Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Εντυπωσιακή η αύξηση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα

του Γιώργου Α. Βάμβουκα Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Όσοι οικονομολόγοι και πολιτικοί, υποστηρίζουν ότι οι έλληνες πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους σε σύγκριση με την Ευρωζώνη ή την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση), είναι είτε ανημέρωτοι, είτε αδαείς, είτε καιροσκόποι. Τον γύρω του διαδικτύου και γενικότερα των μίντια, έκανε η ευθυγράμμιση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, με την άποψη του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι, στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση είναι χαμηλότερη σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Όλες οι δημοσκοπήσεις συνηγορούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας προβλέπεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ο κ. Σταθάκης αποτελεί βασικό μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και από κάποιο υπουργικό θώκο, σίγουρα θα συμμετάσχει στη χάραξη της νέας οικονομικής πολιτικής που υπόσχεται το κόμμα του. Το οποιοδήποτε κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, οφείλει να χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία από πρωτογενείς πηγές, να επεξεργάζεται με αμεροληψία τα ποσοτικά δεδομένα, να προχωρά σε αξιόπιστες εκτιμήσεις και να προβαίνει σε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη των κύριων οικονομικών μεγεθών.

Στην επιδίωξή του ο κ. Σταθάκης να αποδείξει ότι το φορολογικό βάρος των ελλήνων πολιτών είναι χαμηλό, συγκρίνει την Ελλάδα με τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ο λόγος συνολικών κρατικών εσόδων προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) στη Γερμανία είναι 43% και στην Ελλάδα μόλις 38%. Το παράδειγμά του ατυχέστατο. Την περίοδο 2009-2013, τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Γερμανία από 45,2% μειώθηκε σε 44,6%, ενώ στην Ελλάδα από 38,4% εκτοξεύτηκε σε 44,6% (European Economy, Statistical Annex, Autumn 2013). Με βάση τα στοιχεία του 2013, η Ελλάδα έχει το ίδιο φορολογικό βάρος με τη Γερμανία. Επίσης, την περίοδο 2009-2013, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ιρλανδία από 34,5% διαμορφώθηκε σε 34,9%, στην Ισπανία από 35,1% αυξήθηκε σε 37,8% και στην Πορτογαλία από 39,6% ανήλθε σε 43,2%. Δηλαδή, σε χώρες της Ευρωζώνης που υπήχθησαν σε μνημονιακές πολιτικές, τα κρατικά έσοδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Με κριτήριο το έτος 2013, ο λόγος δημόσια έσοδα προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (18 χώρες) και στην ΕΕ (28 χώρες) είναι 46,7% και 45,6% αντίστοιχα.



Στην εποχή των μνημονιακών πολιτικών, η φορολογικά επιβάρυνση των ελλήνων πολιτών σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο και ξεπερνά την αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Η προσθήκη των Σκανδιναβικών χωρών και ορισμένων κρατών της Βόρειας-Κεντρικής Ευρώπης, συνιστά τον κύριο παράγοντα που συντελεί στην αύξηση του λόγου έσοδα προς δαπάνες στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Η Ελλάδα όμως δεν συγκρίνεται με χώρες σαν τις Δανία, Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Ολλανδία, δηλαδή χώρες που αποτελούν πρότυπο κράτους ευημερίας στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρ’ ότι την περίοδο 2008-2013, η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από παρατεταμένη οικονομική κρίση, σημειώνεται η ταχεία άνοδος των φορολογικών βαρών και παράλληλα το υφιστάμενο κράτος ευημερίας εμφανίζει τάσεις διάλυσης. Στις Σκανδιναβικές χώρες, τα κρατικά έσοδα μετατρέπονται σε παραγωγικές δημόσιες δαπάνες στην παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, την τοπική αυτοδιοίκηση, κ.ά. Απεναντίας, στην μνημονιακή Ελλάδα, τα κρατικά έσοδα προορίζονται σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου