Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

«Απόπειρα πραξικοπήματος(;)»: Πυροβολισμοί, συγκρούσεις και τρεις νεκροί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας

Ο τίτλος του Russia Today για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στο Καράκας - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για το θάνατο των διαδηλωτών. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ο πρόεδρος Νίκολας Μδούρο καταδίκασε την αναταραχή σαν ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από το εξτρεμιστικό κομμάτι της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας και στις αναταραχές που προκλήθηκαν επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός 24χρονου φοιτητή από πυροβολισμό στο κεφάλι. Ένας ακόμη άνθρωπος, υποστηρικτής της κυβέρνησης δολοφονήθηκε την ίδια ημέρα. Επίσημες πηγές χαρακτήρισαν τη δολοφονία του «φασιστική ενέργεια». Ένα ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στο Τσακάο, γειτονιά στα ανατολικά του Καράκας όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία το βράδυ της Τετάρτης.

Αλληλοκατηγορίες Μαδούρο και αντιπολίτευσης

Σε δηλώσεις του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε για τα επεισόδια «μικρές φασιστικές ομάδες» που μπήκαν στις διαδηλώσεις, με τελικό στόχο την ανατροπή του.

«Θέλουν να ανατρέψουν με τη βία την κυβέρνηση» είπε, συνεχίζοντας: «Δεν έχουν ηθικό κώδικα, δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες επιθέσεις». Το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζει ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος.



Ο ηγέτης του κινήματος ‘Popular Will’ , Λεοπόλδο Λόπεζ, που συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2002 εναντίον του Ούγο Τσάβες, ισχυρίζεται ο ότι η κυβέρνηση έχει ενορχηστρώσει την αιματοχυσία για να δυσφημήσει την αντιπολίτευση. Ο πολιτικός αντίπαλος του Μαδούρο στις τελευταίες εκλογές, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε για «ηρεμία στους δρόμους» και αποφυγή της βίας.





Σύμφωνα με το rt.com, το ξέσπασμα των διαδηλώσεων επικεντρώνεται στα οικονομικά προβλήματα και την άνοδο του πληθωρισμού. Πέρα από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στους δρόμους βγαίνουν και υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι λεγόμενοι «colectivos». Με πληροφορίες και από Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου