Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η πολυαναμενόμενη συνέχεια της εκπομπής που προκάλεσε οργή σε El Dorado και Μπόμπολα(vid)

Δεκαπέντε μέρες μετά την πρώτη εκπομπή που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της Ελληνικός Χρυσός,το “Αντιδραστήριο” επανέρχεται με ακόμη μία εκπομπή για την εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές. Στην δημοσιογραφική επιμέλεια είναι ο Στέλιος Νικητόπουλος και ο Πάνος Κάσαρης
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για διακοπή των εργασιών στο μεταλλείο στις Σκουριές.
Υπενθυμίζεται ότι...στις 19 Αυγούστου ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης των τεχνικών μελετών της εταιρείας για τα υποέργα Σκουριών και Ολυμπιάδας, στα μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει έναν κρίσιμο όρο της σύμβασης, που αφορά στην επί τόπου δοκιμή της εφαρμοσιμότητας της μεθόδου flash smelting που έχει επιλεγεί για τη μεταλλουργία χρυσού.
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει απαντήσει ότι «η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί με την εκτέλεση μεγάλης κλίμακας πιλοτικών δοκιμών σε αντιπροσωπευτικά δείγματα πυριτών Ολυμπιάδος και συμπυκνώματος χαλκού που εστάλησαν στο ερευνητικό κέντρο της Εταιρείας Outotec στο Pori, Φιλανδίας».

«Η σύμβαση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αλλά επιτόπια εφαρμογή του τρόπου αυτού», ανταπάντησε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Είναι κάτι που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να το είχε πράξει και το ότι δεν έγινε ως σήμερα, αυτό κάτι σημαίνει. Πρέπει να γίνεται σεβαστό ό,τι υπογράφεται με το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος αφορά ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο η εξόρυξη χρυσού που προσφέρει δουλειές στη Χαλκιδική», τόνισε.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Π. Σκουρλέτης είχε διαδοχικέςσυναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύβουλο της «Ελληνικός Χρυσός», τον Πρόεδρο της Eldorado Gold αλλά και τον Καναδό Πρέσβη. «Ο διάλογος συνεχίζεται» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται και από τις δύο πλευρές, με το υπουργείο να θέτει ώς απαράβατο όρο την τήρηση της νομιμότητας από μέρους της εταιρείας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σε καμία από τις συναντήσεις η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις, γιατί δεν εκπληρώνει την υποχρέωση που έχει με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, να δοκιμάσει επιτόπου σε ημιβιομηχανική μονάδα την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου flash smelting.

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των κατοίκων της Χαλκιδικής, με συζητήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ της Ναόμι Κλάιν για τον αγώνα στις Σκουριές. Προηγήθηκε η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες στο Ελληνικό.

stokokkino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου