Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΡΚΟΖΙ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΟ... DRESSING!

ΠΛΗΡΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ 8-9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ http://iskra.gr/
Στην πλήρη γερμανοποίηση της ευρωζώνης συγκλίνουν όλο και περισσότερο η Γερμανίακαι η Γαλλία, όπως προκύπει από τις τελευταίες παρεμβάσεις των "Μερκοζί"!
Σε δύο στημένες χρονικά ομιλίες (χθες και σήμερα αντίστοιχα) ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην επιβολή της "γερμανικής" δημοσιονομικής μπότας στην ευρωζώνη και στη συνέχιση λειτουργίας της ΕΚΤ βάσει των κανόνων του "γερμανικού" μονεταρισμού.
Μάλιστα, οι ομιλίες αυτές, έλαβαν χώρα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των "Μερκοζί" στο Παρίσι τη Δευτέρα όπου θα συζητήσουν το τί ακριβώς θα προτείνουν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Φυσικά, η συνάντηση αυτή θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα,καθώς όλα δείχνουν πως η γαλλική πλευρά έχει ενστερνιστεί το σύνολο των θέσεων της Γερμανίας....Τι είπαν οι Μερκοζί στις ομιλίες τους....
Στη σημερινή της ομιλία ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η Α. Μέρκελ είπε πως πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση των κρατών - μελών με τις αρχές της αέναης λιτότητας μέσω"δεσμευτικών δημοσιονομικών κανόνων".

Τόνισε μάλιστα ότι το μέτρο των ευρωομολόγων θα μπορούσε κάλλιστα να προκύψει αβίαστα ότανωριμάσουν οι συνθήκες, δηλαδή όταν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποφασίζουν πόσοι δάσκαλοιυπάρχουν στα σχολεία της Ελλάδας και πόσες γάζες στα νοσοκομεία της Πορτογαλίας.

Παρομοίασε δε την πορεία την ευρωζώνης έξω από την κρίση με την πορεία ενός μαραθωνοδρόμου, προκειμένου να "ξεπετάξει" μια και καλή το αρχικώς διατυπωμένο γαλλικό αίτημα (το οποίο κατάπιε τελικά ο Σαρκοζί) για τον απευθείας δανεισμό κρατών από την ΕΚΤ με γέφυρα το ΔΝΤ.

Από την ομιλία της Α. Μέρκελ φαίνεται μάλιστα πως το Βερολίνο απορρίπτει κάθε πιθανή μορφή εκτύπωσης χρήματος, ακόμα και αν αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη παρέμβαση της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. «Τα καθήκοντα της ΕΚΤ είναι διαφορετικά από εκείνα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο καταστατικός ρόλος της Ευρωτράπεζαςείναι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία της πρέπει να προστατευθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια ημέρα πριν, ο Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής "απαλλοτρίωσης" τηςδημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών από τις Βρυξέλλες με γερμανικά κριτήρια: Δηλαδή μεέγκριση προϋπολογισμών από την Κομισιόν και με ταυτόχρονη αυτόματη επιβολή κυρώσεωνστους παραβάτες.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει και την πάγια γερμανική θέση για εισαγωγή του "χρυσού" κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογογισμών δηλαδή των μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ουσιαστικά, η ομιλία Σαρκοζί επιβεβαίωσε τόσο το ρόλο της Γαλλίας ως τον κομπάρσο του λεγόμενουγερμανογαλλικού άξονα όσο και την πορεία περαιτέρω μετατροπής της ευρωζώνης σε μια ζώνη επιρροής της γερμανικής οικονομικής κυριαρχίας. Μιας ζώνης, όπου η ζωή των ευρωπαίων εργαζομένων θα είναι ένας διαρκής αγώνας για μισοεπιβίωση, με αέναη λιτότητα και μισθούς πείνας!

Το πενιχρό και άνευ ουσίας "αντάλλαγμα" της Γαλλίας προκειμένου να παίξει το ρόλο του κομπάρσου στο γερμανογαλλικό άξονα είναι η ανάληψη ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την"αντιμετώπιση" της κρίσης.

Παρόλα αυτά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Ν. Σαρκοζί έσπευσε να επιβεβαιώσει την πίστη του στοδόγμα του γερμανικού μονεταρισμού, λέγοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να παρεμείνει "ανεξάρτητη" (σσ από τις κυβερνήσεις προκειμένου να είναι παραμάγαζο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου) και πως εκείνη θα αποφασίσει "πότε και με ποιά μέσα θα δράσει"....


Προοπτικά, οι ως άνω αλλαγές θα αποτυπωθούν σύμφωνα με το Ν. Σαρκοζί και σε "μελλοντική αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ", παίρνοντας την πλέον επίσημη θεσμική μορφή!


Ενδυνάμωση της Ευρώπης - φρούριο

Στην ομιλία του ο Ν. Σαρκοζί προανήγγελε την ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση τηςαντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, λέγοντας "Η Ευρώπη που εφαρμόζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά της, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Φυσικά, "ξέχασε" να πει ότι η υπερδιόγκωση των μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Β. Αφρική και την Ασία, δεν αποτελούν τίποτα άλλο από ένα άμεσο (Λιβύη) ή και έμμεσο αποτέλεσμα (Τυνησία, Αίγυπτος, Αφγανιστάν), των πολιτικών του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού...


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 10:00 upd 11:45, 16:30






Με σκοπό τη σφαιρικότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες




Μέρκελ: Μαραθώνιος της Ευρώπης χωρίς ευρωομόλογο και ΕΚΤ

«Θα αγωνιστούμε με το EFSF και με δημοσιονομική πειθαρχία για πολλά χρόνια»



«Αδιανόητη» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την έκδοση ευρωομολόγου αν δεν έχει προηγηθεί η πλήρης δημοσιονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη. Μιλώντας από το βήμα της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) η Μέρκελ πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα θα προκύψουν αβίαστα, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και εξήγησε ότι εκείνο που χρειάζεται για την ώρα η Ευρώπη είναι «δεσμευτικοί δημοσιονομικοί κανόνες».

Η καγκελάριος απέκλεισε επίσης την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα καθήκοντα της ΕΚΤ είναι διαφορετικά από εκείνα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο καταστατικός ρόλος της Ευρωτράπεζας είναι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία της πρέπει να προστατευθεί», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτις.

Στο ερώτημα που ευλόγως ανακύπτει, πώς θα πορευθούν εν προκειμένω η ευρωζώνη και το ευρώ, πώς θα ξεπεράσουν δηλαδή την πρωτοφανή κρίση που απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, η Μέρκελ απάντησε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης «πρέπει να πράξουν με το EFSF ό,τι είναι δυνατόν να γίνει» και «να πάψουν να υποτιμούν τη δυνατότητα του Ταμείου Διάσωσης, αν θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους».

Εν κατακλείδι, η καγκελάριος από την ομιλία της στους εκπροσώπους του γερμανικού λαού φάνηκε πως παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη όσων προειδοποιούν ότι απαιτείται ταχεία «απάντηση» της Ευρώπης στις αγορές, διότι με την πάροδο του χρόνου η κρίση επιδεινώνεται. «Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις».

Η διαδικασία υπέρβασης της κρίσης «είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Και αφού επαίνεσε τα όσα περί «επανίδρυσης της Ευρώπης» είπε μιλώντας χθες το βράδυ στην Τουλόν ο Νικολά Σαρκοζί, η Μέρκελ παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες σε δηλώσεις που θα κάνει μετά από τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με το γάλλο πρόεδρο, για να αποκρυσταλλώσουν την κοινή στάση που θα κρατήσουν στη σύνοδο κορυφής.

Οι γλαφυρότητες συνήθως απουσιάζουν από τις ομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου. Ωστόσο, τη φορά αυτή για να στηρίξει την πεποίθησή της για την ανάγκη παρατεταμένης και σκληρής προσπάθειας των κρατών-μελών προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και οικονομικής σύγλισής τους με τη Γερμανία, παρομοίασε την προσπάθεια της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση με την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαραθωνοδρόμοι για να τερματίσουν.

«Οι μαραθωνοδρόμοι λέγουν συχνά ότι ο Μαραθώνιος γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και δύσκολος γύρω στο 35ο χιλιόμετρο. Αλλά σημειώνουν επίσης ότι μπορείς να αντέξεις τον αγώνα και να τερματίσεις, αν έχεις συνειδητοποιήσει από την εκκίνηση τη μεγαλοσύνη του στόχου που έχεις βάλει», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: tovima.gr





«Να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη»

Αλλαγές για να προστατευτεί το ευρώ θα προτείνουν Γαλλία και Γερμανία



Τα σχέδιά του για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του ευρώ και της Ευρώπης εν γένει παρουσίασε σε ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (μία ημέρα πριν από αντίστοιχη ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ), τονίζοντας ότι η χώρα του θα κινηθεί από κοινού με τη Γερμανία.

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μία αναγκαιότητα. Αλλά η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επανασυσταθεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος δείχνοντας τις προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας από κοινού με τη Γερμανία θα συζητηθούν από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα σε έκτακτη συνάντηση που θα έχουν στο Παρίσι εν όψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα της συνάντησης φαίνεται θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς η σχετική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο εσωτερικό της ΕΕ με το ευρώ να κλυδωνίζεται και τις αγορές να πιέζουν ακόμα και τα οικονομικά υγιή μέλη της Ευρωζώνης.

Κοινός βηματισμός Γαλλίας και Γερμανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο μάχονται για μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Οι δύο χώρες «μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο», τόνισε και επισήμανε ότι «η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες.

» Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση», υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της» κάτι που «θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».

Η Ευρώπη δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μία αναγκαιότητα. Αλλά η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επανασυσταθεί.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις μέσω ειδικής πλειοψηφίας που σημαίνει «περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών».

«Η ενοποίηση της Ευρώπης θα περάσει μέσα από τον διακυβερνητικό δρόμο γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει στρατηγικές πολιτικές επιλογές», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ακόμα ο Σαρκοζί, θα μείνει και θα μείνει ανεξάρτητη και θα ενεργήσει για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Στην Τράπεζα επαφίεται να αποφασίσει «πότε και με ποια μέσα θα δράσει», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχτηκε ακόμη υπέρ του χρυσού κανόνα περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών

Επιπλέον έκανε αναφορά στη συμφωνία του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Η Ευρώπη που εφαρμόζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά της, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

«Κοιτάξτε τις χώρες που δεν πήραν μέτρα...»

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει παρά μόνο αν έρθουν κοντά οι οικονομίες της Ευρώπης, είπε ο Σαρκοζί . Χρειάζεται αυστηρότερη οικονομική πειθαρχία με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κάλεσε δε τους παριστάμενους να κοιτάξουν γύρω τους για να δουν «σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για την κρίση, που δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες: η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία».

Παραταύτα, προειδοποίησε ότι η σύγκλιση των οικονομιών θα είναι μία μακριά και δύσκολη διαδικασία σε αυτή την πορεία η Γαλλία δεν θα χάσει την κυριαρχία της.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα οικονομική κατάσταση, ο Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε την ανάδυση ενός «νέου οικονομικού κύκλου», που θα είναι ο οποίος θα είναι ένας κύκλος απομόχλευσης,ο οποίος θα γείρει την πλάστιγγα της οικονομίας προς την εργασία και την παραγωγή. «Η άμετρη ανάπτυξη του οικονομικού τομέα που συγκέντρωσε απίθανες ποσότητες χρεών είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία να ταυτιστεί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε για να προσθέσει στην κριτική του ότι «έθεσε την οικονομία υπό την αποκλειστική κυριαρχία της κερδοσκοπικής λογικής».πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου