Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Το μνημόνιο δολοφονεί»


«Η χώρα μας έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των αυτοκτονιών» τόνισε ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ και χαρακτήρισε τις καθημερινές αυτοκτονίες, ως «δολοφονίες που κάνει το μνημόνιο».- Ακόμη και σήμερα το πρωί, απλός κόσμος αφήνει λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας - Το καμπανάκι των αυτοκτονιών είχε χτυπήσει καιρό, αλλά κανείς δεν άκουγε - Άλλες δυο απόπειρες έγιναν μόνο χθες
- Κατώτεροι των περιστάσεων ξανά οι πολιτικοί, με ατυχείς δηλώσεις - Ξύλο αστυνομίας-κουκουλοφόρων στο Σύνταγμα, αμαύρωσε τις εκδηλώσεις στη μνήμη του αυτόχειρα
Ήταν μια γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας. Ένα βίαιο ξύπνημα από τον προσωπικό και κοινωνικό μας λήθαργο. Ένας άνθρωπος αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του και επιλέγει συνειδητά, την πιο ιδιωτική στιγμή του, να την κάνει δημόσια. Στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών. Με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Σοκαρισμένη, συγκλονισμένη, οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν απόλυτα την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας μετά την αυτοκτονία του 77χρονου άνδρα. Ενός ανθρώπου που δούλεψε έκανε οικογένεια, μεγάλωσε παιδί, αλλά επέλεξε να αυτοκτονήσει, ένα «αξιόπρεπες τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου», όπως έγραψε στο ιδιόχειρο σημείωμά του.
Απόγνωση, φόβος... Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2010, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 45% εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης. Χθες μόνο, λίγες ώρες μετά τον 77χρονο, μια κοπέλα στην Ηλεία και μια γυναίκα στο Ρέθυμνο προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς τις ώθησε εκεί. Η γυναίκα στο Ρέθυμνο, πριν προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, στραγγάλισε το αυτιστικό κοριτσάκι της.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η βουτιά θανάτου γνωστού σκηνοθέτη στο λιμάνι του Πειραιά είχε συγκλονίσει. Τραγική και μια ακόμη διαπίστωση: στην ίδια κατάσταση βρίσκονται Ιταλία και Κύπρος. Δυο συνταξιούχοι αυτοκτόνησαν στην Ιταλία,
Μόνο το 2011 εκτιμάται ότι 450 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, ενώ 600 έχουν προσπαθήσει. Η συντριπτική πλειοψηφία τους, επικαλείται προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.
Από τις αρχές του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011, οι αυτοκτονίες ή οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 1.750 σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας. Η αύξηση των αυτοκτονιών έχει ξεκινήσει από το 2009. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο έχουν τη θλιβερή πρωτιά. Πάνω από 100 αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί και στην Κρήτη. Στην Αττική, το 2009 έγιναν 158 απόπειρες ή τετελεσμένες αυτοκτονίες, το 2010 έφτασαν τις 178 και το 2011 τις 198.

Διαβάστε τι λέει στο enikos.gr η Έμμυ Χρίστουλα, κόρη του 77χρονου συνταξιούχου
φαρμακοποιού, που έβαλε τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος την Τετάρτη το πρωί.
"Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής.
Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα.
Για κάποιους, για ΄΄ τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας΄΄, σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.
Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το 75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς. .. Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου.
Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες. Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα, ενός νέου ΄΄ To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία… μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση΄΄."


ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ
Εις μνήμην, χωρίς λόγια...














http://swell-swell.blogspot.com/
 άνθρωπος της διπλανής πόρτας




Ο Μάκης της διπλανής πόρτας, ένας άνθρωπος μορφωμένος, επιστήμονας, πολύ αγαπητός στη γειτονιά του, που παραπονιόταν για το γεγονός ότι δεν αντιδρά η νεολαία με τα όσα συμβαίνουν γύρω της, αυτός ήταν ο Δημήτρης Χριστούλας, η αυτοχειρία του οποίου το πρωί της Τετάρτης συγκλόνισε τους φίλους, τους οικείους του αλλά και όλους τους Έλληνες.Ως έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, κεφάτο, χαμογελαστό και κοινωνικότατο περιγράφουν τον δικό τους Μάκη οι φίλοι και οι γνωστοί του στην κάμερα της zougla.gr που βρέθηκε στη γειτονιά του.
Ο Δημήτρης Χριστούλας, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι, δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αν και αρκετά ηλικιωμένος πια, όλοι μιλούσαν για τη ζωντάνια και την ευθυμία που απέπνεε… Βαθιά πολιτικοποιημένος και καλός γνώστης της ιστορίας, ο Μάκης αντιδρούσε σε ό,τι συνέβαινε στη χώρα του. Ένθερμος υποστηρικτής του «Δεν Πληρώνω», ο 77χρονος συνήθιζε πολύ συχνά να βγαίνει στους δρόμους μαζί με μέλη του κινήματος, σε διάφορες κινητοποιήσεις που διοργάνωναν.
Ζούσε τη ζωή του αξιοπρεπέστατα, ήρεμα και το μόνο του παράπονο ήταν ότι οι νέοι παρέμεναν άπραγοι στα σκληρά μέτρα που τους επιβάλλονταν, τα οποία θεωρούσε ότι τους αποστερούσαν το δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Το πώς ο ίδιος βίωνε τις συνταρακτικές αυτές αλλαγές, το ανέφερε στο χειρόγραφο σημείωμα που άφησε πίσω του: «Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου».
Τον ελεύθερο χρόνο του, του άρεσε να τον περνά με τους φίλους του σε γειτονικό πρακτορείο του ΟΠΑΠ, ενώ σύχναζε και σε κοντινό ταχυφαγείο.
Η zougla.gr μίλησε με κοντινά του άτομα, φίλους του, ένοικους στην πολυκατοικία όπου διέμενε, απλούς ανθρώπους, όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος.

Το ρεπορτάζ είναι άκρως αποκαλυπτικό για τη ζωή του αυτόχειρα φαρμακοποιού.

Όπως λένε, «ο Μάκης επί πολλά χρόνια γύριζε σε αυτή τη γειτονιά των Αμπελοκήπων και δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα». Κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ευκατάστατο, κοινωνικό και χαμογελαστό με όλους.
Η zougla.gr μίλησε με τον κ. Σταύρο Ρίζο, ιδιοκτήτη ψιλικατζίδικου δίπλα στο φαρμακείο που παλαιότερα ανήκε στον Δημήτρη Χριστούλια. Ο ίδιος ανέφερε ότι καθημερινά συζητούσε μαζί του και δεν ήταν λίγες οι φορές που «έπιναν τσίπουρα μαζί» μπροστά στην αυλή του ψιλικατζίδικου. Τόνισε, δε, ότι γνωρίζει πολύ καλά και την οικογένειά του και επέμεινε πως ο αυτόχειρας δεν αντιμετώπιζε οικονομική στενότητα.

H κα Βασιλική Τσέρτου, παλαιά πελάτισσα στο φαρμακείο του, έκανε λόγο για έναν ευτυχισμένο άνθρωπο που δεν είχε χρέη:

Το ίδιο ισχυρίζεται και ο φίλος του, Αντώνης Σκαρμούτσος:

Καθημερινά επισκεπτόταν τον κ. Σπύρο Γιώτη, ιδιοκτήτη περιπτέρου στη γειτονιά του. «Καπνιστής αλλά όχι φανατικός» δήλωσε ο περιπτεράς της γειτονιάς, αναφερόμενος στον αυτόχειρα.Ο Δημήτρης Χριστούλας διέμενε σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Λογοθετίδη 5 στους Αμπελόκηπους.
Αν και οι ένοικοι της πολυκατοικίας γνώριζαν λιγότερο τον Χριστούλα, αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη και δηλώνουν σοκαρισμένοι. Η zougla.gr πετυχαίνει δύο από τους ενοίκους την ώρα της εισόδου τους στην πολυκατοικία, οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον φαρμακοποιό.
Παρακολουθήστε τι δηλώνουν:
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
http://www.zougla.gr/ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ: Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας

ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΣΤΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ 77ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΑ VIDEOS & Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η συγκέντρωση θα γίνει για να αποτίσει ο κόσμος φόρο τιμής στον αυτόχειρα, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΣΤΙΣ 8 μ.μ.
Αδιανόητη δήλωση Μπεγλίτη: Δεν μπορούμε να ξέρουμε "αν τα φαγαν τα παιδιά του ή τα φαγε ο ίδιος"!
ΦΤΥΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ:



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ,ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,ΓΙΑ ΤΟΝ 77ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Στο φως το συγκλονιστικό σημείωμα του αυτόχειρα :

Στο enikos.gr έφτασε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, που υπογράφει "η οικογένεια", το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείωμα στο οποίο ο 77χρονος εξηγεί τους λόγους που έφτασε στο απονενοημένο διάβημα, βρέθηκε στο σπίτι του αυτόχειρα από μέλος της οικογένειάς του.


ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ: Σοκ στην Πλατεία Συντάγματος ... Αυτό το έγκλημα είναι των δωσίλογων και των τροϊκανών !!! 77ετών ο άνθρωπος που αυτοκτόνησε "Δε θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου" είπε ο 65χρονος πριν αυτοπυροβοληθεί videos


Σοκ στην Πλατεία Συντάγματος περίπου στις 9 το πρωί . Ηλικιωμένος άνδρας έβγαλε πιστόλι ενώ βρισκόταν στα σκαλάκια και αυτοκτόνησε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Στο σημείο έχουν φτάσει ΕΚΑΒ και άμεση δράση. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο άνδρας πριν αυτοκτονήσει, είπε "Δε θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου".Στο σημείο έσπευσαν δύο μηχανές του ΕΚΑΒ, καθώς και ένα ασθενοφόρο, προκειμένου να παραλάβουν το άψυχο σώμα του άνδρα. Μετά από έντολή του ιατροδικαστή, η σορός του άνδρα μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τη διενέργεια νεκρψίας.Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που το άψυχο σώμα του άνδρα μεταφερόταν στο ασθενφόρο, ο συγκεντρωμένος κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Σύμφωνα με έγγραφο που βρήκε πάνω του η Αστυνομία, ο αυτόχειρας γεννήθηκε το 1935 και είναι77 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη του αυτόχειρα εργάζεται σε γραφείο βουλευτή.
Ο 77χρονος, πριν αυτοκτονήσει, άφησε σημείωμα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.Στο σημείο της αυτοκτονίας τελείται τρισάγιο. Διαβάστε τι γράφει το σημείωμα που άφησε ο 77χρονος λίγο πριν αυτοπυροβοληθεί "Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης, εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου."\
Σχετικά με την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού το πρωί στο Σύνταγμα, μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, στον Real FM. Όπως ανέφερε, γνώριζε τον αυτόχειρα και σημείωσε ότι επρόκειτο για πολύ καλό συνάδελφο.
Τέλος διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε εάν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.http://www.enikos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου