Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ! Η S&P ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ!

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ 2 ΣΚΑΛΕΣ Η ΙΤΑΛΙΑ !ΤΡΙΖΕΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ! Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής
(13/01) τη Γαλλία, την οποία ακολούθησε και η Αυστρία!
Η είδηση προκάλεσε ''σοκ και δέος'' στηνΕυρώπη και στον πλανήτη, αφού Γαλλία καιΑυστρία είναι οι πρώτες χώρες της ευρωζώνης που χάνουν την άριστη αξιολόγηση ''ΑΑΑ''.
Η S&P φαίνεται ότι πήρε το ''τσεκούρι'' και ''κόβει κεφάλια'' στην ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους υποβάθμισε κατά δύο σκάλες και την Ιταλία, ενώ άλλεςπληροφορίες μιλούν για ταυτόχρονη υποβάθμιση Βελγίου, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας!Σύμφωνα με άλλες πηγές, μόνο Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία θα μείνουν εκτός υποβάθμισης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της S&P θα γίνουν μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Παρόμοιες πάντως πληροφορίες μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο πηγές στην ΕΕ.

Υπό τη σκιά των παραπάνω εξελίξεων συναντώνται στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουέν.

ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Αν οι ως άνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν αυτό θα σημάνει ότι η ευρωζώνη θα βυθιστεί στα τάρταρα και θα βρεθεί μόλις μερικούς πόντους πριν το "γκρεμό"!

Πρώτη συνέπεια αυτών των εξελίξεων θα είναι η άνοδος των επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου (EFSF), πράγμα που κινδυνεύει να έχει πνιγηρές συνέπειες για την ευρωπεριφέρεια και κυρίως για τηνΙρλανδία, την Πορτογαλία και φυσικά την Ελλάδα.Το χειρότερο, όμως, θα είναι να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα του EFSF, πράγμα που μπορεί να αποβεί και το μοιραίο πλήγμα για την Ευρωζώνη.
Μόνη, σχεδόν, κερδισμένη στην ευρωζώνη θα απομείνει σκανδαλωδώς η Γερμανία και ογερμανικός καπιταλισμός, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη και ουσιαστική χρεοκοπία της ευρωζώνης.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΜε πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κοντά στα χαμηλά 16 μηνών κατρακύλησε το ευρώ, μετά τις πληροφορίες από διάφορες πηγές για επικείμενες υποβαθμίσεις κρατών-μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

«Εκτιμάται πως ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης θα υποβαθμιστούν» δήλωσε αναλυτής στο Reuters, επισημαίνοντας πως οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές εν όψει της ανακοίνωσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 1.016,38 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 είχε απώλειες 0,46%, ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε 0,58%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 είχε πτώση 0,11%.

Από τα δημοσιεύματα για επικείμενη υποβάθμιση μεγάλου μέρους των κρατών της ευρωζώνης δεν έμεινε ανεπηρέαστο ούτε το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,2692 δολάρια καταγράφοντας απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας μέσα στη μέρα.

«Η πιθανότητα υποβάθμισης έχει τεθεί επί τάπητος και φημολογείται έντονα, αλλά όταν ανακοινωθεί κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση η οποία, προφανώς, δεν θα είναι θετική», σχολιάζει στο Reuters o Τιμ Γκρίσκεϊ, ανώτατο στέλεχος της Solaris Asset Management στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου