Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ!

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΘΕΡΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  Πρωτοφανές πλήθος δεκάδων χιλιάδωνδιαδηλωτών, που φέτος ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενο, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και δυνάμεις της
Αριστεράς στα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης (ΔΕΘ), που έγιναν κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα για να προστατευθεί ο παρευρισκόμενος μνημονιακός πρωθυπουργός, μέτρα που έκαναν την Θεσσαλονίκη να μοιάζει πόλη - φρούριο. Ο «χορός» των κινητοποιήσεων άνοιξε την Παρασκευή το απόγευμα με συγκέντρωση ένστολων στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτουαπό τους σχολικούς φύλακες, που εμποδίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής να προσεγγίσουν το χώρο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Κορυφώθηκαν, όμως, το απόγευμα του Σαββάτου με τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ και δεκάδες κλαδικών ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και επιτροπέςκατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο συλλαλητήριο, στο άγαλμα του Βενιζέλου, που διοργάνωσαν τα συνδικάτα και συμμετείχε με προσυγκέντρωση και διακριτό μπλοκ, μαζικότερο από κάθε άλλη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν δυναμικό «παρών» οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών, της ΕΥΑΘ, του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ που οδηγείται σε κλείσιμο, οι απολυμένοι της ΕΤ3, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο χώρο της υγείας, φοιτητικοί σύλλογοι, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για πρώτη φορά μεγάλο μπλοκ της ΓΣΕΒΕΕ.

Στη συγκέντρωση αυτή έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας αποτελούμενης από δεκάδες βουλευτές.

Εν συνεχεία από το άγαλμα του Βενιζέλου μέσω Εγνατίας, Ελευθερίου Βενιζέλου και παραλιακής ξεκίνησε μία πρωτοφανούς μαζικότητας και αγωνιστικότητας πορεία με κατεύθυνση την κατειλημμένη από τους απολυμένους εργαζόμενους ΕΤ3 και τον χώρο της ΔΕΘ, ενώ η ατμόσφαιρά δονούνταν από συνθήματα για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας με κυρίαρχα τα «φτάνει πια, φύγετε τώρα», «όλοι στους δρόμους για την ανατροπή», «ώρα να φύγουν, όλοι μαζί για την ανατροπή». Χαρακτηριστικό γεγονός αποτέλεσε η συγκινητικά θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι διαδηλωτές στον μπλοκ των καθηγητών (ΟΛΜΕ), στηρίζοντας έμπρακτα την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ για μακρόχρονο αγώνα.

Στο τέλος όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες ουσιαστικά ενώθηκαν σ’ ένα απέραντο ανθρώπινο ποτάμι.

Η μεγάλη επιτυχία της εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέαςαγωνιστικής πορείας και μεγάλης σύγκρουσης, που θα συνενώνει συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, λαϊκές επιτροπές και δυνάμεις της Αριστεράς σε ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής.

Χωρίς άλλη αναμονή, οι δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει με αποφασιστικότητα και τόλμη να γίνουν η ψυχή της αναγκαίας υπερπροσπάθειας ώστε να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά από τις λαϊκές επιτροπές και από τα συνδικάτα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι αντιστάσεις και οι αγώνες για ανατροπή και για κυβέρνηση των δυνάμεων της συμπαραταγμένης αριστεράς που θα προωθήσει ελπιδοφόρες προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό του εργατικού κινήματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που κινείται κερματισμένο και αναποτελεσματικό, παρά τους μεγάλους αγώνες και τις ηρωικές αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κλιμάκωση, την αντοχή, την αποτελεσματικότητα.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, που εδώ και τρία χρόνια, δίνουν σκληρούς αγώνες για να αποτρέψουν τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, έχουν την δυνατότητα και την ιστορική εμπειρία, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να επιβάλλουν την ενότητα δράσης στην πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική Αριστερά και να οικοδομήσουν ένα μαζικό, ενωτικό, μαχητικό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής.


ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ

Με παράταξη που προϊδεάζε για τις προθέσεις τους, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αφού έθεσαν σε κλοιό τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου προέβησαν σε επιθέσεις με χημικά και στη συνέχεια προχώρησαν σε τρομοκρατικές προσαγωγές διαδηλωτών στις περιοχές της Ροτόντας και της Καμάρας, ο αριθμός των οποίων έφτασε τις 110! Παράλληλα έγιναν και τρεις συλλήψεις.

Επιμένοντας στο ίδιο κλίμα οξύτατης αστυνομοκρατίας οι δυνάμεις καταστολής έσπευσαν να αποκλείσουν την πρόσβαση αλληλέγγυων στους προασχθένετες και συλληφθεντές της σημερινής μέρας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης.


Ακολουθεί προηγούμενο ρεπορτάζ της Ίσκρα αναφορικά με τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της ΔΕΘ


Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, 20:55


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΘΕΡΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (6/9) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !


Μια εργατική ειρηνική αγωνιστική λαοθάλασσα, που καταφτάνει σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας, κατακλύζει από το πρωί του Σαββάτου (7/9) τη Θεσσαλονίκη και αυτήν την ώρα έχει αρχίσει να διαδηλώνει από τις 6 μ.μ. στο κέντρο και τους δρόμους της συμπρωτεύουσας ενάντια στιςτροϊκανές μνημονιακές πολιτικές και με στόχο να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και να διεξαχθούν εκλογές για κυβέρνηση της Αριστεράς και μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι οι πολύχρωμες, πολύβουες διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό, αγκαλιάζουν όλες τις πληττόμενες κοινωνικές τάξεις, πρώτα απ’ όλα την εργατική τάξη αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα των επαγγελματιών και των εμπόρων και την αγροτιά και διαμορφώνουν στην πράξη ένα ενιαίο μεγάλο ελπιδοφόρο ποτάμι εργατικής λαϊκής ανατροπής που σπάει τις διαχωριστικές γραμμέςανάμεσα σε μαζικούς φορείς και τα στεγανά ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς.

Οι σημερινές κινηματικές εξελίξεις στη Θες/νίκη, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, μπορούν να αποτελέσουν θετική αφετηρία για νέα κλιμάκωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων ως του σημείου τηςανατροπής της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από την μεγάλη κοσμοσυρροή και με στόχο να δημιουργήσει κλίμα φόβου για να αποτραπεί η μαζικότερη δυνατή προσέλευση των πολιτών, έχει μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε σιδερόφρακτη πόλη, επιστρατεύοντας πάνω από 4.500 αστυνομικούς και "αύρες" με εκτοξευτήρες νερού.

ΠΡΩΪ-ΠΡΩΪ ΤΑ ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ


Στο πλαίσιο επιβολής του δόγματος "Νόμος και Τάξη" η κυβέρνηση, το πρωί του Σαββάτου, έδωσεεντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, οι οποίοι είχαν προγραμματίσεισυλλαλητήριο έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της "διαθεσιμότητας" και της "κινητικότητας".

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Τα ΜΑΤ δεν μας άφησαν καν να βγούμε στον δρόμο. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Προφανώς, τα ΜΑΤ εκτελούν εντολές της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της γιατί πλέον τίθεται θέμα δημοκρατίας». Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μαζί με σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς κρέμασαν ομοίωμα σχολικού φύλακα έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Με μια ασυνάρτητη ομίλα και με εύκολο καταφύγιο τις αναφορές στην «ορθοδοξία» και τις «παραδόσεις», ο Α. Σαμαράς προσπάθησε από τα εγκαίνια της ΔΕΘ να κάνει τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας σε ένα λαό που εξαθλίωσε και μια χώρα που ρημάζει, επικαλούμενος την αναμενόμενη, γι' αυτόν, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν την πληρωμή τόκων) και την εξ αυτού εκπλήρωση της δέσμευσης των πιστωτών για ελάφρυνση του χρέους (σ.σ. όχι φυσικά με «κούρεμα» αλλά με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, πράγμα που σημαίνει θηλιά για τη χώρα ενός αιώνα και πολύ μεγαλύτερη επιτοκιακή επιβάρυνση).

Είναι τραγικό ότι ο Α. Σαμαράς ανέφερε ως χαρακτηριστικό σημάδι της ανάκαμψης της χώρας τον αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) που θα διέλθει από τα εδάφη μας, όταν είναι γνωστό ότι αυτός ο αγωγός θα δημιουργήσει ελάχιστες θέσεις εργασίας, ενώ από αυτόν δεν υπάρχει κανένα, σχεδόν, ελληνικό όφελος, αφού δεν υπάρχει καμία ελληνική συμμετοχή, ούτε καν ιδιωτική, στις εταιρίες που θα τον εκμεταλλεύονται και θα κερδίζουν από τη χρήση του αγωγού.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Α. Σαμαράς σημείωσε ως μεγάλη επιτυχία ότι η κυβέρνησή του απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, παραλείποντας βέβαια να πει ότι το τίμημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί η μνημονιακή λεηλασία της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία με τη συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης και την υποταγή της στους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ δε φαίνεται να έχει ορατό τέλος. (Ολόκληρη η ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ εδώ).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΒΟΛΙΒΙΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ




Το απόγευμα της Παρασκευής (6/9) στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Θεσ/νίκης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού με τίτλο "Από την Κοτσαμπάμπα ως την Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη". Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo.

"Η παρουσία του στην πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα στον αγώνα των πολιτώνενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΑΘ που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα προς την θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης. Άλλωστε και στηνΚοτσαμπάμπα της Βολιβίας οι κάτοικοι της περιοχής με πολύ μεγάλους αγώνες πέτυχαν να ακυρώσουν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πόσιμου νερού που προωθούσε η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο ενός -αντίστοιχου με το ελληνικό- προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων", όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό πολιτών και φορέων SOSτε το νερό.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7/9


Μεγάλα συλλαλητήρια οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ,

Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποτελείται από βουλευτές και στελέχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία.

Δυναμικό «παρών» αναμένεται επίσης να δώσουν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στοχώρο της υγείας.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) καλεί προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδόΑγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για τις μεγάλες διαδηλώσεις ενόψει της ΔΕΘ, ενώ στήθηκε σιδερένιος φράχτης γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία θα περικυκλώσει, πέραν του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, τιςεγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ εσπευσμένα έχουν μεταφερθεί δυνάμεις των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ από την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.



ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (6/9) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγες ώρες πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, οιένστολοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί κατέβηκαν στους δρόμους, όχι για να αστυνομεύσουν αλλά για να διαμαρτυρηθούν.

Έτσι, το απόγευμα της Παρασκευής (6/9) στις 17:00 άνοιξε ο χορός των μαζικών κινητοποιήσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ με τη μαζικότατη, δυναμική και γεμάτη αγωνιστικό παλμό συγκέντρωση των ένστολων στον Λευκό Πύργο. Ακολούθησε μαζική πορεία, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, των μνημονίων και της τρόικα, μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.«Βγείτε να δείτε που μας οδηγείτε» φωνάζουν οι ένστολοι έξω από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στα γραφεία.

Η πορεία ξεκίνησε από τη Λ. Νίκης και μέσω των οδών Μ. Ιωσήφ, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Εγνατία και Βενιζέλου κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Σε μικρή απόσταση από τη συγκέντρωση των ένστολων από τα σώματα ασφαλείας, βρίσκοντανσυνάδελφοί τους, αστυνομικοί, που είναι σε υπηρεσία, στα μέτρα ασφαλείας για τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Πυροσβέστες και λιμενικοί εξέφρασαν την αντίδρασή τους στις περικοπές, ενώ ήδη, όπως λένε, εκτελούν τα καθήκοντά τους χάρη στη φιλοτιμία τους, αφού οι ελλείψεις είναι σημαντικές.

Στη συγκέντρωση παίρνουν μέρος ένστολοι από διάφορες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας,ενώ στις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τουςκαι τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την εξεύρεση λύσης.

Για τα προβλήματα όσων απασχολούνται στα Σώματα Ασφαλείας μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσωπικού Λιμενικού (ΠΟΕΠΛΣ) Γιώργος Δριβάκος, ο εκπρόσωπος της ένωσης αξιωματικών Λιμενικού Γιώργος Μακρής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Αθάνατος.

Όπως είπαν, οι υπάλληλοι στα τρία Σώματα Ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια και αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τμήματα του εξοπλισμού τους.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστών και με τα προεδρεία των Ενώσεών τους στη Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (6/9) αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόσκληση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Αμανατίδης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Αλέξης Μητρόπουλος, ο Συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Μαυρόπουλος, καθώς και στελέχη του κόμματος.

Κατά τη συνάντηση αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη μεριά τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, αφού ευχαρίστησαν για την πρόσκληση, ενημέρωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στα σώματα ασφαλείας και για τα αιτήματά τους. Από τη συζήτηση προέκυψε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι είναικοινά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο ελληνικός λαός και πως η πολιτική που εφαρμόζει η δικομματική κυβέρνηση των μνημονίων πρέπει να σταματήσει. Πως πρέπει να διαμορφωθούν οι απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των ενστόλων τόνισαν πως ο αγώνας που δίνουν δεν είναι συντεχνιακός αλλά πολιτικός και πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γυρίζουν μπούμερανγκ προς τους πολίτες. Ανέφεραν ακόμη πως είναι θετική η προσέγγιση με την Αριστερά, σπάζοντας έτσι ένα ταμπού δεκαετιών και από τις δύο πλευρές. Εξέφρασαν ακόμη το παράπονο πως η κυβέρνηση με τηνπολιτική των συνεχών περιστολών έχει σκοπό να τους απαξιώσει στην κοινωνία. Τόνισαν ακόμη πως κανείς δεν πρέπει να τους θεωρεί δεδομένους και ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει πιστός στα όσα εξαγγέλλει και να μην τους απογοητεύσει.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως ο αγώνας είναι κοινός, πως οι ένστολοι αποτελούν κομμάτι του ελληνικού λαού και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η αστυνομία για την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Από τη μεριά των συνδικαλιστών αστυνομικών εκφράστηκε η απορία για το μεγάλο κόστος της μετακίνησης 4.000 αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη με το χαρακτηριστικό ερώτημα "τι θα φυλάξουμε και από ποιους;"

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν από τους συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας και τα ιδιαίτεραπροβλήματα που αντιμετωπίζουν το κάθε ένα χωριστά από τα τρία σώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου