Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ




Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΚΟΜΗ : ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
ΔΙΠΛΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες.

Η κυβέρνηση με πλαίσιο το θρίλερ της εκταμίευσης ή μη της επόμενης δόσης από το πακέτο στήριξης και υπακούοντας στις απειλητικές δηλώσεις της
Τρόικα για ανάγκη 'αυστηρής υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει δώσει η Ελλάδα', προχωρά τρομοκρατώντας στην πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη της Ελληνικής οικογένειας και των Ελλήνων πολιτών.
Το νέα χαράτσι που επιβάλλει με το νόμο 3986/2011 (ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λ.π) είναι μέτρο αντισυνταγματικό. Ο φορολογούμενος πολίτης, ύστερα από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και αφού έχει διευθετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους, καλείται πάλι να πληρώσει τώρα "κεφαλικό" φόρο για το ίδιο εισόδημα.

Η επιβολή φόρου στη πρώτη κατοικία μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των πολιτών και το γεγονός ότι πολλοί όντας άνεργοι, στο επίπεδο της φτώχειας και κάτω απ’αυτό, δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν σήμερα ούτε αυτούς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι μέτρο πέρα από κάθε κοινή λογική.

Η δε απειλή για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που θα αρνηθεί κάποιος να πληρώσει το νέο αυτό χαράτσι, αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν απέναντί τους μία εχθρική κυβέρνηση, υποχείριο του Δ.Ν.Τ. της Ε.Κ.Τ. και της Ε.Ε. που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους τοκογλύφους δανειστές της.

Η οργή, η αγανάκτηση, το έντονο αίσθημα αδικίας που νοιώθουμε όλοι μας για τα ληστρικά μέτρα δεν πρέπει να μας καταβάλουν, να μας φοβίσουν και να οδηγηθούμε στα ψυχοφάρμακα. Χρειάζεται η κοινωνική οργή, να μετατραπεί σε πολιτική γνώση και δράση ανατροπής μέσα από τον συλλογικό, οργανωμένο πολιτικό αγώνα. Ξεκινάμε και δεσμευόμαστε όλοι με την απόφαση να μην πληρώσουμε τα νέα χαράτσια, γιατί τα μέτρα είναι άδικα, αντισυνταγματικά, έξω από κάθε λογική κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν δίνουν βιώσιμη διέξοδο στο πρόβλημα της οικονομίας της Χώρας μας.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές έχουν καταπιαστεί με την εξήγηση της οικονομικής κατάστασης στη Χώρα μας. Σε επιστημονική ημερίδα που έγινε πρόσφατα στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ο Γεώργιος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με πολύ απλό τρόπο, εξήγησε τα αίτια του προβλήματος. Πέρα από την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της απληστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, πέρα από την δυσλειτουργία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία, υπάρχει ένας θεμελιακός παράγοντας που τροφοδοτεί το έλλειμμα της Ελληνικής οικονομίας διαχρονικά τα τελευταία 32 χρόνια.

Κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στους οικονομικούς δείκτες της Ελληνικής οικονομίας με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρωζώνης, καταλήγει ότι η βασική θεμελιακή αιτία που παράγει και αναπαράγει το έλλειμμα είναι ένα ποσοστό 4,5% του ΑΕΠ που υπάρχει στα έσοδα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ λείπει από τα έσοδα της Χώρας μας. Το ποσοστό αυτό εκφράζει την άμεση φορολογία των πλούσιων και ευκατάστατων στρωμάτων και επιχειρήσεων που λείπει από τα έσοδα της Χώρας.

Πώς η Ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να καλύψει το έλλειμμα και μάλιστα θέλει να το μετατρέψει σε πλεόνασμα μέσα σε 2 χρόνια; Χρησιμοποιεί δύο τρόπους. Μειώνει τις δημόσιες δαπάνες, δηλαδή υποβαθμίζει και εξαφανίζει το κράτος πρόνοιας. Παρατηρήστε τι γίνεται στην εκπαίδεύση, με τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, με την διάθεση των σχολικών βιβλίων με το έλλειμμα του εκπαιδευτικού προσωπικού, με τον νέο νόμο για την 3-βάθμια εκπαίδεύση που ισοδυναμεί με ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες και ρωγμές έτσι ώστε να το οδηγούν προοδευτικά στην απαξίωσή του στα μάτια του κόσμου και στην διάλυσή του. Αυτό επιβεβαιώνεται από την στροφή του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό.

Το 1980 η ιδιωτική πρωτοβουλία ήλεγχε ποσοστό λιγότερο του 30% του συνολικού χώρου της υγείας, σήμερα ελέγχει ποσοστό άνω του 50%.

Ο δεύτερος τρόπος κάλυψης του ελλείμματος, είναι με την οριζόντια και αδιάκριτη έκτακτη φορολογία όλων των πολιτών όπως επιβάλλεται με τα χαράτσια της Εφορίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη νόμιμη φοροδιαφυγή. Ακούσαμε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του μέτρου με το επιχείρημα ότι επι τέλους θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά πολίτες (ποιοί άραγε;;) οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει καθόλου μέχρι τώρα στη ζωή τους !!!

Η φορολογική νομοθεσία έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς συστηματικής φοροαποφυγής και φοροασυλίας των πλούσιων και ευκατάστατων στρωμάτων. Οι δύο κομματικές δυναστείες που κυβερνούν την Χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία τόσο των φορολογικών συστημάτων, όσο και των μηχανισμών εκείνων που μετατρέπουν το δημόσιο χρήμα σε πηγή ατομικού πλουτισμού για τους κομματικούς παρατρεχάμενους. Αυτό ακόμη και σήμερα γίνεται χωρίς ντροπή από την κομματική εξουσία της σημερινής κυβέρνησης.

Τέλος, εμείς οι πολίτες έχουμε ευθύνη, γιατί σαν πειθήνια πρόβατα σκύβουμε το κεφάλι στις αποφάσεις ενός συστήματος διαφθοράς και συναλλαγής το οποίο έχει διεισδύσει μέσα στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό. Δεχόμαστε ως δεδομένο ένα δημόσιο χρέος, χωρίς κανείς να μας έχει εξηγήσει την προέλευσή του, την αναγκαιότητά του και την διαχείρισή του από τις κυβερνήσεις. Δεχόμαστε την λειτουργία ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού συστήματος που διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μέσα στην κοινωνία, απομυζά τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι των Χωρών και τροφοδοτεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διογκώνεται σαν τεράστια παγκόσμια φούσκα, η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει με ασύλληπτες συνέπειες στη ζωή μας. Τα δεχόμαστε αυτά όλα έως τώρα, ως απαραβίαστα δεδομένα και αναγκαίες πραγματικότητες για την λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Όμως φαίνεται πως κάτι αρχίζει να αλλάζει στα πολιτικά πράγματα της Χώρας και ίσως και του κόσμου ολόκληρου. Οι λαοί αρχίζουν να αναρωτιούνται για τις εξουσίες που τους κυβερνούν ερήμην τους και για την κυριαρχία των αγορών. Το κίνημα των πλατειών της Αραβικής Άνοιξης που μεταφέρθηκε στον χώρο της Ευρώπης και στην πατρίδα μας, είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα που δείχνει ότι οι λαοί μπορεί να αγωνιστούν και να κερδίσουν την οικονομική και πολιτική τους ελευθερία.

Φίλες και φίλοι, ζούμε σε κρίσιμες στιγμές. Έχουμε υποχρέωση απέναντι και στους εαυτούς μας και στις νέες γενιές, να ξεπεράσουμε τη λογική του ατομισμού και του προσωπικού βολέματος. Να αναλογιστούμε, εμείς στη Χώρα μας, πώς φθάσαμε σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση; Γιατί με τις πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών και τα σταθεροποιητικά προγράμματα η Χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει; Γιατί τόσα πολλά οικονομικά σκάνδαλα που έχουν αναστατώσει την ζωή μας, δεν έχουν οδηγήσει σε εντοπισμό και τιμωρία των ενόχων;

Τι κρύβεται πίσω από τις φοβερές καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ κας Ζωή Γεωργαντά, για αύξηση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση του ελλείμματος του 2009 ύστερα από πιέσεις, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να επικαλεστεί τον “μονόδρομο” του ΔΝΤ ;

Ποιοι είναι αυτοί τελικά που κυβερνούν τη Χώρα;

H πληροφόρηση και η συστηματική πλύση εγκεφάλου από τα μέσα της κυρίαρχης ολιγαρχίας, θέλουν να συσκοτίζουν τις απαντήσεις, κρύβουν την αλήθεια και μας θεωρούν ανίκανους να σκεφτούμε και να πράξουμε.

Εναλλακτικές λύσεις στα τρομακτικά αδιέξοδα που μας οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόϊκα υπάρχουν και έχουν προταθεί στον ελληνικό λαό. Οι λύσεις αυτές όμως, περνούν μέσα από τη ρήξη με το κυρίαρχο οικονομικό και πολιτικό σύστημα και απαιτούνται προϋποθέσεις για να φέρουν θετικά αποτελέσματα για τους πολλούς.

Απαιτείται πολιτική αφύπνιση, πίστη στη συλλογική δράση, αυτοοργάνωση και αποφασιστικότητα. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, οι πολιτικοί και κοινωνικοί σχηματισμοί, οι φοιτητές, οι πρωτοβουλίες πολιτών, οι πλατείες, οι άνεργοι, οι μερικά απασχολούμενοι νέοι, οι συνταξιούχοι, όλοι είναι ανάγκη να βρούμε κοινό βηματισμό. Είμαστε πολλοί και μόνοι. Απέναντί μας έχουμε ένα πανίσχυρο νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα που στηρίζεται σ’ένα άπληστο και αδίστακτο κεφάλαιο που δεν γνωρίζει πατρίδα και ηθική.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αγωνίζεται ο καθείς μόνος του, όταν ο εχθρός είναι κοινός. Έχουμε μπρος μας ένα δύσκολο αγώνα, που έχει όμως προοπτική εξόδου από την μιζέρια και την υποτέλεια που μας οδηγούν οι κυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας της Χώρας μας.

Οι πολίτες αυτής της Χώρας, δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν αναγνωρίζουμε κανένα δημόσιο χρέος. Αυτό θα πρέπει να είναι το θεμελιακό και κυρίαρχο πολιτικό σύνθημα που μας ενώνει.

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώσουμε καμία έκτακτη εισφορά της Εφορίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσέφερε και προσφέρει δισεκατομμύρια στους κεφαλαιοκράτες και τους τραπεζίτες. Αρνούμαστε τους κεφαλικούς φόρους και τα χαράτσια που επιβάλλει μία ξενόδουλη εξουσία, καθ’ υπαγόρευση και προς όφελος των τοκογλύφων δανειστών της Χώρας. Με την άρνηση πληρωμής ουσιαστικά υπερασπιζόμαστε την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία όπως επιτάσσει το σύνταγμα της Χώρας μας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου