Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εκατοντάδες συλλαλητήρια κατά των μέτρων λιτότητας


Μεγάλη συμμετοχή των συνδικάτων στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της λιτότητας»
Στις κινητοποιήσεις, που διοργάνωσε στο πλαίσιο της σημερινής «Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Λιτότητας» από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, συμμετείχαν τα γαλλικά συνδικάτα, με κεντρικά τους συνθήματα: «φτάνει πια», «όχι άλλη λιτότητα» και «λαοί εκμεταλλευμένοι - λαοί εξεγερμένοι».
Με τα συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη με την οποία «επιχειρείται η θεσμοθέτηση της λιτότητας».

Παρά τις σχετικές διαφορές που έχουν προκύψει ανάμεσα στα γαλλικά συνδικάτα λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία, προβλέπονται γύρω στα 160 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Νάντη, η Λιόν, η Τουλούζη κ.ά., οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Στο Παρίσι, το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία της Βαστίλης, όπου ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Με μουσικές, πολύχρωμα μπαλόνια, και καλλιτεχνικά δρώμενα, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιωδώς αγωνιστική, οι επικεφαλείς των συνδικάτων μίλησαν για «την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» και την απαίτηση για μια πιο «ισότιμη Ευρώπη».

Από την πλατεία της Βαστίλης προβλέπεται να ξεκινήσει πορεία προς την πλατεία Νασιόν, στα ανατολικά, όπου και τα πιο λαϊκά διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν τα πέντε μεγάλα γαλλικά συνδικάτα (CGT, CFDT, FSU,Unsa, Solidaires) με εξαίρεση το FO (Force Ouvriere) του τρίτου μεγαλύτερου συνδικάτου.

Με δηλώσεις του στον τύποι ο γενικός γραμματέας του FO Ζαν-Κλοντ Μαγί εξήγησε ότι αρνείται να συμμετέχει, διότι στην προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, τα συλλαλητήρια αυτά «αποκτούν πολιτική χροιά, ο δε ρόλος ενός συνδικάτου είναι να παραμένει ανεξάρτητο και ουδέτερο».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτό δεν εμποδίζει το συνδικάτο του να συμμετέχει με άλλο τρόπο στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας διανέμοντας φυλλάδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα όπου καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές επιλογές των ευρωπαίων ηγετών οι οποίες «οδηγούν την Ευρώπη και τη Γαλλία προς μια λογική αυτοκτονικής λιτότητας».


http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου