές. Και σ' αυτό οι εχθροί

Η ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Κούβα με τον Φιντέλ...

Βίντεο...
Το 1981 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια ιστορική συναυλία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αβάνας, στην Κούβα.
Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε...απογραμμάτιστα στην τελευταία συναυλία, όπου συνεχάρη και ασπάστηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο τους συνέδεε μια σχέση φιλίας.
«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν

Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα...

Το ιστορικό γράμμα του αποχαιρετισμού τους...
Το 1928 γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, επαναστάτης σύντροφος και κεντρικός ήρωας της κουβανέζικης επανάστασης, πριν να γίνει, μετά την...
μυστηριώδη δολοφονία του στη Χιλή το 1967, ένα παγκόσμιο σύμβολο της κομμουνιστικής επανάστασης για όσους πιστεύουν τις κομμουνιστικές ιδέες. Το 1967, κουρασμένος από τον επίσημο ρόλο του στην Κοπύβα, ο

Αντίο Φιντέλ...

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο απεβίωσε χθες Παρασκευή το βράδυ στην Αβάνα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.
«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», (05:29 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.
«Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με ένα βροντερό: "Hasta la victoria siempre!" ("Μέχρι τη νίκη" ) τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.
Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Από την Πρωτομαγιά του 1926 έως το Μον Πελεράν του 2016 - 7 σημεία για το Κυπριακό

Μάνος Μαθιουδάκης-Πέτρος Γιαννούλης

Ένα γράμμα από την Κύπρο.

Η επί της αρχής στάση υπέρ ή κατά της δη­μιουρ­γί­ας Δι­ζω­νι­κής Δι­κοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΔΔΟ) ως συ­γκε­κρι­μέ­νης μορ­φής λύσης του Κυ­πρια­κού, απο­τε­λεί μια γραμ­μή πο­λι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης, όπως φά­νη­κε ξε­κά­θα­ρα και από το δη­μο­ψή­φι­σμα του 2004 για το σχέ­διο Ανάν και μετά. Η αντι­πα­ρά­θε­ση αυτή αντα­να­κλά­ται και στο ση­με­ρι­νό πο­λι­τι­κο-κομ­μα­τι­κό σκη­νι­κό με τη διαί­ρε­ση σε μπλοκ

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για τα σκουπίδια...

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Το δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στη συνεδρίαση της 21/11/2016 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο μας.

Το δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης διατυπώνει ομόφωνα ,για άλλη μία φορά, την θέση του υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο μας και την αντίθεσή του

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ...για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/2016

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, η Συμπολιτεία ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα αφορά τη συζήτηση για γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αφού καυτηρίασε το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει

Αλληλεγγύη - Αντίσταση στο Ξυλόκαστρο: Ξεκινούν οι αιτήσεις των μαθητών που ενδιαφέρονται για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου

Με την επιμονή και τις προσπάθειες της ομάδας μας και κύρια των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται σε αυτή, καταφέραμε να πείσουμε τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να προχωρήσει στη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Είμαστε στο τελικό στάδιο. Ευχόμαστε να λειτουργήσει σύντομα.

Θα είμαστε δίπλα του με κάθε τρόπο.
Για πρώτη χρονιά θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατά το Σχολικό Έτος 2016-17, τόσο για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Όχι στη σύμβαση της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Καταγγελία στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά Τατούλη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΛΑΕ
Όχι στη σύμβαση της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Καταγγελία στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά Τατούλη
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της ΛΑΕ:
1) Καταγγέλλουμε την προσβλητική για τους Δημάρχους και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου φοβήθηκαν την αντίδραση των Δημάρχων, οι οποίοι έστω και αργά αντιδρούν έντονα

Ο προκλητικός Ντιέγκο Ριβέρα

Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα. Γνωστός και ως σύζυγος της Φρίντα Κάλο, ο Ριβέρα με το έργο του συνέβαλε στη δημιουργία αυτού που αποκλήθηκε Μεξικάνικη Αναγέννηση της Νωπογραφίας. Ο Ριβέρα γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1886 στην πόλη Guanajuato.
Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών του Σαν Κάρλος. Όταν ενηλικιώθηκε συνέχισε να σπουδάζει στην Ισπανία με κρατική υποτροφία και αργότερα

Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ: Κατ' ευθείαν από την Belle Epoque...

Η Μονμάρτη, το Μουλέν Ρουζ, τα καμπαρέ του Παρισιού είναι απόλυτα ταυτισμένα με ένα όνομα, αυτό του Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ. Ο σπουδαίος Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος, άνηκε στο εικαστικό κίνημα του μετα - ιμπρεσιονισμού και θεωρείται ο πατέρας της αφίσας. Η εμβάθυνσή του στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα στα καμπαρέ του Παρισιού - της λεγόμενης Μπελ Επόκ (Belle Epoque) - έδωσε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη 24 Νοέμβρη και Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00πμ

Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση:
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.
Τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στον χώρο του Δημοσίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους, που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στον Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, να εφαρμοσθεί.

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ: ΕΛΛΑΔΑ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΩΝ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΤΖΑΣΤΙΝ ΟΥΕΛΜΠΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Την ώρα που οι προκαθήμενοι της Ελληνικής εκκλησίας έχουν καταπιεί αμάσητα τρία ολόκληρα μνημόνια και ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων που απολαμβάνουν και της διαφύλαξης εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας, Τζάστιν Ουέλμπι, άστραψε και βρόντηξε καταγγέλλοντας

Οι εθνικοί εργολάβοι βαράνε το ζουρνά και η κυβέρνηση χορεύει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΕ
«Οι εθνικοί εργολάβοι βαράνε το ζουρνά και η κυβέρνηση χορεύει»
Η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου και στην τιμολόγηση των διοδίων ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι εθνικοί εργολάβοι «βαράνε το ζουρνά» και οι πρωθυπουργοί «χορεύουν».
Είναι απαράδεκτο:
1) Πριν καν παραδοθεί ολόκληρος ο περιφερειακός της Καλαμάτας να επιβάλλει ο ΜΟΡΕΑΣ αυξήσεις 35,7% στα διόδια (Αρφαρών, Θουρίας, Βελιγοστής, Παραδεισίων) και η κυβέρνηση να υπογράφει.

Η “ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ” ΜΚΟ “MAIDAN OF FOREIGN AFFAIRS”, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ SOROS, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
«Σεμινάριο» φιλο ουκρανοναζιστικής προπαγάνδαςδιοργανώνεται στο Δημαρχείο Παπάγου στις 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή της ουκρανικής ΜΚΟ «Maidan of Foreign Affairs» και χρηματοδότηση Soros. Στο «Σεμινάριο» θα χαιρετίσει και ο ουκρανός πρέσβης ενώ από ελληνικής πλευράς θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, ενώ βασικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός (!;) Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος, (Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής-Ειδικός σε θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας, Τρομοκρατίας κ.α.).

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Κωστής Στεφανόπουλος: Σύμβολο Εθνικής Ενότητας υπό την επιτήρηση της Δεξιάς

του Σπύρου Αντωνίου
Τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζει σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος. Φυσικά, μαζί με τις απαραίτητες υπερβολές και το ανάλογο ιστορικό «ξέπλυμα» ενός αυθεντικού εκπροσώπου της συντηρητικής Δεξιάς.
Οι ύμνοι για την ακε­ραιό­τη­τα, την εντι­μό­τη­τα και το πο­λι­τι­κό ήθος του εκλι­πό­ντα δί­νουν και παίρ­νουν από το πρωί, με απο­κο­ρύ­φω­μα το tweet του ομοϊ­δε­ά­τη του, Π. Καμ­μέ­νου: «το Έθνος απο­χαι­ρε­τά τον Εθνι­κό ηγέτη, τον έντι­μο Έλ­λη­να

Το τέλος της Αθωότητας


του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
“Την ώρα που αεροκοπάνε οι άρχοντες περί
δημοκρατικής τάξης,
ανάμεσά μας οι αμίλητοι ζούνε.
Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί,
οι ηγεμόνες δυναμώνουν,
ξεσκίζουν, βιάζουν, ληστεύουν,
των ανυπόταχτων τα μούτρα τσαλακώνουν”
Επίκαιροι Αμίλητοι, του Μαγιακόφσκυ, σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου

Το χάρισμα να προβλέπεις αυτό που έρχεται και να εντοπίζεις τις ρίζες του κακού λείπει από τους περισσότερους “τεχνοκράτες” της

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΜΕ ΝΕΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΣ

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ 2,5ΔΙΣ. ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ 1,5 ΔΙΣ
ΝΕΕΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2 ΔΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017
«Φορτωμένος» με επιπρόσθετα βάρη για τους Έλληνες φορολογουμένους κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός (ολόκληρη η εισηγητική έκθεση του προυπολιγσμούΕΔΩ) για το 2017 στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και όχι από τον υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

«Ευρώ, Σχέδιο Β – Έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Ευρώ, Σχέδιο Β – Έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη»
Κώστας Λαπαβίτσας • Χάινερ Φλάσμπεκ - Γκιγιόμ Ετιεβάν • Φρεντερίκ Λορντόν • Σεντρίκ Ντιράν
Πρόλογος: Αλέξης Κουκιέ, Στάθης Κουβελάκης
Από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ | Δείτε για τους συγγραφείς ΕΔΩ
Προδημοσίευση | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τόπος, το συλλογικό έργο «Ευρώ, Σχέδιο Β – Έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη» ένα βιβλίο που εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, στη Γαλλία ,με τον τίτλο: « Euro, plan B Sortir de la crise en Grèce, en France et en Europe» éditions du Croquant, 2016 και σηματοδοτεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Στη συλλογική αυτή έκδοση οι συγγραφείς Κώστας Λαπαβίτσας, Χάινερ Φλάσμπεκ, Γκιγιόμ Ετιεβάν ,Φρεντερίκ Λορντόν και Σεντρίκ Ντιράν, αποτυπώνουν τη συζήτηση για τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη ενώ δίνουν απαντήσεις στο ερώτημα «Υπήρχε εναλλακτική λύση;» που ανέκυψε μετά το ιστορικό Όχι του ελληνικού λαού στο

Ξανά σε πλειστηριασμό το σπίτι πολυμελούς οικογένειας ΑΜΕΑ – Επιστολή του πατέρα σε συλλογικότητες

[Επιστολή προς το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ του Μιχάλη Π., πατέρα πολυμελούς οικογένειας με δύο ΑΜΕΑ, ιδιοκτήτη του σπιτιού που η τράπεζα Πειραιώς ξαναβγάζει στις 23 του Νοέμβρη σε πλειστηριασμό…]
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 16:00 με 17:00 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είναι για ΤΕΤΑΡΤΗ φορά ο πλειστηριασμός του μοναδικού ακινήτου που έχουμε τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου.
Ένα διαμέρισμα 86 τετραγωνικών μέτρων, που είναι η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία μας.

Ένα διήγημα «φόρος τιμής»

Η Ναντίν Γκόρντιμερ διακρίθηκε κυρίως για τα «πολιτικά» της έργα και όχι για μια γραφή η οποία θα είχε ως μέλημα την διεκτραγώδηση της ανθρώπινης περιπέτειας μόνο με εσωτερικούς όρους.
Οι ήρωες των πεζογραφημάτων της κινήθηκαν σε συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη βία της πολιτικής εξουσίας.
Στο διήγημα που ακολουθεί ο εξομολογητικός τόνος της πρωτοπρόσωπης αφήγησης δίνει στο σύνολο διαστάσεις συγκινησιακές, οι οποίες στα χέρια άλλου, λιγότερου ικανού, συγγραφέα θα υπέκυπταν αμαχητί στον

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

ΑΡΚΙ 'Η ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ;

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΤΟ STAR TRECK ΚΑΙ ''ΟΙ ΑΛΛΟΙ'' ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Πέρασαν 121 χρόνια από τη στιγμή που ο William James χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «παράλληλο σύμπαν». Έκτοτε η υπόθεση για το πολυσύμπαν είναι μια μόνιμη πηγή διαφωνίας εντός της κοινότητας των φυσικών.
Βέβαια ο William James ήταν ψυχολόγος! Τυχαίο; Μάλλον όχι, ειδικά εάν μπεις στον κόπο να διαβάσεις την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του

#skouries: Τα δίνει όλα ο Σταθάκης στην "Eldorado Gold"

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση στο θέμα των Σκουριών και της «Ελληνικός Χρυσός» («Eldorado Gold»), διά μέσω του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Ενώ ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σήκωσε την… αντιμνημονιακή παντιέρα πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό και μπλόκαρε την επένδυση, τώρα, με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο η κυβέρνηση κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ''ΞΕΠΛΥΝΕ'' ΤΙΣ ΗΠΑ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Απίστευτης έκτασης επιχείρηση «ξεπλύματος» της πολιτικής των ΗΠΑαπέναντι στην Ελλάδα έλαβε χώρα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Αποχαιρετούμε τον πρόεδρο Ομπάμα που εργάστηκε με σθένος για τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά. «Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αμέσως μετά τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις»! Φαίνεται ότι τον Τσίπρα και τον Ομπάμα τους ενώνει η παταγώδης

Τζόρτζιο ντε Κίρικο: Ο μεταφυσικός πρόδρομος του σουρεαλισμού

Ενσαρκώνοντας πρώτος στο έργο του τα σουρεαλιστικά «ιδεώδη», έχοντας όμως σημείο αναφοράς τον Νίτσε, υπήρξε ουσιαστικά ο πρόδρομος του Υπερρεαλισμού. 
Η συμμετοχή του Ιταλού Εβαρίστο ντε Κίρικο ως επικεφαλής μηχανικού στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα στάθηκε η ευτυχής συγκυρία για τη γέννηση μιας προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας στο Βόλο, τον Ιούλιο του 1888. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας θα μπορεί να καμαρώνει εις το διηνεκές για το

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Ρίτσος: «Δεν υπογράφω, είμαι κομμουνιστής»


Δίπλα ο Γιάννης Ρίτσος, φωτογραφία στην Ασφάλεια
Από την  Η Εφημερίδα των Συντακτών στο διαδίκτυο
Συντάκτης:
Νικόλας Ζηργάνος, Γιώργος Πετρόπουλος, Νίκος Χατζηδημητράκος

Διαρκώς υπό παρακολούθηση και υπό διωγμό, ο Γιάννης Ρίτσος αποτελεί ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της δίωξης των κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων στη χώρα μας
Ο Γιάννης Ρίτσος δεν έχει μείνει στη συνείδηση του ελληνικού λαού μόνο ως ο ποιητής της

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL: «ΒΛΕΠΕΙ» ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ 2018

Οι επιλογές για τους πιστωτές της Ελλάδας μετά το 2018 είναι «είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Brügel, Ζολτ Νταρβάς.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Για να μην επαναληφθεί το μεσοπολεμικό πάθημα - Γενική κινητοποίηση ενάντια στο τέρας Τραμπ!

Του Γιώργου Μητραλιά
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει -ή μάλλον να προφητέψει- κατά πόσο ο Τραμπ θα παραμείνει πιστός στις –αγριανθρωπικές- προεκλογικές του υποσχέσεις. Αντίθετα όμως, είναι ήδη περισσότερο από βέβαιο ότι η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ θα δώσει φτερά στην χειρότερη ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο, και φυσικά στην Ευρώπη και στην… Ελλάδα. Έστω λοιπόν και για αυτό μόνο το λόγο, η κατάσταση είναι αρκούντως κρίσιμη και καθιστά ανεύθυνη ή και εγκληματική κάθε συμπεριφορά και τοποθέτηση που υποβαθμίζει τον κίνδυνο, καθησυχάζει τις εύλογες ανησυχίες και παραλύει τη δίκαιη αντίδραση των πολιτών.
Ωστόσο, αρκεί μια ματιά στις πρώτες αντιδράσεις των αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ για να οδηγηθούμε –δυστυχώς- στη θλιβερή διαπίστωση ότι τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα καθώς το σήμερα αρχίζει να παρουσιάζει σατανικές ομοιότητες με το χτες. Συγκεκριμένα, γινόμαστε ήδη μάρτυρες μιας συντονισμένης (;) προσπάθειας εφησυχασμού της κοινής γνώμης. Πώς; Μέσα από την παρουσίαση ενός Τραμπ που τώρα τα γυρίζει καθώς «είναι καταδικασμένος να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα», ενός Τραμπ που τελικά, δεν είναι τόσο ακραίος όσο φάνηκε στην αρχή, που είναι καλοπροαίρετος, συνεννοήσιμος, συνεργάσιμος, και βέβαια,… οικογενειάρχης και καλός πατέρας…
Επειδή λοιπόν όλα αυτά κάτι μας θυμίζουν, σκαλίσαμε την ιστορία του περασμένου αιώνα και

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Ο Χρόνης Μίσσιος για το Πολυτεχνείο

Χρόνης Μίσσιος
…και όλη η ηγεσία των πολιτικών κομμάτων πηγαίνει και καταθέτει στεφάνια και βγάζουν λόγους για τα ηρωικά παιδιά του Πολυτεχνείου και για το ποιος τους εκμεταλλεύεται καλύτερα, ξεχνώντας ότι λέγανε, θα μας κάψετε, τσογλάνια, με τις τρέλες σας, διότι όλων η γραμμή ήταν σύνεση και όχι σύγκρουση, τι να πεις…
Όμως, ε, πάνω που μάθαμε να περπατάμε, οι φοιτητές, που μπαφιάσανε να κολυμπάνε τόσα χρόνια μέσα στη μαλακία που λεγότανε πολιτική γραμμή των αντιστασιακών οργάνων και των πολιτικών κομμάτων,γράψανε στα νεανικά τους αρχίδια όλα τα κόμματα, επαναστατικά και μη, και σενιάρουνε μια «τρελή» ιστορία που

Ν. Ντερτιλής: «Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι». Στη δίκη του ήταν κότα, άλλα έλεγε

Καυχιόταν για το καλό σημάδι και για την ύπαρξη του κτηνώδους χαρακτήρα του, όταν σήκωσε το όπλο και σκότωσε εν ψυχρώ τον Μιχάλη Μυρογιάννη. Στη δίκη του όμως, όπου έφαγε ισόβια, ήταν κότα και ισχυρίστηκε πως δεν σκότωσε κανέναν. Μπήκε φυλακή απ΄όπου δεν ξαναβγήκε ποτέ και έλεγε, ωστόσο «Εμένα το αποφυλακιστήριο θα μου το καρφώσουν στη κάσα», παρ΄όλο που είχε το...
«δικαίωμα» να ζητήσει χάρη. Αρνήθηκε να πάει ακόμη και στη κηδεία του γιου του, λέγοντας ότι «δεν θα νομιμοποιήσω αυτό το καθεστώς». Λίγες μέρες μετά,

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ: ΧΑΡΑΜΑΤΑ ... ΩΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ... ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το κατάντημα είναι πολύ λίγο για να χαρακτηρίσει κάποιος τον εξευτελισμό του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και των μεγαλο-στελεχών του.
Χαράματα, ως κλέφτες, έσπευσαν σήμερα Τετάρτη (16/11) να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο οι Βούτσης, Φίλης, Δρίτσας, Γαβρόγλου, Ρήγαςκαι λοιποί καμπαλέρος της χαμερπούς νεοαποικίας με ισχυρή συνοδεία κομματικής περιφρούρησης.
Ο λόγος αυτής της πρωϊνιάτικης κατάθεσης ήταν να αποφύγουν οι νεομνημονιακοί αξιωματούχοι τα κακά συναπαντήματα, αν και πάλι δεν απέφυγαν τα “γιούχα” από τους λιγοστούς νέους και νέες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο

Η γενιά του Πολυτεχνείου και οι «αγανακτισμένοι»

…να αφήσουν ήσυχο το νόημα του Πολυτεχνείου. Μπορούν να βρίζουν όσο θέλουν την Δαμανάκη, τον Λαλιώτη και μερικούς άλλους, αφού τους θαυμάζουν κρυφά και τους ζηλεύουν κιόλας επειδή έβγαλαν φράγκα!
Προκόπης Μπίχτας
Με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν πάλι οι κατάρες διαφόρων «αγανακτισμένων» για την «γενιά που κατέστρεψε την Ελλάδα». Όμως, δεν μας λένε ποτέ ποιά ήταν η γενιά που ωφέλησε την Ελλάδα… Ήταν η γενιά των χουντικών; Η γενιά των δωσιλόγων; Η γενιά του τίποτα, του «κλικ» και του «ντάουν-τάουν»; Η γενιά του καναπέ;

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!»

Του ΤΑΡΙΚ ΑΛΙ*
Μετάφραση: ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ**
Η κλάψα των φιλελεύθερων συνεχίζεται αμείωτη. Παγκόσμια ο φιλελεύθερος Τύπος βρίσκεται σε βαρύ πένθος. Οι φιλελεύθεροι μιλάνε για «αντίσταση» κλπ. Η συμβουλή μου στην Αριστερά είναι να μην ξοδεύει τόση πολλή ενέργεια όση αυτές τις μέρες. Χτίστε δυνάμεις έτοιμες για δράση μόλις ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία και αρχίσει να εφαρμόζει τα φανατικά του σχέδια. Η αντίσταση στο χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και από τις δύο πλευρές

Πολυτεχνείο - 43 χρόνια μετά : Τα οράματα δεν ξεπουλιούνται

του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*
Σε λίγα 24ώρα συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο , η οποία διέλυσε το φόβο και την απογοήτευση που είχε κυριαρχήσει και σκόρπισε την καταχνιά συμβάλλοντας καταλυτικά στην πτώση της 7χρονης δικτατορίας. Μισό περίπου αιώνα μετά οι εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι άκρως αρνητικές και βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που οραματίστηκαν οι φοιτητές . Τα ιδανικά τους , ωστόσο , παραμένουν, νομίζω, επίκαιρα και ο αγώνας τους ζητά επιτακτικά δικαίωση, παρά την αρνητική συγκυρία και παρά την κακοποίηση που

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

AVE ΟΜΠΑΜΑ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΥ

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΟΥ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Σε μια χειρονομία δουλοπρέπειας απέναντι στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απαγόρευσε ουσιαστικά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα. Ο χάρτης της απαγορευμένης, για τους διαδηλωτές, ζώνης που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ είναι ακριβές αντίγραφο εκείνου που είχε ισχύσει κατά την επίσκεψη Κλίντον, το 1999, όταν η κυβέρνηση Σημίτη αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με ωμή καταστολή. Η απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν καλύπτει μόνο τα σημεία που πρόκειται να επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος (Προεδρία Δημοκρατίας, Μέγαρο

ΜΠΕΡΝΙ ΣΑΝΤΕΡΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Του ΜΠΕΡΝΙ ΣΑΝΤΕΡΣ*
Εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν τη ψήφο διαμαρτυρίας την Τρίτη, εκφράζοντας την έντονηαντίθεση τους σε ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που τοποθετεί τον πλούτο και τα εταιρικά συμφέροντα πάνω από τις δικές τους ανάγκες.
Υποστήριξα σθεναρά τη Χίλαρι Κλίντον, αγωνίστηκα σκληρά για εκείνη, και πίστεψα ότι ήταν η σωστή επιλογή. Αλλά ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ κέρδισε τον Λευκό Οίκο, επειδή η ρητορική εκστρατεία του αξιοποίησε με επιτυχία μια ολοζώντανη και δικαιολογημένη οργή, μια οργή που πολλοί

Νίκη Τράμπ: «ανατροπή» του συστήματος, με τους δικούς του όρους

Παναγιώτης Μαυροειδής
Άραγε η «πολιτική διέξοδος» στο όνομα της οποίας μιλάει ο ακροδεξιός Τράμπ, χαρακτηρίζεται από ένα περιστασιακό και πρωτοφανές περιεχόμενο; Αποτελεί ένα ακραίο «ατύχημα», ή αντιστοιχεί σε κάποια βαθύτερη τάση μετασχηματισμού της κοινωνικής πολιτικής συμπεριφοράς στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και ειδικά στην Αμερικάνικη, με αντικειμενικό υπόβαθρο; Όπως προειδοποιούσε ο Michael

Τρ(ο)μπαρίσματα

Oh my god, Ωμάιγκαντ!
Η κραυγή του πανικού που ξεκίνησε αυθόρμητα από το εκλογικό κέντρο της Χίλαρι -της κυρίας που έχασε την ελπίδα να εγκαταστήσει τον πρώτο κύριο στο Λευκό Οίκο- επαναλήφθηκε σαν ηχώ ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες, σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Στο Παρίσι, στο Τόκιο, στο Πεκίνο, στις Ινδίες.
Η Αμερική βήχει κι ο κόσμος ολόκληρος ανεβάζει πυρετό.
Στο Βερολίνο παθαίνουν πνευμονία!
Ο Τρομπ το δήλωσε απερίφραστα:
Θέλεις να διευθύνεις τους άλλους και είναι ζημιάρηδες όπως οι Έλληνες; Θα πληρώνεις τις ζημιές.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

13 Νοεμβρίου 1887: Bloody Sunday

Στις 13 Νοεμβρίου 1887: Η λεγόμενη Bloody Sunday ήταν η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις Ματωμένες Κυριακές της βρετανικής ιστορίας.
Τρεις νεκροί και τετρακόσιοι τραυματίες, ήταν ο απολογισμός διαδήλωσης αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία, η οποία καταπνίγηκε από την αστυνομία. Η λεγόμενη Bloody Sunday ήταν η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις Ματωμένες Κυριακές της βρετανικής ιστορίας.
Στις 13 Νοεμβρίου 1887, οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί διοργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο για να καταγγείλουν τη βρετανική πολιτική στο Ιρλανδικό ζήτημα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Τόρις

Διαταραχή «πλήρους φάσματος»


Τα δύο πρόσωπα του Ιανού της Νέας Παγκόσμιας …Αταξίας: υπόσχεται ειρήνη και «ανάπτυξη», ενώ σχεδιάζει τον πόλεμο και τον όλεθρο.
Το σύστημα θα καταρρεύσει έως το 2020;


Τον Μάϊο του 2000, στο αμερικανικό Πεντάγωνο κυκλοφόρησε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο με τον τίτλο Joint Vision 2020”, το οποίο κήρυσσε την ανάγκη για “κυριαρχία πλήρους φάσματος” των ΗΠΑ μέχρι το 2020 σε κάθε “πεδίο μάχης” στον πλανήτη.