Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΑΔΙΕΞΟΔΟ! ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ PSI+!

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ; ΕΛΙΓΜΟΣ; 'Η ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!Διακόπηκαν αιφνιδίως οιδιαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών (Τραπεζών) και κυβέρνησης για τη σύναψη συμφωνίας επί του PSI+(«κούρεμα» 50% επί του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες – τράπεζες).Η διακοπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακολούθησε τις έντονες διαφωνίες που εμφανίστηκαν και οι οποίες άγγιζαν τα όρια τελικής ρήξης.Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι διαφωνίες αυτές ήταν πολλές, κυρίως (;), όμως, προέρχοντο από την πλευρά του ΔΝΤ (!), το οποίο θεωρούσε ένα επιτόκιο στα υπό ανταλλαγή ομόλογα ύψους περίπου 4,5 % ή 5 %, στο οποίο επέμεναν οι Τράπεζες, καθιστούσε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και επομένως θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ΔΝΤ, με βάση το καταστατικό του, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα!
 Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι πολλά.
 Έχουμε ενώπιον μας μια οριστική ρήξη;
Πρόκειται για έναν εκβιασμό από διάφορες πλευρές και κυρίως από τις Τράπεζες ή και το ΔΝΤ;
 Μήπως αντιμετωπίζουμε ελιγμούς ή παιχνίδια για να «χρυσωθεί το χάπι» των κατάπτυστων όρων του PSI+ στον ελληνικό λαό;

Αυτή την ώρα δεν είναι εύκολη η απάντηση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε για «πιέσεις» προς την Ελλάδα προκειμένου να συνομολογηθούν και να περάσουν ιδιαίτερα επαχθείς όροι!!!

Σε κάθε περίπτωση, μια ρήξη γύρω από το PSI+, είναι πιθανότατο να οδηγήσει τη χώρα σε «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία, ενώ αν τελικώς επιτευχθεί –έστω με «περιπέτειες»- συμφωνία γύρω από το PSI+, επίσης, πιθανόν είναι η χρεοκοπία να καταστεί «ελεγχόμενη», εξαιτίας της σχετικάπεριορισμένης εθελοντικής συμμετοχής.
Τα σενάρια αυτά έρχονται να αναδείξουν τον καταστροφικό δρόμο που ακολουθεί η χώρα!

Αυτή την ώρα έχει καταστεί αδήριτη επιλογή επιβίωσης η προοδευτική ανατροπή για τη στάση πληρωμών στο χρέος, την έξοδο από το ευρώ και μια νέα πορεία ανασυγκρότησης της χώρας!
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Όσον αφορά τα γεγονότα, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζακ Λεμιέρ τονίζουν με δηλώσεις τους ότι : ''η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου''
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν.

«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί επικοιδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το ΔΝΤ με μια λιτή και ''περίεργη'' ανακοίνωσή του καλεί τα μέρη να επαναλάβουν τις συνομιλίες γύρω από το PSI+!

*** Ακολουθεί το πρωϊνό ρεπορτάζ τη iskra με τις εξελίξεις που υπήρξαν μέχρι και νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής:

PSI+: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ... ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ!

ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ "ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ!

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Σε βαθύ τέλμα έχουν περιπέσει οι πολύκροτες διαπραγματεύσεις για το PSI+, καθώς πίσω από τις αισιόδοξες δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, κρύβονται πολλά σκοτεινά σημεία!

Μάλλον, για να το θέσουμε καλύτερα, οι κυβερνητικές δηλώσεις που κάνουν λόγο για σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων περισσότερο εκφράζουν έναν ευσεβή πόθο και πολύ λιγότερο τις αβέβαιες προοπτικές της ίδιας της διαδικασίας! Το "φυτίλι" τελειώνει στις 20 Μαρτίου όταν και λήγει το τριετές ομόλογο ύψους €14,5 δις το οποίο δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί παρά μόνο εφόσον "κουρευτεί".

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση Ε. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση που είχαν οι Παπαδήμος - Βενιζέλος με τους Νταλάρα - Λεμιέρ (στέλεχος της BNP Paribas) χθες στο Μέγαρο Μαξίμου: «είμαι επιφυλακτικός και πολύ αισιόδοξος μετά από αυτή τη συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Νταλάρα, τον κ. Λεμιέρ και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο».Πιο πολύ ένας χρησμός Πυθίας παρά μια υπεύθυνη δήλωση ενός υπουργού οικονομικών!

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά τις δύο τελευταίες ημέρες. Η συνάντηση τελείωσε στις 14:45 περίπου. Μία νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη

Αντιθέτως περισσότερο αξιόπιστη ως προς την αποτύπωση της ουσίας των διαπραγματεύσεωνείναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF αμέσως μετά την χθεσινή διμερή συνάντηση. Σε αυτήν τονίζεται ότι«Μια σειρά από θέματα συζητήθηκαν και ορισμένα παραμένουν άλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο (σ.σ. σήμερα), αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει» σημειώνει το IIF.

Άλλωστε οι τράπεζες και οι διάφοροι άλλοι ιδιώτες πιστωτές είναι οι μόνοι που δεν αγχώνονται από το πόσο γρήγορα ή πόσω αργά προχωράει (ή πισωγυρνάει) το PSI+!

Όσο καθυστερεί το "κούρεμα" δεν χάνουν απολύτως τίποτα! Ποντάρουν δε, ότι η τρόικα πανικόβλητη θα βουλώσει, όπως - όπως την "τρύπα" του ομολόγου του Μαρτίου ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν μέχρι τότε, προκειμένουν να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, λόγω μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας!


Αντιθέτως εφόσον γίνει το "κούρεμα" βγαίνουν κερδισμένοι!!! Άλλωστε τα ομόλογα που κατέχουν σήμερα τα αποτιμούν στην τρέχουσα αξία τους, η οποία πολλές φορές είναι πολύ κάτω του 50% τηςονομαστικής αξίας!

Εφόσον, μάλιστα, γίνει το "κούρεμα", θα 15% σε μετρητά! πάρουν στα χέρια τους ομόλογα σε ποσοστό 35% της ονομαστικής αξίας αυτών που κατέχουν σήμερα και άλλο ένα Τα νέα μάλιστα, ομόλογα θα είναιπλήρως εξασφαλισμένα καθώς θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, χωρίς δηλαδή να υπάρχει καμία δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το βάρους τους μέσω της "νομικής οδού"!

Εθελοντική διαδικασία ή υποχρεωτική με ρήτρες και χρεοκοπία;

Το ουσιαστικό κώλυμα της διαδικασίας βρίσκεται στο ότι απαιτείται συμμετοχή του 100% των ιδιωτών πιστωτών, προκειμένου το χρέος να πάει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 (όσο ήταν και το 2009),!
Προφανώς η ως άνω μικρή μείωση του χρέους είναι απολύτως ανεπαρκής, αλλά αποτελεί την"κόκκινη γραμμή" που βάζει το ΔΝΤ ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στην τροϊκανή χρηματοδότηση!

Επιπλέον, έτοιο ποσοστό συμμετοχής είναι αδύνατον να πιαστεί, καθώς τα hedge funds αρνούνται να ενταχθούν στο κούρεμα προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις των CDS!!!

Έτσι λοιπόν η τρόικα μελετά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που σημαίνει ότι αν το 70% των πιστωτών συμφωνήσει σε κάποιους όρους, τότε οι όροι αυτοί θα ισχύουν για όλους!

Σε αυτήν την προοπτική "κλωτσάει" η ΕΚΤ καθώς τότε θα πιεστεί να υποστεί και αυτή κούρεμα στα ομόλογα τα οποία κατέχει! Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να "περάσει", όμως και μόνο το άνοιγμα της "κουβέντας" είναι ενοχλητικό για τους μονεταριστές της ευρωτράπεζας!

To πολύ - πολύ είναι πιθανό αν χρειασθεί, για την ολοκλήρωση του PSI+ να συμβάλει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχουν στο PSI αλλά με ένα «κούρεμα» το οποίο να αντιστοιχεί στην τιμή κτίσης των ομολόγων αυτών. Για παράδειγμα τα ομόλογα της ΕΚΤ θα μπορούσαν χωρίς ζημία της ΕΚΤ να «κουρευτούν» κατά 25% - 30% λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία αποκτήθηκαν. Το ίδιο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Εν κατακλείδι, η δυναμική της διαδικασίας οδεύει προς τη δεύτερη επιλογή, αυτής της αναδρομικής ενεργοποίησης των ρητρών και της χρεοκοπίας με βούλα ΕΕ και ΔΝΤ!

Σε αυτό άλλωστε συμφωνεί και ο ανώτερος διευθυντής (senior director) της Fitch Πολ Ρόκινς: «Η Fitch δεν έχει μία διατυπωμένη θέση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's). Ωστόσο, η καινοτόμος χρήση των CAC's θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση» όσων πιθανώς θέλουν να μείνουν έξω από τη συμφωνία, «και γι' αυτό να επιταχύνει το επιτυχημένο αποτελέσμα των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Παπαδήμου κρατά κλειστά τα χαρτιά της.Δεν υπάρχει απόφαση για αν και πότε θα εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, που θα υποχρεώνει τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

«Δεν υπάρχει απόφαση για αν και πότε θα εισαχθεί σχετική ρύθμιση για τις συλλογικές ρήτρες», σημείωσε ο κ. Καψής.

Στάση πληρωμών και έξοδος από το ευρώ για μια νέα προοδευτική πορεία!

Είναι προφανές πως ότι και αν γίνει (εθελοντικό PSI+ ή υποχρεωτικό με CACs), η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται ακόμα περισσότερο εγκλωβισμένη στα τροϊκανά δεσμά!

Και αυτό γιατί θα χρεοκοπήσει με την κάλυψη και κατ' εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ!

Στην περίπτωση μάλιστα του υποχρεωτικού κουρέματος που θα σημάνει χρεοκοπία (επλεκτική ή άλλου τύπου), τότε τα "κλειδιά" της χώρας θα περάσουν απευθείας στους τροΪκανούς ενώ το νέο μνημόνιοθα προβλέπει και θα επιβάλει μέχρις και τις λεπτομέρειες διακυβέρνησης της χώρας!

Μόνη λύση σωτηρίας για τη χώρα, είναι η στάση πληρωμών στο χρέος με σκοπό την διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του! Και όταν λέμε "χρέος" εννοούμε όλο το χρέος! Και το χρέος προς τους ιδιώτες, και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα τροϊκανά δάνεια, με εξαιρέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους!


Τούτη η "οδός" οδηγεί νομοτελειακά στην έξοδο από την ευρωζώνη, η οποία δεν αποτελεί ούτε καταστροφή ούτε κόστος για τη χώρα και το λαό!

Αντιθέτως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, μεσοσιαλιστική προοπτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου