Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Δυστυχώς πρόσφορο είναι το έδαφος της υγείας και του νοσοκομείου για επικοινωνιακά παιχνίδια και επίδειξη ανέξοδης κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι σε επικίνδυνες πολιτικές.
Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε στον τύπο ότι ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Ν.Δ Κορινθίας κ. Χ. Δήμας εκπλήσσεται με την κατάσταση του Νοσοκομείου Κορίνθου και τις τραγικές ελλείψεις του και αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά προς επίλυση των προβλημάτων αυτών με την κατάθεση επερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, που ανήκει στη Ν.Δ και να ρωτά τι σκέπτεται να κάνει ο Υπουργός για το Νοσοκομείο Κορίνθου. Δεν γνωρίζουμε κ. Δήμα τι θα απαντήσει ο Υπουργός αλλά από δικής μας μεριάς κάνουμε γνωστά τα εξής στους κορίνθιους συμπολίτες μας:
Πρώτον: Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης (ολογράφως όλης) της χώρας και οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική που υπαγορεύεται από την τρόικα και έχει εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, των Παπαδήμου-Βενιζέλου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη και την τελευταία της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Θα έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι σε αρκετά νοσοκομεία (Ρόδου, Λήμνου, Ελπίς κ.ά) οι ασθενείς πέρα από τις ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, φάρμακα και υγειονομικό υλικό δεν είχαν ούτε φαγητό.
Δεύτερον: Πιθανά λόγω της προεκλογικής σας εκστρατείας δεν είχατε τον χρόνο να ασχοληθείτε με την κατάσταση στο χώρο της υγείας και πόσο δραματικά έχει αλλάξει αυτή προς το χειρότερο τα τελευταία δυόμισι χρόνια με τη διάλυση όλων σχεδόν των δομών του Ε.Σ.Υ.
Τρίτον: Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της υγείας δεν είναι από κακοδιαχείριση κάποιων κακών Υπουργών και κυβερνήσεων αλλά από συγκεκριμένη και ενσυνείδητα ασυνείδητη πολιτική απέναντι στον ελληνικό λαό όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα των τελευταίων δυόμισι χρόνων που η ΝΔ είχε ενεργό συμμετοχή. Η πολιτική αυτή είναι η πολιτική που έχουν επιβάλλει οι επικυρίαρχοι δανειστές μέσω των μνημονίων και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας το εφαρμόζουν κατά γράμμα. Οι δαπάνες για την υγεία θεωρούμενες ως σπατάλη από τους κυβερνώντες ακολουθούν την εξής πτωτική πορεία στον Τακτικό Προϋπολογισμό, 11,5% το 1987, 9% το 1998, 6% το 2008 και μόλις 3% σήμερα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε το 2008 ήταν 12,5%. Οι ίδιες κυβερνήσεις ενέταξαν και το χώρο της υγείας στην αυθαίρετη εντολή του μνημονίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που θέλει μια πρόσληψη σε κάθε δέκα αποχωρήσεις. Σας πληροφορούμε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ακόμα και στις θέσεις αυτών που έφυγαν με σύνταξη. Έτσι είναι αναπότρεπτη η συρρίκνωση της δύναμης του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον οι νέες περικοπές για την υγεία που συμφώνησε ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος με την τρόικα κατά 300 εκ. ευρώ για φέτος και άλλα τόσα για κάθε επόμενο χρόνο και αφορούν περικοπές εφημεριών θα αποτελειώσουν τα νοσοκομεία. Αλλοίμονο αν αρρωστήσει κάποιος με νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, χωρίς υλικό, χωρίς εφημερίες. Επίσης η υπερχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και η τελική κατάρρευσή τους λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών τους μέσω του γνωστού PSI, έχει δημιουργήσει κατάσταση ασφυξίας στο σύστημα υγείας. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι όλα γίνονται χωρίς σχεδιασμό με μόνο στόχο την περικοπή δαπανών. Παρόλα αυτά και ενώ περικόπτονται ασυστόλως χρήματα για την λειτουργία του συστήματος υγείας διάφοροι συμμετέχοντες σε επιτροπές του Υπουργείου Υγείας «υπεύθυνοι» για την σύνταξη του Χάρτη Υγείας της χώρας βάσει του οποίου θα γίνονταν οι όποιες αλλαγές, εισέπραξαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6 (ολογράφως έξι) εκ. ευρώ χωρίς ποτέ να τον τελειώσουν .
Τέταρτον: Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που πολυδιαφημίστηκε, σχεδιασμένη στο πόδι με διατάξεις που αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη και που μόνο σκοπό έχουν να δείξουν οι κυβερνώντες ότι συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις της τρόικας, δημιούργησε τεράστια ταλαιπωρία τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ο ΕΟΠΥΥ επίσης, από την δημιουργία του είχε έλλειμμα περίπου τέσσερα δις ευρώ και ως εκ τούτου αδυναμία εκπλήρωσης πέραν των άλλων υποχρεώσεών του και των υποχρεώσεών του απέναντι στα νοσοκομεία. Το τελευταίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον στραγγαλισμό της λειτουργίας τους. Γιατί, αν το Υπουργείο πρέπει να δώσει 450.000 ευρώ στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπως αναφέρεται στην επερώτησή σας, σας πληροφορούμε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει περίπου 8 (ολογράφως οκτώ) εκ. ευρώ.
Υποθέτουμε κ. βουλευτά ότι δε διαλάθουν της προσοχής σας οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου προς τον οποίο απευθύνετε την επερώτησή σας, ότι μέσα στο 2012 θα κλείσουν 661 κλινικές και τμήματα νοσοκομείων.
Επίσης κ. Δήμα είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τις παγκόσμιες έρευνες που δείχνουν με σαφήνεια ότι όπου εφαρμόστηκαν αυτά τα μνημόνια ο μέσος όρος ζωής του πληθυσμού έπεσε κατά επτά περίπου χρόνια, ασθένειες που τις θεωρούσαμε παρελθόν, όπως η φυματίωση, κάνουν απειλητικά την επανεμφάνισή τους, ενώ οι καρδιαγγειακές και ψυχικές ασθένειες έχουν την τιμητική τους με παράλληλη αύξηση των θανάτων κύρια νέων ατόμων.
Έτσι αποτυπώνεται η κατάσταση στο χώρο της υγείας και οφείλεται στην ακολουθούμενη με ευλάβεια μνημονιακή πολιτική από τις κυβερνήσεις. Αυτή πρέπει να γνωρίζουν οι Κορίνθιοι συμπατριώτες μας και όλος ο ελληνικός λαός. Όπως επίσης οφείλουν να γνωρίζουν ότι με αυτές τις πολιτικές η χώρα και ο λαός βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστική καταστροφή και ουσιαστικά σε γενοκτονία.

ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου