Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Δύο μήνες από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Την Κυριακή 11 Αυγούστου, συμπληρώνονται 2 μήνες από τότε που η κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ και σε κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας, ξεσηκώνοντας (και) τη διεθνή κατακραυγή. (Δες σχετικό VIDEO, ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=sOwVOkXK7z0). Δύο μήνες μετά, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν καταθέσει αγωγές κατά των παράνομων απολύσεων και του λουκέτου, μένουν όρθιοι και αγωνίζονται. Παραμένουν στα κτίρια της τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μεταδίδουν κανονικό πρόγραμμα που μεταδίδεται μέσω διαδικτύου:www.thepressproject.gr . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόγραμμα μεταδίδεται και αναλογικά από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες. Η εξουσία έχει ενοχληθεί ακόμα και από αυτές τις εκπομπές και, τις τελευταίες ημέρες ρίχνει τους πομπούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. (Δες σχετική ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ, ΕΔΩ).

Τα «μαύρα» μεσάνυχτα της Παρασκευής 9 Αυγούστου, έληξε και η δεύτερη προσπάθεια της μνημονιακής φασίζουσας κυβέρνησης να διχάσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καλώντας τους να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τον λεγόμενο «μεταβατικό» προς την ΝΕΡΙΤ, «φορέα»-φάντασμα, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο καθ. Εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ, Άρις Καζάκος. (Δες τη νομική άποψή του, ΕΔΩ). Κάποιοι έπεσαν στην παγίδα και «υπέγραψαν». Τις επόμενες ώρες θα φανεί τι έκταση έχει αυτό το φαινόμενο.

Τους ευσεβείς πόθους της κρατικής-κυβερνητικής εξουσίας για διχασμό των εργαζομένων, υποβοηθούν τα τελευταία 24ωρα οι «εφεδρείες» του συστήματος:συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, «συνάδελφοι» σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία (κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρά της ΝΔ), μέλη αυτοσχέδιων «διαπραγματευτικών» επιτροπών, ακροδεξιοί «κομμουνιστοφάγοι» και άλλοι «ανεξάρτητοι μεμονωμένοι» που προσπαθούν να πείσουν με κάθε, άμεσο ή έμμεσο, τρόπο, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να προσχωρήσουν στην παράλογη «λογική» της ήττας και της υποβολής αιτήσεων. Ένα από τα συνηθέστερα «επιχειρήματα» των «αφανών» αυτού του μηχανισμού πίεσης, τίθεται σε συναδέλφους π.χ. της ΕΡΤ3 υπό τη μορφή ερωτήματος: «θα τους κάνουμε τη χάρη στην κυβέρνηση, εμείς, οι πιο μαχητικοί της ΕΡΤ να αυτοεξαιρεθούμε από το νέο μόρφωμα και έτσι να τους «εξυπηρετήσουμε» απαλάσσοντάς τους από την παρουσία μας και κυρίως από την «ενοχλητική» δημοσιογραφική -και όχι μόνο- φωνή μας; Βεβαίως, το ερώτημα είναι… αφαιρετικό. Στο νέο σχήμα τύπου ΥΕΝΕΔ, δεν θα έχουν καμία τύχη οι «αιρετικές» φωνές. Μην τρέφει κανείς, καμία αυταπάτη! Είναι σαν να πέφτει κάποιος μέσα σε μια κρεατομηχανή προσδοκώντας να προωθήσει την… «υγειινή διατροφή»!

Την ίδια ώρα διαχέεται και η φημολογία ότι το κράτος του Σαμαρά και του Βενιζέλου, θα εκμεταλλευτεί τη «χαλαρότητα» του 15αύγουστου και θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχωρώντας σεβίαιες εκκενώσεις των κτιρίων με παρουσία εισαγγελέων. (Από ό,τι φαίνεται, το πολιτικό κόστος δεν τους νοιάζει, αρκεί να εξυπηρετήσουν τους εντολείς τους, Γερμανούς, τροϊκανούς και επιχειρηματικούς κύκλους). Απέναντι σε αυτές τις φήμες, ο καθένας/καθεμία που συμμετέχει είτε στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα, είτε στην περιφρούρηση των κτιρίων-εργασιακών χώρων, οφείλει: ούτε να φοβάται ούτε να εφησυχάζει.Επιβάλλεται η επαγρύπνηση και η συνεχής εξωστρεφής δραστηριότητα στη διάρκεια αυτών των δύσκολων 24ώρων προκειμένου να «βγει» ο Αύγουστος. Η συνέχιση των εκδηλώσεων (μουσικών-καλλιτεχνικών-προβολών ταινιών κλπ.) έξω από την Αγία Παρασκευή στην Αθήνα και στη Λεωφόρο Στρατού (ΤV ΕΡΤ3) και στην Αγγελάκη 14(Ραδιόφωνο ΕΡΤ3) στη Θεσσαλονίκη, είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων προκειμένου να μην πιαστεί κανένας στον ύπνο, από κανέναν «γαλατά»…

Σε κάθε περίπτωση, 2 μήνες και μία ημέρα μετά την 11η Ιούνη που έπεσε το «μαύρο» (και δεν έφυγε ποτέ, παρά την «εκπομπή» της Δ.Τ. -Δύναμης Τροϊκανών), δηλαδή, την προσεχή Δευτέρα 12 Αυγούστου, θα «ξεκαθαρίσει» το τοπίο στο εσωτερικό των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Είναι η μέρα που, μετά τη λήξη των προθεσμιών υποβολής για τις 583+1453 «θέσεις» στο μεταβατικό έκτρωμα, θα πρέπει κανείς να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει». Γιατί, εκ των πραγμάτων, όσο και αν πάντοτε η περίφημη ενότητα είναι το ζητούμενο, οι άνθρωποι που επέλεξαν «να κάνουν τα χαρτιά τους» (σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστρατηγώντας τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις των ίδιων τους των ενώσεων-σωματείων), δεν έχουν πλέον τις ίδιες προσδοκίες από τον δίμηνο αγώνα και δεν μπορούν να μάχονται από κοινού και επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους: Σύμφωνα «με το γράμμα του νόμου», οι (λίγοι) «δηλωσίες» (όπως τους χαρακτηρίζει π.χ. η ΠΟΣΠΕΡΤ – δες σχετική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ ) θα περιμένουν να μπουν ξανά στα κτίρια να «δουλέψουν» με τη συνοδεία της… αστυνομίας(!), αφού προηγουμένως οι πολλοί θα πρέπει «να τους αδειάσουν τη γωνιά». Με ποιον τρόπο, λοιπόν, θα μπορέσουν να «συνυπάρξουν» μέσα στα «κάστρα» του αγώνα οι «δηλωσίες» μαζί με τους ανυποχώρητους αγωνιστές συναδέλφους που ρισκάρουν τα πάντα προκειμένου να νικήσουν και που δεν έκαναν εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά τους; Αντικειμενικά (και δεν χαίρεται κανείς γι’ αυτό) θα βρίσκονται πλέον σε «αντίπαλα στρατόπεδα». Πάντως, σε΄κάθε περίπτωση, αυτή την αδυναμία «συγκατοίκησης» θα πρέπει να την καταλάβουν ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ αυτοί που υπέβαλλαν αιτήσεις για το «μεταβατικό» και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθεί δια της βίας η έξοδός τους από τα κτίρια από ΑΛΛΟΥΣ. Όμως, ποιος μπορεί να προβλέψει επακριβώς τι θα συμβεί όταν οι μεν θα βγαίνουν από τα κτίρια και οι άλλοι θα μπαίνουν; Γιατί, «οικογένειες», έχουν ΟΛΟΙ. Απλώς, για κάθε έναν/μία ξεχωριστά, υπάρχει πια, διαφορετικό «κοστολόγιο», στην τιμή, την υπόληψη, και την αξιοπρέπεια. Όλοι θα κληθούν, λοιπόν, να αναλάβουν το κόστος των επιλογών τους και να αναλογιστούν αν με τις πράξεις τους, έβλαψαν κάποιον διπλανό τους.

Όσο για την κυβέρνηση, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει ότι με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, έπαιξε και έχασε. Και ότι η επανάληψη ενός ακόμη χειρότερου λάθους (μετά το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ) με μία ενδεχόμενη βίαιη καταστολή και εκκένωση των κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα επισπεύσει απλώς την πτώση της. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να βγάλει πλέον και τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας, στους δρόμους. Γιατί η κοροϊδία και το ψέμα, δεν διαρκούν για πάντα (δες σχετικό VIDEO ΕΔΩ:http://www.youtube.com/watch?v=xD9bAjlMrVQ).

Η λύση της ακύρωσης της κατάργησης της ΕΡΤ και των απολύσεων είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε η θέση που εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ, των σωματείων τους, των νομικών και των συμπαραστατών τους, εντός κι εκτός της Ελλάδας.

Όσοι συνεχίζουν να αγωνίζονται μπορεί και να νικήσουν. Όσοι δεν αγωνίζονται, έχουν ηττηθεί, ήδη.

Δρυοκολάπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου