Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Φούσκωσαν ξανά το έλλειμμα του 2009 για να γλιτώσουν το εδώλιο

Δεύτερο στη σειρά σκάνδαλο στην ΕΛΣΤΑΤ για να καλύψουν την πλαστογράφηση του ελλείμματος και να προφυλαχθεί ο συνεργάτης των Γερμανών και της τρόϊκας γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Α.Γεωργίου, τοποθετημένος από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Παπακωνσταντίνου: Αύξησαν ξανά με λογιστικό τρικάκι το έλλειμμα και το χρέος του 2009 και του 2010, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μία αλλαγή των στοιχείων του 2009 εν έτει 2012!Σαφώς θορυβημένοι από την πρώτη εξεταστική επιτροπή που όσο στημένη και να ήταν έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για την πλαστογράφηση του ελλείμματος που έσυρε την χώρα στο ΔΝΤ και στις αλλεπάλληλες δανειακές συμβάσεις και οδήγησαν εν τέλει στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, οι Α.Γεωργίου και ο προϊστάμενός του Φ.Σαχινίδης, το διέπραξαν και αυτό: Προχώρησαν σε τρίτο (ή τέταρτο) "φούσκωμα" του ελλείμματος!
Η προσπάθειά τους κια τα κίνητρά τους είναι ευκόλως αντιληπτά: Να ενισχύσουν την θέση του Α.Γεωργίου και να μην υπάρξουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του. Μόνο που τώρα μπλέκεται άμεσα και ο Φ.Σαχινίδης...
Έτσι το έλλειμμα του 2011 το φτάνουν στο 9,1% επί του ΑΕΠ ή 19,6 δις ευρώ. Και το ενοποιημένο χρέος στο τέλος του 2011 355,6 δισ ευρώ ή 165,3% επί του ΑΕΠ.
Αυτά είναι οι προσωρινές καταγραφές (πόσον καιρό θα μετρούν και θα αλλάζουν;) της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατάρτισε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2008‐2011 (και τα προαναφερθέντα) με την βοήθεια της Eurostat, στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2012 και υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει άλλο ένα καρφί για την Ελλάδα η οποία οδηγείται χάρη στις διαδικασίες και τις "μετρήσεις" αυτές, με τη Διαδικασία του Υπερβολικού Ελείμματος. Με άλλα λόγια, ενώ έχουμε μία τεράστια διεθνή κρίση που επιδεινώνεται (τελευταίο παράδειγμα η Ολλανδία) η Ελλάδα θεωρείται αφερέγγυα και όχι θύμα της κρίσης.
Με βάση τις νέες συνθήκες, θα πληρώνει και πρόστιμο από πάνω... Διαμορφώνεται έτσι η δυνατότητα να καλυφθούν εκ των υστέρων οι ενέργειες των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Γεωργίου για όλες τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την είσοδο της χώρας σε καθεστώς ΔΝΤ, με την προσθήκη περισσότερης "σκόνης" στα ίχνη…
Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου, το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται υψηλότερο κατά 0,2% (από 15,6% στο 15,8%) και το έλλειμμα του 2010 υψηλότερο κατά 0,3% στο 10,6% από 10,3%. Ανεβασμένη κατά 0,1% εμφανίζεται και η μέτρηση του χρέους του 2009 (129,4% του ΑΕΠ) και του 2010 (14% του ΑΕΠ). Οι διαφορές λέει η ΕΛΣΤΑΤ, οφείλονται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

-Η νέα αύξηση του ελλείμματος των ετών 2009 και 2010 οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου καταγραφής των συναλλαγών που σχετίζονται με το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών του 2008 από την Κυβέρνηση. Η επίπτωση είναι 0,2% στο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αλλαγή οφείλεται στις προμήθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες στο κράτος για τις κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται σε αυτές για τον διατραπεζικό δανεισμό και καταγράφονται πλέον σε δεδουλευμένη και όχι σε ταμειακή βάση.
Οφείλεται και στις προνομιούχες μετοχές, που τώρα καταγράφηκαν ως δάνεια και το 10% εισπρακτέο εισόδημα έχει τώρα αναταξινομηθεί ως “τόκοι” αντί για “μερίσματα” και έχει καταγραφεί σε δεδουλευμένη βάση...
-Οι αναθεωρήσεις στα ποσοστά του χρέους οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα
δεδομένα σχετικά με τα δάνεια που έχουν λάβει οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου