Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

EUROGROUP: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΘΗΛΙΑ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ !Με πρόσχημα τους επίορκους υπαλλήλους, ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία » του Σαββάτου, δίνει το σήμα για να ξεκινήσουν οιμαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι αθρόες απολύσεις θα προκύψουν μέσα από τις καταργήσεις χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας, στα πλαίσια του λεγόμενου προγράμματος
"αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών".

Μάλιστα, για την εφαρμογή των νέων άδικων αντεργατικών μέτρων, ο Α. Σαμαράς επικαλείται τοΣύνταγμα, λέγοντας πως «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

EUROGROUP: ΕΔΩΣΕ ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Την ίδια ώρα που οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δρομολογούν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεκλίθη στο Δουβλίνο, έδωσε την έγκρισή τους στο μνημόνιο της Κύπρου και στα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία, παρά την νέα εκτίμηση της Κομισιόν που αποδέχεται η κυπριακή κυβέρνηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δισ. ευρω.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμμετοχή του ESM θα είναι 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ. Σχετικά με μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την Κύπρο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ποσά γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις.

Υποστήριξε ότι τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες (net financing needs), ενώ τα 23 δισ. αφορούν τις μικτές (gross) χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, καθώς και κάποια «μαξιλάρια» που θα προορίζονται να καλύψουν πιθανά επιπλέον κόστη.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΪΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα έχει εγκρίνει το κυπριακό δάνειο έως τις 24 Απριλίου 2013, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, να γίνει έως τα μέσα Μαΐου, «οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος».

Δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο έγγραφο του ESM υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση από το δάνειο θα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να δίνονται πριν τα τέλη Μαϊου και το 1 δισ. πριν τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμδήλωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου.

Οι συνομιλίες με την Κύπρο, πρόσθεσε, πάνε πολύ καλά και επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για την εκταμίευση του ποσού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κύπρο και στους θεσμούς της τρόικας για [...] το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου».

Επίσης «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο και δηλώνει αισιόδοξο πως η κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας αν εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας για τους όρους και τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου.

» Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη όσο και μοναδική περίπτωση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα.

» Το Eurogroup επαινεί τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες.

» Το Eurogroup είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό, με βάση ισχυρά δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα.

» Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο με τους ελέγχους αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος από τη Moneyval και ανεξάρτητο ελεγκτή, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά και τις σχετικές συστάσεις από τους ελεγκτές.

» Τo Εurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 10 δισ. από το ESM, αναλόγως της συμμετοχής του ΔΝΤ.

» Το Eurogroup καταγράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Κύπρου για 3ετές δάνειο (Extended Fund Facility) περίπου 1 δισ. στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, το ποσόν του ESM θα ανέλθει έως 9 δισ. ευρώ.
» Το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και των ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που έχει δώσει στην Κύπρο η Ρωσία.

» Το Eurogroup εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική βοήθεια έως τις 24 Απριλίου 2013, αναλόγως και της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.

» Ως εκ τούτου, η πρώτη δόση από τον ESM σχεδιάζεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου