Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Με δικαστική απόφαση ανατρέπεται η έκτακτη εισφορά .. & η ΔΕΗ ...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2009, 06:48 http://www.tovima.gr/ Ντίνος Σιωμόπουλος
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε διαταγή με την οποία αναστέλλει την πληρωμή, ύψους 5.000 ευρώ, η οποία έχει επιβληθεί σε φορολογούμενο 
Η απόφαση του δικαστηρίου που άναψε φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών
 «Στον αέρα» βρίσκεται από χθες η έκτακτη εισφορά και με δικαστική βούλα, ενώ αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των φορολογουμένων που ήδη έχουν πάει στις εφορίες και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό εκκαθάρισης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε χθες προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την πληρωμή έκτακτης εισφοράς ύψους 5.000 ευρώ η οποία έχει επιβληθεί σε φορολογούμενο για εισοδήματα που απέκτησε το 2007 και δήλωσε το 2008. Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που ουσιαστικά θέτει υπό
αμφισβήτηση την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει εφάπαξ έκτακτη εισφορά ύψους από 1.000 ευρώ ως 25.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ τα οποία δηλώθηκαν στην Εφορία το 2008.

«Το Βήμα» στο κύριο άρθρο τής 12ης Απριλίου 2009 είχε επισημάνει ότι είναι ορατή η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών από πιθανή προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθώς η αναδρομική επιβολή φόρων είναι αντισυνταγματική. Χθες λοιπόν με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά διατάχθηκε η αναστολή της εκτέλεσης πληρωμής του ποσού που αναγράφεται σε εκκαθαριστικό σημείωμα έκτακτης εισφοράς το οποίο εστάλη σε φορολογούμενο που υπάγεται στη ΔΟΥ Π. Φαλήρου. Η προσωρινή αυτή διαταγή ισχύει ως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής. Διαδικαστικά ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στα Διοικητικά Πρωτοδικεία καταθέτοντας αίτηση αναστολής. Εφόσον η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου είναι υπέρ του φορολογουμένου τότε το Δημόσιο θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης, προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο. Αν και το Διοικητικό Εφετείο είναι υπέρ του φορολογουμένου τότε η υπόθεση θα καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το αν η διάταξη με την οποία επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική ή όχι.

Η όλη διαδικασία είναι σίγουρα χρονοβόρα, ωστόσο αν ο φορολογούμενος δικαιωθεί τότε το Δημόσιο θα πρέπει στη συνέχεια να του επιστρέψει- αν έχει ήδη πληρώσει - τα χρήματα που κατέβαλε για την έκτακτη εισφορά. Υπάρχει βεβαίως περίπτωση, αν οι προσφυγές γίνουν ακόμα πιο μαζικές κατά της έκτακτης εισφοράς, να παρέμβει ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας και να στείλει απευθείας τις υποθέσεις στο Διοικητικό Εφετείο.

Από την άλλη, το υπουργείο παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη δηλώνει ότι όσοι δεν καταβάλουν το ποσό της έκτακτης εισφοράς και αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που τους έχει σταλεί κινδυνεύουν με πρόστιμα, προσαυξήσεις και μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων ή η υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε με τον ν. 3758/2009 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, που δηλώθηκαν το 2008.

Κατά συνέπεια,σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες,ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1%- και μέχρι ποσοστού 200%- τηςκύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση. Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι σαφές ότι αφορά τους οικονομικά ευπορότερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».


Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα και να μην πληρώνουμε τους πρόσθετους φόρους που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς της.
Μπροστά στο νέο χαράτσι που επιβλήθηκε με την μορφή του «ειδικού τέλους ακινήτων» η μόνη ριζική λύση είναι η στάση πληρωμών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν δεν πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι προφανές ότι την άλλη μέρα αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Όμως κάποιοι καταναλωτές της ΔΕΗ είναι επιφυλακτικοί σε μια τέτοια προοπτική, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί έχουν σοβαρούς λόγους και δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή τους. Όμως υπάρχει και γι' αυτούς λύση ώστε να μην πληρώσουν αυτό το χαράτσι και να μην διακινδυνεύσουν την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Το κράτος έχει επιβάλει είσπραξη φόρων (εισφορά για την ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αναλυτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ εδώ: τι περιλαμβάνει ο λογαρισμός της ΔΕΗ
Είναι άλλο ζήτημα η επιβολή ενός φόρου και άλλο ζήτημα ο μηχανισμός είσπραξής του. Ας, αφήσουμε στην άκρη κατά πόσο είναι δίκαιη η επιβολή φόρου της ΕΡΤ, των δημοτικών τελών ή του πρόσφατου τέλους της για την ακίνητη περιουσία και ας εξετάσουμε το θέμα της είσπραξης τους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η είσπραξη φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον την αποδέχεται και ο Πολίτης/πελάτης της ΔΕΗ, αφού στην σύμβασή του με την ΔΕΗ δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο. Αν υπήρχε άλλος πάροχος, ο οποίος να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να περιλαμβάνονται όλες αυτές τις κρατήσεις στον λογαριασμό που σου στέλνει η ΔΕΗ, τότε ο πολίτης που ήθελε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα είχε επιλογή για να διαλέξει με τον πάροχο λαμβάνοντας και αν επιθυμεί ή όχι αυτήν την πρόσθετη "υπηρεσία". Όμως αυτή η περίπτωση δεν υπάρχει...

Αν ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ δεν αποδέχεται την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και τελών που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να πληρώσει μόνον τον λογαριασμό του ηλεκρικού ρεύματος που προβλέπει η σύμβασή του για την παροχή ηλεκρικού ρεύματος. Αν πληρώσει αυτό το ποσό, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να του διακόψει το ρεύμα, διότι έχει τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Για να γίνει αυτό λοιπόν πηγαίνει ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ και ζητάει να μην πληρώσει τον πρόσθετο φόρο για τα ακίνητα ή όλους τους φόρους που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό. Αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ δεν δεχτεί να εισπράξει αυτά που του ζήτησε ο πελάτης, τότε πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεται να πληρώσει (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.

Για μεγαλύτερη σιγουριά, το γραμμάτιο κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να επιδοθεί στον πιστωτή (ΔΕΗ) με δικαστικό επιμελητή. Με τον τρόπο αυτό ο πιστωτής (ΔΕΗ) δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να μας κόψει το ρεύμα. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί η ΔΕΗ να το διεκδικήσει δικαστικά. Ας κάνει λοιπόν αγωγή και να δούμε αν θα την κερδίσει. Μη ξεχνάμε επίσης - όσο υπάρχει Ε.Ε. - υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...
http://youpayyourcrisis.blogspot.com/
ΔΕΙΤΕ VIDEO THN ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ttp://www.youtube.com/watch?v=CoHyPCO0x_8&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου