Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το 3ο μνημόνιο διαλύει τον αγροτικό χώρο

Σταύρος Χρυσαδάκος*
Υφεσιακά, βάρβαρα και αντιαγροτικά χαρακτηρίζονται τα μέτρα τα οποία περιέχονται στη Νέα Συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές.
Ο φόβος των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου υποχρέωσε την κυβέρνηση αφενός να μην ανοίξει τώρα όλη την «βεντάλια των μέτρων» και αφετέρου να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την συνολική συζήτηση. Οι 222 Βουλευτές του νέου μνημονιακού τόξου, ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ που ψήφισαν τα μέτρα βαρύνονται με την ευθύνη της περαιτέρω αποδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής .

Α. Φορολογικά
1. Εξομοιώνονται οι αγρότες και γενικότερα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ,δηλαδή υλικών αγαθών και εθνικού πλούτου ,υπο καθεστώς υψηλής αβεβαιότητας , με τους παρόχους υπηρεσιών δηλ τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μεταπράτες.

Εξομοίωση , που είναι παράγωγο της αντίληψη που θέλει τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν στην ελεύθερη καπιταλιστική αγορά και με τους κανόνες αυτής. Σε μία αγορά όπου οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις δεν έχουν θέση.

2. Η μέθοδος προσδιορισμού του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος είναι σύμφωνα με τους ειδικούς φοροτεχνικούς προβληματική και μαχητή .
Δεν έχουν απαντηθεί οριστικά , θέματα όπως α) ο τρόπος αντιμετώπισης της προσφερόμενης εργασίας από τα μέλη της αγροτικής οικογένειας και β ) ο υπολογισμός αποσβέσεων υφιστάμενων παγίων στοιχείων όπως πχ το φυτικό κεφάλαιο.

3. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13 % σε 20 % και τελικά σε 26 % από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος.
Αυξάνεται επίσης σταδιακά η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, στο 100 % Παραβλέποντας ότι το αγροτικό εισόδημα το χρονικό διάστημα 2006-2013 συρρικνώθηκε κατά 27,3% ( στοιχεία EUROSTAT) και ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε μέσα στο 2014 και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Παραβλέποντας ότι Στεγνώνει ο χώρος από κάθε ρευστότητα...

4. Οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν εισόδημα και φορολογούνται.
Η θετική ρύθμιση της υπουργού Βαλαβάνη για αφορολόγητο όριο 12000 στις επιδοτήσεις καταργείται.
Έτσι κυβέρνηση και εταίροι, αγνοούν παντελώς το σκληρό πυρήνα ακόμα και τους στόχους της ίδιας της ΚΑΠ που υπηρετούν οι επιδοτήσεις.

Β. Κόστος παραγωγής
1. Καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
Σε μία χώρα ακριβή ενεργειακά, είναι φανερό ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής.
Επιπλέον τίθεται ένα εύλογο ερώτημα , γιατί διαχωρίζεται η γεωργία από άλλους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας όπου ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις;

2. Αυξάνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος.
Είναι προφανής η επίπτωση στο κόστος παραγωγής.
Ταυτόχρονα όμως ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι και τηλεοπτικοί σταθμοί κλέβουν το ηλεκτρικό ρεύμα φεσώνοντας την ΔΕΗ με εκατομμύρια ευρώ.

3. Αυξάνεται το ΦΠΑ των εφοδίων ( σπορικά , λιπάσματα , φάρμακα κλπ ) από 13 % στο 23% και είναι πλέον απο τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Κατά συνέπεια αυξάνεται το κόστος κτήσης όλων των εφοδίων γεγονός που απαιτεί πρόσθετη ρευστότητα σε περιόδους ανυπαρξίας τραπεζικής χρηματοδότησης. Ακόμα οι μικροί παραγωγοί – χωρίς βιβλία- που δεν μπορούν να συμψηφίσουν το ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων, θα το αντιμετωπίζουν ως ένα στοιχείο κόστους και θα το μετακυλύουν στην τιμή πώλησης.
Ετσι και ο παραγωγός θα έχει προβλήματα ανταγωνιστικότητας και ο καταναλωτής θα πληρώνει το μάρμαρο.

Γ. Χρηματοδοτικές ανάγκες
Καμία μέριμνα, καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για την διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του τομέα.
Μπορεί να οδηγούνται στον εισαγγελέα τα 1300 θαλασσοδάνεια που χορήγησαν οι αμαρτωλές διοικήσεις της ΑΤΕ σε πολιτικούς φίλους τους, δεν προκύπτει όμως από πουθενά η βούληση να στείλουν στον Υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς και στην δικαιοσύνη, την ίδια την εξευτελιστική και σκανδαλώδη πώληση της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς.
Η προγραμματική εξαγγελία για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας , ή αλλιώς ειδικού σκοπού, η οποία θα διοχέτευε τα απαραίτητα κεφάλαια στον τομέα, έμεινε στα χαρτιά.

Δ. Κοινοτικές επιδοτήσεις
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά δεν θέλησε να ανοίξει το θέμα της κατανομής των άμεσων ενισχύσεων.
Αυτές υπολογίζονται περίπου στα 2 δις το χρόνο.
Αποδέχθηκε και υιοθέτησε σιωπηλά την μεθοδολογία – μοντέλο που είχαν επιλέξει οι προηγούμενοι μνημονιακοί διαχειριστές , σε συνεργασία με τους «ηγέτες του βουνού και του κάμπου» και ένθερμους υποστηρικτές του ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Ένα μοντέλο που είναι μακριά από την πραγματική παραγωγική διαδικασία και επιβραβεύει παραβατικές πρακτικές του παρελθόντος και διαιωνίζει την λεηλάτηση των ενισχύσεων.
Οι αγρότες περιμένουν τον Οκτώβριο να δουν με τα μάτια τους την νέα κατανομή με το καινούργιο σύστημα...

Ε. Κτηνοτροφία
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας σημαντικότατος από πλευράς τζίρου δεν μπορούσε να διαφύγει του ενδιαφέροντος των δανειστών και ντόπιων διαχειριστών.
Η ελληνική κτηνοτροφία, με διαρκείς και έντονες κεφαλαιακές ανάγκες (αγορά ζωοτροφών, ΦΠΑ ζωοτροφών 23 % κλπ ), με ανύπαρκτη τραπεζική χρηματοδότηση, με εξόφληση των πωλήσεων σε 6 ή και 9 μήνες , με ανύπαρκτη δημόσια κτηνιατρική υποστήριξη , βάλλεται ώστε να οριοθετηθεί πλήρως.
Οι πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν μέσα από το μνημόνιο και αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.
Έτσι στο γάλα, με βάση την σύσταση του ΟΟΣΑ, την διάρκεια κατανάλωσης του παστεριωμένου γάλακτος , θα την ορίζει ελεύθερα ο παρασκευαστής.
Δηλαδή ανοίγει πλήρως και ολοσχερώς την ελληνική αγορά σε γάλατα από όλο τον κόσμο
Φρέσκο γάλα 10-11 ημερών!!!
Αφήνοντας παράλληλα τις αλυσίδες λιανικής να κερδοσκοπούν, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στην Ε.Ε.

Στ. Ασφάλιση - Συνταξιοδότηση αγροτών.
Το 3ο μνημόνιο ανατρέπει τα πάντα αναφορικά και με την λειτουργία του ΟΓΑ , τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις παροχές του ταμείου.
Προβλέπει μείωση της στήριξης του ταμείου από τον προϋπολογισμό και ανάλογη αύξηση – υπολογίζεται σετριπλασιασμό των εισφορών.
Εκτιμάται ότι η κατώτατη κλάση θα διαμορφωθεί στα 180 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή από 752 ευρώ το χρόνο σε 2250 ευρώ το χρόνο.
Αύξηση στην οποία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σημαντικός αριθμός μικρών αγροτών , οι οποίοι θα βρεθούν στη συνέχεια ακάλυπτοι κοινωνικά και υγειονομικά .
Εφιάλτη αντιμετωπίζουν ζευγάρια αγροτών με ξεχωριστές εκμεταλλεύσεις που θα κληθούν να πληρώνουν οκαθένας τριπλάσιες εισφορές.
Η πλήρης σύνταξη θα χορηγείται στα 67 έτη και κάθε έξοδος νωρίτερα θα τιμωρείται με ανάλογες περικοπές.
Σημειώνεται ότι η σημερινή μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους αγρότες ανέρχεται σε 432 ευρώ μεικτά .Είναι δηλαδή κάτω από τα ορια της φτώχειας και αναμένεται συμπιεσθεί περαιτέρω με την αύξηση των εισφορών υγείας κλπ.
Ανοικτό παραμένει και το εφιαλτικό σενάριο να υπάρξουν ποινές σε όσους ως συνταξιούχοι συνεχίζουν να ασκούν την γεωργία μιας και αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από παραπάνω, τα οποία είναι μία μικρή σύνοψη των προβλημάτων που έχουν γεννήσει ή θα γεννήσουν οι μνημονιακές πολιτικές , γίνεται φανερό ότι η τρίτη συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο είναι μία μεγαλοπρεπής γέφυρα από την ύφεση στην διάλυση της αγροτικού τομέα.

Συμπερασματικά, η αποεπένδυση του τομέα, η αποψίλωση από ανθρώπινο δυναμικό με ικανότητες και δεξιότητες, και η έλλειψη γενναίας χρηματοδότησης υπονομεύουν συνολικά τη θέση του τομέα και ακυρώνουν την συμμετοχή του, στην ανόρθωση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσει να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει ει το αποκρουστικό και αντι-αγροτικό περιεχόμενο των μνημονιακών ρυθμίσεων.

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ανάγκη και καθήκον να ηττηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δυνάμεις εκείνες που προσδιορίζουν ως ορίζοντα της κυβερνητικής πολιτικής τα μνημόνια.

Οι αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου μπορούν να εμπιστευθούν την Λαϊκή Ενότητα γιατί καθημερινά αποδεικνύει ότι έχει τη θέληση και τη δύναμη να εκφράσει το πείσμα, το θυμό, τα θέλω και τα όνειρα των μαχόμενων αγροτών.


*Χρυσαδάκος Σταύρος
Γεωπόνος
Μέλος Λαϊκής Ενότητας Λακωνίας

apela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου