Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Περιμένοντας τον Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ

Όλα τα φώτα «πέφτουν» πλέον στην επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την περιοδεία του, σήμερα το βράδυ. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς δεν έχουν πειστεί από τη «συγγνώμη» που ζήτησε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Με σχετική ηρεμία πέρασε η χθεσινή νύχτα στην Κωνσταντινούπολη μετά από έξι ημέρες ταραχών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Το ξημέρωμα βρήκε τους διαδηλωτές σκεπασμένους με κουβέρτες, κάτω από τα δέντρα, καθώς έχουν δώσει «όρκο» να προστατέψουν το καταπράσινο πάρκο Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Η μουσουλμανική γιορτή Μιράτς, που ήταν χθες, έγινε σεβαστή και από τις δύο πλευρές: η αστυνομία δεν εμφανίστηκε πουθενά, ενώ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο τόπο όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις, στην περιοχή Μπεσίκτας, δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν όπως συμβαίνει μια βδομάδα τώρα. Από το πρωί διαδηλωτές συνέρρεαν στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν το τελευταίο 48ωρο. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν ξανά από νωρίς και από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια, την ώρα που κόσμος ανέβαινε προς την Ταξίμ από την ιστορική οδό του Πέραν (Ιστικλάλ), που ξεκινάει από το Γαλατά. Στους τρεις πλέον οι νεκροί από τα επεισόδια, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον αριθμό των τραυματιών. Ο τρίτος νεκρός, Ετέμ Σαρισουλούκ, τραυματίστηκε σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα. Ο νεαρός διαδηλωτής υπέκυψε χθες στα τραύματά του, ενώ ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χθες το μεσημέρι και τα συνδικάτα, τα οποία πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ. Τεταμένη ήταν το βράδυ η κατάσταση στην Άγκυρα, όπου η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων και χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε σε ευρεία διαδήλωση. Χιλιάδες συνδικαλιστές κατέκλυσαν την πλατεία Κιζιλάι, όπου διαδήλωσαν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Τουρκίας, οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στους δρόμους της γειτονικής χώρας έχουν ξεπεράσει τους 4.000, εκ των οποίων 43 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Νταβούτογλου

Τη δυσαρέσκειά της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσινγκτον για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης. Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως «ασυνήθιστη κατάσταση», σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι φωνές για «χαλαρή» αντιμετώπιση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας πληθαίνουν, οι Αρχές προχώρησαν χθες σε 27 συλλήψεις στη Σμύρνη για υποκίνηση ταραχών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές προκειμένου να συνεννοούνται. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, τους οποίους οι αστυνομικοί συνέλαβαν μέσα από τα σπίτια τους, είναι νέοι σε ηλικία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές αναζητούν και άλλους χρήστες του Twitter. Επίσης, στο στόχαστρο και των Anonymous μπήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πραγματοποίησαν επίθεση στην ιστοσελίδα του Τούρκου πρωθυπουργού.

Επιμένουν στη διεξαγωγή έρευνας οι ΗΠΑ

Εξάλλου, τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πήρε χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που ζήτησε συγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας και συνεχίζουμε να δεχόμαστε ευνοϊκά τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για όσα συνέβησαν», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου