Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η κατάρρευση των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και η διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής

Πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ.
Θέμα: «Η κατάρρευση των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και η διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής και προτάσεων για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής για τη σωτηρία των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας»
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση από τη δραματική πτώση των τιμών του ελαιολάδου, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.
Το περίφημο «καλάθι των αγροτικών προϊόντων», το οποίο θα έσωζε τους αγρότες, αποδείχθηκε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.
Η φετινή απόλυτη κατάρρευση των τιμών είναι συνέπεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έλλειψης εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη μη χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και την ελαιοκαλλιέργεια σε εγκατάλειψη.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ενδεικτικά ότι:

Α) Πρέπει να καλέσουμε την κυβέρνηση:

1) Να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, με θέματα:

α) Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο σε τιμή που να καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγης και να επιτρέπει την αξιοπρεπή επιβίωση των ελαιοπαραγωγών.

β) Να εγκριθεί η δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, στην τιμή των 3 ευρώ.

γ) Να επιμείνει σε συνεργασία με την Ιταλία για τη καθιέρωση της κατηγορίας ΕΞΤΡΙΣΙΜΟ.

2) Να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.

3) Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

4) Να καταργηθεί η ονομασία σκέτο «ελαιόλαδο», γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.

5) Να ισχύσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν φασόν ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων «φτηνών super market» (discount αλυσίδες), οι οποίες συνήθως αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.

6) Να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα καθορισμού συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.

Β) Ο Περιφερειάρχης:

Να συνεννοηθεί άμεσα τουλάχιστον με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η τιμή του ελαιολάδου.

Επειδή πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση στο Π.Σ. για το μέγα θέμα του ελαιολάδου για να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες θέσεις – προτάσεις για τη συγκρότηση εθνικής και περιφερειακής πολιτικής και δράσεων, ζητάμε κ. Πρόεδρε:

Να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου του 2012 το θέμα «Η κατάρρευση των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και η διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής και προτάσεων για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής για τη σωτηρία των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας».

Η συνέχιση της απραξίας και της σιωπής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή των ελαιοπαραγωγών και στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας. Η ουσιαστική στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας αποκτά σήμερα προτεραιότητα ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ

10/1/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου