Συζητήθηκε 03/08/2012 η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ κου Πετράκου Αθανάσιου προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και συμψηφισμός και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση».
Ο Θανάσης Πετράκος στην επίκαιρη ερώτηση αφού τόνισε ότι: Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του ΦΠΑ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Κάθε χρόνο οι αγρότες εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ στις αρχές Μαΐου. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και: α) Η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λόγω μεγάλης καθυστέρησης των ελέγχων, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και β) Σε όσους έχουν γίνει οι έλεγχοι, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη στην αντισυνταγματική ενέργεια να συμψηφίσει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και αυτές που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Η μη καταβολή του ΦΠΑ και η «υφαρπαγή» των χρημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφαρμογή της Μνημονιακής ΠΟΛ 1022/24-1-2012 έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οπότε το μέλλον των καλλιεργειών τους είναι αβέβαιο.
Στη συνέχεια της επερώτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί άμεση απάντηση στα εξής:
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ο Υπουργός, ώστε να τελειώσουν άμεσα οι έλεγχοι για να πληρωθούν οι παραγωγοί για την επιστροφή του ΦΠΑ. Ποια γενικότερα μέτρα θα λάβει και σε τι αλλαγές σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνονται ταχύτατα οι έλεγχοι;
2. Θα αποσύρει τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και θα τροποποιήσει άμεσα το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α), ώστε να μην προβαίνει η κυβέρνηση στην αντισυνταγματική ενέργεια του συμψηφισμού και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αυτών που η καταβολή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση;
Ο υπουργός στην απάντηση του παρότι δέχτηκε ότι παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ και καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ δεν έδωσε καμία απάντηση γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των κλιμακίων ελέγχου, ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες
Επίσης δεν απάντησε γιατί δεν δόθηκε εντολή να πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν να λάβουν επιστροφές μέχρι τα 2000 €.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α) η οποία, όπως τόνισε ο κος Πετράκος, παραβιάζει το Σύνταγμα και κάθε έννοια δικαίου, παρότι ο Υπουργός δέχθηκε την ανάγκη να εφαρμόζεται το κράτος δικαίου δεν δεσμεύτηκε ως προς την απόσυρση της και την τροποποίηση του Άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α).
Επισυνάπτονται
· Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε στις 24/07/2012
· Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 03/08/2012
24/7/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και συμψηφισμός και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση
Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του ΦΠΑ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Κάθε χρόνο οι αγρότες εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ στις αρχές Μαΐου. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και: α) Η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λόγω μεγάλης καθυστέρησης των ελέγχων, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και β) Σε όσους έχουν γίνει οι έλεγχοι προέβη το υπουργείο Οικονομικών στην αντισυνταγματική ενέργεια να συμψηφίσει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και αυτές που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Η μη καταβολή του ΦΠΑ και η «υφαρπαγή»των χρημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφαρμογή της Μνημονιακής ΠΟΛ 1022/24-1-2012 έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οπότε το μέλλον των καλλιεργειών τους είναι αβέβαιο.
Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να τελειώσουν άμεσα οι έλεγχοι για να πληρωθούν οι παραγωγοί για την επιστροφή του ΦΠ. Τι γενικότερα μέτρα θα λάβει και σε τι αλλαγές σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνονται ταχύτατα οι έλεγχοι;
2. Θα αποσύρει τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και θα τροποποιήσει άμεσα το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α), ώστε να μην προβαίνει η κυβέρνηση στην αντισυνταγματική ενέργεια του συμψηφισμού και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αυτών που η καταβολή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση;
Ο ερωτών βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος
Απόσπασμα από την Συνεδρίαση Ολομέλειας 03/08/2012 ΙΓ'
Ακολουθεί η με αριθμό 73/31-7-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αθανασίου Πετράκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επιστροφή από το δημόσιο του ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς.
Ορίστε, κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε οι μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της πατρίδας μας και οι οποίοι βρίσκονται στο ειδικό καθεστώς δηλαδή δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία, δικαιούνται επιστροφή μέρους του ΦΠΑ που έχουν καταβάλει για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων για την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Τέλη Απρίλη και αρχές Μάη κάθε χρόνο οι αγρότες έπαιρναν την επιστροφή του ΦΠΑ. Τελείωσαν ήδη οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου, βαδίζουμε στη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και ένα πολύ μικρό μέρος αγροτών έχει πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ. Η αιτία είναι ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών διενεργούν ελέγχους σε όλους ακόμη και σε αυτούς που παίρνουν λίγη επιστροφή λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με εμπόρους -παρότι μπορούσε αυτό να αποφευχθεί- και επειδή δεν έχουν προσωπικό οι υπηρεσίες ούτε πάρθηκαν κάποια μέτρα για να ενισχύσετε τα κλιμάκια των ελέγχων.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι και σε αυτούς που έχει επιστραφεί μέρος του ΦΠΑ, ενώ περίμεναν να πάρουν 1500 ευρώ, 2000 ευρώ, διαπιστώνουν στους λογαριασμούς τους ότι παίρνουν πάρα πολύ λίγα. Αιτία είναι ότι υπάρχει συμψηφισμός από την προηγούμενη συγκυβέρνηση –εκδόθηκε πολυγραφημένη απόφαση, η 1024/24.1.2012- και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και οφειλών οι οποίες έχουν αποφασιστεί είτε δικαστικά είτε διοικητικά να καταβάλλονται τμηματικά αλλά και αυτών που έχουν ανασταλεί.
Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός:
Τι άμεσα μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να γίνουν έλεγχοι και να πάρουν γρήγορα οι αγρότες την επιστροφή και γενικότερα τι μέτρα σχεδιάζετε έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις;
Δεύτερον, αν θα αλλάξετε τη συγκεκριμένη πολυγραφημένη απόφαση έτσι ώστε να επικρατήσει στην πατρίδα μας το κράτος δικαίου το οποίο καταστρατηγήθηκε με το μνημόνιο;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, θα ήθελα να σας απαντήσω ότι στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους εμπόρους, βεβαίως μπορεί να είναι ένας λόγος καθυστέρησης.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, τον οποίο αναφέρατε σωστά, είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ιδίως στον ελεγκτικό μηχανισμό. Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη επισημανθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της παρέμβασης του Υπουργείου Οικονομικών για την επανεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε αποφάσεις για αύξηση των ελεγκτών και ενίσχυση των ελεγκτικών κέντρων.
Η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και των ΔΟΥ καθώς και των ελεγκτικών κέντρων θα βοηθήσουν στον περιορισμό όχι μόνο της απώλειας εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην ταχύτερη προώθηση των υποθέσεων που αποτείνουν έλεγχο από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεως σας, συμφωνώ ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή του κράτους-δικαίου σε όλο το πλέγμα των έννομων σχέσεων πολιτείας και φορολογούμενων. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και φορολογούμενου είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε, όπως σας είπα, η αρχή του κράτους-δικαίου να γίνεται πάντα σεβαστή.
(AM)
(SM)
Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε τη δυνατότητα τροποποίησης του άρθρου 11 του ν. 3943∕2011 και για το συμψηφισμό για την περίπτωση αυτή που αναφέρατε, δηλαδή τον συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του φορολογουμένου με απαίτηση από το δημόσιο, αλλά και ενδεχομένως και μιας άλλης περίπτωσης που έχει δημιουργήσει αμφισβήτηση και νομικά θέματα, δηλαδή της περίπτωσης των παραγεγραμμένων απαιτήσεων του δημοσίου, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια διάταξη αναβιώνουν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι.
Θεωρώ, κατ’ αρχάς, θετικό το ότι ο κύριος Υπουργός δέχεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Μπορούσατε, όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό το διάστημα να ενισχύσετε τα κλιμάκια του ελέγχου είτε με εσωτερικές μετακινήσεις και ενίσχυση των συγκεκριμένων ομάδων που κάνουν τον έλεγχο, είτε να κάνετε αυτό που είχατε κατ’ αρχάς πει ότι σε όσους έχουν κάτω από 2.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ δεν θα γίνεται ο έλεγχος.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι αγρότες είναι έρμαια διαφόρων εμπόρων, οι οποίοι δεν έπρεπε να ασκούν την επαγγελματική αυτή δραστηριότητα, οι οποίοι δίνουν ακάλυπτες επιταγές ή υποχρεώνουν με το φόβο τον αγρότη, ο οποίος έχει δουλέψει στο χωράφι του και έχει παράγει και έχει βγάλει το προϊόν του και κινδυνεύει να μη πάρει χρήματα, να αποδεχθεί μία παράτυπη ενέργεια, στην οποία τον υποχρεώνει ο έμπορος για να μπορέσει να πάρει τα χρήματά του.
Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν στον κλάδο έμποροι, οι οποίοι δεν έπρεπε να υπάρχουν. Άρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δείτε τι θα κάνετε με το Μητρώο Εμπόρων και να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής, έτσι ώστε να μη δύναται αυτός ο οποίος είναι απατεώνας να ασκεί αυτήν τη δραστηριότητα.
Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι άνθρωποι εργάζονται, οι αγρότες δηλαδή και δεν παίρνουν τίποτα καθώς εξαφανίζονται έμποροι ή αυτά που πρέπει να τα πάρουν από τον έμπορο τα παίρνουν από το κράτος.
Όμως, επαναλαμβάνω ότι μπορούσατε αυτό να το είχατε ξεκαθαρίσει, επειδή αυτό δεν γίνεται στα μικρά ποσά και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που δέχονται επιστροφή ΦΠΑ είναι σε μικρά ποσά.
Πρέπει, όμως, να γίνει άμεσα, διότι κινδυνεύει η επόμενη παραγωγή. Θέλω να σας το επισημάνω αυτό.
Αυτήν τη στιγμή οι γεωπόνοι, οι προμηθευτές δεν δίνουν επί πιστώσει γιατί και αυτοί οι άνθρωποι από τις εταιρείες δεν παίρνουν με πίστωση. Ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, με αποτέλεσμα ο αγρότης, ο οποίος περίμενε την επιστροφή του ΦΠΑ για να πάει να αγοράσει, παραδείγματος χάριν πατατόσπορο, για να καλλιεργήσει, να κινδυνεύει την επόμενη χρονιά να μην έχει αγροτική παραγωγή, για την οποία όλοι λέμε -και εσείς και εμείς και όλα τα Κόμματα- ότι ο μόνος κλάδος που μπορεί να βοηθήσει άμεσα να υπάρξει μια μικρή ανάσχεση της κρίσης είναι ο κλάδος της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα.
Άρα, κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή. Πρέπει, λοιπόν, και αυτό το ζήτημα να δείτε.
Δεύτερο πρέπει είναι να προχωρήσετε άμεσα στην τροποποίηση, όπως είπατε, της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία υπάρχει στην πολυγραφημένη απόφαση, την 1022∕24-1, που όπως πολύ σωστά είπατε, συμψηφίζει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και βεβαιωμένες οφειλές, που τελούν υπό δικαστική διοικητική αναστολή και βεβαιωμένες οφειλές, που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά.
Καταβάλλει δηλαδή ο άλλος το φόρο εισοδήματος τμηματικά και τώρα έρχεται τώρα αυτή η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του λέει «φέρε τα χρήματα όλα». Όπως είπατε πολύ σωστά, όσον αφορά τις παραγεγραμμένες οφειλές, σας έχει στείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επιστολή και σας τονίζει ότι σύμφωνα με συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές. Αντιβαίνουν στο άρθρο 5 και στο άρθρο 20 του Συντάγματος. Επομένως, πρέπει άμεσα να αλλάξουν.
Σας ευχαριστώ.
Ο Θανάσης Πετράκος στην επίκαιρη ερώτηση αφού τόνισε ότι: Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του ΦΠΑ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Κάθε χρόνο οι αγρότες εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ στις αρχές Μαΐου. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και: α) Η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λόγω μεγάλης καθυστέρησης των ελέγχων, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και β) Σε όσους έχουν γίνει οι έλεγχοι, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη στην αντισυνταγματική ενέργεια να συμψηφίσει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και αυτές που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Η μη καταβολή του ΦΠΑ και η «υφαρπαγή» των χρημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφαρμογή της Μνημονιακής ΠΟΛ 1022/24-1-2012 έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οπότε το μέλλον των καλλιεργειών τους είναι αβέβαιο.
Στη συνέχεια της επερώτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί άμεση απάντηση στα εξής:
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ο Υπουργός, ώστε να τελειώσουν άμεσα οι έλεγχοι για να πληρωθούν οι παραγωγοί για την επιστροφή του ΦΠΑ. Ποια γενικότερα μέτρα θα λάβει και σε τι αλλαγές σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνονται ταχύτατα οι έλεγχοι;
2. Θα αποσύρει τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και θα τροποποιήσει άμεσα το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α), ώστε να μην προβαίνει η κυβέρνηση στην αντισυνταγματική ενέργεια του συμψηφισμού και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αυτών που η καταβολή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση;
Ο υπουργός στην απάντηση του παρότι δέχτηκε ότι παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ και καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ δεν έδωσε καμία απάντηση γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των κλιμακίων ελέγχου, ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες
Επίσης δεν απάντησε γιατί δεν δόθηκε εντολή να πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν να λάβουν επιστροφές μέχρι τα 2000 €.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α) η οποία, όπως τόνισε ο κος Πετράκος, παραβιάζει το Σύνταγμα και κάθε έννοια δικαίου, παρότι ο Υπουργός δέχθηκε την ανάγκη να εφαρμόζεται το κράτος δικαίου δεν δεσμεύτηκε ως προς την απόσυρση της και την τροποποίηση του Άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α).
Επισυνάπτονται
· Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε στις 24/07/2012
· Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 03/08/2012
24/7/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και συμψηφισμός και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση
Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του ΦΠΑ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Κάθε χρόνο οι αγρότες εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ στις αρχές Μαΐου. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και: α) Η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λόγω μεγάλης καθυστέρησης των ελέγχων, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και β) Σε όσους έχουν γίνει οι έλεγχοι προέβη το υπουργείο Οικονομικών στην αντισυνταγματική ενέργεια να συμψηφίσει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και αυτές που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Η μη καταβολή του ΦΠΑ και η «υφαρπαγή»των χρημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφαρμογή της Μνημονιακής ΠΟΛ 1022/24-1-2012 έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οπότε το μέλλον των καλλιεργειών τους είναι αβέβαιο.
Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να τελειώσουν άμεσα οι έλεγχοι για να πληρωθούν οι παραγωγοί για την επιστροφή του ΦΠ. Τι γενικότερα μέτρα θα λάβει και σε τι αλλαγές σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνονται ταχύτατα οι έλεγχοι;
2. Θα αποσύρει τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και θα τροποποιήσει άμεσα το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α), ώστε να μην προβαίνει η κυβέρνηση στην αντισυνταγματική ενέργεια του συμψηφισμού και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αυτών που η καταβολή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση;
Ο ερωτών βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος
Απόσπασμα από την Συνεδρίαση Ολομέλειας 03/08/2012 ΙΓ'
Ακολουθεί η με αριθμό 73/31-7-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αθανασίου Πετράκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επιστροφή από το δημόσιο του ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς.
Ορίστε, κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε οι μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της πατρίδας μας και οι οποίοι βρίσκονται στο ειδικό καθεστώς δηλαδή δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία, δικαιούνται επιστροφή μέρους του ΦΠΑ που έχουν καταβάλει για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων για την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Τέλη Απρίλη και αρχές Μάη κάθε χρόνο οι αγρότες έπαιρναν την επιστροφή του ΦΠΑ. Τελείωσαν ήδη οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου, βαδίζουμε στη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και ένα πολύ μικρό μέρος αγροτών έχει πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ. Η αιτία είναι ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών διενεργούν ελέγχους σε όλους ακόμη και σε αυτούς που παίρνουν λίγη επιστροφή λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με εμπόρους -παρότι μπορούσε αυτό να αποφευχθεί- και επειδή δεν έχουν προσωπικό οι υπηρεσίες ούτε πάρθηκαν κάποια μέτρα για να ενισχύσετε τα κλιμάκια των ελέγχων.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι και σε αυτούς που έχει επιστραφεί μέρος του ΦΠΑ, ενώ περίμεναν να πάρουν 1500 ευρώ, 2000 ευρώ, διαπιστώνουν στους λογαριασμούς τους ότι παίρνουν πάρα πολύ λίγα. Αιτία είναι ότι υπάρχει συμψηφισμός από την προηγούμενη συγκυβέρνηση –εκδόθηκε πολυγραφημένη απόφαση, η 1024/24.1.2012- και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και οφειλών οι οποίες έχουν αποφασιστεί είτε δικαστικά είτε διοικητικά να καταβάλλονται τμηματικά αλλά και αυτών που έχουν ανασταλεί.
Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός:
Τι άμεσα μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να γίνουν έλεγχοι και να πάρουν γρήγορα οι αγρότες την επιστροφή και γενικότερα τι μέτρα σχεδιάζετε έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις;
Δεύτερον, αν θα αλλάξετε τη συγκεκριμένη πολυγραφημένη απόφαση έτσι ώστε να επικρατήσει στην πατρίδα μας το κράτος δικαίου το οποίο καταστρατηγήθηκε με το μνημόνιο;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, θα ήθελα να σας απαντήσω ότι στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους εμπόρους, βεβαίως μπορεί να είναι ένας λόγος καθυστέρησης.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, τον οποίο αναφέρατε σωστά, είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ιδίως στον ελεγκτικό μηχανισμό. Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη επισημανθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της παρέμβασης του Υπουργείου Οικονομικών για την επανεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε αποφάσεις για αύξηση των ελεγκτών και ενίσχυση των ελεγκτικών κέντρων.
Η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και των ΔΟΥ καθώς και των ελεγκτικών κέντρων θα βοηθήσουν στον περιορισμό όχι μόνο της απώλειας εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην ταχύτερη προώθηση των υποθέσεων που αποτείνουν έλεγχο από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεως σας, συμφωνώ ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή του κράτους-δικαίου σε όλο το πλέγμα των έννομων σχέσεων πολιτείας και φορολογούμενων. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και φορολογούμενου είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε, όπως σας είπα, η αρχή του κράτους-δικαίου να γίνεται πάντα σεβαστή.
(AM)
(SM)
Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε τη δυνατότητα τροποποίησης του άρθρου 11 του ν. 3943∕2011 και για το συμψηφισμό για την περίπτωση αυτή που αναφέρατε, δηλαδή τον συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του φορολογουμένου με απαίτηση από το δημόσιο, αλλά και ενδεχομένως και μιας άλλης περίπτωσης που έχει δημιουργήσει αμφισβήτηση και νομικά θέματα, δηλαδή της περίπτωσης των παραγεγραμμένων απαιτήσεων του δημοσίου, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια διάταξη αναβιώνουν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι.
Θεωρώ, κατ’ αρχάς, θετικό το ότι ο κύριος Υπουργός δέχεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Μπορούσατε, όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό το διάστημα να ενισχύσετε τα κλιμάκια του ελέγχου είτε με εσωτερικές μετακινήσεις και ενίσχυση των συγκεκριμένων ομάδων που κάνουν τον έλεγχο, είτε να κάνετε αυτό που είχατε κατ’ αρχάς πει ότι σε όσους έχουν κάτω από 2.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ δεν θα γίνεται ο έλεγχος.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι αγρότες είναι έρμαια διαφόρων εμπόρων, οι οποίοι δεν έπρεπε να ασκούν την επαγγελματική αυτή δραστηριότητα, οι οποίοι δίνουν ακάλυπτες επιταγές ή υποχρεώνουν με το φόβο τον αγρότη, ο οποίος έχει δουλέψει στο χωράφι του και έχει παράγει και έχει βγάλει το προϊόν του και κινδυνεύει να μη πάρει χρήματα, να αποδεχθεί μία παράτυπη ενέργεια, στην οποία τον υποχρεώνει ο έμπορος για να μπορέσει να πάρει τα χρήματά του.
Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν στον κλάδο έμποροι, οι οποίοι δεν έπρεπε να υπάρχουν. Άρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δείτε τι θα κάνετε με το Μητρώο Εμπόρων και να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής, έτσι ώστε να μη δύναται αυτός ο οποίος είναι απατεώνας να ασκεί αυτήν τη δραστηριότητα.
Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι άνθρωποι εργάζονται, οι αγρότες δηλαδή και δεν παίρνουν τίποτα καθώς εξαφανίζονται έμποροι ή αυτά που πρέπει να τα πάρουν από τον έμπορο τα παίρνουν από το κράτος.
Όμως, επαναλαμβάνω ότι μπορούσατε αυτό να το είχατε ξεκαθαρίσει, επειδή αυτό δεν γίνεται στα μικρά ποσά και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που δέχονται επιστροφή ΦΠΑ είναι σε μικρά ποσά.
Πρέπει, όμως, να γίνει άμεσα, διότι κινδυνεύει η επόμενη παραγωγή. Θέλω να σας το επισημάνω αυτό.
Αυτήν τη στιγμή οι γεωπόνοι, οι προμηθευτές δεν δίνουν επί πιστώσει γιατί και αυτοί οι άνθρωποι από τις εταιρείες δεν παίρνουν με πίστωση. Ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, με αποτέλεσμα ο αγρότης, ο οποίος περίμενε την επιστροφή του ΦΠΑ για να πάει να αγοράσει, παραδείγματος χάριν πατατόσπορο, για να καλλιεργήσει, να κινδυνεύει την επόμενη χρονιά να μην έχει αγροτική παραγωγή, για την οποία όλοι λέμε -και εσείς και εμείς και όλα τα Κόμματα- ότι ο μόνος κλάδος που μπορεί να βοηθήσει άμεσα να υπάρξει μια μικρή ανάσχεση της κρίσης είναι ο κλάδος της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα.
Άρα, κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή. Πρέπει, λοιπόν, και αυτό το ζήτημα να δείτε.
Δεύτερο πρέπει είναι να προχωρήσετε άμεσα στην τροποποίηση, όπως είπατε, της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία υπάρχει στην πολυγραφημένη απόφαση, την 1022∕24-1, που όπως πολύ σωστά είπατε, συμψηφίζει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και βεβαιωμένες οφειλές, που τελούν υπό δικαστική διοικητική αναστολή και βεβαιωμένες οφειλές, που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά.
Καταβάλλει δηλαδή ο άλλος το φόρο εισοδήματος τμηματικά και τώρα έρχεται τώρα αυτή η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του λέει «φέρε τα χρήματα όλα». Όπως είπατε πολύ σωστά, όσον αφορά τις παραγεγραμμένες οφειλές, σας έχει στείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επιστολή και σας τονίζει ότι σύμφωνα με συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές. Αντιβαίνουν στο άρθρο 5 και στο άρθρο 20 του Συντάγματος. Επομένως, πρέπει άμεσα να αλλάξουν.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου