Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ΜΕΡΚΕΛ, ΣΟΪΜΠΛΕ,ΡΕΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΣΑΚΩΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΡΕΝ: Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   Βρώμικα σενάρια, ύπουλες μεθοδεύσεις, άθλιες απειλές και κακότεχνες διενέξεις έχουν ξεσπάσει μέσα στο Γερμανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένοπάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Θρασύτατα ο Όλι Ρεν επαναλαμβάνει όσα χολερικά και νεοαποικιοκρατικά εκστόμισε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμνανία,Ζίγκμαρ Γκάμπλριελ, πως η Ελλάδα μετά το ΔΝΤ χρειάζεται κυρίως της Παγκόσμια Τράπεζαπροκειμένου η τελευταία να «ανασυστήσει» το ελληνικό κράτος, όπως δήθεν κάνει στη χώρα μας η task force και η Γερμανία!
Την ίδια ώρα ο Όλ. Ρέν με ιταμό ύφος λέει ότι η «μπάλα» των δήθεν «μεταρρυθμίσεων» στην πραγματικότητα διαλύσεων, βρίσκεται στο «γήπεδο των Ελλήνων», εκβιάζοντας, έτσι, τη χώρα!

Ταυτόχρονα, Μέρκελ, Σόιμπλε και Ρεν παίζουν παιχνίδια εσωτερικών και ευρωενωσιακών σκοπιμοτήτων, λέγοντας άλλα αντί άλλων σχετικά με τη θηλιά της χρηματοδότησης της χώρας μας, η οποία χρηματοδότηση όχι μόνο δεν είναι δώρο αλλά και στα μόνα που αποσκοπεί είναι να πληρωθούν οι πιστωτές για δάνεια που λήγουν και να επιβάλλει στη χώρα νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Δυστυχώς όλα αυτά τα άθλια παιχνίδια γίνονται δυνατά χάρη στην παραδομένη, υποτελή και εθελόδουλη μεγαλοαστική κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει καταστεί άθυρμα και μπαλάκι ανάμεσα στους ηγετίσκους, τους υπαλλήλους και τους παράγοντες της Γερμανίας και της ΕΕ.

ΡΕΝ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Για «το καλοκαίρι και έπειτα» αναβάλλει ο επιτρόπος Όλι Ρεν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για το χρηματοδοτικό κενό 2015-16, λέγοντας πως πρώτα χρειάζονται τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat. Ο επίτροπος αναφέρει επίσης πως στις δεύτερες ελληνικές εκλογές του 2012 η Ευρώπη «ήταν έτοιμη για το χειρότερο», λέγοντας πως «θα γινόταν το παν για να αποφευχθεί οικονομική καταστροφή». «Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξε bank run» λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στη Welt που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Ρεν αναφέρει ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα».

Το δεύτερο σημείο, συνεχίζει, είναι το κενό χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και το τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. «Για αυτά θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν.

«Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση» λέει.

«Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο αφού αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά» λέει.

Σε ερώτηση για το εάν το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει αυτόματα και επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων στήριξης, ο Ρεν περιορίζεται στο ότι «αυτό είναι απόφαση του Eurogroup, και σεβόμαστε τις αποφάσεις του Eurogroup»,

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο της τρόικας, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση με την Ελλάδα» και συνεχίζει: «Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».

Ο φινλανδός Επίτροπος εξηγεί πάντως ότι η Ευρώπη έχει δεσμευθεί ξεκάθαρα να συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης και εξηγεί ότι για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε το 2011 η Ομάδα Δράσης, η οποία, «μαζί με κράτη-μέλη όπως η Γερμανία προσφέρει πολύ πολύτιμη εργασία στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, της διοίκησης εν γένει» και παραδέχεται ότι «το συλλογικό μας σφάλμα ήταν ότι δεν προσφέραμε αυτή την τεχνική βοήθεια ήδη νωρίτερα».

Όπως λέει, «η ελληνική οικονομία και διοίκηση ήταν στην έναρξη του προγράμματος σε μια κατάσταση όπου συχνά χρειαζόταν περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα από το ΔΝΤ - θεσμοί έπρεπε πρώτα δημιουργηθούν από την αρχή». Πετύχαμε πολλά, υποστηρίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά διευκρινίζει ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. «Για αυτό είναι σημαντικό να εμπλακεί μελλοντικά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κρίσης, ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι η χειρότερη φάση ήταν την άνοιξη του 2012 και, ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει: «Η Ελλάδα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2012 δεν είχε κυβέρνηση η οποία να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας και έτσι μπήκε σε σημαντική καθυστέρηση. Ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά ηγείτο εκείνους τους μήνες μιας κυβέρνησης χωρίς πολιτική εντολή, δεν υπήρχε λειτουργούσα διοίκηση».

Και λέει σε σχέση με εκείνη την περίοδο: «Το Σαββατοκύριακο των δεύτερων ελληνικών εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, τον Ιούνιο, ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ήμασταν προετοιμασμένοι να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε «bank run». Η καταστροφή δεν συνέβη, αλλά εκείνες τις μέρες "ξύπνησαν" εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΚΤ».

SPIEGEL: ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ

Για εντάσεις μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχετικά με το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους γερμανούς ευρωσκεπτικιστές. Το περιοδικό αναφέρει ότι στην αρχή της κρίσης οι δύο γερμανοί πολιτικοί διαφώνησαν και για την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.

«Η Μέρκελ σταματάει τον Σόιμπλε», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού και αναφέρει τα εξής: «Μεταξύ της 'Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχουν και πάλι εντάσεις για την γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Καγκελάριος σταμάτησε σχέδια του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις Ευρωεκλογές τον Μάιο ένα νέο πακέτο βοήθειας» και επισημαίνει ότι η καγκελαρία «ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η καγκελάριος φοβάται ότι το επικριτικό προς την Ευρώπη κόμμα«Εναλλακτική για την Γερμανία» θα μπορούσε να ωφεληθεί στις εκλογές από μια συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να στείλει στους Έλληνες ένα μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσει σαφές ότι μπορούν μετά τις εκλογές να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη, καθώς βλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης των ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «πολλοί παρατηρητές θεωρούν το τέλος της κυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών ως πιθανό» και αυτό, ανησυχεί ο κ. Σόιμπλε, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ευρωκρίση. «Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν υπάρξει ήδη κατά την έναρξη της ευρωκρίσης σοβαρές διαφορές απόψεων για την σωστή στρατηγική. Ενώ ο κ.Σόιμπλε ήθελε να λύσει την κρίση ευρωπαϊκά, η Καγκελάριος επέμενε να συμπεριληφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», καταλήγει το ρεπορτάζ του Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου