Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«ΦΟΝΙΚΗ» ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΕΩΣ 6 ΔΙΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

…ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ, ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη νέων ''φονικών'' ληστρικών μέτρων ύψους έως 6 δισ. ευρώ με επίκεντρο την επιβολή νέουδιετούς(;) ληστρικού τέλους σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, το οποίο θα ανέλθειμεσοσταθμικά περίπου στα 4 ευρώ ανά τ.μ. (από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ.) και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ.
Τα νέα μέτρα αίσχος της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν, χωρίς να μπορεί κανένας να φέρει, πλέον,αντίρρηση, την παταγώδη αποτυχία του μνημονίου.
Κυρίως, όμως, επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος έχει μπει σε μια χωρίς τέλος λεηλασία, με απόληξη το γενικό ρήμαγμα της χώρας και του λαού, ως τη γενική καταστροφή!

Γίνεται σαφές ότι ο τόπος έχει φτάσει, πλέον, στο απροχώρητο!

Αυτήν την ώρα δεν μπορεί να συνεχίζεται ο ελληνικός λαός (και η Αριστερά) να εκβιάζεται και ναυποκύπτει στο δίλημμα: Μνημόνιο και νέα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπία καιέξοδος από το ευρώ!

Σήμερα (βλέπε άρθρο εδώ) η Αριστερά και ο ελληνικός λαός σύσσωμοι πρέπει να πουν ότι προτιμούνχίλιες φορές (και διεκδικούν) τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, την έξοδο από το ευρώ καινέο προοδευτικό παραγωγικό δρόμο της χώρας, από τη σημερινή χωρίς τέλος και έλεοςμνημονιακή καταστροφική λεηλασία!

Στη συνέχεια παραθέτουμε από άλλες ιστοσελίδες ρεπορτάζ για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος:



ΑΛΛΑ 6 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ 11 ΘΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

(πηγή: www.enet.gr)

Σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση υπολογίζονται τα χρήματα που θα υφαρπάξει η κυβέρνηση από τις τσέπες των πολιτών, οι οποίοι θα πληρώσουν άμεσα το νέο ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

Το έκτακτο ειδικό τέλος, που θα επιβαρύνει τη δηλωμένη περιουσία συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ, θα επιβαρύνει τη διετία 2011-2012 και όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να αποφέρει περί τα 2-3 δισ. ευρώ ετησίως ή 4-6 δισ. ευρώ στη διετία, δεδομένου ότι υπάρχουν 7,2 εκατ. συνδέσεις ακινήτων στη ΔΕΗ - πλέον των 352.000 ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα εξαιρεθούν.

Η πρόταση του νυν υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, που απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το υπουργικό συμβούλιο, γίνεται αποδεκτή με καθυστέρηση τριών μηνών.

Σκοπός του μέτρου είναι να καλυφθεί η απόκλιση 1,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, που προέρχεται κυρίως από τα ανείσπρακτα έσοδα, όπως του ΕΤΑΚ για το 2009 και 2010 και του φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2011.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έχουμε «8» δεδομένα:

Α. Επιβάλλεται ειδικό τέλος στη χτισμένη επιφάνεια.
Β. Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου όσοι έχουν ρεύμα, ακόμα και τα αυθαίρετα, θα πληρώσουν το τέλος.
Γ. Η μεσοσταθμική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 4 ευρώ. Σε περιοχές, τις λαϊκές -όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός-, με χαμηλή τιμή ζώνης το τέλος φτάνει 0,50 ευρώ και σε πολυτελείς, όπως στα βόρεια προάστια της Αττικής, στα 10 ευρώ.
Δ. Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο για την επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Ε. Θα υπάρξει κοινωνική μέριμνα για περίπου 330.000 οικογένειες που εντάσσονται στα κοινωνικά τιμολόγια. Πρόκειται για ανέργους και αναπήρους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο 2, καθώς και τρίτεκνους και όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μέχρι και το ύψος του αφορολογήτου - στα 8.000 ευρώ από φέτος.
ΣΤ. Θα εισπραχθεί άμεσα και σε μία δόση, πιθανότατα με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγγραφεί ως έσοδο του 2011.
Του χρόνου, με δόσεις
Ζ. Το 2012 η εξόφλησή του θα γίνει σε πολλές δόσεις. Πιθανότατα θα είναι τρεις, όσοι και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ στη διάρκεια ενός έτους, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει ακόμα και σε έξι δόσεις - όσοι είναι συνολικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μαζί με τα έναντι.
Η. Η μη πληρωμή του ειδικού τέλους θα οδηγεί σε διακοπή του ρεύματος δεδομένου ότι θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα καταστήσει και ληξιπρόθεσμη την οφειλή έναντι του Δημοσίου επιφέροντας σταδιακά και αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμός, φυλάκιση).

Οι πρώτες ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν αύριο, δημιουργούν ασάφειες και σύγχυση ως προς «11» σημεία:

Αντικειμενικές ή Ζώνης

1. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ληφθεί υπόψη η τιμή ζώνης και θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο επιβολής του ΤΑΠ. Μεταξύ των δύο δηλώσεων υπάρχει μία σημαντική διαφορά: στην πρώτη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης και στη δεύτερη η αντικειμενική αξία. Συγκεκριμένα, αν η τιμή ζώνης είναι ίδια για όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα της ίδιας περιοχής, στην περίπτωση υπολογισμού του ΤΑΠ λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα ενός ακινήτου, οπότε το ΤΑΠ δεν επιβάλλεται στην τιμή ζώνης αλλά στην αντικειμενική αξία.

* Για παράδειγμα: στην ίδια περιοχή έχουμε δύο ακίνητα επιφάνειας 100 τ.μ. το καθένα, το ένα νεόδμητο και το άλλο εξαετίας. Η τιμή ζώνης είναι 1.450 ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη αυτή και το τέλος οριστεί στα 5 ευρώ, και οι δύο θα επιβαρυνθούν με 500 ευρώ ετησίως ή 1.000 ευρώ στη διετία. Αν όμως ληφθεί υπόψη η αντικειμενική, τότε για το παλαιό ακίνητο θα μειωθεί στα 1.160 ευρώ λόγω παλαιότητας και το τέλος θα είναι χαμηλότερο, ήτοι 4 ευρώ, οπότε ο ιδιοκτήτης αυτός θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ ετησίως ή 800 ευρώ στη διετία.

Ο σπιτονοικοκύρης ή ο νοικοκύρης;

2. Δεν ξεκαθαρίστηκε αν το τέλος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή. Το λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνουν οι ενοικιαστές, οι οποίοι μπορεί και να έχουν γυρίσει το λογαριασμό στο όνομά τους. Κάτοχος όμως του ακινήτου είναι ο εκμισθωτής. Αν τελικώς επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, θα υπάρξει πρόβλημα στον συμψηφισμό του τέλους με το ενοίκιο, δεδομένου ότι και σήμερα που το ΤΑΠ επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, εν τέλει το πληρώνει ο ενοικιαστής.

3. Με δεδομένες τις χθεσινές δηλώσεις, το ειδικό τέλος θα επιβληθεί στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Εν τούτοις υπάρχουν και ακίνητα που δεν παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ και τα οποία όμως είναι δηλωμένα στην εφορία. Οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο επιβολής του ειδικού τέλους και σε όσα δεν ηλεκτροδοτούνται.

4. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα ως προς τα κενά ακίνητα. Δεδομένου ότι ηλεκτροδοτούνται, θα πληρωθεί το τέλος.

5. Δεν υπήρξε καμία ειδική αναφορά στους περίπου 22.000 πολύτεκνους που εντάσσονται σε ξεχωριστό τιμολογιακό καθεστώς.

6. Αγνωστο τι θα γίνει με τους βοηθητικούς χώρους, μεταξύ αυτών και η θέση στάθμευσης, οι οποίοι λαμβάνονται στη συνολική επιφάνεια του ακινήτου στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

7. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμπεριληφθούν οι ημιυπαίθριοι και τα playrooms, που ρυθμίστηκαν. Σε ορισμένες περιοχές δεν δηλώνεται η συνολική επιφάνεια στη ΔΕΗ. Οπότε θα υποχρεωθούν όσοι τα ρύθμισαν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα;

8. Αγνωστο αν θα διορθωθούν και τα διαφορετικά στοιχεία που έχουν οι δήμοι και η ΔΕΗ ως προς την επιφάνεια των ακινήτων.

9. Ζήτημα τίθεται και ως προς τους κοινόχρηστους χώρους. Αν τελικώς επιβληθεί και σε αυτούς, θα επιβαρύνει πάλι τους ιδιοκτήτες-ενοικιαστές μέσω των κοινοχρήστων.

10. Αγνωστο είναι αν το τέλος θα πληρώσει και το Δημόσιο για τα ιδιόκτητα κτήρια του.

11. Ασαφές αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις τουριστικές μονάδες, λόγω της μεγάλης επιφάνειας των ξενοδοχείων και δεδομένου ότι έχουν εξαιρεθεί και από άλλα ανάλογα μέτρα λόγω της κρίσης στον τουριστικό κλάδο.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων σημείωσε ότι τυχόν μείωση του ΦΠΑ 23% δεν σημαίνει πως μπορεί να μειωθεί και το 23% στα νεόδμητα, καθώς ο κοινοτικός κανονισμός δεσμεύει τη χώρα και όπως είπε χαρακτηριστικά «η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θέλει βασιλικά έξοδα για να αλλάξει».



ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ (www.enet.gr)

Τα διορθωτικά μέτρα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξουν και οι όποιες αποκλίσεις πρέπει να καλύπτονται.

Η βαθιά ύφεση, που προβλέπεται να κινηθεί στο 5,3%, ρίχνοντας το ΑΕΠ κάτω από τα 220 δισ. ευρώ, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων προκάλεσαν απόκλιση της τάξης του 0,5% με 0,7%, ήτοι 1,2 -1,6 δισ. ευρώ, φέρνοντας νέο πακέτο μέτρων περίπου 2,2 δισ. ευρώ ή κοντά 1% του ΑΕΠ. Και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως θα είναι το τελευταίο, καθώς τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται για να παραμένουν οι στόχοι σταθεροί, κατά την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Οι διορθώσεις εξυπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας γι' αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει».

Αμεση ήταν η αντίδραση του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε την απόρριψη της Ευρώπης στο αίτημα για πολιτική λύση ως προς το επίμαχο ζήτημα της μη επίτευξης του στόχου του ελλείμματος στο 7,6% φέτος. Παραμένουν οι στόχοι του ελλείμματος 17,1 δισ. φέτος και 14,9 δισ. του χρόνου, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στα 1,8 δισ. το 2011 και 3 δισ. ευρώ το 2012.

Η κυβέρνηση, κατά τις επιταγές της τρόικας, κατέφυγε για άλλη μια φορά στην εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων επί δικαίους και αδίκους. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μετά την ομολογία περί αποτυχίας τού πρόσφατα ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου. Σε μια προσπάθεια πειθούς, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πάντες «να αναλογιστούν τι κόστος διακυβεύεται και τι κόστος καλούμαστε να επιβάλουμε».

Στην εργασιακή εφεδρεία, που οδηγεί σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, και στο ενιαίο μισθολόγιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ φέτος, αν υλοποιηθεί από 1ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προσθέσει και άλλα τρία μέτρα:

1. Το ειδικό τέλος επί 7,2 εκατ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στοχεύοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, σε έσοδα 4-6 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Θα πληρωθεί άμεσα, μαζί με το τριπλό εκκαθαριστικό του κεφαλικού φόρου, των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, οδηγώντας σε αρπαγή τουλάχιστον ενός μισθού ακόμα.
2. Στο κόψιμο ενός ολόκληρου μισθού για αιρετούς και μετακλητούς, δηλαδή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, γενικούς γραμματείς κ.ά. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους ή μόνο τη βουλευτική αποζημίωση ή τη χορηγία.
3. Στην έκκληση προς τους έχοντες να εισφέρουν άμεσα με τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο. Η αρχή θα γίνει με τους εφοπλιστές, με τους οποίους θα συζητήσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών τον τρόπο συνεισφοράς τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει έκκληση και στον απανταχού Ελληνισμό της διασποράς να δώσει τη συνεισφορά του.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν ενδιαφέρον και τα εξής σημεία:

* Συνεχίζεται η περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, προνοιακές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων δαπανών, καθώς και λειτουργικές δαπάνες, που έχουν μειωθεί σε 7 δισ. ευρώ.
* Το φετινό ΑΕΠ θα περιοριστεί γύρω στα 218 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 225,4 δισ. ευρώ ή ύφεσης 3,5%.
* Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., για την οποία ενημερώθηκε ήδη και ο Ολι Ρεν.
* Η πλήρης εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα επιτρέψει και την εξόφληση των χρεών 6,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους.
* Δεν έλειψε και πάλι το κλίμα εκφοβισμού, μέσω των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι «προσπάθειά μας είναι να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα».

«Ναι» της Ν.Δ. για τον προϋπολογισμό

«Ναι» στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, εντός του Οκτωβρίου, δήλωσε χθες η Ν.Δ., μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής μέσα από εκλογές.

Από την πλευρά της Ν.Δ. δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τις συζητήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά.'



ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Πηγή: naftemporiki.gr

Την επιβολή ειδικού τέλους στη δομημένη επιφάνεια των ακινήτων, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η εισφορά στα ακίνητα θα ξεκινά από 0,50 λεπτά για τα νοικοκυριά. «Θα ελέγξουμε ώστε να υπάρχει απόλυτη κοινωνική δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι η είσπραξη του τέλους προβλέπεται να ολοκληρωθεί ταμειακά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2011, ενώ για το 2012 προβλέπονται πολλές δόσεις.

Στόχος είναι να καλυφθεί η υστέρηση ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Όπως εξήγησε, αν πετύχουμε τους στόχους μας το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από τις 31 Οκτωβρίου

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε ακόμη ομόφωνα η ταχύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, με στόχο ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα εισαχθεί ταυτόχρονα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα.

Περικοπή ενός μισθού από αιρετούς - μετακλητούς λειτουργούς

Επιπλέον, αποφασίστηκε η περικοπή ενός μηνιαίου μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων).

Κάλεσμα στον εφοπλιστικό κόσμο

Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε παράλληλα ότι θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα μετάσχει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό τρόπο.

«Αμεση προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών μας»

Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το υπουργικό συμβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρωζώνη, στην παγκόσμια αγορά».

Όπως είπε, η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών είναι το μεγάλο πρόβλημα ευρωζώνης που διαθέτει την ισχύ του κοινού νομίσματος αλλά δεν συνοδεύεται από την ανάλογη θεσμική και πολιτική υποστήριξη.

Επανέλαβε ότι η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η στάση ορισμένων σημαντικών κρατών μελών της ευρωζώνης.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ με τη φημολογία περί αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι στην περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα, χρειάζεται η Ελλάδα να δώσει μια απάντηση.

«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει το πρόσχημα για εξελίξεις που είναι εις βάρος μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να ανασχεθεί η ύφεση που σημαίνει, όπως είπε, ανεργία, αποεπένδυση και ανασφάλεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντ. Σαμαρά

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε, όπως είπε, για το πλαίσιο που βρισκόμαστε. Στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, ενημερώνοντάς τον για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε, το επίπεδο της συνομιλίας που είχε με τον κ. Σαμαρά ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου