Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Εκδήλωση - Συζήτηση για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στο θέατρο ΑΓΓ. ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ την Πρωτομαγιά στις 8: 30 μ.μ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
& Η ΠΛΑΤΕΙΑ  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ denpaeiallo-xylok.blogspot.com σας καλούν στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘‘ΚΟΥΡΣΑΛ’’  Πρωτομαγιά στις 8: 30 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή τη ταινία τα σημερινά μας προβλήματα και οι διέξοδοι .

σας καλούν στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘‘ΚΟΥΡΣΑΛ’’ στο θέατρο ΑΓΓ. ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ την Πρωτομαγιά στις 8: 30 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή τη ταινία τα σημερινά μας προβλήματα και οι διέξοδοι .
Με τη συγκεκριμένη ταινία τιμάται η πρωτομαγιά του ΄36 στη Θεσσαλονίκη και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Κουρσάλ» Διάρκεια 62’, ΕΛΛΑΔΑ, 2006
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση: Νίκος Θεοδοσίου Φωτογραφία: Αντρέας Τσατσάγιας / Νίκος Θεοδοσίου Μοντάζ-Ήχος: Γιώργος Κουρμούζας Μουσική : Πολυκράτης Πολυχρονάκης Παραγωγός: Δημήτρης Σπύρου Παραγωγή: Νεανικό Πλάνο Betacam SP

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Κουρσάλ» ήταν το όνομα του μοναδικού στον κόσμο κινηματογράφου που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου. Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης …
Οδηγοί σ’ αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής. Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επεφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό. Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ…

Συμμετοχές σε φεστιβάλ
* Thessaloniki Docunentary Festival, 10-19 March 2006
* Rodos International Film and Visual Arts Festival, 20-25 June 2006
* 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23-30 Σεπτεμβρίου 2006, Πάτρα
* Φεστιβάλ “Παράξενη Οθόνη / Strange Screen V”, 4 – 8 Οκτωβρίου 2006, Θεσσαλονίκη.
* 3η Συνάντηση Ντοκιμαντέρ Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαίου 2007 στην πόλη Μούγλα της Τουρκίας.

Διακρίσεις
Ρόδος 2006
Ειδική μνεία στην κατηγορία Καλύτερη Ελληνική Ταινία στο Rodos International Film and Visual Arts Festival 20-25 Ιουνίου 2006 «για το γοητευτικό και τολμηρό λοξοδρόμημα της έρευνας, η οποία ενώ ξεκίνησε αναζητώντας τα ίχνη ενός πλωτού κινηματογράφου, τελικά αποκαλύπτει οδυνηρές πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης».
Η κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από τους Κώστα Ιβάν Γεωργιάδη, Γιάννη Λεοντάρη και Δημήτρη Παπακωνσταντή.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23/9 έως τις 30/9/2006 στην Πάτρα.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου