Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

1η Διημερίδα Εικαστικών ΣΥΡΙΖΑ

Με επιτυχία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα η 1η Διημερίδα Εικαστικών ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την Ανώτατη Εικαστική Εκπαίδευση και τη Μουσειακή Πολιτική στην Ελλάδα. Στη διημερίδα, που ήταν ανοιχτή στο κοινό, προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τις απόψεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στα προβλήματα του πεδίου τους, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φορέων που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, οι εκπρόσωποι των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, παρουσίασαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα: Η δραματική μείωση των δαπανών τα έχει οδηγήσει σε υποστελέχωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και σε τραγική έλλειψη στοιχειωδών αναλωσίμων κι εποπτικών μέσων, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία τους, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων. Η «περίφημη» αξιολόγηση των σχολών έχει αποδειχθεί μια μη αξιόπιστη «τρόικα», στόχος της οποίας είναι η μετατροπή των καλλιτεχνών σε τεχνίτες, μέσα από τη στοχευμένη απαξίωση των ανώτατων ιδρυμάτων και την ποιοτική εξίσωσή τους με τα ΙΕΚ. Χαρακτηριστική ήταν η κραυγή αγωνίας σχολών της περιφέρειας για την έλλειψη φοιτητών, λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα φοιτητικά έξοδα. Η αποκατάσταση του ασύλου και η κατάργηση των εξωθεσμικών συμβουλίων, τα οποία καταργούν έμμεσα την αυτονομία των σχολών και οδηγούν στην μετατροπή τους από φορείς δημοσίου σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, προτάθηκαν ως τα πρώτα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να λάβει μια κυβέρνηση της αριστεράς. Συζητήθηκαν εκτενώς οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολής στη βάση των διαφορετικών οργανωτικών τους μοντέλων, αναδείχθηκαν οι διαφορές μονοθεματικών και πολυθεματικών μοντέλων λειτουργίας και αξιολογήθηκαν οι τρόποι εισαγωγής των φοιτητών. Καταγράφηκαν επίσης οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρητικές σπουδές της τέχνης στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν οι ελλείψεις τους κι έγιναν προτάσεις για την αναβάθμισή τους. Επίσης, συζητήθηκε διεξοδικά η αναγκαιότητα δημιουργίας τομέα Φωτογραφίας και Πολυμέσων στις σχολές ενώ οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι, παρά τις δυσκολίες, βρίσκονται στην τελική φάση της δημιουργίας του νέου τομέα Πολυμέσων.



Την Κυριακή οι σύνεδροι επικεντρώθηκαν στα προβλήματα των Μουσείων και Πινακοθηκών που έχουν ως αντικείμενο τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Αποκαλύφθηκαν τεράστια προβλήματα που αφορούν τόσο στο θεσμικό τους πλαίσιο όσο και στις δυνατότητες εκπλήρωσης του κομβικού τους ρόλου. Σε ό,τι αφορά τις συλλογές έργων τέχνης, συζητήθηκαν μέτρα για την ασφάλειά τους και τονίστηκε η άμεση ανάγκη καταγραφής των συλλογών των δημοσίων φορέων καθώς σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται η τύχη τους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους κινδύνους από την ανεπάρκεια φυλάκων. Επίσης, αποδοκιμάστηκε η κοστοβόρος, πρόχειρη και τελικά καταστροφική πολιτική των συγχωνεύσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κατά παράβαση του σχετικού νόμου μη εφαρμογή του ποσοστού του 1% της συμβατικής δαπάνης κατασκευής δημοσίων κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος αυτών χώρου. Αίσθηση προκάλεσε ομιλία, σύμφωνα με την οποία στο υπό διαμόρφωση ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), δεν προβλέπεται σε κανένα από τα 7 ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα διακριτή χρηματοδότηση για έργα στον τομέα του πολιτισμού, γεγονός που υποδηλώνει την αδυναμία να αντιληφθεί η κυβέρνηση τις πολύπλευρες αναπτυξιακές διαστάσεις του πολιτισμού. Τέλος, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσεγγίστηκε ποικιλότροπα η αποκατάσταση της θέσης του καλλιτέχνη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.



Στη διημερίδα, στην οποία εκπροσωπήθηκε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προτάθηκαν θέματα για τις επόμενες ανάλογες πρωτοβουλίες της ομάδας εικαστικών.



Τους συμμετέχοντες στην 1η Διημερίδα της Ομάδας Εικαστικών του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε η βουλευτής Θεανώ Φωτίου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι Μαρία Κανελοπούλου κι Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.





Τα πρακτικά της διημερίδας θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- EKM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου