Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Επιδρομή στους αγρότες από το 3ο μνημόνιο

Βασίλης Λυμπέρης*
Τα μέτρα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-τρόικας υιοθετούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Τα μνη­μό­νια είναι η τα­φό­πλα­κα για τους αγρό­τες και δεν πρό­κει­ται να τα απο­δε­χτεί ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όσο κι αν επι­μέ­νουν οι δα­νει­στές».
Αυτό απο­φα­σί­ζα­με στις ΟΜ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αυτά δια­κη­ρύσ­σα­με, αντί­θε­τα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Πο­τά­μι, που εξαρ­χής υπο­στή­ρι­ζαν μέτρα όπως αυτά που φέρ­νει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, δη­λα­δή:
• Εξο­μοί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας των αγρο­τών με τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και τις επι­χει­ρή­σεις
• Αύ­ξη­ση του συ­ντε­λε­στή φο­ρο­λό­γη­σης από 13%, σε 26%
• Αύ­ξη­ση της προ­κα­τα­βο­λής φόρου από το 27,5%, στο 100%
• Κα­τάρ­γη­ση της απαλ­λα­γής από φόρο των επι­δο­τή­σε­ων για ποσό ως 2.000 ευρώ
• Κα­τάρ­γη­ση της επι­στρο­φής του φόρου κα­τα­νά­λω­σης στο πε­τρέ­λαιο για τους αγρό­τες
• Μεί­ω­ση στο μισό της επι­δό­τη­σης για το πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2016
• Αύ­ξη­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος
• Τρι­πλα­σια­σμός ει­σφο­ρών στον ΟΓΑ
• Αύ­ξη­ση ΦΠΑ των συ­σκευα­σμέ­νων αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στο 23%

Κι όμως η κυ­βέρ­νη­ση της «Αρι­στε­ράς» έκανε στρο­φή 180ο, αγνο­ώ­ντας υπο­σχέ­σεις και απο­φά­σεις των ορ­γα­νώ­σε­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στην προ­σπά­θεια να απο­φύ­γει την κα­τα­κραυ­γή ολό­κλη­ρης της κοι­νω­νί­ας, όπως και οι προη­γού­με­νοι, επι­χει­ρεί να πα­ρου­σιά­σει την πλειο­νό­τη­τα των αγρο­τών ως επι­χει­ρη­μα­τί­ες, οι οποί­οι παίρ­νουν επι­δο­τή­σεις πάνω από 12.000 ευρώ, ως προ­νο­μιού­χους και τα άλλα γνω­στά προ­πα­γαν­δι­στι­κά του συ­στή­μα­τος.

Όμως, η πλειο­νό­τη­τα των αγρο­τών στην Ελ­λά­δα δεν είναι τα αφε­ντι­κά της Μα­νω­λά­δας, ούτε οι ιδιο­κτή­τες γης με τα εκα­το­ντά­δες στρέμ­μα­τα της Λά­ρι­σας.

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι αγρό­τες ξε­κι­νούν από 0 έως 40 στρέμ­μα­τα, ενώ το 90% των αγρο­τών στην Ελ­λά­δα, τρεις μήνες το χρόνο απα­σχο­λεί­ται στα δικά του χω­ρά­φια και τους υπό­λοι­πους, μαζί με την οι­κο­γέ­νειά του, στις καλ­λιέρ­γειες των με­γα­λο­α­γρο­τών, για 20-30 ευρώ την ημέρα, «ήλιο με ήλιο».
Αυτοί οι αγρό­τες, λοι­πόν, κα­λού­νται να πλη­ρώ­σουν (για να έχουν βι­βλιά­ριο ασθε­νεί­ας του ΟΓΑ) τρεις φορές πε­ρισ­σό­τε­ρες ει­σφο­ρές, που ση­μαί­νει αύ­ξη­ση του­λά­χι­στον 425 ευρώ το χρόνο κα­θέ­νας (δη­λα­δή, κα­λού­νται να δί­νουν 180 ευρώ το μήνα)!

Δεν χρειά­ζε­ται πολλή σκέψη για να δια­πι­στώ­σου­με πως, αν τώρα έχου­με πάνω από τους μι­σούς αγρό­τες ανα­σφά­λι­στους, με με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό στις γυ­ναί­κες και στους νέους που αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τις ει­σφο­ρές στον ΟΓΑ, με τον τρι­πλα­σια­σμό των ει­σφο­ρών, το πο­σο­στό των ανα­σφά­λι­στων θα ξε­πε­ρά­σει το 80%.

Αυτό το μέτρο από μόνο του αρκεί για να ξε­κλη­ρί­σει τη με­γά­λη πλειο­νό­τη­τα των αγρο­τών, που ζει με οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο - μαζί με τα με­ρο­κά­μα­τα από τις άλλες δου­λειές.

Οι επι­δο­τή­σεις από την ΕΕ κα­τευ­θύ­νο­νται σε πολύ με­γά­λους κα­τό­χους αγρο­τι­κής γης, βιο­μη­χα­νί­ες τρο­φί­μων και με­γα­λο-με­σά­ζο­ντες. Αυτό θα χει­ρο­τε­ρέ­ψει με το 3ο μνη­μό­νιο και με τα επι­πρό­σθε­τα μέτρα που θα ζη­τού­νται και θα δί­νο­νται από την όποια μνη­μο­νια­κή κυ­βέρ­νη­ση προ­κύ­ψει.

Προ­τεί­νου­με απαλ­λα­γή από ει­σφο­ρές στον ΟΓΑ φτω­χών αγρο­τών και ερ­γα­τών γης. Επι­δο­τή­σεις να παίρ­νουν αυτοί που πα­ρά­γουν δου­λεύ­ο­ντας. Η τε­ρά­στια φτω­χο­ποί­η­ση των αγρο­τών και η αδυ­να­μία αυ­το­χρη­μα­το­δό­τη­σης της πα­ρα­γω­γής των μι­κρών-με­σαί­ων αγρο­τών, ήδη τους έχει οδη­γή­σει είτε στην εγκα­τά­λει­ψη των αγρο­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των είτε στα νύχια της συμ­βο­λαια­κής γε­ωρ­γί­ας (όπου οι τρά­πε­ζες, όπως η Πει­ραιώς -στην οποία χα­ρί­στη­κε η ΑΤΕ, για να μην ξε­χνιό­μα­στε- δα­νειο­δο­τούν τους αγρό­τες ελέγ­χο­ντας το σύ­νο­λο των εφο­δί­ων και της πα­ρα­γω­γής και διά­θε­σης των προ­ϊ­ό­ντων τους, χωρίς να τους μένει, τε­λι­κά, τί­πο­τα για να ζή­σουν), είτε στα δό­ντια των καρ­τέλ αγρο­βιο­μη­χα­νιών (π.χ. του γά­λα­κτος).

Η υπάρ­χου­σα κα­τά­στα­ση θα επι­δει­νω­θεί με την εφαρ­μο­γή των νέων μέ­τρων, της δήθεν αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης.

Αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρό­τες αλλά την πλειο­ψη­φία της κοι­νω­νί­ας μας, καθώς ο έλεγ­χος της πα­ρα­γω­γής (από το χω­ρά­φι-στο ράφι) από τρά­πε­ζες και πο­λυ­ε­θνι­κές των αγρο­βιο­μη­χά­νων οδη­γεί σε δια­τρο­φι­κά σκάν­δα­λα (που τα έχου­με ήδη ζήσει και μά­λι­στα, σε χώρες του ανε­πτυγ­μέ­νου κα­πι­τα­λι­σμού), υπο­βαθ­μι­σμέ­νη ποιό­τη­τα τρο­φί­μων, με υψηλό κό­στος. Αν θυ­μη­θού­με την πε­ρί­πτω­ση του φρέ­σκου γά­λα­κτος, που δεν θα είναι πια φρέ­σκο (με εντο­λή των «θε­σμών» και τη συ­ναί­νε­ση και της «νέας» κυ­βέρ­νη­σης), με την αύ­ξη­ση της διάρ­κειας ζωής, αλλά θα βα­φτί­ζε­ται έτσι, για να μπουν στην ελ­λη­νι­κή αγορά φρέ­σκου γά­λα­κτος και οι τε­ρά­στιες πο­λυ­ε­θνι­κές τύπου DANONE, μαζί με τις με­γά­λες εγ­χώ­ριες βιο­μη­χα­νί­ες (βλέπε ΦΑΓΕ κ.λπ.).

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων και η επα­να­κα­τά­κτη­ση των δι­καιω­μά­των που χά­νο­νται, αλλά και πολ­λών άλλων, θα γίνει μόνο με τον κοινό αγώνα ερ­γα­τών-αγρο­τών.



*Αγρό­της, από τη Μεσ­ση­νία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου