Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

GOLDMAN SACHS: ΚΑΜΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΑ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ :   Ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν στην ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων εκτιμά η Goldman Sachs και θεωρεί ότι είναι απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Goldman Sachs για την επόμενη μέρα των εκλογών, η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία, ή ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Η άνευ όρων υποστήριξη που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δώσει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δίλημμα: Είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της λιτότητας προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και εκείνων που αντίκειται στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έντονη είναι η δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας τη δημοτικότητάς τους. Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ μια σειρά από μικρά και νέα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.
Η Goldman όμως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για τους εξής λόγους:
-Δεδομένου του εκλογικού νόμου (με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ακόμα και με τη συνολική εκλογική δύναμη 30-40% από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε περίπτωση που συνεργαστούν.
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα. Υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς - και πολύ περισσότερο μεταξύ εκείνων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Τα προγράμματα και οι επιδιώξεις είναι πολύ διαφορετικές. Η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν ένα σταθερό και συνεκτικό συνασπισμό είναι αρκετά χαμηλή.
-Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική.
http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV

1 σχόλιο:

  1. Γράφεις στην αρχή του κειμένου πως το άρθρο της "G.S" αναδεικνυέι τα εγωιστικά χαρακτιριστικά των αριστερών κομμάτων. Νόμίζω ότι ενώ ο προβληματισμός είναι σωστός κάπου ξεστρατίζει όσον αφορά τα αριστερά κόμματα και συγκεκριμένα τις ηγεσιες τους.

    Θα μπορούσαν να ακολουθήσω το συλλογισμό σου για "εγωιστικά προβλήματα" μόνο αν και εφόσον τα αριστερά κώματα βρισκόταν υπο την ιδεολογική καθοδήγηση της ιδεολογίας στην οποία αναφέρονται. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τα αριστερά κώματα, πιο αστικά απο ποτέ, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ιδεολογικές τους εμπειρίες που συνιστούν και ιδεολογία και λειτουργούν ως γνήσιοι διαχειριστές του σημερινού και πολύ συγκεκριμένου αστικού συστήματος.
    Έχουν συγκεκριμένο λόγο και ρόλο.
    Σε καμία περίπτωση όσο κλαρί και αν τρών οι οπαδοί τους δεν κατευφθήνονται οι ηγεσίες των αριστερών κωμάτων στην ανατροπή του συστήματος.

    ΥΓ: Εκτός απο αυτά τα ευχάριστα υπάρχει και το εξόχως δυσάρεστο. Αν κάποιος δεί πιο προσεκτικά τη διαδρομή και μόνιμη βουλευτική απασχόληση των κατά τ άλλα ανακλητών και αιρετών στελεχών της αριιστεράς, αλλά και το ρόλο τους στις δύσκολες στιγμές του συστήματος, καταλήγει και σε χειρότερα διαβρωτικά συμπεράσματα, δια της εμπειρικής μεθόδου. Πρόσεξε το Κουβελοκώμα(ΔΗΜΑΡ). Προέρχεται απο τα σπλάχνα της αριστερής "αντίστασης και της ανατροπής" κατά τις προηγούμενες τρείς δεκαετίες, έχει μόνιμους "ανακλητους αιρετους" άρχοντες και σήμερα προσπαθεί να επανασυσπειρώσει τον εξουσιαστικό πόλο της ΚΑΡΑΦΙΛΕΛΕΥΦΕΡΗΣ"σοσιαλδημοκρατίας" (ΠΑΣΟΚ).

    Αυτό που βλέπουμε στο χώρο της εξουσιαστικής αριστεράς(ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΕς του κώλου, ΚΟΕ κλπ) δεν είναι "εγωιστικά προβλήματα" αλλά ηγεσίες με πληρωμένα συμβόλαια κατά της επαναστατικής προοπτικής της κοινωνίας

    Όταν χρειαστεί θα ξαναφτιάξουν όσα Κουβελοκώματα χρειασθεί το σύστημα, εώς τότε απλά θα συντηρούνται στα αριστερά θερμοκήπια του συστήματος.

    Για αυτό και οι ερευνητές της GOLDMAN SACHS χειρίζονται με τέτοιο απόλυτο τρόπο βεβαιότητες που δεν προσκρούουν σε καμία πιθανότητα λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή