Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα τι κάνουμε; ..γιατί όχι στα μνημόνια και την απόχη;

Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά σε όσους έχουν παιδιά που ξεκινούν τώρα το σχολείο.
Πριν από οκτώ μήνες σε ένα κείμενο που έστειλα σας είχα καλέσει να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν το μόνο κόμμα που προεκλογικά έλεγε ότι αν κυβερνήσει θα καταργούσε το Μνημόνιο.
Τον Ιούλιο με άλλο κείμενο μου, σας είχα καλέσει να ψηφίσετε ΟΧΙ στο κείμενο συμφωνίας που πρότειναν οι δανειστές, καθώς το ΟΧΙ του λαού μας δεν ήταν ένα ΟΧΙ απέναντι στο Ευρώ αλλά ένα ΟΧΙ αξιοπρέπειας, ένα ΟΧΙ απέναντι σε Νέα Μνημόνια & σε Νέα Λιτότητα.
Στο ίδιο κείμενο μου ανέφερα ότι οι προηγούμενοι μήνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι δεν μπορείς να καταργήσεις το μνημόνιο παραμένοντας στην ευρωζώνη. Επίσης στο τέλος του κειμένου ανέφερα ότι ο λαός θα πρέπει να εμποδίσει μετά το δημοψήφισμα να εφαρμοσθούν και άλλα μνημόνια, όποιος και να τα φέρει.Δυστυχώς ελάχιστες ημέρες μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε σε μία στροφή 180 μοιρών προχωρώντας στην υπογραφή νέου μνημονίου. Νέου μνημονίου που προβλέπει αύξηση φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση απολύσεων. Στη συνέχεια αφού αυτό ψηφίσθηκε από την Βουλή προχώρησε σε προκήρυξη νέων εκλογών.

Τα παραπάνω σκόρπισαν την απογοήτευση σε πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε πολύ κόσμο που ψήφισε ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα.
Πολλοί θεωρούν ότι θα εφαρμόζεται Μνημόνιο για πάντα και ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΟΧΙ θα επιλέξουν την αποχή. O κόσμος αυτός αισθάνεται προδομένος και είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι ο κόσμος θα πάει μαγκωμένος στις εκλογές χωρίς καμία προσδοκία.

Πολλοί μπορούν να σκεφθούν:

Μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διαφορετικά και να μην υπογράψει το νέο μνημόνιο τις 13 Ιούλη; Μήπως δεν πάλεψε τόσους μήνες και τελικά ηττήθηκε;

Μήπως με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και αποφεύγουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Σοίμπλε δηλ. Επιστροφή στην δραχμή με μνημόνιο και χρέος πληρωτέο σε ξεφτιλισμένες δραχμές;

Μήπως το νέο Μνημόνιο δεν είναι τόσο άσχημο σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς προβλέπει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους;

Μετά τη νέα συμφωνία αποδεσμεύονται € 35 δισεκ, συμμετέχουμε στο πακέτο Γιούγκερ & στο πακέτο Ντράγκι. Αυτά δεν θα βοηθήσουν την ρημαγμένη οικονομία μας;

Αν κλείσουμε την εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του εκσυγχρονισμού της διοίκησης. Δεν είναι κάτι και αυτό;

Το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κλπ. Γιατί να τα απορρίψουμε;

Όλα αυτά λέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από πολλούς υποστηρικτές του, που μέχρι πριν από λίγο, πολλοί από αυτούς ήταν αντίπαλοι του, όπως τα κανάλια.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια από αυτά.

Πρώτα από όλα να υπενθυμίσουμε ότι :

Η Ελλάδα δανείζεται μόνο για να εξοφλεί τα παλαιότερα δάνεια της και να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της. Δεν δανείζεται για να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της και τις συντάξεις. Αυτά πληρώνονται από τους φόρους μας.

Επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας τα δύο τελευταία έτη είναι πλεονασματικό καθώς οι εισαγωγές μας λόγω της ύφεσης έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ τα έσοδα μας από τον τουρισμό υπερκαλύπτουν το όποιο εμπορικό μας έλλειμμα.
Έτσι η χώρα έχει συνάλλαγμα με το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε εισαγόμενα τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα για ένα διάστημα.

Το παραπάνω πρέπει να το καταλάβουμε καλά διότι ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα καλλιέργησε μια εικόνα καταστροφής σε περίπτωση που δεν υπογράφαμε το νέο μνημόνιο.

Έχοντας σαν βάση το παραπάνω, εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να μην είχε φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει αυτό που αντιμετώπισε ο Τσίπρας τις 13 Ιούλη. Πώς ; OΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει από νωρίς μηνύματα ότι οι δανειστές δεν θα έκαναν πίσω. Ήδη από τις 4 Φεβρουαρίου, δέκα ημέρες μετά τις εκλογές, η ΕΚΤ είχε σταματήσει να δέχεται από τις Τράπεζες ως ενέχυρο Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να στραφούν στον ακριβότερο μηχανισμό του ΕLA.

Στη συνέχεια, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούταν να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του προηγούμενου μνημονίου.

Τι έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας στην Ευρωζώνη, είχε όλο το χρόνο να σταματούσε να εξοφλεί τις δόσεις στους δανειστές και να κρατικοποιούσε τις τράπεζες. Έτσι θα έλεγχε την ροή του χρήματος και δεν θα έβγαιναν στο εξωτερικό πάνω από € 30 δισεκ.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ σταματούσε να χρηματοδοτεί με χαρτονόμισμα τις τράπεζες, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάστημα έξι μηνών την οικονομία σε εθνικό νόμισμα λαμβάνοντας λιγότερα μέτρα ακόμα και από αυτά που ζήσαμε τις πρώτες ημέρες των capital controls. Θυμόμαστε το 60εύρω των πρώτων ημερών ενώ θα μπορούσε από την αρχή να υπήρχε ένα πλαφόν ανά εβδομάδα.

Ταυτόχρονα με το νέο μνημόνιο δεν ξεφεύγουμε από το σχέδιο Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ αλλά με διατήρηση του χρέους. Απεναντίας το νέο μνημόνιο μας οδηγεί πιο κοντά στην επιλογή Σόιμπλε. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω της αύξησης των φόρων, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ζήτηση, θα αυξηθεί η ανεργία, θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ύφεση, και σε μια αναλογία Χρέους / ΑΕΠ στο 200%. Ταυτόχρονα θα έχουμε ξεπουλήσει όλη την Δημόσια περιουσία μας ( παραλίες, λιμάνια, ΔΕΗ, ΟΣΕ, δημόσια κτίρια, υδρογονάνθρακες, μέχρι και οι μετοχές των Τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του Δημοσίου θα περάσουν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ ). Τότε αφού οι ξένοι μας τα πάρουν όλα και μέσω του χρέους ελέγχουν και την αναπνοή μας ακόμα, θα μας πετάξουν από την Ευρωζώνη, σαν βάρος ( ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αλλαγής της λειτουργίας της Ευρωπαικής Ένωσης, ήδη μιλούν για Ευρωπαική Ένωση πολλών ταχυτήτων), δίνοντας μας μια ανθρωπιστική βοήθεια € 30 δισεκ αλλά και με το χρέος να το πληρώνουμε και με νέα μνημόνια στο κεφάλι.

Το βλέπετε δύσκολο να γίνει το παραπάνω σενάριο ; Δεν πιστεύω. Τα νούμερα αυτό δείχνουν.

Τώρα όσο για αυτά που λένε ότι έχουν μειωθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα σε 0,5% για το 2016 & 1,75% για το 2017 εγώ θα ήθελα να ξέρω πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 όταν όλοι λένε ότι θα έχουμε ύφεση το 2015 & το 2016. Τι χρήματα θα κόψει το Δημόσιο το 2018 για να παρουσιάσει τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα; Εκτός και αν μιλούμε πλέον για συντάξεις € 100 και συσσίτια στην Πλατεία Συντάγματος.

Όλοι, ακόμα και η Λαγκάρντ, μας λένε ότι μετά τη νέα αξιολόγηση από τους δανειστές τον Οκτώβρη και αφού τα βρουν όλα καλά, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Προσέξτε μιλούν για αναδιάρθρωση και όχι για διαγραφή χρέους. Κανείς πια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ , δεν μιλά για διαγραφή, μιλούν όλοι για επιμήκυνση του χρέους στα πενήντα ή εβδομήντα χρόνια ή για μείωση του επιτοκίου , το οποίο είναι στο 1%. Πόσο παρακάτω να πάει; Ότι και να λένε, είτε πληρώσεις το χρέος σε πενήντα έτη είτε μειωθεί το επιτόκιο του κατά 0,25% το χρέος θα το πληρώσουμε. Το θέμα είναι να γίνει διαγραφή χρέους προκειμένου να έχεις τους πόρους για να κάνεις επενδύσεις. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν τολμά να το πει.

Όσο για τα € 35 δισεκ. που θα πάρει η Ελλάδας είναι τα χρήματα του ΕΣΠΑ ως το 2018 που έτσι και αλλιώς θα τα έπαιρνε, το πακέτο Γιούγκερ είναι όλο και όλο € 15 δισεκ. πραγματικό χρήμα. Τα υπόλοιπα € 985 δισεκ. είναι αέρας που θα προέλθει από την μόχλευση του ( όπως στην φούσκα του χρηματιστηρίου ) . Το πακέτο Ντράγκι είναι η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράσει η ίδια κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας € 1,1 τρισεκ. . Αυτό θα γίνει αναλογικά με βάση το μέγεθος της κάθε χώρας δηλ το μεγαλύτερο τμήμα των ομολόγων που θα αγοράσει θα είναι γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κλπ. Τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζει από τις τράπεζες άρα πάλι οι τράπεζες θα ωφεληθούν.

Όποιος τέλος πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά θα καταπολεμηθούν μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, έχω να σας θυμήσω τo εξής: Ο Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός οικονομικών του ΓΑΠ, είχε κάνει νόμο που υποχρέωνε τις εταιρίες που εισάγουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, που έδρευαν σε χώρες με ευνοικό φορολογικό καθεστώς ( Κύπρος, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία ), να πληρώνουν την διαφορά του φόρου στην Ελλάδα. Ο νόμος καταργήθηκε παρά τις αντιδράσεις του τότε ΣΥΡΙΖΑ από τον Στουρνάρα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίων δεν πλήρωναν φόρο στην Ελλάδα και έπρεπε να καταβάλλουν πρόστιμα άνω του € 1 δισεκ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να επαναφέρει το νόμο αυτό. Το Μνημόνιο της το απαγόρευσε.

Καλό είναι να υποχρεώσεις να πληρώνεις με κάρτα στα κομμωτήρια ή τον υδραυλικό αλλά τα πολλά μαύρα χρήματα δεν είναι εκεί, ότι και να κάνουμε.

Όσο για το κτύπημα στα μεγάλα συμφέροντα αν η κυβέρνηση πάρει την τηλεοπτική άδεια από τον Αλαφούζο του ΣΚΑΙ, που είναι ήδη σκασμένος και την δώσει στον Μαρινάκη δεν αλλάζει κάτι. Αν η κυβέρνηση αφήσει τον Μπόμπολα να ελέγχει το ΜΕGA αφού το MEGA γίνει ΣΥΡΙΖΑ και δώσει μια άδεια στον Χατζηνικολάου & στον Κουρή δεν σημαίνει ότι λύθηκε το θέμα της δημοκρατίας στα κανάλια. Αν θέλουν να λυθεί το θέμα της διαφθοράς ας ψάξουν λίγο τι έγινε με την συμφωνία με τηνSIEMENS αν βέβαια το επιτρέψει η Γερμανία. Ας το πάρουμε χαμπάρι. Η μεγάλη διαφθορά είναι συνδεδεμένη με τις ξένες εταιρείες που θεωρούν την χώρα μας αποικία.

Τώρα αν θα έρθει η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της χώρας μας με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που λέει να επιτρέψουμε στον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ή σταCARREFOUR να ανοίξουν φαρμακεία στο Supermarket ή να ανοίξει σε κάθε γωνία και ένα κομμωτήριο, είναι αστείο να το ισχυρίζονται μερικοί.

Ούτε βέβαια η τιμή του γάλακτος θα γίνει πιο φθηνή αν αυξηθούν οι ημέρες που θα θεωρείται φρέσκο. Πόσο θα είναι βρασμένο αυτό το ζουμί; Απλώς και μόνο οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες θα φέρνουν φθηνότερο γερμανικό ή ολλανδικό γάλα και θα καταστρέψουν την δική μας κτηνοτροφία που έχει μικρό αριθμό ζώων ανά εκμετάλλευση.

Τελευταίο αλλά πιο σοβαρό είναι οι συνέπειες του μνημονίου στις τράπεζες και την εργασία μας.
Συγκεκριμένα :

1 ) Με βάση το μνημόνιο, το ελληνικό κράτος θα δανεισθεί € 25 δισεκ. με τα οποία θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Ταυτόχρονα τα πρώτα € 25 δισεκ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα πάνε στις τράπεζες. Γιατί γίνεται μια τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες;

Διότι θα είναι η τελευταία αύξηση κεφαλαίου χωρίς κούρεμα των μετόχων, των ομολογιούχων ( δηλ των μεγάλων ξένων τραπεζών που δάνεισαν μία τράπεζα μας αγοράζοντας ομολογίες της) και των καταθετών. Από 01/02/2016 εφαρμόζεται η Οδηγία 2014/59/ΕΕ ή Bank Recovery Resolution Directive – BRRD, που προβλέπει ότι η διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία αυτή έγινε νόμος του κράτους μας αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Να σας πω επίσης ότι η Γερμανία αρνείται να δημιουργηθεί ένα ευρωπαικό ταμείο εγγυήσεως των καταθέσεων καθώς δεν θέλει κανείς να ελέγχει τις τράπεζες της
( οι περισσότερες εκ των οποίων δεν ελέγχονται από την ΕΚΤ ) και ταυτόχρονα δεν θέλει να φορτωθεί βάρη άλλων κρατών. Έτσι ούτε και οι καταθέσεις κάτω των € 100 χιλ είναι εξασφαλισμένες.

2) Οι μετοχές των Τραπεζών που κατέχει το Δημόσιο θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή θα πουληθούν.

3) το δάνειο των € 80 δισεκ θα το δώσει ο ESΜ. Έτσι οι δανειστές μας είναι τέσσερις :EKT, ΔΝΤ, Ευρωπαική Ένωση, ESM. O ESM θα ορίσει ως και τρία μέλη σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο των τραπεζών που θα ελέγχουν και θα αποφασίζουν για τα πάντα. Ακόμα και στη EUROBANK σε περίπτωση που ανακεφαλαιοποιηθεί θα πρέπει και οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να κρατήσουν το μετοχικό τους μερίδιο. Γίνονται συζητήσεις για το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις κεφαλαίου, χωρίς να χρειασθεί να καταβάλλουν άμεσα ζεστό χρήμα.

4) Προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τραπεζών ( τα λεγόμενα stresstests ) όπου εφέτος ζητείται περισσότερη πληροφόρηση, για τα θέματα που αφορούν την ποιότητα των εξασφαλίσεων των δανείων.

5) Ως τον Οκτώβριο θα έχει κλείσει και το θέμα των κόκκινων δανείων. Θα απελευθερωθεί η πώληση τους σε Funds. Ταυτόχρονα μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πλέον οι τράπεζες προηγούνται όλων των άλλων κατά την διαδικασία των πλειστηριασμών και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 01/01/2016, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και σε αυτό τον χώρο.

6) Με το νέο μνημόνιο απελευθερώνονται οι απολύσεις και ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό των μισθών.

Που θα οδηγήσουν όλα αυτά;

Στο ξεπούλημα των τραπεζών, μπορεί και το πέρασμα τους σε ξένους, αφού πρώτα γίνουν μαζικές απολύσεις, και περιορισμός των μισθών για όσους μείνουν.

Αυτές θα είναι οι συνέπειες του νέου μνημονίου στις τράπεζες και για εμάς. Του νέου μνημονίου που ψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ ( να μην το ξεχνάμε αυτό ).

Και τώρα τι κάνουμε;

Μετά από την απογοήτευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ τι θα ψηφίσουμε ;

Nα απέχουμε ή να ψηφίσουμε Λευκό ή Άκυρο λέγοντας ότι όλοι είναι ίδιοι αλλά αφήνοντας τους άλλους να κάνουν κουμάντο για εμάς, να ψηφίσουμε ΚΚΕ που μιλά λες και περιμένει την Δευτέρα παρουσία (όταν ο σοσιαλισμός θα έρθει στην γη λες και αυτός θα έρθει από μόνος του με ένα διαστημόπλοιο, σα να μην υπάρχει κόσμος που αγωνίζεται καθημερινά για κάτι καλύτερο);

Δεν έχω να προτείνω ένα φάρμακο για όλες τις λύσεις.

Θεωρώ όμως ότι η λύση είναι η στήριξη αυτών που με αξιοπρέπεια έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατώντας υπουργεία και καρέκλες, ψήφισαν ΟΧΙ στο μνημόνιο, μη θέλοντας να προδώσουν τις ιδέες τους και τον κόσμο που τους έφερε στην Βουλή με μια μόνο εντολή: Mη μας προδώσετε.

Αυτών που καθ’ όσο ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ αν και διαφωνούσαν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας ιδιαίτερα μετά τις 20 Φεβρουαρίου, προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι διασπούν την ενότητα του. Αυτών που κατηγορούνται ως αποστάτες από τα άτομα που εισηγούνταν στον Τσίπρα να μην κάνει το ήδη προγραμματισμένο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να φέρει το μνημόνιο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν ψηφισθεί στη Βουλή. Ακόμα και όταν η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε να γίνει Συνέδριο πριν τις εκλογές ο Τσίπρας προτίμησε να παραιτηθεί. Αυτή είναι η δημοκρατία τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, συνεργαζόμενοι με προσωπικότητες της Αριστεράς και με ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δημιούργησαν σε πολύ λίγο χρόνο την ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Τι είναι η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ή ΛΑΕ ;

Δεν είναι ένα κόμμα. Είναι ένα μέτωπο οργανώσεων και ατόμων που θέλει να αγκαλιάσει όλους όσους ψήφισαν ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Θέλει να εκφράσει το ΟΧΙ στη Λιτότητα και σε Νέα Μνημόνια.

Πώς θα γίνει αυτό;

Mε διαγραφή του χρέους,

με κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών προκειμένου να ελεγχθεί η ροή του χρήματος,

με φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες,

με σταμάτημα του ξεζουμήματος των εργαζομένων και

με εθνικό νόμισμα προκειμένου η χώρα να ασκεί δική της νομισματική πολιτική.

Θα είναι εύκολα αυτά;

Όχι αλλά προκειμένου να μας διαλύουν κάθε ημέρα, χωρίς καμία διέξοδο, ας ξέρουμε ότι θα δυσκολευτούμε για ένα διάστημα και μετά να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο φως.

Είναι έτοιμη η ΛΑΕ να τα κάνει όλα αυτά ;

Δεν έχει περάσει μήνας από τότε που δημιουργήθηκε. Η ΛΑΕ μετά τις εκλογές πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση του οικονομικού της προγράμματος.

Πρέπει να προχωρήσει σε επεξεργασμένες θέσεις στα εθνικά θέματα. Την ώρα που στην Κύπρο, πάει να περάσει ένα σχέδιο Ανάν, την ώρα που η Τουρκία και το Ισραήλ υπό την πίεση των Αμερικανών τα βρίσκουν , την ώρα που η Δύση διαλύει τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη εμείς δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θέλουν να περάσουν από την χώρα μας για να πάνε στην Γερμανία και εμείς να κάνουμε πως ισχύει ακόμα το Δουβλίνο ΙΙ.

Για όλα αυτά και για άλλα τόσα πρέπει να μιλήσει η Λαική Ενότητα.

Πως θα λειτουργήσει η ΛΑΕ; Αφού είναι ένα μέτωπο θα έχει ως μέλος οποιονδήποτε θέλει να είναι μέλος του μετώπου, ανεξάρτητα αν ανήκει σε κάποια οργάνωση που συμμετέχει σε αυτή ή όχι. Δηλαδή σε αυτή θα συμμετέχουν ισότιμα άτομα που μπορεί να ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα ή στο Σχέδιο Β ή από το τμήμα των 53+ άλλα και άτομα που μπορεί να μην ανήκουν σε καμία συνιστώσα οργάνωση της ΛΑΕ, αλλά θέλουν να είναι μέλη της ΛΑΕ και τίποτε άλλο.

Τέλος για να μπορέσει η ΛΑΕ να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να μπορέσει να εμπνεύσει τον κόσμο, θα πρέπει τα ίδια τα στελέχη της να είναι άξια της εμπιστοσύνης της . Δεν ζητάμε πλέον στελέχη κλεισμένα στα γραφεία των κομμάτων, που με μιλούν με ξύλινο λόγο.

Ζητούμε στελέχη καταξιωμένα στη δουλειά τους, με περιορισμένο αριθμό συνεχών θητειών, που να εναλλάσσονται με τους επιλαχόντες, που να αξιολογείται η απόδοση τους στα κομματικά, βουλευτικά ή συνδικαλιστικά πόστα , με δυνατότητα ανάκλησης τους αν δεν τα πάνε καλά, που να μπαίνουν στην πολιτική για να προσφέρουν.

Σε πρώτη φάση όμως θα πρέπει να στηριχθεί η Λαική Ενότητα για να μπει στις επικείμενες εκλογές στη Βουλή έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί το σενάριο μιας μνημονιακής Βουλής 270 βουλευτών, που σε αυτή να πλασάρεται ως μόνη αντιμνημονιακή δύναμη η Χρυσή Αυγή.

Ψήφο λοιπόν στη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή μια συνεπής αντιμνημονιακή φωνή , προκειμένου να αντιπαλέψει τον κυκεώνα των εφαρμοστικών νόμων που θα έρθουν.

Κριτική ψήφο όμως και ψήφο δοκιμής καθώς τα δύσκολα για αυτή θα αρχίσουν μετά τις εκλογές.

ΥΓ Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να είναι οριακή η είσοδος της Λαικής Ενότητας στη Βουλή. Σκεφθείτε μια Βουλή χωρίς την Λαική Ενότητα.

Θα υπάρχουν 270 μνημονιακοί βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ & ΑΝΕΛ, που θα είναι μπετόν αρμέ. Θα ψηφίζουν τα πάντα. 10 βουλευτές του ΚΚΕ στον κόσμο τους να περιμένουν την δευτέρα παρουσία και 10 Χρυσή Αυγή που θα πλασάρονται ως αντιμνημονιακοί, αλλά όμως θα είναι όλο φιλάκια με τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές.

Χρειαζόμαστε την Λαική Ενότητα διότι στη νέα βουλή θα είναι η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη, το μόνο στήριγμα μπροστά σε αυτά που έρχονται. Στο χέρι μας είναι να του δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη δύναμη.


Δ.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου