Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τζ. Γκάλμπρεϊθ σε Ε.Ε.: «Αλλάξτε ρότα. Βοηθήστε την Ελλάδα!»

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιχειρούσε να εξωραΐσει -κυρίως στο εξωτερικό- την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung δήλωνε: «Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία. «Αλλάξτε ρότα!» προτρέπει τους Ευρωπαίους, τονίζοντας πως πρέπει να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους, να μεριμνήσουν για τις ελληνικές τράπεζες, να προωθήσουν αναπτυξιακά μέτρα και να προστατεύσουν τους αδυνάτους. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Γ. Στουρνάρας επιχείρησε να περιγράψει μια υπεραισιόδοξη εικόνα για την οικονομία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, όπως επίσης και ότι η ύφεση θα είναι φέτος μικρότερη από ό,τι αναμένεται, καθώς ανακάμπτει ο τουριστικός κλάδος. Μάλιστα ανέφερε και πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και πως συνδέεται με την κόπωση λόγω λιτότητας.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ε.Ε. που αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-16, ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι προβλέψεις της Αθήνας, που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.

«Εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στις συντάξεις ή στους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις» είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ υποστήριξε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

«Αλλάξτε ρότα!», καλεί τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung και προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία:

1. Διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους.

2. Μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες.

3. Εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα.

4. Διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ λέγοντας «πρέπει γι” αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο φυσικού αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνο όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ», υποστηρίζει και προβλέπει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα πάψουν να πηγαίνουν καλά και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. «Έτσι θα ξεκινήσει μια φυγή τραπεζικών κεφαλαίων», σημειώνει.
ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγαλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη

Ο Αμερικανός οικονομολόγος χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη τον ΣΥΡΙΖΑ» παρατηρώντας πως είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ανέφερε ότι συνάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τον χαρακτήρισε «εντυπωσιακό ως πολιτική παρουσία», όπως επίσης δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε και από τη συναισθηματική φόρτιση του Αλ. Τσίπρα στις δραματικές στιγμές για την ελληνική δημόσια τηλεόραση. Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ επέκρινε την κίνηση Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση, θεωρώντας πως κατέστη σαφές ότι αυτό δεν ήταν μέτρο λιτότητας, αλλά καθαρά πολιτική πράξη. Μάλιστα, θεώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ καταδικάστηκε από όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς, όπως παρατήρησε, συνάντησε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα ακόμη και δεξιούς δημοσιογράφους που αντέδρασαν στην κίνηση αυτή.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου