Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η FITCH ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ! ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ!

ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 20,48% ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ!
Η ευρωζώνη γνώρισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Fitch μια νέα έντονη μετα-σεισμική δόνηση υποβαθμίσεων 5 χωρών μετά το μεγάλο σεισμό που προκάλεσε η Standard 'n Poors με υποβαθμίσεις 9 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων της Γαλλίαςκαι της Αυστρίας.Το δεύτερο αυτό πλήγμα στην ευρωζώνη μέσε σε λίγο διάστημα ήρθε να συνδυαστεί με τη νέα ιστορική άνοδο των Πορτογαλλικών spreads, πράγμα που δείχνει ότι η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας των καταστροφικό δρόμο της Ελλάδας.
Αναλυτικά:
Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου πένε χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, προχώρησε η Fitch. Για όλες οι προοπτικές είναι αρνητικές.
Πρόκειται για το Βέλγιο, που υποβαθμίστηκε στο 'AA' από 'AA+', την Κύπρο, που υποβαθμίστηκε σε 'BBB-' από 'BBB', την Ιταλία, που υποβαθμίστηκε στο 'A-' από 'A+', τη Σλοβενία, που υποβαθμίστηκε στο 'A' από 'AA-' και την Ισπανία, που υποβαθμίστηκε στο 'A' από 'AA'.

Σταθερή παρέμεινε η αξιολόγηση της Ιρλανδίας, στο ΒΒΒ+.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης αιτιολογεί την υποβάθμιση των πέντε χωρών επισημαίνοντας πως βραχυπρόθεσμα είναι ευάλωτες σε νομισματικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.

ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!Νέο ιστορικό υψηλό έπιασαν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων -και οι αγορές εκτιμούν πως η χώρα θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αναζήτηση δεύτερου πακέτου διάσωσης και «κουρέματος» ομολόγων.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι επενδυτές ποντάρουν ότι "σειρά", μετά την Ελλάδα, έχει η Πορτογαλία, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογά της, καθώς θεωρούν ότι αν δεν συναφθεί μια δεύτερη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, οι Πορτογάλοι είναι αδύνατο να αποφύγουν τη"στάση πληρωμών".

Ενώ η Ισπανία μείωσε το κόστος δανεισμού της, όπως και η Ιταλία, χάρη κυρίως στα αθρόα βραχυπρόθεσμα - 3ετή - δάνεια που χορήγησε η ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας μεγαλώνει, αντιθέτως, εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας ότι "οδεύει προς πτώχευση".Εξετάζοντας τα spread για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, φαίνεται ότι είναι αδύνατον να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές όλο το 2013", αποφαίνεται ο αναλυτής της JP Morgan Νικόλαος Πανιγιρτζόγλου. "Εκτιμώ ότι αργότερα φέτος η Πορτογαλία θα προσφύγει σε δεύτερο στη σειρά εξωτερικό δανεισμό".

Το επιτόκιο των ομολόγων της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 15% μετά την 13η Ιανουαρίου, όταν ο Standard & Poor's προέβη τις υποβαθμίσεις.

Πρόκειται, πρακτικά, για το διπλάσιο επιτόκιο συγκριτικά με τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας.

Αντίθετα με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Ιρλανδία μετέτρεψε πέρυσι σε πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών της, "κερδίζοντας" εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει το Reuters.

"Η Ιρλανδία είναι μια διαφορετική περίπτωση, επειδή ο ιδιωτικός τομέας της είναι εντάξει και παραγωγός εμπορικού πλεονάσματος", εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων στην Standard Life Investments Ρίτσαρντ Μπάτι.

Στις αρχές του 2013 το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 119% του ΑΕΠ της.

Το 2014 εκφράζονται ελπίδες ότι το Δουβλίνο θα επανέλθει στις χρηματαγορές.

Όμως στην περίπτωση της Πορτογαλίας καταγράφεται πλέον αύξηση των επιτοκίων των διετών και πενταετών ομολόγων της σε 16,7% και 20% αντίστοιχα.

Τα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ενός κράτους υπό κανονικές συνθήκες είναι κατώτερα εκείνων των μακροπρόθεσμων, επειδή ακριβώς με τα δεύτερα αναλαμβάνεται ο κίνδυνος της διακράτησης χρέους για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς εκτιμά ο Σάιμον Ντέρικ, ο υπεύθυνος στο τμήμα διεθνών συναλλαγών στην Bank of New York Mellon.

Ο Ντέρικ σημειώνει τις επιταχυνόμενες πωλήσεις πορτογαλικών κρατικών ομολόγων από τα μέσα Δεκεμβρίου και η ανατίμηση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου). Τα ασφάλιστρα των διετών ομολόγων υπερέβησαν ακόμα και εκείνα των πενταετών, λέει.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας τα προσεχή χρόνια.

Ο Μπάτι - ο επενδυτικός οίκος για τον οποίο εργάζεται διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 233 δισ. δολαρίων ΗΠΑ -, προσθέτει ότι " τον ανησυχεί πολύ ό,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία, καθώς οι αγορές διερωτώνται μήπως η πορτογαλική οικονομία έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική".
"Δεν μπόρεσε η Πορτογαλία, προσφάτως, να αναπτυχθεί με τις δυνάμεις της, άραγε σε αυτήν την αντίξοη οικονομική συγκυρία μπορεί να ανταγωνιστεί;" συνοψίζει τέλος.

Οι επενδυτές εστιάζονται στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όμως παρακολουθούν στενά και την ιταλική και την ισπανική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου