Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

12 Οκτωβρίου 1944. Η μέρα που έφυγαν οι ναζί. Αύριο

Αύριο στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος, με θέμα «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα»
12 Οκτωβρίου 1944. Υστερα από 1.264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι ελεύθερη, η γερμανική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη, οι δρόμοι γεμίζουν από αυθόρμητες εκδηλώσεις χαράς του αθηναϊκού λαού, την ώρα που η πόλη εκκενώνεται από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Με μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της.
Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασηςκαι της Απελευθέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη και να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.


Το πρόγραμμα

■ Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων –κτίριο Μεταξουργείου– θα φιλοξενήσει έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Παράλληλα, θα λειτουργεί θεματική έκθεση βιβλίου υπό τη μέριμνα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

■ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Κυριακή στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος, με θέμα «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα», με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη και σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ημέρα στις 20.00, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση που θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

■ Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

■ Από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Το στάρι».


Ενημέρωση-διοργάνωσηΑναλυτικές πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην σχετική ιστοσελίδα.

Μέσω του ιστότοπου αυτού, ακόμη και όσοι δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στον ιστορικό περίπατο, μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, τον οποίο πλαισιώνουν ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής Iστορίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου