Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Μετά από κάθε εικονική σύγκρουση κυβέρνησης και τρόικας, στο τραπέζιμπαίνουν τα νέα μέτρα και οι νέες απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σχέδια της πλήρουςεξάρτησης και εξαθλίωσης.Σε κάθε, όμως, εφαρμογή η κυβέρνηση, παρά το γεγονός της χρήσης κάθε δυνατού επικοινωνιακού κόλπου, ολοένα βουλιάζει και καταρρέει, έχοντας τεθεί, ως φαίνεται, σε τροχιά ήττας και πτώσης.Επόμενο χρονικά ορόσημο, η 13η Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής ελεγκτές και το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα καλύψει μία «τρύπα» που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ και προέρχεται από το δημοσιονομικό κενό και την πίεση για άμεση εφαρμογή του μέτρου μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της μείωσης των «υψηλών» συντάξεων.
Την ίδια ώρα, η τρόικα θεωρεί ως ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ενώ αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το πάγωμα του κατώτερου μισθού και την επόμενη τριετία και η εξασφάλιση για τις επιχειρήσεις σχεδόν κατά 1/4 φθηνότερου «εργατικού κόστους», είναι τα πλούσια πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης .

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Ιανουαρίου, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά από τον Σεπτέμβριο.Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη ενός κενού συνολικού ύψους 2,05 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβει νέα σκληρά μέτρα. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας δεν έχουν εγκαταλείψει τη ρητορική για νέες παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις.

Ειδικότερα :

ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Η συμφωνία που υπάρχει με την τρόικα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 και η αρχή της μείωσης να γίνει εντός του 2014. Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει στα ταμεία 850 εκατ. ευρώ.Ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, με το ΔΝΤ να μην απορρίπτει την εναλλακτική της νέας περικοπής των υψηλών συντάξεων (ευγενών Ταμείων και ΟΑΕΕ) ή ακόμα και τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο για να περιοριστεί το ετήσιο κόστος και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

Για το 2014 η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (315 εκατ. ευρώ) και από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για ολόκληρο το 2014 (περίπου 300 εκατ. ευρώ). Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η τρόικα υποεκτιμά την εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων και δεν απαιτείται κάποιο μέτρο για να καλυφθούν τα 315 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, θεωρεί πως τελικά από τον φόρο αυτό θα εισπραχθούν περισσότερα από τα 2,65 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα προκληθεί «τρύπα» 44 εκατ. ευρώ η οποία όμως μπορεί να διευρυνθεί έως και τα 107 εκατ. ευρώ εάν η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν περιοριστεί στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Στα παραπάνω θέματα θα πρέπει να προστεθούν η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 (το ΔΝΤ το υπολόγιζε στην έκθεσή του σε 3,4 δισ. ευρώ) και η κατάργηση ή η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταγράψει περίπου 70 τέτοιους φόρους που μπορούν να καταργηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντικό πρόβλημα για τους φορείς που τους εισπράττουν (συνολικά αποδίδουν περί τα 20 εκατ. ευρώ), ενώ φαίνεται πως οι φόροι υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων θα συνεχίσουν να εισπράττονται από τα ίδια τα Ταμεία. Συνολικά, οι φόροι υπέρ τρίτων υπολογίζονται σε 2 με 3 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει μία συνολική πρόταση για την διαχείρισή τους.

Με «παγωμένες» γιορτές για το σύνολο του ελληνικού λαού και τα μέτρα να προχωρούν στην εφαρμογή τους λεηλατώντας κάθε εισόδημα, κάθε εργασιακό δικαίωμα και κάθε κοινωνικό αγαθό, η ανατροπή είναι όχι απλά αναπόφευκτή αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία.

Το ζητούμενο είναι η Αριστερά να μπορέσει να αφυπνίσει το σύνολο του πληττόμενου λαού και των φτωχών στρωμάτων, ώστε να ξεπηδήσει και να γιγαντωθεί μία συνειδητή κοινωνική έκρηξη, ικανή να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανατροπή των κυβερνώντων και των πολιτικών αυτών.

Ένα κοινωνικό και εργασιακό κίνημα που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός σε μία αυριανή αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Μία κυβέρνηση που, με συμπαραταγμένες όλες τις δυνάμεις της, θα προχωρήσει σε προοδευτικές ανατροπές με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και θα είναι ικανή να έρθει σε ρήξεις με τα εγχώρια, ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά κατεστημένα.http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου