Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΚ! Αυτό συμφώνησαν: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η σοκαριστική πρόταση της Μέρκελ σημαίνει πολύ απλά πως πλέον μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά το χρέος μας θα το καταβάλλουμε κανονικότατα στην τρόικα. Χθες στο Παρίσι η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί ξεκαθάρισε πλήρως τι πρακτικά σήμαινε το σύνθημα των Ευρωπαίων προς την Αθήνα ''Εμείς αναλαμβάνουμε το χρέος σας και εσείς αναλαμβάνετε τα ελλείμματα σας''.Με το συνηθισμένο της κυνισμό η Μέρκελ ζήτησε τα χρήματα του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας να μπαίνουν σε έναν ειδικό λογαριασμό ώστε πρώτα και πάνω από όλα να πληρώνονται τα χρέη. Δηλάδή τα χρήματα αυτά η Αθήνα δεν θα μπορεί να τα ακουμπήσει ακόμα και εαν κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας αφήνοντας απλήρωτους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Το NewsIt από χθες το μεσημέρι τόνιζε πως ''Σαρκοζί - Μέρκελ ΔΕΝ μας έχουν ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη!'' και σήμερα οι Financial Times γράφουν πως με αυτόν τον τρόπο και λογαριασμό επικυρώνεται ουσιαστικά αλλά πλαγίως η γερμανική πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου.
Γιούνκερ: Δεν είναι κακή ιδέα
Προσεκτικά "ναι" λέει κατ'αρχήν στην γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία "ειδικού λογαριασμού" ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο σε αρχική μορφή, επισημαίνει ότι "είναι κάτι που δεν πρέπει να απορρίψουμε", ενώ σπεύδει να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν θα πρόκειται για κάτι ανάλογο του "Επιτρόπου λιτότητας".

Επαναλαμβάνει, πάντως, ότι οι εταίροι θεωρούν ότι μόνο αν υπάρξουν μέτρα περαιτέρω λιτότητας και ολοκλήρωση του PSI θα δοθεί το νέο πακέτο στήριξης και για μια ακόμη φορά τονίζει ότι αν δεν δοθεί αυτό το πακέτο, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Μάρτιο.

"Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά απλή περιγραφή", τονίζει ο κ. Γιούνκερ, εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ και πεπεισμένος ότι "θα επιβιώσει και μετά από εμάς".

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''Νέο φάρμακο στον Έλληνα ασθενή''

Η ιδέα να δημιουργηθεί ένας ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός για την Ελλάδα, όπου οι πόροι από το ταμείο διασώσεων των 130 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιούνται πρώτα για να εξυπηρετείται το χρέος της χώρας, πριν δοθούν στην Αθήνα, θα δέσει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να επιβάλλει το αμφιλεγόμενο γερμανικό σχέδιο για εξωτερικό «κομισάριο» του προϋπολογισμού.

Η γερμανική πρόταση που πετάχτηκε στη φωτιά στην προηγούμενη σύνοδο της Ε.Ε., περιλάμβανε απαίτηση να δοθεί πρώτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους κατά το πρότυπο που έχει εφαρμοστεί ήδη στην ισπανική κυβέρνηση.

Η τωρινή πρόταση, που προέρχεται από την Γαλλία και την Γερμανία, μπορεί να βοηθήσει να ικανοποιηθούν αξιωματούχοι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ζητούν υπερ-εθνικό έλεγχο στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδα. Τον δεσμευμένο λογαριασμό θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ ή το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ.

Πάντως το σχέδιο δεν είναι βέβαιο ότι θα πείσει τους ηγέτες της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη χορήγηση και άλλης βοήθειας για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία.

Αν η Ελλάδα δεχτεί το νέο πρόγραμμα, όλοι οι συντελεστές που συμφωνήθηκαν στην δραματική σύνοδο του Οκτωβρίου, θα έχουν μπει επιτέλους στην θέση τους: Αναδιοργάνωση χρέους που θα μειώσει στο μισό τα ενεργητικά των ιδιωτών ομολογιούχων, νέο πακέτο διάσωσης 130 δισ. ευρώ και αυστηροί νέοι έλεγχοι που οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: αν η αναδιάρθρωση του χρέους θα πετύχει τον τελικό στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ ως το 2020, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω συνεισφοράς από τον επίσημο τομέα.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ πιστεύουν πλέον ότι τα 130 δισ. ευρώ δεν αρκούν. Εχει στηθεί το σκηνικό για σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες όπου οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αναμένεται να συγκεντρωθούν στα τέλη της εβδομάδας για να υπολογίζουν από πού θα έρθει η πρόσθετη χρηματοδότηση για να κλείσει την τρύπα των επόμενων τριών ετών.

Όμως κορυφαίοι αξιωματούχοι των τελευταίων χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ –Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία- έχουν δηλώσει ότι δεν θα πάνε πάνω από 130 δισ. ευρώ.

Από την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους θα αφαιρεθούν 100 δισ. ευρώ από το δανειακό βάρος 350 δισ. ευρώ της Ελλάδας. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αφαιρώντας 15 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος χωρίς να υποστεί η ίδια ζημιά. Αλλοι μικρότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως ευρωπαϊκοί θεσμοί σαν την European Investment Bank, μπορεί επίσης να συμβάλλουν.

Όμως η σκληρή στάση που κρατούν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι χώρες ΑΑΑ, δημιουργούν φόβους ότι θα συμβεί πλήρους κλίμακας σκληρή χρεοκοπία όταν λήξουν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

«Δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί τα κομμάτια που θα δημιουργήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική», σημειώνει ο κ. Mujtaba Rahman της εταιρείας αναλύσεων και ερευνών κινδύνου Eurasia Group. «Ενώ η Ελλάδα είναι απολύτως χρεοκοπημένη, η Πορτογαλία δεν είναι –αλλά θα γίνει το επόμενο θύμα αν δεν στηθεί ένα αξιόπιστο οχυρό».
NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου