Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 'ΑΥΓΗΣ' ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ: ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΑΤΗΣ

Αποστολή: Έλλη Ζώτου - Αναδημοσίευση από την 'Αυγή'
"Οι επιστάτες έφυγαν, αφού αρνηθήκαμε να δουλέψουμε αν δεν μας πληρώσουν, κάποιοι που νόμιζαν ότι τους πλήρωσαν, πήγαν όμως να δουλέψουν. Όταν επέστρεψαν οι επιστάτες από το σπίτι στο χωράφι με το αυτοκίνητο, κάναμε και χώρο για να περάσουν, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έκαναν κάτι τέτοιο. Δεν μίλησαν καν!" μας λέει ο Χαν που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονικής επίθεσης των τριών επιστατών εναντίον των εργατών - μεταναστών από το Μπαγκλαντές την περασμένη Τετάρτη στη Μανωλάδα με απολογισμό τον τραυματισμό τουλάχιστον 31 εργατών, 7 από τους οποίους νοσηλεύονταν μέχρι και την Παρασκευή στα νοσοκομεία του Πύργου και του Ρίου.


Οι τέσσερις που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Πύργου είχαν τραύματα σε όλο τους το σώμα, αλλά κυρίως σε κεφάλι και θώρακα, ενώ ο ένας από αυτούς έχει επίσης υποδόριο εμφύσημα και αιμοπνευμοθώρακα. Τους τραυματίες επισκέφθηκε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς.

Η παράγκα είναι λουξ αν έχει χτιστό τοίχο


Στη Μανωλάδα οι περισσότεροι Μπαγκλαντεσιανοί ζουν δίπλα στα χωράφια, λίγο έξω από το χωριό, ενώ τα παραπήγματα όπου μένουν οι Αιγύπτιοι είναι πιο κοντά. Η εικόνα που είχε σοκάρει το 2008, με τα παραπήγματα που νοικιάζουν είτε οι εργοδότες είτε άλλοι ντόπιοι στους μετανάστες - εργάτες, δεν έχει αλλάξει.

Λίγα μόλις μέτρα από το κτήριο της κοινότητας μπορείς να δεις σειρές παραπήγματα, από κάθε υλικό, που σχηματίζουν δωμάτια. Νοικιάζονται σε 5 έως 9 άτομα το καθένα, με αντίτιμο, κατ' άτομο, μεταξύ 40 και 45 ευρώ τον μήνα. Κοντά στην πλατεία υπάρχουν κτίσματα, ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ιδιαιτέρως καλύτερες, αφού και εδώ πολλοί μετανάστες μοιράζονται ένα δωμάτιο, με το ίδιο περίπου κόστος και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού να χρεώνονται επιπλέον του ενοικίου.

Στα "δωμάτια", δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις ακόμα και όταν μέσα σε αυτό βρίσκεται μόνο ένας από τους ενοίκους του. Όταν το δωμάτιο έχει κουζίνα -δηλαδή μια γωνία με γκαζιέρα- και πιο σταθερά τοιχώματα, τείνει να θεωρηθεί "λουξ", αν κρίνουμε από την τιμή, 100 ευρώ, όπως μας λέει ένας από τους ενοίκους.

Τα μεροκάματα, όπως μας πληροφορούν, είναι 22 με 23 ευρώ -για 7 ώρες λένε οι μετανάστες, για 6 ισχυρίζονται οι φραουλοπαραγωγοί. "Κοπελιά θες να μείνεις εδώ, να σε φιλοξενήσουμε δυο μέρες;" λένε δείχνοντας την αποθήκη τροφίμων, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια αυτοσχέδια κατασκευή από πλαστικό, με χυμένες στο χώμα πατάτες σε μια γωνία. Στην άλλη πλευρά, τα ρούχα. Απ' έξω, σε έναν αυτοσχέδιο πάγκο, αφημένα στον ήλιο μικρά κομμάτια ψαριού. "Αυτό είναι το φαγητό μας, αυτό και ό,τι περισσέψει από το ενοίκιο και τους υπόλοιπους λογαριασμούς".

Σημειώνεται δε ότι οι παράγκες σε κοντινή απόσταση από την πλατεία της Μανωλάδας είναι μέσα σε εκτάσεις που διαθέτουν πόρτα, ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο, το διαπιστώσαμε όταν πλησιάζοντας είδαμε το "αφεντικό" να κλειδώνει τους μετανάστες, προφανώς για να μην μας μπουν ιδέες...

Ωστόσο, μιλώντας με φραουλοπαραγωγούς, εκτός από τους ισχυρισμούς ότι "τους φερόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, τι να κάνουμε που τα καημένα τα παιδιά είναι ανοικοκύρευτα" (!), μας τόνισαν ότι το καθεστώς της παρανομίας και η δυσκολία των μεταναστών να ξεφύγουν από αυτό, με ευθύνη πολλές φορές της ίδιας της πολιτείας - νομοθεσίας, ουσιαστικά αναγκάζει τον εργοδότη να είναι υπεύθυνος της υγιεινής, στέγασης και τροφής, καθώς πολύ απλά, όπως μας επισημαίνουν, "χωρίς χαρτιά πού θα νοικιάσουν;".

Από την άλλη το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να είναι μόνο "ιδιαιτερότητα" της καλλιέργειας φράουλας, καθώς πολλοί εργάτες, μας δήλωσαν ότι μετακινούνται ανά την Ελλάδα, πότε για ελιές, πότε για πορτοκάλια, πότε για φασόλια κ.ο.κ.

Ανήσυχοι φραουλοπαραγωγοί και κρυφτούλι με την οικονομική αστυνομία

"Μας ξεφτιλίσατε!" φωνάζει ένας φραουλοπαραγωγός και δείχνει τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανό μποϊκοτάζ της φράουλας, γεγονός που θα σημάνει και την καταστροφή του, όπως λέει. Οι φόβοι του δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά σχετίζονται και με τη διεθνή κατακραυγή, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται στη Ρωσία.

"Δεν θέλουμε να μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι", μας είπαν οι περισσότεροι και, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθούν τις κατηγορίες περί "σύγχρονου σκλαβοπάζαρου", έδειξαν προς την εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή κρατούμενος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Άλλοι, πάλι, εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι μετανάστες να μπορούν να βγάζουν ΑΜΚΑ, είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας να μπορούν να εργάζονται νόμιμα. "Τα χέρια αυτά εμείς τα χρειαζόμαστε, δεν θέλουμε να τους έχουμε παράνομους", μας είπαν.

Η ανησυχία τους, όμως, εντείνεται και από το όψιμο ενδιαφέρον για ελέγχους από την πολιτεία ύστερα από απουσία χρόνων την οποία ο Ν. Δένδιας συνόψισε στη φράση "το κράτος δεν υπήρξε πάντοτε 'παρόν'".

Έτσι από την επομένη της ένοπλης επίθεσης κατά των μεταναστών, το κράτος δήλωσε "παρόν", στέλνοντας κλιμάκια του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας για ελέγχους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2011, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, η συγχώνευση υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και η πολύμηνη ακινητοποίηση των επιθεωρητών εργασίας (με σχεδόν μηδενικές πιστώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις, κατάργηση του επιδόματος κίνησης, έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων ή/και οδηγών) -ζήτημα για το οποίο μάλιστα έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ- οδήγησαν ουσιαστικά σε μια γενικότερη πολιτική κατάργησης των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει τώρα η οικονομική αστυνομία, γεγονός που διαφημίζεται μάλιστα από την κυβέρνηση, με τα υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να προτάσσουν την προ δεκαημέρου ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που αναθέτει -όπως επισημαίνει ο Γ. Βρούτσης- την "καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας στην οικονομική αστυνομία".

"Η οργανωμένη πολιτεία, επί τόσα χρόνια, όχι μόνο είναι απούσα, αλλά έχει συμβάλει, με τη ρατσιστική πολιτική της και την ανοχή στη μαύρη εργασία, σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Η χορήγηση εγγράφων για να ζουν και να εργάζονται νόμιμα οι μετανάστες αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης νομιμότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην περιοχή. Άλλωστε αυτό αποτελεί αίτημα και των ίδιων των κατοίκων και των φραουλοπαραγωγών", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Π. Σκουρλέτης που βρέθηκε στη Μανωλάδα με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή.

Συλλήψεις μετά την άφιξη Δένδια και η μοίρα των τραυματιών

Την Παρασκευή, δύο περίπου ώρες μετά την άφιξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Α.Τ. Βάρδας, συνελήφθησαν οι τρεις αναζητούμενοι επιστάτες. Η σύλληψη έγινε μετά την παρέλευση του αυτοφώρου αλλά βάσει ενταλμάτων. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις δύο 38χρονων με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς τους φιλοξένησαν τα προηγούμενα βράδια. Τελικά οι τρεις συνελήφθησαν στην Αμαλιάδα, ο ένας στον δρόμο και οι άλλοι δύο καθ' οδόν σε δικηγορικό γραφείο.

Οι τρεις, καθώς και ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης βαρύνονται με κατηγορίες για φυσική / ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονίας, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών χωρίς άδεια και συμμετοχή σε λαθραία εμπορία ανθρώπων. Σε βάρος του 27χρονου υπάρχει παλιότερη δικογραφία -μία από τις 150 που εκκρεμούν καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το πόσο γνωστό ήταν στην τοπική κοινωνία, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος Αιγύπτιου εργάτη, τον οποίο είχε σύρει πέρυσι τον Αύγουστο με το αυτοκίνητο για ένα χιλιόμετρο.

Ο Ν. Δένδιας στην επίσκεψή του, δεδομένης και της διεθνούς κατακραυγής, διαβεβαίωσε πως δεν θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης που δεν έχουν χαρτιά, χωρίς καμία αναφορά σε όσους δεν τραυματίστηκαν αλλά είναι μάρτυρες της επίθεσης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι πρόβλεψη του νόμου, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί μια δίκαιη προανάκριση και δίκη, φτάνει να εξαρτάται από την απόφαση του υπουργού και τα "ευγενή συναισθήματά του" - που στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν την εξασφάλιση της παρουσίας μαρτύρων στη δίκη.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου