Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον τοπικό τύπο και στα διάφορα σάιτ του νομού μας. Είναι μια συστηματική απόπειρα( η οποία ακολουθεί την κεντρική γραμμή του κόμματος τους) με πολλαπλούς στόχους. Θέλουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό και αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Επιχειρούν να εμφανίσουν το ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη εκείνη που μπορεί, τάχα μου, να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νέας γενιάς(!).Επιπλέον προσπαθούν να περάσουν στην κοινωνία την άποψη ότι οι ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα, την επαύριον του δημοψηφίσματος, ήταν απολύτως σύμφωνες με την εντολή που είχε πάρει από τον ελληνικό λαό(!). Σαν να μην υπήρξαν δεσμεύσεις για κατάργηση των μνημονίων, σαν να μην ξεχάστηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σαν να μην τσαλακώθηκε το τεράστιο ΟΧΙ και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, σαν να μην ξεθώριασε παντελώς η ελπίδα που ακόμη έρχεται. Σαν να απευθύνονται σε χώρα λωτοφάγων.

Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνουν τα μνημόνια και οι πολιτικές που τα συνοδεύουν. Καταλαβαίνει πολύ καλά ότι άλλο πρόγραμμα ψήφισε την 25η Ιανουαρίου και ότι 7 μήνες μετά άλλο θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Ξέρει ότι ο δρόμος των μνημονίων είναι δοκιμασμένος και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο φαύλο κύκλο του δανεισμού, στην ύφεση, την ανεργία, τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, στην αστυνομική βία και τον αυταρχισμό, στον περιορισμό της δημοκρατίας και στη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Οι πολίτες, που 5 χρόνια κυριολεκτικά ματώνουν, βλέπουν τα παιδιά τους, τα καλύτερα και πιο φωτισμένα μυαλά της πατρίδας μας, να φεύγουν στο εξωτερικό και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρες , οι οποίες δεν ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές τους. Έζησαν την ωμή παρέμβαση αξιωματούχων της ευρωζώνης στα εσωτερικά της χώρας μας. Γι αυτό αποτελεί αφέλεια και ουτοπία για να μην πω ξεκάθαρο ψέμα και πολιτική ατιμία να υπόσχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερη διαχείριση του μνημονίου την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια και ελάχιστη σημασία έχει ποιος θα το εφαρμόσει, ποιος θα σου περάσει τη θηλιά στο λαιμό από τη στιγμή που θα ανέβεις στο ικρίωμα. Κρύβουν, μάλιστα, επιμελώς οι αρθρογράφοι ότι στην ψήφιση του συνέβαλε τα μέγιστα το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο τώρα καταριούνται.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί πόσο προκλητικά επιχειρείται η καπηλεία και η διαστρέβλωση του ΟΧΙ. Αφού, λένε, το ερώτημα δεν ήταν ευρώ ή δραχμή, άρα καλά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη και υπέγραψε νέα συμφωνία. Αυτό που δεν αναφέρουν είναι ότι η συμφωνία αυτή και το μνημόνιο που τη συνοδεύει είναι χειρότερη από τις προτάσεις Γιούνκερ τις οποίες ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα με ποσοστό 62%. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια εντολή είχε πάρει ο τότε πρωθυπουργός. Είδαν ξεκάθαρα ποιος τίμησε την ψήφο του και ποιος όχι. Ποιος σεβάστηκε το αποτέλεσμα της άμεσης δημοκρατίας και ποιος το πέταξε τσαλακωμένο στο καλάθι των αχρήστων. Ποιοι βάφτισαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ σε ΝΑΙ κάνοντας τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της μεταπολίτευσης στο όνομα μάλιστα της αριστεράς. Ποιοι οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή του μετάλλαξη. Ποιοι μετέτρεψαν το πρώτη φορά αριστερά σε εφιάλτη βυθίζοντας την κοινωνία στην απόγνωση. Ο κόσμος που έζησε όλες αυτές τις εξελίξεις θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Ο ελληνικός λαός, πράγματι, έχει μια ακόμη ευκαιρία στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Όχι για να δώσει μια δεύτερη εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως του ζητάνε, και τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις να συνεχίσουν την ισοπέδωση της κοινωνίας και το ξεπούλημα της πατρίδας μας, αλλά για να σταματήσει το νέο μνημονιακό κύκλο στον οποίο θα εισέλθει η χώρα αμέσως μετά . Το δίλημμα των εκλογών, επομένως, είναι ξεκάθαρο: επιτρέπουμε με την ψήφο μας και αναθέτουμε την συνέχιση της καταστροφικής πορείας του τόπου ή δημιουργούμε τα αναχώματα για να τη σταματήσουμε με την οργανωμένη πάλη του ελληνικού λαού; Ψηφίζουμε μνημονιακές δυνάμεις οι οποίες από τώρα έχουν συμφωνήσει σε μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας ή στηρίζουμε, ενισχύουμε και δυναμώνουμε το πατριωτικό, αριστερό και δημοκρατικό μέτωπο της ΛΑΕ τη μόνη πραγματικά αντιμνημονιακή δύναμη η οποία όσο πιο ενισχυμένη βγει από τις εκλογές τόσο περισσότερο θα αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της χώρας και θα συμβάλλει σε λύσεις προς όφελος των πολλών και της χειμαζόμενης κοινωνίας μας;









* εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου