Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς αποφεύγω το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ

Αφού ζητήσω από τη ΔΕΗ τη διακοπή του ρεύματος, εντός 3 ημερών πρέπει να το διακόψει και να εκδώσει εκκαθαριστικό λογαριασμό. Το τέλος επανασύνδεσης όποτε αποφασίσουμε επανασύνδεση κοστίζει γύρω στα 150€.
Η ΔΕΗ από την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού κι έπειτα, ουδεμία σχέση έχει μαζί σας και ως εκ τούτου οπιαδήποτε επικοινωνία μαζί σας θεωρείται προσέγγιση προώθησης-διαφήμισης για να σας ξανακάνει πελάτη.
Πάτε μετά την αίτηση διακοπής και εγγράφεστε στη λίστα του άρθρου 13 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η Λίστα του άρθρου 13 της Αρχής (ή αλλιώς Μητρώο του αρ. 13) περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν επικοινωνία μέσω ταχυδρομείου για θέματα που αφορούν την προώθηση/διαφήμιση αγαθών. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας υποχρεούνται να συμβουλεύονται το μητρώο και να διαγράφουν από τους καταλόγους τους όσους είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό.
Άρα κάθε επικοινωνία που θα γίνει μέσω ταχυδρομείου από οποιονδήποτε ο οποίος παρανόμως τηρεί τα στοιχεία σας στο Μητρώο του (βάση δεδομένων ΔΕΗ).
Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του ν. 2472/1997 “Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει στην Αρχή ότι δεδομένα που τον αφορούν δεν επιθυμεί να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από οποιονδήποτε, για λόγους προώθησης πωλήσεως αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Η Αρχή τηρεί μητρώο με τα στοιχεία ταυτότητας των ανωτέρω. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των σχετικών αρχείων έχουν την υποχρέωση να συμβουλεύονται πριν από κάθε επεξεργασία το εν λόγω μητρώο και να διαγράφουν από το αρχείο τους τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.”
Η Αρχή τηρεί ένα τέτοιο μητρώο, το μητρώο του αρ. 13 ή αλλιώς τη λίστα του αρ. 13, και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες είναι υποχρεωμένοι να το συμβουλεύονται πριν την αποστολή του διαφημιστικού υλικού. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεν έχουν δικαίωμα να στείλουν διαφημιστικό υλικό σε άτομα που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 13 και είναι υποχρεωμένοι να διαγράφουν από τους καταλόγους τους όσους είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό.
Τονίζουμε ότι το μητρώο αυτό έχει εφαρμογή μόνο σε μη ηλεκτρονικές μεθόδους επικοινωνίας για τους πιο πάνω σκοπούς, δηλαδή το παραδοσιακό έντυπο ταχυδρομείο. Δεν καλύπτει περιπτώσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως το τηλέφωνο ή το e-mail, για τις οποίες απαιτείται η εκ των προτέρων ρητή συγκατάθεση του καλούμενη συνδρομητή. Για το σκοπό αυτό το αντίγραφο του μητρώου του άρθρου 13 που χορηγεί η Αρχή δεν περιέχει στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας των εγγεγραμμένων πολιτών όπως τηλέφωνο και email.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπορείτε να καταθέσετε αγωγή για μη ζητηθείσα επικοινωνία εκ μέρους της ΔΕΗ (ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλ.ενέργειας) σε περίπτωση που σας αποστείλει τον οποιοδήποτε φάκελο. Η ενημέρωση των στοιχείων των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα του άρθρου 13, είναι ευθύνη που αφορά στους υπευθύνους της αποστολής ταχυδρομείου. Οι όσοι εντάσσονται στο Μητρώο δεν έχουν καμία υποχρέωση να τους ενημερώσουν.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3471/2006 η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς.
Η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελεί ηλεκτρονική επικοινωνία. Επομένως, βάσει της προαναφερόμενης διάταξης, το μητρώο που τηρεί η Αρχή για τα άτομα που σύμφωνα με το Άρθρο 13 του νόμου 2472/97 δεν επιθυμούν να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από οποιονδήποτε, για λόγους προώθησης πωλήσεων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από απόσταση, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε περίπτωση τηλεφωνικών ή άλλων ηλεκτρονικών επικοινωνιών όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επικοινωνίας αποτελεί η ύπαρξη προηγούμενης ρητής συγκατάθεσης του συνδρομητή
Περαιτέρω πληροφορίες για το τί σημαίνει να στείλει κάποιος Διαφημιστικό-Προωθητικό σε άτομο που καταχωρείται στη λίστα του άρθρου 13, τηλεφωνήστε στην Αρχή. Θα γελάτε μέχρις εσχάτων.
Με το κομμένο ρεύμα που προηγήθηκε, υπάρχει στις πολυκατοικίες πάντα ένα κοινόχρηστο ρολόϊ το οποίο δεν επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Ο νοών νοεί το.
Η Λίστα του άρθρου 13 της Αρχής (ή αλλιώς Μητρώο του αρ. 13) περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν επικοινωνία μέσω ταχυδρομείου για θέματα που αφορούν την προώθηση/διαφήμιση αγαθών. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας υποχρεούνται να συμβουλεύονται το μητρώο και να διαγράφουν από τους καταλόγους τους όσους είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου