Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Παναγιώτης Βήχος...


Εφυγε απ' τη ζωή στα 69 του χρόνια ο αγωνιστής Παναγιώτης Βήχος ο οποίος χτυπήθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ καιρό από ...τον καρκίνο. Στρατευμένος στην Αριστερά, ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση συμμετέχοντας στους κοινωνικούς αγώνες μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η φωτογραφία που διάλεξαν για αντίο οι φίλοι και σύντροφοι του Παν. Βήχου, στη σχετική ανάρτηση στο Πολιτικό Καφενείο
Πριν λίγα χρόνια είχε αποκαλύψει με άρθρα του κύκλωμα καταναγκαστικής πορνείας κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του από τα κυκλώματα και τις διασυνδέσεις τους, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία του.Ο Παναγιώτης Βήχος ήταν μουσικοσυνθέτης και διαχειριστής της ιστοσελίδας http://politiko-kafeneio.gr
Ένα σύντομο πορτραίτο του μαέστρου και δημοσιογράφου Παναγιώτη Βήχου Ο Παναγιώτης Βήχος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 22 Ιουλίου του 1944 λίγο πριν οι Γερμανοί κατακτητές εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Ο πατέρας του Θανάσης Βήχος ήταν ένας μεγάλος βιολίστας και αρχιμουσικός που είχε σπουδάσει και μεγαλώσει στη Λιών της Γαλλίας. Η μητέρα του Παναγιώτη η Βασιλική Βήχου ήταν ηθοποιός του θεάτρου ενώ την οικογένεια συμπλήρωσαν στην πορεία, ο Στέλιος Βήχος (ένας μουσικός που άφησε εποχή στο χώρο της μουσικής σαν Σαξοφωνίστας, φλαουτίστας και βιολίστας, και που χάθηκε άδικα στα 43 του χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα), η Ελένη Βήχου (μία πολύ καλή τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού) και ο Χαράλαμπος Βήχος, ο οποίος και σήμερα εργάζεται στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα παίζοντας Σαξόφωνο, φλάουτο και κλαρίνο.
Ο Παναγιώτης Βήχος άρχισε μαθήματα μουσικής σε ηλικία επτά χρονών παίζοντας Πιάνο και αργότερα Σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο και Ακορντεόν. Τελείωσε Θεωρία, Αρμονία, Αντίστιξη, Ενορχήστρωση και 38 ολόκληρα χρόνια εργάζεται επαγγελματικά στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης σαν Μαέστρος και Πιανίστας (πλήκτρα).
Έχει συνεργαστεί με τον Ιταλό τραγουδιστή ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΜΟΝΤΟΥΝΙΟ, το τρίο ΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΪΟΣ, τη ΜΑΡΙΑ ΟΡΤΕΓΚΑ και με όλους τους μεγάλους έλληνες τραγουδιστές όπως: ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΟ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ, ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΤΟΛΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ, ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ, ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ, ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΤΖΙΜΗ ΜΑΚΟΥΛΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΣΑΚΗ, ΠΙΤΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΣΧΑΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ, ΜΑΝΟΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ, ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΔΑΚΗ, ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΟΚΟΤΑ και δεκάδες άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί παλιότερα με το μεγάλο έλληνα συνθέτη ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟ, την ΚΑΙΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ και τον ΤΩΝΗ ΜΑΡΟΥΔΑ.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με το ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ, ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟ ενώ έχει γράψει τη μουσική σε 20 ελληνικές ταινίες με σκηνοθέτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ. Μουσική για θέατρο (Ρωμαίικο Πανηγύρι, με τον ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ και τη ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ) ενώ έχει κάνει 8 δίσκους και CD με ελληνικά τραγούδια.

Τελευταία του δουλειά Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ (Ο Παναγιώτης Βήχος μελοποιεί Ανδρέα Εμπειρίκο) όπου παίζουν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΡΤ και η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, ενώ σε τρία κλασικά κομμάτια του RAVEL που έχει ενορχηστρώσει η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Τραγουδούν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ και η ΘΕΛΜΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.

Ο Παναγιώτης Βήχος από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πολιτική και όταν υπηρετούσε στην αεροπορία το 1964 πέρασε αεροδικείο, γιατί οργανωμένος στους Λαμπράκηδες συνελήφθη σε μία συγκέντρωση με τη στολή της αεροπορίας (!). Συμμετείχε στην Ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ) μαζί με το ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, το ζωγράφο ΤΑΣΣΟ και άλλους. Παράλληλα ήταν και είναι δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και επικεφαλής της παράταξης Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Μουσικών.

Την περίοδο της δικτατορίας αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ του Νίκου Ψαρουδάκη και ήταν πολύ φίλος με τον Παπα Πυρουνάκη.

Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ όπου παρέμεινε μέχρι το 1987 όπου αποχώρησε αφού είρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του. Πριν ακόμα αποχωρήσει, από το 1984, κυκλοφορούσε την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ όπου ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ (!) και η οποία εφημερίδα σταμάτησε την κυκλοφορία της το 1990. Στο διάστημα αυτό δημιούργησε μία πολιτική οργάνωση την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ από διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και ανένταχτους αγωνιστές.

Το 1990 προσχώρησε μαζί με άλλους συντρόφους του στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ, όπου ανήκε μέχρι σήμερα και αρθρογραφούσε στην 15μερη πολιτική εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχε σαν υποψήφιος του συνδυασμού ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Έχει γράψει 8 βιβλία:

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Το μέλλον της Ανθρωπότητας (1976)

2) Οι μουσικοί και τα προβλήματά τους (εξαντλημένο) (1977)

3) Ειρήνη και Πατσιφισμός (εξαντλημένο) (1978)

4) Ο ρόλος των λαϊκών μαζών και της προσωπικότητας στην Ιστορία (1983)

5) Το Πρωτόγονο Κοινοτικό Σύστημα (1984)

6) Η Δουλεία (1984)

7) Η Θρησκεία (1985)

8) Κρατική Τρομοκρατία και Κοινωνικές Αντιστάσεις(1993)...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου