Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΧΑΑ! ''ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ'' ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!

ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 800 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΑΑ! ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΥΦΕΣΗ Ο ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!
Κάτω και από τις 800 μονάδες (797,95) έκλεισε σήμερα Παρασκευή (23.9) το Χρηματιστήριο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση γύρω στο3,87%.
Η σημερινή πτώση είχε για άλλη μια φοράπρωταγωνιστή τις τράπεζες, με τον αντίστοιχο δείκτη να σημειώνει πτώση έως και άνω του 9%.
Η σημερινή κατρακύλα μπορεί να είχε ως αφορμή την υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών από τη Moody's το πρόβλημα όμως είναι προφανώς πολύ βαθύτερο. Όλοι αντιλαμβάνονται πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γεγονός που έχει μετατρέψει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, και συνεπώς και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε "σκουπίδια".
Πέραν της εικόνας των τραπεζών, η γενικότερη μετατροπή του ΧΑΑ σε νεκροταφείο επιχειρήσεων, με το Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα επίπεδα της δεκαετίας του '80, δεν έπεσε από τον "ουρανό". Αντιθέτως, ημνημονιακή ύφεση που καταστρέφει με γοργούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, και την μετατροπή των περισσότερωνελληνικών μετοχών σε "κουρελόχαρτα"!
Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
Εν τω μεταξύ στις διεθνείς αγορές η εικόνα είναι ανάλογη καθώς όλοι ανησυχούν για τη νέα καταστροφική ύφεση στην οποία βυθίζεται ο αναπτυγμένος καπιταλισμός όσο και για τις διαλυτικές δυναμικές που αναπτύσσονται στη χειμαζόμενη από την κρίση χρέους Ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή πάντως που η ύφεση γίνεται όλο και πιο απειλητική, η συνάντηση του G-20 στην Ουάσινγκτον, έμεινε κενή περιεχομένου με το κοινό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για «ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», αλλά και για ένα «σχέδιο δράσης» βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμωνπολιτικών, αφήνοντας όμως τις αποφάσεις για την επόμενη σύνοδο στις Κάννες στις... αρχές Νοέμβρη!
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης κεφαλαίων (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ της Ίσκρα πατώντας εδώ)!
Φυσικά, όποιες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής, και αν λάβουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσειςτου διεθνούς ιμπεριαλισμού, είναι πολύ αμφίβολο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στην ανάσχεση της ύφεσης, καθώς τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας και ειδικά της ευρωζώνης είναι δομικά!

ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Σε αυτό το πλαίσιο τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακυλούν, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο δείκτης MSCI All-Country World (περιλαμβάνονται σε αυτόν 45 χώρες) έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τo υψηλό του, που σημείωσε στις 2 Μαΐου.
  Στην Ευρώπη από τις 28 Ιουλίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έχει χάσει το 28% της αξίας του.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Σήμερα, η αρχή έγινε με τα χρηματιστήρια της Ασίας, τα οποία άνοιξαν με πτωτικές τάσεις, με την εξαίρεση το Τόκιο το οποίο ήταν κλειστό λόγω αργίας.
Στην Ευρώπη, μέχρι και δύο ώρες πριν το κλείσιμο (~17:00 ώρα Ελλάδας), το Λονδίνο υποχωρούσε0,78%, η Φρανκφούρτη 1,63% και το Παρίσι 1,59%. Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα οι απώλειες ήτανπολύ ισχυρότερες.
Τελικά, η φημολογία πως η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει τις χειμαζόμενες γαλλικές τράπεζες, οδήγησε τους 3 παραπάνω βασικούς δείκτες να κλείσουν με μικρή άνοδο 0,50% 0,63% και 1,02% η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη χθεσινή πτώση (βλέπε ρεπορτάζ της Ίσκρα εδώ).
Στην ευρωπεριφέρεια, το Μιλάνο και η Μαδρίτη έχουν άνοδο 1,36% και 2,12% αντίστοιχα, λόγω των συνεχών αγορών ιταλικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Νωρίτερα πάντως είχαν απώλειες άνω του 2%, ενώ η Λισαβώνα έκλεισε στο -0,98%.
Στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος οι Dow Jones, S&P και Nasdaq έχουν άνοδο 0,30%, 0,28% και 1,06% αντίστοιχα

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΛΙΟΥ!
Εντός όλου αυτού του ζοφερού κλίματος τόσο σε Ελλάδα όσο και Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε από την Ουάσινγκτον πως δεν «δεν θα θεωρούσε έκπληξη» την αλλαγή όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, σημειώνοντας όμως πως «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε».
 Ορισμένοι αποδίδουν την τοποθέτηση αυτή και στο γεγονός πως το όριο του 90% στη συμμετοχή των ιδιωτών δεν φαίνεται να πιάνεται, κάτι που οδηγεί σε ναυάγιο το PSI
Επιπλέον, η στάση της Γερμανίας προσδιορίζεται και από την απαράδεκτη εμμονή της Φινλανδίας στο γνωστό ζήτημα των εγγυήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου