Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΕ ΝΕΕΣ «ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ» ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

Κατηγορηματικά αρνητικά αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα των αποζημιώσεων για την περίοδο της Κατοχής, με τον υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι το θέμα «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» και δεν βλέπει «καμία ελπίδα στην αξίωση για αποζημιώσεις».
Στην πρώτη αντίδραση για το σχετικό πόρισμα στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε σε συνέντευξή του στην Neue Osnabruecker Zeitung, όπως την μεταδίδει την Πέμπτη η
Deutsche Welle, να μην οδηγείται ο κόσμος στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα τα περί αξιώσεων για καταβολή αποζημιώσεωναπό τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία» είπε ο Σόιμπλε.

Η Ελλάδα, ανέφερε, «έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται». «Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» κατέληξε.

Μ. ΓΛΕΖΟΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

«Ο Β. Σόιμπλε εκτός από "ηγεμόνας" των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις «μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου».

Ο κ. Γλέζος αναφέρει ακόμη πως ο κ. Σόιμπλε είναι «αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;»

«Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε» καταλήγει.

ΥΠΕΞ: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ

Δεν μπορει να υπάρξει κανένας συσχετισμός μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, θέματος που άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, απάντησε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διαβεβαιώσεις στη γερμανική πλευρά ότι θασυνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.


«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε Άλλωστε, σημείωσε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική Πολιτεία.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση των αποζημιώσεων, το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, «καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου