Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η σύλληψη του πολιτικού πρόσφυγα Σελτσούκ Γκουνγκόρ: ρεπορτάζ από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

O Άγγελος Καλοδούκας βρέθηκε με την κάμερα του left.gr στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς βράδυ Σαββάτου, λίγο μετά το χτύπημα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Εκεί, μέσα στο νοσοκομείο, σε μια θλιβερή σκηνή, πάνοπλοι αστυνομικοί ακολουθούσαν τους γιατρούς που εξέταζαν τον τραυματία πολιτικό πρόσφυγα Σελτσούκ Γκουνγκόρ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις, οι αστυνομικοί τον πήραν στη ΓΑΔΑ...Τα ΜΑΤ μπροστά στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς βράδυ Σαββάτου 1/2/2014
Φωτογραφίες-βίντεο-ρεπορτάζ: Άγγελος Καλοδούκας
Μετά την απρόκλητη επίθεση ενάντια σε νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησαν να κολλήσουν μερικά αυτοκόλλητα στην πόρτα του γραφείου του Βαρβιτσιώτη είχαμε και νέα επίδειξη αστυνομικής βαρβαρότητας. Που σημαίνει, υπάρχει κυβερνητική πολιτική γραμμή για «επίδειξη πυγμής» σε όποιους τολμούν και αντιστέκονται.
Χτες (1/2) είχαμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, στους διαδηλωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Τα ΜΑΤ κυριολεκτικά οργίασαν. Κάποια στιγμή, χτύπησαν με μανία τον πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία Σελτσούκ Γκουνγκόρ. Ο πολιτικός πρόσφυγας έχασε τις αισθήσεις του από τα βάρβαρα χτυπήματα. Λίγο αργότερα σε βουλευτή που ζητούσε εξηγήσεις οι διμοιρίτες έλεγαν:
«Γλίστρησε κι έπεσε». Τόσο απλά…
Ο ίδιος ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας μας διηγήθηκε το τι του συνέβη:
«Ξαφνικά μου επιτέθηκαν ΜΑΤ, με χτύπησαν με κλομπ και με κλωτσιές για αρκετά λεπτά. Εγώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κάποια στιγμή έπαθα σοκ, έχασα τις αισθήσεις μου».
Από τη στιγμή της σύλληψης του Σ. Γκουνγκόρ (φωτογραφία από τη διαδήλωση νωρίτερα)
Ο τραυματίας τελικά διακομίστηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς». Έφερε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ έχει κακώσεις σε όλο του το σώμα.
Όμως η ιστορία δεν είχε τελειώσει. Αντίθετα, μόλις άρχιζε.
Λίγο μετά την άφιξη του Σελτσούκ Γκουνγκόρ στο «Γιώργος Γεννηματάς» κατέφθασαν μια διμοιρία των ΜΑΤ και άνδρες των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος). Η διμοιρία των ΜΑΤ είχε την… λεπτότητα να παραμείνει στην είσοδο της πτέρυγας των Επειγόντων Περιστατικών. Όχι όμως και οι άνδρες των ΟΠΚΕ. Πάνω από 15, πάνοπλοι και κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη, με βλοσυρό ύφος, περικύκλωσαν τον Σελτσούκ Γκουνγκόρ.Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς: Δεκάδες αστυνομικοί κατά την μεταφορά του τραυματισμένου συλληφθέντα Σ. Γκονγκούρ
Ο λόγος;
Πολύ απλά: η αστυνομία τον κατηγορούσε ότι αυτός, ο Σελτσούκ Γκουνγκόρ, επιτέθηκε ενάντια στα ΜΑΤ και την αστυνομία! Υπήρχε πλέον ένταλμα σύλληψής του και έπρεπε να οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ!
Σας φαίνονται όλα αυτά βγαλμένα από θέατρο του παράλογου; Περιμένετε! Υπάρχει και συνέχεια!
Οι πάνοπλοι άνδρες των ΟΠΚΕ ακολουθούσαν τον Σελτσούκ Γκουνγκόρ στους διαδρόμους του νοσοκομείου καθώς έκανε ιατρικές εξετάσεις. Το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό: ένας άνθρωπος τραυματίας, σε καροτσάκι, να μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα για εξετάσεις και από πάνω του πάνοπλοι ένστολοι των ΟΠΚΕ να παρακολουθούν μήπως… αποδράσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχαν και 3-4 ασφαλίτες με μούσια και αμφίεση… «Εξαρχείων» που επίσης περιφέρονταν (για άγνωστους λόγους) με αυτήν την αμφίεση. Αλήθεια, αυτή η αμφίεση των ασφαλιτών τι ακριβώς εξυπηρετεί; Είναι αυτό νόμιμο; Αφελείς ερωτήσεις ε; Θα έπρεπε, ωστόσο, να ζητηθούν μη αφελείς απαντήσεις από την αστυνομία…

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η ασφάλεια του νοσοκομείου απαγόρευε σε περίπου 20-30 αλληλέγγυους να μπουν στο νοσοκομείο. Κάποιοι (5-10) που είχαν κατορθώσει να μπουν στο νοσοκομείο συνεχώς αντιμετώπιζαν τις παρατηρήσεις της ασφάλειας του νοσοκομείου («αφού δεν είστε συγγενείς τι θέλετε;»). Καμιά παρατήρηση, φυσικά, στους ασφαλίτες ή στους πάνοπλους άνδρες των ΟΠΚΕ.
Κατά την είσοδο του ασθενοφόρου στο Γ. Γεννηματάς
Κάποια στιγμή, πλησίασα τον Σελτσούκ Γκουνγκόρ και του είπα το «σουρεαλιστικό επιχείρημα» της αστυνομίας, ότι δηλαδή αυτός επιτέθηκε στα ΜΑΤ. Τον ρώτησα ποια είναι η… «απολογία» του. Μου απάντησε:
«Αυτό είναι ψέμα. Δεν έκανα τίποτα. Η επίθεση ήταν απρόκλητη. Με χτύπησαν και μετά με έσερναν με χειροπέδες». Μου δείχνει τα χέρια του. Και, πράγματι, υπάρχουν μελανιές στους καρπούς του στο σημείο που θα υπήρχαν οι χειροπέδες που του πέρασαν οι αστυνομικοί.
Θα σας λυπήσω…
…η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος. Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν ότι ένας άνθρωπος που είχε δαρθεί ανηλεώς, που είχε χάσει τις αισθήσεις του, δεν συνέτρεχαν λόγοι να παραμείνει στο νοσοκομείο. Μπορούσε να παραδοθεί στους πάνοπλους άνδρες των ΟΠΚΕ και να μεταφερθεί στην ΓΑΔΑ.
Γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ο επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη πολιτικός πρόσφυγας Σελτσούκ Γκουνγκόρ οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ από τους ατρόμητους, οπλισμένους σαν αστακούς, άνδρες των ΟΠΚΕ. Φυσικά, χρειάστηκε και η συνδρομή μιας διμοιρίας των ΜΑΤ.
Έτσι τελείωσε, επιτυχώς, μιας μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Μετά τα μεσάνυχτα, ο εγκληματίας είχε συλληφθεί…Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, που ήταν στο Γ. Γεννηματάς, περιγράφει όσα συνέβησαν...
Και 2  φωτογραφίες του Μάριου Λώλου από τη στιγμή της σύλληψης του Σ. Γκονκούρ στο Σύνταγμα:
Photo
Ο συλληφθείς, εμφανώς έχοντας χάσει τις δυνάμεις του, σέρνεται δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες από τους άνδρες των ΜΑΤ. Αργότερα θα του αφαιρέσουν τις χειροπέδες καθώς δέχεται τις πρώτες βοήθειες από διασώστες.
Photo
 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου