Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ EUROGROUP!

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΥΠΡ.ΒΟΥΛΗΣ: ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΕ! ΑΚΕΛ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ,ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ!  ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΕΚΤ-ΣΟΪΜΠΛΕ: ΣΤΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ! "ΒΟΥΤΙΑ" ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις και οι εξελίξεις στη Λευκωσία σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται όλο και πιο ρευστό και στο οποίο τα χρονοδιαγράμματα καταπίπτουν το ένα μετά το άλλο και αλλάζουν, καταδεικνύοντας την μεγάλη αδυναμία να περάσουν οι αποφάσεις του Eurogroup.
Στη Λευκωσία εξαγγέλθηκε νέα αναβολή της σύγκλησης της Κυπριακής Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει για το πακέττο του Eurogroup, πράγμα που συνιστά κόλαφο για το Eurogroup και την ΕΕ!

Όπως κόλαφο για Eurogroup και ΕΕ και κυρίως για τη Γερμανία, πρέπει να θεωρηθεί η διαρροή πληροφοριών για τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να τροποποιηθούν οι αποφάσεις του, ειδικά για το "κούρεμα" των καταθετών.

Ταυτόχρονα με την αναβολή της σύγκλισης της Κυπριακής Βουλής, ανακοινώθηκε το πρωτοφανές μέτρο να παραμείνουν κλειστές οι Κυπριακές τράπεζες σίγουρα για Τρίτη και Τετάρτη και ενδεχομένως μέχρι την Παρασκευή. Ερώτημα παραμένουν οι επιπτώσεις αυτού του μέτρου στην Ελλάδα.

Έντρομοι στο μεταξύ, οι τρείς συνένοχοι των καταστροφικών αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο, A. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης , συνέρχονται την Τρίτη (19/3) το απόγευμα για ναεξετάσουν την τραγωδία που επιφερουν οι επιλογές τους στην Κύπρο αλλά συνακόλουθα και στηνΕλλάδα.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ
Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλ. Πούτιν καταγγέλλει με πρωτοφανή τρόπο την απόφαση του Eurogroup ως άδικη και επικίνδυνη!
Εγκυρότατοι κύκλοι από τη Μόσχα τονίζουν ότι οι εκεί ιθύνοντες θεωρούν ότι η απόφαση του Eurogroupέχει και μια σαφή αντι-ρωσική διάσταση, η οποία δεν έχει μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές διαστάσεις .Πιο συγκεκριμένα οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ θέλουν να κόψουν δραστικά τον ομφάλιο λώρο που συνδέει οικονομικά και πολιτικά την Κύπρο με τη Ρωσία, ο οποίος διαχρονικά έχει παίξει θετικό ρόλο σε κρίσιμες καμπές του Κυπριακού.
H Iskra παρ' ότι δημοσιεύει παρακάτω τη σχετική πρόταση (;), της Gazprom, δεν σχολιάζει την εγκυρότητά της, αν και μόνο αυτή η δημοσιότητα δεν είναι καθόλου τυχαία και ίσως υποκρύπτει πολλά.


Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ , καταψηφίζοντας την απόφαση του Eurogroup, προτείνει , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την πλήρη απεμπλοκή της Κύπρου από την τρόικα και τα μνημόνια, με ταυτόχρονη στροφή της Κύπρου για τραπεζική και οικονομική στήριξη προς τη Ρωσία!!!

ΣΤΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


Παράλληλα, Κομισιόν, ΕΚΤ, Σόιμπλε επιχειρούν να ρίξουν στάκτη στα μάτια του κόσμου και να γλυκάνουν το χάπι, προτείνοντας να μην "κουρευτούν" ή να μειωθεί το "κούρεμα" για τις καταθέσεις κάτω των 100χιλ. ευρώ, με ταυτόχρονη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο "κούρεμα" των πάνω από 100 χιλ. ευρώ καταθέσεων. Φυσικά, ένα τέτοιο μέτρο δεν αλλάζει με τίποτα τον καταστροφικό προσανατολισμό των αποφάσεων του Eurogroup.

Και ενώ στην Κύπρο τρέχουν οι εξελίξεις, στις διεθνείς αγορές το ευρώ σημειώνει "βουτιά" και όλα ταδιεθνή Χρηματιστήρια έχουν περάσει στο κόκκινο και ορισμένα στο βαθύ κόκκινο (βλέπε παρακάτω).

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι κάτω από το φως αυτών των εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά την επικριτική στάση της Ρωσίας, διαγράφονται όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες για να ματαιωθεί πλήρως το πακέττο τουEurogroup, πράγμα που ,αν επισυμβεί, θα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Στη συνέχεια η Iskra, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.


ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ , ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ

«Άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Βλ.Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στην οποία εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέουςτης Κύπρου.«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπρο, ο Βλ.Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη» είπε ο Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως ηδασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.
Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται λίγα 24ωρα πριν τη μετάβαση στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.
Πηγή της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου ή εάν θα συμπεριλάβει και Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Προς ώρας δεν έχει υπάρξει απόφαση» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Σε μία δήλωση-βόμβα προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα η κυπριακή Βουλή καλείται να υιοθετήσει την απόφαση-σοκ του Eurogroup για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.
«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το 'bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε:
«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφασηπου έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα 'bail-in'».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης».
Σε περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ακόμη ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα.
«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία» είπε.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΥΖΗΤΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της χώρας, ηΕυρωζώνη τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη δήλωση που έκανε στους Financial Times ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δεν θα ήταν αντίθετοι σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως είπε, «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο διάσκεψης.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή», πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ
Σύμφωνα με τους FT, μία φόρμουλα η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται στη Λευκωσία με τη στήριξη της Κομισιόν.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση, φοβούμενος εντονότερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν, σε κάποια στιγμή των διαβουλεύσεων  την επιβολή έκτακτης εισφοράς μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι περίπου το 35% των καταθέσεων στην Κύπρο είναι κάτω απ' αυτό το όριο.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η νέα κυπριακή πρόταση προβλέπει τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10% από 9,9%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.
Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή.

"ΒΟΥΤΙΑ" ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ
Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψαν και οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο και των πληροφοριών από διάφορους κύκλους προσκείμενων σε ισχυρές παγκόσμιες οικονομικές ελίτ ότι το σχέδιο διάσωσης της θα «βυθίσει» εκ νέου την Ευρώπη σε κρίση.

Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 2,1%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί 1,74% στις 8.468 μονάδες και στην Ιταλία ο ΜΙΒ καταγράφει πτώση 2,8%.

Ο DAX 30 σημειώνει απώλειες 0,99% στις 7.962 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,64%, στις 6.449 μονάδες.

Ο FTSEUROFIRST υποχωρεί 1%, στις 1.950 μονάδες και ο Stoxx 600 2,2%.

Στο στρόχαστρο των πωλήτων βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι με τις μετοχές των Unicredit και Societe Generale να καταγράφουν πτώση άνω του 5% και την Deutsche Bank να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο -3%.
Νωρίτερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,7%, φθάνοντας σε χαμηλό 10 μηνών, ενώ ο Topix έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,2%.
Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι χρηματαγορές στο Χονγκ Κονγκ (-1,98%) και στη Νότια Κορέα.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρούσε σε ποσοστό 1,7%, οδεύοντας προς την μεγαλύτερη υποχώρηση του από τον Ιούλιο.


ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ


Πτωτικά κινείται το ευρώ με την ισοτιμία του νομίσματος να υποχωρεί έως και στο 1,2897 δολάρια από 1,3054 στο κλείσιμο των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Πτώση παρουσιάζει και έναντι του γεν στα 121,65 γεν ανά ευρώ από περίπου 124,54.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο τα επιτόκια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια. Το ιταλικό 10ετές κινείται υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,73%, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. Το ισπανικό 10ετές ανεβαίνει στο 5,08% ή 15 μονάδες βάσης υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο 6,16% διαμορφώνεται το επιτόκιο στον αντίστοιχο πορτογαλικό τίτλο.


MOODY΄S: CREDIT NEGATIVE ΓΙΑ ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ


Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενώ οι επιπτώσεις στα ratings των χωρών είναι αβέβαιες,αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των αγορών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οίκος αναφέρει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ Η S&P
Η Standard & Poor’s βλέπει υψηλό ρίσκο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνεργοι γίνονται πιο απρόθυμοι να ανεχτούν τη λιτότητα, δήλωσε στην Neue Osnabrücker Zeitung ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία, Torsten Hinrichs.
«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας. Η υψηλή ανεργία… δεν βοηθά’.


ΒARCLAYS: "ΔΥΣΟΙΩΝΟ" ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους κύπριους καταθέτες είναι η πιο πρόσφατη διάβρωση της προστασίας των ομολογιούχων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται οι διασώσεις, σύμφωνα με την Barclays.

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση για “bail-in” των καταθετών υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών, αναφέρει.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ GAZPROM(;)
"Η αντιπροσωπεία της Gazprom είναι ακόμα στην Κύπρο και επιμένει στην πρότασή της για τηνδιάσωση των κυπριακών τραπεζών. Η αντιπροσωπεία είναι υψηλόβαθμη και έχει την πλήρη υποστήριξη του προέδρου μας Β.Πούτιν" φέρεται να δήλωσε υψηλά ιστάμενη πηγή του ρωσικού κολοσσού από την Μόσχα.

Χθες τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν πλήρως διασταυρωθεί, δεν έκλεισε καθόλου η δορυφορική γραμμή υψηλής ασφάλειας μεταξύ της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο και του Κρεμλίνου από την μία (ένας συγκεκριμένος από την αντιπροσωπεία μιλάει απ'ευθείας με τον Β.Πούτιν) αλλά και με τα κεντρικά γραφεία της εταιρεία και τον Α.Μίλερ τον ηγέτη του κολοσσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Κύπρο η αντιπροσωπεία βρίσκεται στη μεγαλόνησο επί διημέρου τουλάχιστον και ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου που δεν προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής συντονίζει και τις διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και τη ρωσική Προεδρία.

Οι διαβουλεύσεις , φέρονται να αφορούν πρόταση της Gazprom για την αγορά και την εξυγίανση των Κυπριακών τραπεζών, χωρίς να υπάρξει "κούρεμα", με αντάλλαγμα την παραχώρηση οικοπέδου φυσικού αερίου και το σταθμό LNG.

Πριν λίγο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είχε μακρά συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, αλλά η ουσία είναι ότι παρά την άρνηση της κυπριακ΄ς κυβέρνησης να αποδεθχεί χθες το ρωσικό σχέδιο οι Ρώσοι επιμένουν και αυτή η επιμονή στην χειρότερη περίπτωση θα βοηθήσει την Κύπρο να διαπραγματευθεί κάτι καλύτερο τις επόμενες ώρες, αν φυσικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλάνε για έκτακτο Eurogroup σήμερα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη απάντησε να ... ισοσκελιστεί το δάνειο που έχει δώσει η Ρωσία στην Κύπρο με μετοχές των ... κατεστραμμένων τραπεζών, χωρίς να πάψει η δήμευση του ποσοστού των καταθέσεων και βέβαια αυτό απορρίφθηκε από την Gazpom η οποία όμως επιμένει στην αρχική πρόταση.


GAZPROM: ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(;)Διέψευσε ότι η εταιρεία του απηύθυνε οποιαδήποτε πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση, οεπίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου φημολογίες.
«Ο ρωσικός γίγαντας της Gazprom δεν απευθύνθηκε προς τις Αρχές της Κύπρου με πρόταση να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα της χώρας με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Πράιμ, επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ.
«Το διαψεύδω» είπε ο κ. Κουπριάνοφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φημολογούμενες και μάλιστα νυκτερινές παρεμβάσεις προς την κυπριακή προεδρία.

«Δεν χρειάζεται να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα και να δυσκολεύεται μια ήδη δύσκολη κατάσταση με αυταπάτες» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ρωσική διπλωματική πηγή πολύ κοντά στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, αρνούμενη να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης υπάρξουν από ρωσικής πλευράς στην απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

«Οι προτάσεις αυτής της σημασίας και αυτού του επιπέδου δεν γίνονται κατ' αυτόν τον τρόπο και πολύ περισσότερο από εκπροσώπους μιας εταιρείας» παρατήρησε η ίδια πηγή, η οποία επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων Ν. Αναστασιάδη και Β. Πούτιν: «Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση; Ούτε εμείς, άρα δεν υπάρχει τίποτε, ας μην προτρέχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου