Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τι προβλέπει η τροπολογία για το τέλος ακινήτων

Τριμελής επιτροπή θα επιλύει τις διαφορές φορολογουμένων με τους Εφόρους Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων και απορρίπτεται, οι διαφορές των φορολογουμένων με τους Εφόρους θα επιλύονται από μια τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του προϊσταμένου της Εφορίας, μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα σε ειδική τριμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει τη διαδικασία τόσο για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες.

Όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής τις δόσεις του τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ακόμη απαλλαγή του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων από το τέλος, εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου