Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Βρετανία: Το φαινόμενο Κόρμπιν και η λαϊκή οργή

Πάνος Πέτρου 
Μετά τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία, το κεντρικό πολιτικό τοπίο έδειχνε ζοφερό. Οι Τόρηδες, έπειτα από 5 χρόνια εφαρμογής λιτότητας, είχαν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, το UKIP βρισκόταν σε άνοδο, ενώ στο Εργατικό Κόμμα, άνοιγε μια συζήτηση που έλεγε πως ηττήθηκε στην κάλπη επειδή ο Εντ Μίλιμπαντ πήγε πολύ… αριστερά!
Σε αυτό το φόντο, ο Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν, ένας βε­τε­ρά­νος αρι­στε­ρός αγω­νι­στής ανα­κοί­νω­νε την υπο­ψη­φιό­τη­τά του για την ηγε­σία του Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος. Στην αρχή αντι­με­τω­πί­στη­κε «ρου­τι­νιά­ρι­κα», τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αρι­στε­ρά. Λί­γους μήνες μετά, όλοι συ­ζη­τούν για το «φαι­νό­με­νο Κόρ­μπιν», καθώς προη­γεί­ται σε όλες τις δη­μο­σκο­πή­σεις, οι προ­ε­κλο­γι­κές του ομι­λί­ες προ­σελ­κύ­ουν χι­λιά­δες αν­θρώ­πους (σε πολ­λές πό­λεις είναι οι με­γα­λύ­τε­ρες πο­λι­τι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις εδώ και πάνω από 30 χρό­νια).

Αυτό που συ­νέ­βη είναι πως η λαϊκή οργή ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα ανα­ζη­τά και την πιο μικρή «χα­ρα­μά­δα» για να βγει στον αφρό. Το λαϊκό ρεύμα που σπρώ­χνει τον Κόρ­μπιν δεν δια­φέ­ρει ιδιαί­τε­ρα από τον εκλο­γι­κό θρί­αμ­βο του SNP στη Σκο­τία, από την άνοδο των Podemos ή από την εκτί­να­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πα­λιό­τε­ρα. Κάθε πε­ρί­πτω­ση είναι δια­φο­ρε­τι­κή: το SNP δεν θε­ω­ρεί­ται «αρι­στε­ρό» κόμμα, ενώ πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο η εκλο­γή ενός αρι­στε­ρού αν­θρώ­που στην ηγε­σία των εκ­φυ­λι­σμέ­νων Ερ­γα­τι­κών δεν είναι η διέ­ξο­δος για την οποία θα πά­λευε η Αρι­στε­ρά. Το κοινό ση­μείο είναι πως, καθώς η κρίση γί­νε­ται πα­ντού εκτός από οι­κο­νο­μι­κή και πο­λι­τι­κή, υπάρ­χει διά­χυ­τη η ανα­ζή­τη­ση «αρι­στε­ρής» διε­ξό­δου. Δυ­στυ­χώς η βρε­τα­νι­κή Αρι­στε­ρά δεν μπό­ρε­σε όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια να χτί­σει μια δύ­να­μη ικανή να απο­τε­λέ­σει τον πόλο έλξης του ρι­ζο­σπα­στι­σμού, κι έτσι ο τε­λευ­ταί­ος στρέ­φε­ται στη λύση της εναλ­λα­γής ηγε­σί­ας στο Ερ­γα­τι­κό Κόμμα.

Αυτό που συμ­βαί­νει στην Αγ­γλία δεν πρέ­πει να υπο­τι­μη­θεί. Δεν πρό­κει­ται για μια ακόμα ρου­τι­νιά­ρι­κη προ­σπά­θεια τμή­μα­τος των συν­δι­κά­των ή του κόμ­μα­τος να «επα­να­διεκ­δι­κή­σει τους Ερ­γα­τι­κούς». Εξε­λίσ­σε­ται μια «ει­σβο­λή των μαζών» με δε­κά­δες χι­λιά­δες –κυ­ρί­ως νε­ο­λαί­ους ακτι­βι­στές– να γρά­φο­νται ως «υπο­στη­ρι­κτές» ή μέλη για να εκλέ­ξουν τον Κόρ­μπιν (προ­κα­λώ­ντας στη δεξιά πτέ­ρυ­γα υστε­ρί­ες για «υφαρ­πα­γή του κόμ­μα­τος από τους μαρ­ξι­στές» και εκ­κλή­σεις να «μπει φρένο στην άλωση του κόμ­μα­τος»).

Όπως λένε εύ­στο­χα οι υπο­στη­ρι­κτές του, «οι συ­νυ­πο­ψή­φιοι σπα­τα­λούν πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο για να επι­τί­θε­νται στον Κόρ­μπιν παρά στους Τό­ρη­δες». Πράγ­μα­τι όλος ο «μπλε­ρι­σμός» (και ο ίδιος ο Μπλερ) έχει κη­ρύ­ξει πό­λε­μο στον αρι­στε­ρό με­ταρ­ρυθ­μι­σμό που εκ­φρά­ζει ο Κόρ­μπιν. Σύσ­σω­μος ο αστι­κός Τύπος του επι­τί­θε­ται: πιο «εκλε­πτυ­σμέ­να» η κε­ντρο­α­ρι­στε­ρή «Γκάρ­ντιαν», με όρους κα­ρι­κα­τού­ρας Ψυ­χρού Πο­λέ­μου οι άλλες αστι­κές εφη­με­ρί­δες (με λύσσα και γε­λοιό­τη­τα που θυ­μί­ζει μέρες 2012 στην Ελ­λά­δα).

Η ση­μα­σία όσων γί­νο­νται, αφορά την πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση στη Βρε­τα­νία, που με­τα­το­πί­στη­κε απο­φα­σι­στι­κά προς τα αρι­στε­ρά, για πρώτη φορά ίσως μετά την επι­κρά­τη­ση του θα­τσε­ρι­σμού. Δεν είναι τυ­χαίο ότι γκρε­μί­στη­κε ο δια­χρο­νι­κός μύθος που λέει ότι «δεν πρέ­πει να είσαι αρι­στε­ρός για να κερ­δί­σεις εκλο­γές»: Η αρ­χι­κή αντί­δρα­ση των Τό­ρη­δων, συμ­βα­τή με αυτό το δόγμα –«να βγει ο Κόρ­μπιν για να έχου­με εύ­κο­λο αντί­πα­λο»– έδωσε γρή­γο­ρα τη θέση της στον πα­νι­κό για το «τι θα ση­μαί­νει μια νίκη του Κόρ­μπιν για το πο­λι­τι­κό τοπίο στη Βρε­τα­νία». Ο Μπλερ υπο­χρε­ώ­θη­κε να ομο­λο­γή­σει ότι μπο­ρείς να κερ­δί­σεις τις εκλο­γές ως αρι­στε­ρός, αλλά δή­λω­σε ει­λι­κρι­νώς ότι «προ­τι­μά να τις χάσει, παρά να υιο­θε­τή­σει μια τέ­τοια ατζέ­ντα».

Αυτή είναι η ση­μα­σία του «φαι­νο­μέ­νου Κόρ­μπιν» και η ευ­και­ρία για την εκτός Ερ­γα­τι­κών, Αρι­στε­ρά. Όπως εξη­γού­σε ο βε­τε­ρά­νος της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς Πατ Στακ πρό­σφα­τα, δεν συ­γκρί­νε­ται με την άνοδο του Τόνι Μπεν πα­λιό­τε­ρα: Τότε υπο­χω­ρού­σε το κύμα του ’68 και οι αγω­νι­στές στρέ­φο­νταν στον «με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κό δρόμο» και την ασφά­λεια των Ερ­γα­τι­κών. Σή­με­ρα, η πο­ρεία είναι αντί­στρο­φη: έπει­τα από χρό­νια υπο­χώ­ρη­σης και ήττας, οι αγω­νι­στές στρέ­φο­νται στη μα­ζι­κή αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή, και αυτό είναι το κα­λύ­τε­ρο έδα­φος να ξα­να­νοί­ξει και η παλιά συ­ζή­τη­ση για το αν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κός ο «με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κός δρό­μος» και οι Ερ­γα­τι­κοί.

Στο ίδιο το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα, δεν υπάρ­χει πε­ρί­πτω­ση «επι­στρο­φής στις ρίζες». Ο Κόρ­μπιν, αν νι­κή­σει, θα βρε­θεί απέ­να­ντι στη συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία της Κ.Ο., απέ­να­ντι στον κομ­μα­τι­κό μη­χα­νι­σμό, τους «βα­ρό­νους», τη «σκιώ­δη κυ­βέρ­νη­ση» κ.ο.κ. που ήδη εκτο­ξεύ­ουν απει­λές για «πρα­ξι­κό­πη­μα» ή «ανταρ­σία» αν επι­κρα­τή­σει ο «τρε­λός αρι­στε­ρός». Ή θα υπο­τα­χθεί σε αυτό το τέρας, ή θα ανα­τρα­πεί από αυτό το τέρας, ή θα κα­τα­λή­ξουν όλα σε διά­σπα­ση. Αντι­στρέ­φο­ντας μια ρήση που χρη­σι­μο­ποιού­σα­με για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, «το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα δεν γί­νε­ται να με­τα­τρα­πεί ει­ρη­νι­κά σε κόμμα αντι­λι­τό­τη­τας»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου