Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΠ - ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ!

ΟΜΠΑΜΑ – ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΡΚΟΖΙ ΒΡΩΜΙΚΗ "ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΛΗΣΤΕΙΑΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ!
ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ SPREAD. ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ "ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!
ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ- ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
Μετά από μύριες όσες σπασμωδικές κινήσειςκαι νευρικές αναβολές ανακοινωμένων συναντήσεων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (14.9) τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Α. Μέρκελ – Σαρκοζί και Γ. Παπανδρέου.
Η τηλεδιάσκεψη αυτή, η οποία γίνεται μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης της κρίσης και πλήρους αδυναμίαςδιαμόρφωσης προτάσεων διεξόδου, περισσότερο αντιπροσωπεύει τον πανικό και το αδιέξοδο ενόςβρώμικου και ληστρικού ευρωπαϊκού κατεστημένου, το οποίο επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και αμηχανίας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει τη διαλυτική πορεία!
Όσο περνάνε τα 24ωρα, οι διαλυτικές τάσεις της Ευρωζώνης, παροξύνονται δραματικά, εν μέσω μάλιστα, υποτροπής της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Για την ακρίβεια, η εν εξελίξει διάλυση της Ευρωζώνης επιδρά με δραματικό τρόπο στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας!
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ!
Πλέον οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν μπορούν να κρύψουν τονπανικό τους, μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή του ευρώ!

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης, ένα ρεπορτάζ του, γενικά αξιόπιστου, Reuters, για έκδοση (αργότερα σήμερα) κοινού ανακοινωθέντος των Μέρκελ – Σαρκοζί, με θέμα την Ελλάδα, διαψεύστηκε από το γραφείο του Ν. Σαρκοζί. Το γεγονός της διοχέτευσης κατευθυνόμενων φημών με την μετέπειτα διάψευσή τους, αν μη τι άλλο δείχνει την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού των κυρίαρχων χωρών της ΕΕ να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, έστω και επικοινωνιακή!

Παράλληλα, η Γερμανία ετοιμάζεται να δώσει, πανικόβλητη "γη και ύδωρ" στις απαράδεκτες φινλανδικές απαιτήσεις για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα στη Φινλανδία: «Όλοι μας θέλουμε και θα βρούμε μια πορεία, μια κατεύθυνση προς τα μπροστά που να είναι ανοικτή σε όλους τους εταίρους, αλλά θα συνεχίζει να είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες της Φινλανδίας», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη που έγινε μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, σε σημερινές (13.9) του δηλώσεις, αποκάλεσε την Ελλάδα "μεγάλο και άμεσο πρόβλημα" ενώ ζήτησε ουσιαστικά την εγκαθίδρυση ενόςδημοσιονομικού ολοκληρωτισμού στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας πως η ευρωζώνη έχει "κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές πολιτικές"! Φυσικά, αιτιάσεις σαν και αυτές, ακόμα και αν εφαρμοστούν, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αναιρέσουν τις ανισορροπίες που προκαλεί το ευρώ, ενώ παράλληλα θασαρώσουν και τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη!

Ενδεικτικό πάντως των ανησυχιών της κυβέρνησης Ομπάμα είναι η συμμετοχή, για πρώτη φορά στα χρονικά, του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, στο συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκεύη!
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ- ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ ΚΛΠ...

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι φήμες για σχεδιασμένη "μαζική αγορά" ευρωπαϊκών ομολόγων από τις χώρες της ομάδας "BRICS" (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική), καθώς μια διάλυση της Ευρωζώνης θα προκαλούσε πρωτοφανείς αναταραχές στο παγκόσμιο καπιταλιστικό οικοδόμημα.

Η βραζιλιάνικη εφημερίδα Valor Economico, ανέφερε πως η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε χωρών στις 22 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον. H Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας δεν σχολίασε το δημοσίευμα για τη «μαζική αγορά» ομολόγων, αλλά η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως στις συζητήσεις της BRICS εξετάζονται τρόποι συνδρομής στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε έχει γίνει γνωστό πως η μεν Ιταλία συζητάει σχετικά με την Κίνα ενώ ανάλογες επαφές έχουν γίνει και μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.

Πάντως ακόμα και αν αυτό το σχέδιο περπατήσει, δεν πρόκειται παρά να αποτελέσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια απόπειρα θεραπείας των συμπτωμάτων και όχι της ίδιας της ασθένειας της ευρωζώνης, η οποία θα επανέλθει δριμύτερη!

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Την ίδια ώρα όμως, που οι κυρίαρχοι κύκλοι σε ΕΕ (κυρίως) αλλά και ΗΠΑ, κάνουν λόγο για "πρόβλημα της Ελλάδας", αναδεικνύουν, την άρνησή τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα: πως δηλαδή η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν αφορά πλέον, αποκλειστικά, την Ελλάδα, αλλά το σύνολο τηςευρωπεριφέρειας και εμμέσως τη Γαλλία!

Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να δουν, το ευρώ δεν είναι το "αγαθό" που πρέπει να διασωθεί από την κρίση χρέους, αλλά πως αντίθετα αποτελεί βασικό αίτιο της κρίσης αυτής και των διαλυτικών δυναμικών της Ευρωζώνης!

Μπορεί πλέον, η "ελεγχόμενη" (από την ΕΕ) χρεοκοπία της Ελλάδας να είναι σχεδόν βέβαιη με την αποτίμηση των CDS (7.300+ μονάδες βάσης) να τοποθετούν την πιθανότητα έλευσής της, στο 98%. Πλην, όμως, το "άταφο πτώμα" της Ελλάδας, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από το πρώτο θύμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης!

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Πλέον τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να διασώσει από το γκρεμό χώρες όπως η Ιταλία (και μαζί με αυτές το τραπεζικό σύστημα χωρών όπως η Γαλλία).

Για του λόγου το αληθές, σήμερα το ιταλικό δημόσιο προχώρησε σε άλλη μια καταστροφική δημοπρασία,5ετών ομολόγων συνολικής αξίας € 6,485 δις, με το επιτόκιό τους να σπάει κάθε ρεκόρ φτάνοντας το5,60%! Το συγκεκριμένο, μάλιστα, επιτόκιο αποτελεί το υψηλότερο για πενταετείς κρατικούς τίτλους στην ιστορία της ευρωζώνης.

Η εικόνα αυτή της σημερινής δημοπρασίας ιταλικών κρατικών ομολόγων, δεν έγινε δυνατόν να ανασχεθείούτε καν από τις συζητήσεις για αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων από την Κίνα ούτε φυσικά από τα εύσχημα του Πρόεδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάϊ στον Μπερλουσκόνι για το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας!

Την ίδια στιγμή, ο πανικός στις αγορές, χτύπησε κόκκινο, με τις μετοχές των γαλλικών τραπεζών (των μεγαλύτερων, ίσως, πιστωτών της Ιταλίας) να κατρακυλούν με ορισμένους αναλυτές να "βλέπουν" μέχρι και τον αποκλεισμό τους από τη διατραπεζική αγορά! Ενδεικτικά, η μετοχή της BNP υποχώρησε κατά 12%μετά από δημοσιεύμα της Wall Street Journal, που έλεγε ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματαάντλησης ρευστότητας σε δολάρια.

Μόνο, μέσα στο 2011, οι γαλλικές τράπεζες έχασαν το 50% της χρηματιστηριακής αποτίμησής τους.

Είναι πλέον πασιφανές, πως η κρίση της Ευρωζώνης δεν χτυπά απλά την πόρτα του πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά κάνει και τα πρώτα καταστροφικά βήματά της εντός του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου