Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Ήλιος και Fast track

Τα πανηγύρια για το πρόγραμμα Ήλιος και τις πρόσφατες «επενδύσεις» των τελευταίων ημερών ύψους 1 δις € που εντάχθηκαν στο fast track, μάλλον ήθελαν να καλύψουν μία άλλη αλήθεια που θα προσπαθήσω να αναζητήσω όντας καχύποπτος για τις προθέσεις της Κυβέρνησης με τους Γερμανούς.
Το πρόγραμμα Ήλιος προβλέπει την επένδυση 20 δις € ως το 2050 και τη δημιουργία 30.000-60.000 νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα το Project Helios αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, συνολικής ισχύος 10 GW, κάτι λιγότερο δηλαδή από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της ΔEH σήμερα (10,2 GW). Για την εγκατάσταση αυτών των πάνελ θα απαιτηθούν συνολικά 200.000 στρέμματα δημόσιας γης, απαλλαγμένης από γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια.
20 δις € προφανώς είναι η αξία των φωτοβολταϊκων πάνελ. Αλήθεια, τα πάνελ αυτά θα γίνουν εδώ στην Ελλάδα ή μήπως θα έρθουν εισαγόμενα από το εξωτερικό;Και αυτά τα εργοστάσια που θα γίνουν των ξένων επενδυτών, μήπως θα αποτελέσουν τον δολοφόνο των ελληνικών εταιρειών που δειλά δειλά έχουν εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως και προσπαθούν να απασχολήσουν προσωπικό και να δημιουργήσουν τζίρο (και άρα φόρους);
Αν τα πάνελ έρθουν από το εξωτερικό, ούτε ΦΠΑ θα εισπραχθεί από το Κράτος (σημ: 4,6 δις€) λόγω ενδοκοινοτικής συναλλαγής π.χ. Γερμανία-Ελλάδα…
Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας πάνε περίπατο διότι τα πάρκα έχουν αυτονομία και χρειάζεται ολιγάριθμο προσωπικό φύλαξης και καθαρισμού-συντήρησης.
200.000 στρέμματα (33μ επί 33μ) σημαίνει μία περιοχή 13,2 χιλιόμετρα Χ 16,5 χιλιόμετρα δημόσια, καθαρή από διεκδικήσεις, η οποία να μην έχει γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια. Αυτό σημαίνει ότι βιότοποι, προστατευμένες περιοχές NATURA, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι κ.α…… δνε θα πρέπει να υπάρχουν. Λόγω της πρόσφατης απογραφής της περιουσίας του Δημοσίου, αν δούμε πόση είναι καθαρή νομικά, μόλις ένα μικρό ποσοστό αυτής εκπληρώνει αυτό το κριτήριο.

Πάμε τώρα στο fast track από το οποίο αντιγράφω αυτολεξεί μέσω του investingree.gov.gr:

Ποιές είναι οι εξαιρετικές προβλέψεις της διαδικασίας Fast-Track για φορολογικές ελαφρύνσεις;

Ο Ν.3894/2010 δεν προβλέπει καμία ρύθμιση, απλά προβλέπει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον, να νομοθετήσει ειδικό φορολογικό καθεστώς. Καμία φορολογική ελάφρυνση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νόμο που να την κυρώνει. Η αρμοδιότητα αυτή της Βουλής ασκείται μέσα στα πλαίσια της φορολογικής συμμετρίας που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το παραπάνω σημαίνει ότι μπορεί να απαλλάξει η Βουλή τον επενδυτή από φόρους για 5-10 χρόνια, ακριβώς επειδή κρίνει ότι εξυπηρετείται το Εθνικό Συμφέρον έτσι.

Για να βάλουμε μια ακόμα πινελιά τώρα αντιγράφοντας από την Αγγελική Σπανού στην Ισοτιμία:

Οι Γερμανοί επιθυμούν τη δημιουργία ενός ελληνικού «Desertec», τη μεταφορά, με άλλα λόγια εδώ του προγράμματος που «τρέχει» ήδη στην έρημο της Σαχάρας. Η πολιτική αστάθεια στην αφρικανική ήπειρο και το τεράστιο οικονομικό κόστος (400 δισ. δολάρια) του εγχειρήματος, έχουν απογοητεύσει τους πρωταγωνιστές του, δύο χρόνια μετά την έναρξή του. Τώρα οι γερμανικές επιχειρήσεις Siemens και Munich Re, επικεφαλής της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών μεταξύ των οποίων η γερμανική επιχείρηση ηλεκτρισμού ΕΟΝ, η Deutsche Bank, η ελβετική και η ισπανική Abengoa SA, αναζητούν άλλη διέξοδο για την κάλυψη του 15% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια έως το 2050.

Η μεταφορά του project στη Λιβύη που ήδη εξετάστηκε, δεν μπορεί να είναι εφικτή στις σημερινές συνθήκες χάους αλλά και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον. Λόγω αυτού του αδιεξόδου, ο γκουρού της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκέφτηκε την ελληνική λύση: όχι τόσο για το καλό μας, όσο για το καλό των γερμανικών εταιρειών.

Το Βερολίνο θέτει έναν όρο που ισούται με πολλούς: τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατοχύρωση «γερμανικών περιοχών» στην ελληνική επικράτεια, όπου θα ισχύει ειδικό φορολογικό, ασφαλιστικό, διοικητικό, εργασιακό και ό,τι άλλο καθεστώς. Μια συμφωνημένη εξαίρεση στον κανόνα, ακόμη και στον κοινοτικό, αφού θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της η Κομισιόν, για να θεραπευτεί η παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Για να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά μια τέτοια τάξη πραγμάτων, θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά ταμπού. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είχε γράψει για «οικο-αποικιοκρατία», όταν (το καλοκαίρι του 2009) έγινε γνωστό το σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου ηλιακού πάρκου στη Σαχάρα. Οι γκρίζες ζώνες είναι πολλές: Για τι είδους θέσεις εργασίας συζητάμε; Θέσεις εργατών που θα παίρνουν μεροκάματο πείνας και θα δουλεύουν ώρες ατελείωτες. Ή θέσεις επιστημόνων που θα ειδικευτούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και θα ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε άλλους υποψήφιους επενδυτές; Θα ζητούν όλοι ειδικό καθεστώς, ώστε δυνητικά να χωριστεί η χώρα σε γερμανική, κινεζική, αμερικανική, γαλλική, βρετανική ή άλλη περιοχή; Ή απλώς θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους;

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν εμπλέκεται η Siemens (ή Μίζενς -όπως την προτιμάτε), η Deutsche Bank που κατέχει ελληνικά ομόλογα και άλλοι κεφαλαιούχοι, για καλό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Μάλιστα, το Ίδρυμα Desertec που ουσιαστικά αποτελεί την καθαρή ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, εξέδωσε έναανακοινωθέν για το Πρόγραμμα Ήλιος της Ελλάδας πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με αυτό, ο Διευθυντής του Ιδρύματος αναφέρει ότι «Τα Φ/Β αποτελούν μία λογική επιλογή για την κάλυψη τοπικών αναγκών σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπου, λόγω της χρήσης του κλιματισμού κατά τους θερινούς μήνες, η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μεσημέρι. Ωστόσο, τα Φ/Β δεν είναι η πρώτη επιλογή για την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η έλλειψη ικανότητας αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας σημαίνει ότι τα Φ/Β δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για ενέργεια όταν αυτή προκύπτει. Εν αντθέσει με συγκεντρωμένες μονάδες ηλιοθερμίας (CSP) που προσφέρουν την ευκαιρία για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και όταν ο ήλιος δεν λάμπει. Όμως η δυνατότητα εγκατάστασης CSP στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

Άρα, ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΠΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ τα Φ/Β. Και αντικειμενικές δυσκολίες για την ΕΞΑΓΩΓΗ όπως μας δηλώνουν ότι θα κάνουν οι Κυβερνητικοί.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος από την Ελλάδα στη Γερμανία ικανό να μεταφέρει χωρίς μεγάλες απώλειες την παραγόμενη ενέργεια τότε η ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ έχει την ρεαλιστικότητα του «Λεφτά Υπάρχουν». Για να γίνει ένα τέτοιο δίκτυο, απαιτούνται τουλάχιστον 200 δις € ς το 2020, ποσό που κρίνεται μάλλον ασύμφορο.

ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ- ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΗΛΙΟΣ» ΑΠΟ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σήμερα παράγει με ισχύ 10,2 GW στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ταυτόχρονα αγοράζει από ιδιώτες, προς 320 €/MWh ενέργεια από Φ/Β πάρκα μεγαλύτερης ισχύος των 100kW.

Ένα πάρκο 200MW ισχύος παράγει το χρόνο 260GWh. Το Πρόγραμμα Ήλιος με τα 10 GW ισχύος θα παράγει 13000GWh ενέργειας.

Αν υποθετικά η ΔΕΗ αγόραζε αυτή την ενέργεια, θα έπρεπε να πληρώσει 13000000 MWh X 320 = 4,16 δις € ετησίως στους διαχειριστές του Ήλιος.

Αν η επένδυση ΗΛΙΟΣ γινόταν από την ίδια τη ΔΕΗ, αφενός θα γινόταν απόσβεση σε 5 χρόνια, αφετέρου θα είχαμε αντικαταστήσει πλήρως τις ρυπογόνες τεχνολογίες.

Μία επένδυση σαν αυτή στην Κοζάνη, ισχύος 200MW από την ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ ΑΕ που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, δημιουργεί 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 100 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Και αυτά σύμφωνα με εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Με απλή των τριών μέθοδο, το πρόγραμμα Ήλιος συνολικά θα δημιουργήσει 15.000 θέσεις κατά την κατασκευή και 5.000 θέσεις κατά τη λειτουργία του. Δεν ξέρω γιατί ακούστηκε το «30.000-60.000 θέσεις εργασίας». Μάλλον για εντυπωσιασμό. Και η πλάκα είναι πως 20 δις/5.000 θέσεις = επένδυση 4 εκ€ ανά δημιυργούμενη θέση απασχόλησης. Ή πιο καλά και σύγχρονα, σχεδόν 1 εκ€ τζίρου / θέση εργασίας. Ωστόσο, αν είναι επαχθείς οι επιχειρησιακές συμβάσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επιδοτούμενες π.χ. από το ΕΣΠΑ, τότε τα έσοδα και η ωφέλεια για το Κράτος περιορίζονται σημαντικά. Τα είχα πει και σε παλιότερο άρθρο μου.

Αντιστάθμιση Ανθρακικού Αποτυπώματος – Χρηματιστήριο Ρύπων – Project Helios

Για να δούμε τώρα μία άλλη ματιά στο Πρόγραμμα Ήλιος που συζητούν (τυχαίο;) οι 100 γερμανοί επιχειρηματίες που θα έρθουν στις 6 Οκτώβρη με τσάρτερ.

1ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται συνεπάγεται 793 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Τα 13ΤWh (1Τ=1000G) ηλεκτρικής ενέργειας του Ήλιος συνεπάγεται εξοικονόμηση 10.309.000 τόνους CO2 .

Κάποιο Φ/Β πάρκο μπορεί να πουλήσει αυτά τα δικαιώματα προς περίπου 12€/τόνο CO2. Άρα πέρα από την ενέργεια, το έσοδο ετησίως μπορεί να είναι επιπρόσθετα περίπου 130.000.000€ από την πώληση δικαιωμάτων.

Η ιστορία είναι απλή: Η Ευρώπη έβαλε στόχο τη μείωση εκπομπών ρύπων και έδωσε σε κάθε χώρα δικαιώματα εκπομπής ανάλογα με τον πληθυσμό (χονδρικά). Η κάθε χώρα επιτρέπει σε κάθε μεγάλη ρυπογόνο βιομηχανία (χαλυβουργίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, κεραμιδοποιίες) συγεκριμένο αριθμό εκπομπών.Όταν αυτές ξεπεραστούν, τότε θα πρέπει να τις αντισταθμίσουν (ισοφαρίσουν) με «πράσινα» δικαιώματα ρύπων.Δηλαδή με δικαιώματα τόνων CO2. Επειδή η ΕΕ εμπορευματοποιεί τα πάντα, ίδρυσε από το 2005 Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων όπου καταφεύγουν όσοι χρειάζονται δικαιώματα. Με την επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού φόρου, σε συμφέρει να αγοράζεις δικαιώματα προς 12€/τόνο παρά να πληρώνεις φόρο για ρύπους. Όποιου του περισσεύουν δικαιώματα τα πουλάει, όποιος τα έχει ανάγκη πληρώνει να τα αποκτήσει (αν έχεις λεφτά μολύνεις δηλαδή ΧΑΛΑΡΑ). Σύμφωνα με τη Σύνοδο του Κιότο τα δικαιώματα από Φ/Β από Ελλάδα δεν μπαίνουν στο Πρόγραμμα Αντιστάθμισης Ρύπων (δεν είναι αναπτυσσόμενη χώρα) αλλά μία έξοδος από ευρώ/ΕΕ δημιουργεί τις κατάλληλες «αφορμές».

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Είμαστε στην 5η θέση παγκοσμίως στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής λιγνίτη, 2η θέση στην Ε.Ε. γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε τεράστια ποσά ετησίωκαιωμάτων ρύπων καθώς έχουμε μία από τις πιο βρώμικες παραγωγές ηλεκτιρκής ενέργειας στον κόσμο.Σύμφωνα με τις εώς τώρα εκτιμήσεις τα αποθέματα της Μεγαλόπολης φθάνουν για 20 χρόνια και της Δ. Μακεδονίας, που αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών, για 40 χρόνια.

Τα λιγιτικά κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και ο λόγος είναι απλός: Η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια και δεν διαθέτουν ΑΠΕ. Ο λιγνίτης, το φυσικό άεριο και το πετρέλαιο είναι αυτές ακριβώς οι πηγές ενέργειας που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής που έχει μεταφερθεί σε αυτές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι Γερμανοί θα έρθουν να φτιάξουν το Ήλιος εδώ για να πουλήσουν την ενέργεια στη ΔΕΗ μέχρι να γίνει δίκτυο ικανό να μεταφέρεουν την ενέργεια στη Γερμανία. Η ΔΕΗ θα βρεθεί επομένως γύρω στο 2020 να έχει χάσει τα λιγνιτορυχεία που θα τα έχουν ιδιώτες, να μην έχει επενδύσει σε ΑΠΕ, να αναγκάζεται ακόμα και να αγοράζει ενέργεια από τους Γερμανούς όταν κατά το 2030 τα κοιτάσματα -αν της έχουν μείνει- θα τελειώνουν. Και τότε είναι που θα βρεθεί να είναι εντελώς εκτός αγοράς.

Το καλύτερο σχέδιο θα ήταν να προβεί άμεσα σε επανασχεδιασμό στρατηγικής, να κινηθεί σε ένα μίγμα αιολικής (νησιά/βουνά), ηλιακής και ηλιοθερμικής ενέργειας ώστε το 2020 να έχει απεμπλακεί από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να βρίσκεται σε θέση πώλησης-εξαγωγής ενέργειας σε Τουρκία-Βαλκάνια. Αργότερα και σε Ευρώπη. Ειδικά η ηλιοθερμία είναι πιο αποδοτική από τα Φ/Β διότι αφενός κοστίζει στο 20% (200MW κόστος περίπου 210 εκ €) και αφετέρου αποθηκεύεις θερμική ενέργεια την οποία μετατρέπεις σε ηλεκτρική όλο το 24ωρο (ακόμα και όταν δεν έχει ήλιο).Η ιδέα είναι κάτοπτρα που ζεσταίνουν στους 500-600 βαθμούς δοχεία λαδιού τεράστια, το λάδι με κυκλοφορητή εξατμίζει νερό, που ως ατμός κινεί ατμογεννήτρια για παραγωγή ρεύματος.Ρύποι μηδενικοί ενώ ακόμα και τη νύχτα τα δοχεία λαδιού δεν πέφτουν κάτω από τους 200 βαθμούς λόγω υψηλής θερμοχωρητικότητας του λαδιού.Εφεδρικά το χειμώνα π.χ. με χιόνι, η θέρμανση των δοχείων γίνεται με φυσικό αέριο. Είναι η πιο σύγχρονη επιλογή και όλες οι μονάδες παγκοσμίως ολοκληρώθηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Οι απαιτούμενες επενδύσεις δεν είναι τεράστιες. Αν δημιουργηθεί στρατηγικό πλάνο, ας κατασκευάσει εν Ελλάδι τις ανεμογεννήτριες, τα πάνελ, το οτιδήποτε. Αςπάψει τις επιχορηγήσεις σωματείων και τις άλλες σπατάλες και όλα γίνονται. Ενδεχομένως και με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να υλοποιήσει το πλάνο.

Πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ούτε θα μας επιτρέψουν κιόλας. Αντίθετα, σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, ο θησαυρός υπάρχει παντού. Αρκεί να είμαστε λίγο πολυμήχανοι όπως ο Οδυσσέας και να μην αποφασίζουν προδότες για το ξεπούλημα της χώρας μας.

http://panospanayiotopoulos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου