Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

LE MONDE : ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η σημερινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας και οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν, πιθανόν, να χαλαρώσουν τους όρους λιτότητας που επεβλήθηκαν στην Αθήνα από τους δανειστές, σημειώνει σήμερα η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«H Γερμανία απορρίπτει προς το παρόν κάθε ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος και επαναλαμβάνει μονότονα τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση πριν η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, δημοσιεύσει την έκθεσή της για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που αναμένεται από την ελληνική πλευρά» σημειώνει η εφημερίδα.
«Η θέση της Γαλλίας είναι πιο ευέλικτη. Χωρίς ρευστό η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε στάση πληρωμών κάτι που θα αντιστοιχούσε σε έξοδο από την ευρωζώνη, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές» αναφέρει το άρθρο.
«Ενα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το ελληνικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα καυτό για την κυρία Μέρκελ η οποία θέλει να αποφύγει να ξαναφέρει το θέμα προς ψήφιση στην Bundestag, όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει το προηγούμενο διάστημα. Οσο για τον κ. Ολάντ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ότι θα μειώσει την ανεργία και είναι αναγκασμένος να συγκρατήσει τον προυπολογισμό χωρίς να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις» γράφει η Le Monde, τονίζοντας την κρισιμότητα της σημερινής συνάντησης Μέρκελ-Ολάντ στο Βερολίνο και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δύο ηγέτες να αποφασίσουν για την Ελλάδα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το εσωτερικό μέτωπο των χωρών τους.

Στο ίδιο φύλλο γίνεται εκτενής αναφορά στην χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα σε άρθρο με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη διστάζει και παίζει παράταση για την Ελλάδα».

«Η ευρωζώνη θέλει να κερδίσει χρόνο ενώ η Αθήνα ζητάει περισσότερο χρόνο. Αναποφάσιστος για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμάει προς το παρόν να παραμείνει επιφυλακτικός. Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ στην Ελλάδα από τους δανειστές της θα περιμένει, λοιπόν, τον Οκτώβριο. Και θα περιμένει την έκθεση της τρόικα» γράφει η εφημερίδα.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου