Ο συνδυασμός του Μετώπου Αλλαγής δείχνει αποφασισμένος να δώσει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο επικεφαλής που έχει προταθεί από την λαϊκή συνέλευση της 10ης Μαρτίου στο Δερβένι γνωρίζει πολύ καλά και από μέσα τα ζητήματα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Να θυμίσουμε ότι από το 1989 έως το 1993 υπήρξε αντιπρόεδρος στην Κοινότητα Χελυδορίου και από το 2007 έως το 2010 ήταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ευρωστίνης. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Πανταζοπούλειου Πολιτιστικού Ιδρύματος. Όσο για την επαγγελματική του εμπειρία, μας ενδιαφέρει
ιδιαίτερα, μιας και ο Δήμος μας – όπως και όλοι οι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα και πιέσεις. Ο κύριος Κανελλόπουλος έχει μακρά θητεία – από το 1980 – ως υπεύθυνος σε μεγάλες επιχειρήσεις και από το 2008 έχει δικό του γραφείο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Τον τελευταίο χρόνο το κεντρικό γραφείο Αθηνών άνοιξε παράρτημα στο Ξυλόκαστρο. Πρόκειται σαφώς για έναν άνθρωπο που έχει επαφή με την αγορά και γνωρίζει να βρίσκει λύσεις στο επίπεδο της οικονομίας.
Οι εξελίξεις και οι επαφές εντείνονται με ανθρώπους από όλο το κοινωνικό φάσμα, αλλά με σταθερά προοδευτική προοπτική. Ο κύριος Αλέκος Κανελλόπουλος μας παραχώρησε μία πρώτη συνέντευξη όπου απαντάει σε πολλά ερωτήματα, απορίες και αγωνίες για αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Ας γνωρίσουμε τις θέσεις του Μετώπου Αλλαγής, όπως μας τις διευκρίνισε ο κύριος Κανελλόπουλος.
Ερωτ: Κύριε Κανελλόπουλε, το Μέτωπο Αλλαγής πώς προέκυψε ως συνδυασμός;
Απαντ: Εξ ανάγκης. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχει ανάγκη από έναν συνδυασμό ο οποίος να παλέψει για τους ανθρώπους και τον τόπο. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί, ούτε να στηρίξουμε τον αγώνα μας σε αρνητική κριτική για την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε για άλλους υποψηφίους. Απλά, έχουμε κουραστεί ως δημότες να ακούμε πολλά και τελικά να γίνεται μια από τα ίδια, δηλαδή τίποτα.
Ερωτ: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας τρόπος να λειτουργήσει μια όποια δημοτική αρχή ως ανάχωμα στις πολιτικές του μνημονίου που τις ζούμε όλοι μας;
Απαντ: Κοιτάξτε, αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα στην χώρα μας είναι πρωτοφανές, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Δεν είναι τυχαίος ο πόλεμος που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός. Για να το πω απλά, βαράνε την πορτοκαλιά που κάνει πορτοκάλια, έτσι; Εννοώ, ότι αν δεν μπορούσε να παρέμβει η τοπική αυτοδιοίκηση στους σχεδιασμούς, δεν θα την σπίλωναν για δήθεν κακοδιαχείριση, διασπάθιση πόρων και άλλα που ακούγονται καθημερινά. Προσπαθούν να απαξιώσουν έναν νευραλγικό θεσμό στην συνείδηση του κόσμου, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ανατραπούν οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Όλα μοιάζουν ένα καλοφτιαγμένο σχέδιο. Γιατί Νεοφιλελευθερισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πάνε μαζί.
Ερωτ: Υπάρχουν όντως περιθώρια για να ασκηθεί πολιτική σε τοπικό επίπεδο μέσα στην παρούσα κρίση;
Απάντ: Εννοείται πως το κλίμα είναι ζοφερό. Εδώ και μερικά χρόνια τώρα, πριν ακόμα τα μνημόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις μετέφεραν αρμοδιότητες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να παραχωρούν και τους αντίστοιχους πόρους. Νομοθετούν αλλοπρόσαλλους νόμους οι οποίοι μόνο εμπόδια έφερναν στις δημοτικές αρχές. Αυτή τη στιγμή έχουν στραγγαλίσει την χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας. Το 2009 οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων ήσαν 7,5 δις ευρώ. Για το 2013 από τον προϋπολογισμό προβλέπονταν 2,35 δις, ενώ συζητιούνται και άλλες περικοπές. Καταλαβαίνουμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Προσέξτε την πονηριά: μεταφέρουν την αρμοδιότητα των σχολικών κτηρίων για παράδειγμα στους δήμους, αλλά δεν δίνουν τα χρήματα για το πετρέλαιο! Όταν παγώνουν τα παιδιά η οργή του κόσμου εκτοξεύεται στην δημοτική αρχή.
Ερωτ: Οπότε τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή, πώς πολεμιέται μια τέτοια πολιτική;
Απαντ: Συγγνώμη, μην το πάρετε προσωπικά, αλλά αυτήν την ερώτηση – που την ακούω συχνά – την αντιλαμβάνομαι ως προτροπή να κάτσουμε ήσυχα να μας σφάξει ο αγάς για να αγιάσουμε. Το ότι τα πράγματα με την νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι δύσκολα και θα γίνουν δυσκολότερα, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε μοιρολάτρες. Θα παλέψουμε. Και θα παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα: και να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, αλλά και να μειώσουμε τις συνέπειές της. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τα ίδια βάσανα με εμάς περνάει και η Ισπανία. Και όμως υπάρχει ένα χωριό, η Μαριναλέντα, που έχει μηδενική ανεργία την ίδια στιγμή που στην Ανδαλουσία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2 εκατομμύρια φτωχοί, 50 χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και 500 χιλιάδες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Δεν πρόκειται για κανένα θαύμα, πρόκειται για την δυναμική μιας δημοτικής αρχής που μαζί με τους κατοίκους του χωριού, κοντά 3000 ανθρώπους, αποφάσισαν να συνασπιστούν σε έναν συνεταιρισμό ο οποίος είναι κερδοφόρος και παράγει όχι μόνον αγαθά αλλά και θέσεις εργασίας.
Ερωτ: Το θεωρείτε εφικτό να μεταφερθούν τέτοιες δομές στον ελληνικό χώρο και ειδικά στον δήμο μας;
Απαντ: Αυτές οι δομές, εδώ γεννήθηκαν! Απλά μας κατάφεραν να τις ξεχάσουμε μέσα από την ψευδή ευμάρεια, τον καταναλωτισμό και το ασταμάτητο μπλα – μπλα από τα φερέφωνά τους, τις τηλεοράσεις. Δεν ξέρει ο Έλληνας τι είναι ο συνεταιρισμός; Αστεία θα λέμε; Απλά θέλουμε συνεταιριστικές δομές διαφανείς, συμμετοχικές και σύγχρονες. Και ο συνεταιρισμός είναι ένας θεσμός που χτυπήθηκε άγρια, ακριβώς για να μας απομονώσουν τον καθέναν μας και να είμαστε πιο εύκολα υποχείρια των δανείων.
Ερωτ: Το Μέτωπο Αλλαγής τι πολιτικό στίγμα έχει;
Απαντ: Είμαστε μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη με σαφώς αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Βέβαια στο Μέτωπο δεν ζητάμε πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, έχουν συσπειρωθεί άνθρωποι από όλους τους χώρους, με προσήλωση βέβαια σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Άλλωστε «Μέτωπο» αυτό σημαίνει, στο μέτωπο πάμε όλοι μαζί.
Ερωτ: Είναι δυνατόν να συνυπάρξουν άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές παρατάξεις;
Απαντ: Πρέπει να συνυπάρξουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Πώς γίνεται δηλαδή και συνασπίζονται πάντα τα κόμματα εξουσίας όταν είναι να μας επιβάλλουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο πίσω από το άλλο και δεν μπορούμε εμείς ως πολίτες, ως δημότες να υψώσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο; Ποιος είναι ο εχθρός μας, ο συμπολίτης μας που έτυχε να βρεθεί σε έναν άλλο κομματικό συνδυασμό κάποια στιγμή ή τα προβλήματα που κοντεύουν να αφανίσουν τις ζωές όλων μας;
Ερωτ: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Μετώπου Αλλαγής για την αυτοδιοίκηση;
Απαντ: Πρώτα και κύρια να συντονιστούμε με όλους τους δήμους της χώρας για να ανατρέψουμε την επιβολή του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που είναι ένας μηχανισμός όχι απλά επίβλεψης, αλλά επιτροπείας των δήμων από τη κεντρική κυβέρνηση και την τρόϊκα. Το Παρατηρητήριο ελέγχει τα οικονομικά των δήμων, αλλά δεν περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, έχει αρμοδιότητα να κάνει και έλεγχο σκοπιμότητας κάθε δαπάνης και κάθε απόφασης της εκλεγμένης διοίκησης του δήμου. Καταργεί ουσιαστικά την αυτοτέλεια της εκλεγμένης δημοτικής αρχής και την υποβιβάζει σε απλό εκτελεστικό όργανο της κεντρικής κυβέρνησης. Το Παρατηρητήριο δηλαδή αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου, καταργώντας κατά παράβαση του συντάγματος την εκλεγμένη δημοτική αρχή! Από κει και πέρα θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την καθημερινότητα των δημοτών, όπως δεν γίνεται να ευημερεί το κράτος και να πεινάνε οι πολίτες, έτσι δεν γίνεται να έχουμε έναν δήθεν εύρωστο δήμο και οι δημότες να είναι με την βαλίτσα της μετανάστευσης στο χέρι.
Ερωτ: Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και των δημοτών;
Απαντ: Ναι, και θα βγει και η δεσμευτική διακήρυξη. Αλλά το Μέτωπο Αλλαγής δεν αποτελείται από παντογνώστες. Τα πάντα θα αποφασίζονται σε συλλογικό επίπεδο, κάθε ιδέα είναι πολύτιμη. Να σας πω κάτι; Υπάρχουν άνθρωποι και σύλλογοι - στο Ξυλόκαστρο για παράδειγμα - που έχουν σημαντική γνώση και δράση κοινωνική. Σε κάθε περίπτωση το Μέτωπο Αλλαγής θα έρθει σε επαφή με όλους αυτούς τους συλλόγους για να υπάρξει συνεργασία σε θέματα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικής πολιτικής, δράσεων αλληλεγγύης. Για εμάς επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια πραγματική καταγραφή της ανεργίας στα πλαίσια του διευρυμένου δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Γιατί είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί, πρέπει να ζωντανέψουμε τον τόπο μας.
Ερωτ: Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Απαντ: Ο Δήμος πρέπει να επεξεργαστεί, να εκπονήσει και να τολμήσει έστω και με μικρά βήματα , να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάδειξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου σε όλους τους τομείς (αγροτικό, κτηνοτροφικό μικρής βιοτεχνικής παραγωγής σε δευτερογενή επεξεργασία η τυποποίηση προϊόντων, τουριστικές υπηρεσίες κ.λ.π, πολιτισμό). Να λειτουργήσει σαν ένα επιτελείο ενός κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού που θα ανοίγει στους πολίτες προοπτικές εργασίας και νέων εισοδημάτων και έτσι θα δίνει ελπίδα για βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο. Το ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει πέσει σε μια ιδιότυπη μελαγχολία, σε μια κοινωνική κατάθλιψη. Χρειάζεται άμεση προοπτική. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή, που ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την απάνθρωπη καθημερινότητα. Αλλά πρέπει να δράσουμε. Το κοινωνικό παντοπωλείο – που καλώς ιδρύθηκε – το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, οι δομές αλληλεγγύης γενικά, δρουν σε ένα πλαίσιο πρώτων βοηθειών, αλλά ο στόχος μας είναι να καταστούν άχρηστες, γιατί απλά δεν θα υπάρχει δημότης που να τις χρειάζεται. Μπορούμε να το καταφέρουμε; Ναι, έχουμε την τεχνογνωσία και την θέληση. Χρειαζόμαστε και την απόφαση του κόσμου.
Ερωτ: Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την πρώτη συνέντευξη κύριε Κανελλόπουλε.
Απαντ: Εγώ ευχαριστώ και εσάς, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, που φαίνεται ότι αγκαλιάζουν το Μέτωπο Αλλαγής και μας δίνουν ελπίδα. Ξέρετε, η ελπίδα δεν είναι να «πάρουμε τον δήμο». Είναι να τον κρατήσουμε των δημοτών και όχι των επιτήδειων και των συμφερόντων.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
ιδιαίτερα, μιας και ο Δήμος μας – όπως και όλοι οι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα και πιέσεις. Ο κύριος Κανελλόπουλος έχει μακρά θητεία – από το 1980 – ως υπεύθυνος σε μεγάλες επιχειρήσεις και από το 2008 έχει δικό του γραφείο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Τον τελευταίο χρόνο το κεντρικό γραφείο Αθηνών άνοιξε παράρτημα στο Ξυλόκαστρο. Πρόκειται σαφώς για έναν άνθρωπο που έχει επαφή με την αγορά και γνωρίζει να βρίσκει λύσεις στο επίπεδο της οικονομίας.
Οι εξελίξεις και οι επαφές εντείνονται με ανθρώπους από όλο το κοινωνικό φάσμα, αλλά με σταθερά προοδευτική προοπτική. Ο κύριος Αλέκος Κανελλόπουλος μας παραχώρησε μία πρώτη συνέντευξη όπου απαντάει σε πολλά ερωτήματα, απορίες και αγωνίες για αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Ας γνωρίσουμε τις θέσεις του Μετώπου Αλλαγής, όπως μας τις διευκρίνισε ο κύριος Κανελλόπουλος.
Ερωτ: Κύριε Κανελλόπουλε, το Μέτωπο Αλλαγής πώς προέκυψε ως συνδυασμός;
Απαντ: Εξ ανάγκης. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχει ανάγκη από έναν συνδυασμό ο οποίος να παλέψει για τους ανθρώπους και τον τόπο. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί, ούτε να στηρίξουμε τον αγώνα μας σε αρνητική κριτική για την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε για άλλους υποψηφίους. Απλά, έχουμε κουραστεί ως δημότες να ακούμε πολλά και τελικά να γίνεται μια από τα ίδια, δηλαδή τίποτα.
Ερωτ: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας τρόπος να λειτουργήσει μια όποια δημοτική αρχή ως ανάχωμα στις πολιτικές του μνημονίου που τις ζούμε όλοι μας;
Απαντ: Κοιτάξτε, αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα στην χώρα μας είναι πρωτοφανές, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Δεν είναι τυχαίος ο πόλεμος που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός. Για να το πω απλά, βαράνε την πορτοκαλιά που κάνει πορτοκάλια, έτσι; Εννοώ, ότι αν δεν μπορούσε να παρέμβει η τοπική αυτοδιοίκηση στους σχεδιασμούς, δεν θα την σπίλωναν για δήθεν κακοδιαχείριση, διασπάθιση πόρων και άλλα που ακούγονται καθημερινά. Προσπαθούν να απαξιώσουν έναν νευραλγικό θεσμό στην συνείδηση του κόσμου, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ανατραπούν οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Όλα μοιάζουν ένα καλοφτιαγμένο σχέδιο. Γιατί Νεοφιλελευθερισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πάνε μαζί.
Ερωτ: Υπάρχουν όντως περιθώρια για να ασκηθεί πολιτική σε τοπικό επίπεδο μέσα στην παρούσα κρίση;
Απάντ: Εννοείται πως το κλίμα είναι ζοφερό. Εδώ και μερικά χρόνια τώρα, πριν ακόμα τα μνημόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις μετέφεραν αρμοδιότητες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να παραχωρούν και τους αντίστοιχους πόρους. Νομοθετούν αλλοπρόσαλλους νόμους οι οποίοι μόνο εμπόδια έφερναν στις δημοτικές αρχές. Αυτή τη στιγμή έχουν στραγγαλίσει την χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας. Το 2009 οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων ήσαν 7,5 δις ευρώ. Για το 2013 από τον προϋπολογισμό προβλέπονταν 2,35 δις, ενώ συζητιούνται και άλλες περικοπές. Καταλαβαίνουμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Προσέξτε την πονηριά: μεταφέρουν την αρμοδιότητα των σχολικών κτηρίων για παράδειγμα στους δήμους, αλλά δεν δίνουν τα χρήματα για το πετρέλαιο! Όταν παγώνουν τα παιδιά η οργή του κόσμου εκτοξεύεται στην δημοτική αρχή.
Ερωτ: Οπότε τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή, πώς πολεμιέται μια τέτοια πολιτική;
Απαντ: Συγγνώμη, μην το πάρετε προσωπικά, αλλά αυτήν την ερώτηση – που την ακούω συχνά – την αντιλαμβάνομαι ως προτροπή να κάτσουμε ήσυχα να μας σφάξει ο αγάς για να αγιάσουμε. Το ότι τα πράγματα με την νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι δύσκολα και θα γίνουν δυσκολότερα, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε μοιρολάτρες. Θα παλέψουμε. Και θα παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα: και να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, αλλά και να μειώσουμε τις συνέπειές της. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τα ίδια βάσανα με εμάς περνάει και η Ισπανία. Και όμως υπάρχει ένα χωριό, η Μαριναλέντα, που έχει μηδενική ανεργία την ίδια στιγμή που στην Ανδαλουσία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2 εκατομμύρια φτωχοί, 50 χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και 500 χιλιάδες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Δεν πρόκειται για κανένα θαύμα, πρόκειται για την δυναμική μιας δημοτικής αρχής που μαζί με τους κατοίκους του χωριού, κοντά 3000 ανθρώπους, αποφάσισαν να συνασπιστούν σε έναν συνεταιρισμό ο οποίος είναι κερδοφόρος και παράγει όχι μόνον αγαθά αλλά και θέσεις εργασίας.
Ερωτ: Το θεωρείτε εφικτό να μεταφερθούν τέτοιες δομές στον ελληνικό χώρο και ειδικά στον δήμο μας;
Απαντ: Αυτές οι δομές, εδώ γεννήθηκαν! Απλά μας κατάφεραν να τις ξεχάσουμε μέσα από την ψευδή ευμάρεια, τον καταναλωτισμό και το ασταμάτητο μπλα – μπλα από τα φερέφωνά τους, τις τηλεοράσεις. Δεν ξέρει ο Έλληνας τι είναι ο συνεταιρισμός; Αστεία θα λέμε; Απλά θέλουμε συνεταιριστικές δομές διαφανείς, συμμετοχικές και σύγχρονες. Και ο συνεταιρισμός είναι ένας θεσμός που χτυπήθηκε άγρια, ακριβώς για να μας απομονώσουν τον καθέναν μας και να είμαστε πιο εύκολα υποχείρια των δανείων.
Ερωτ: Το Μέτωπο Αλλαγής τι πολιτικό στίγμα έχει;
Απαντ: Είμαστε μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη με σαφώς αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Βέβαια στο Μέτωπο δεν ζητάμε πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, έχουν συσπειρωθεί άνθρωποι από όλους τους χώρους, με προσήλωση βέβαια σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Άλλωστε «Μέτωπο» αυτό σημαίνει, στο μέτωπο πάμε όλοι μαζί.
Ερωτ: Είναι δυνατόν να συνυπάρξουν άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές παρατάξεις;
Απαντ: Πρέπει να συνυπάρξουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Πώς γίνεται δηλαδή και συνασπίζονται πάντα τα κόμματα εξουσίας όταν είναι να μας επιβάλλουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο πίσω από το άλλο και δεν μπορούμε εμείς ως πολίτες, ως δημότες να υψώσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο; Ποιος είναι ο εχθρός μας, ο συμπολίτης μας που έτυχε να βρεθεί σε έναν άλλο κομματικό συνδυασμό κάποια στιγμή ή τα προβλήματα που κοντεύουν να αφανίσουν τις ζωές όλων μας;
Ερωτ: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Μετώπου Αλλαγής για την αυτοδιοίκηση;
Απαντ: Πρώτα και κύρια να συντονιστούμε με όλους τους δήμους της χώρας για να ανατρέψουμε την επιβολή του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που είναι ένας μηχανισμός όχι απλά επίβλεψης, αλλά επιτροπείας των δήμων από τη κεντρική κυβέρνηση και την τρόϊκα. Το Παρατηρητήριο ελέγχει τα οικονομικά των δήμων, αλλά δεν περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, έχει αρμοδιότητα να κάνει και έλεγχο σκοπιμότητας κάθε δαπάνης και κάθε απόφασης της εκλεγμένης διοίκησης του δήμου. Καταργεί ουσιαστικά την αυτοτέλεια της εκλεγμένης δημοτικής αρχής και την υποβιβάζει σε απλό εκτελεστικό όργανο της κεντρικής κυβέρνησης. Το Παρατηρητήριο δηλαδή αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου, καταργώντας κατά παράβαση του συντάγματος την εκλεγμένη δημοτική αρχή! Από κει και πέρα θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την καθημερινότητα των δημοτών, όπως δεν γίνεται να ευημερεί το κράτος και να πεινάνε οι πολίτες, έτσι δεν γίνεται να έχουμε έναν δήθεν εύρωστο δήμο και οι δημότες να είναι με την βαλίτσα της μετανάστευσης στο χέρι.
Ερωτ: Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και των δημοτών;
Απαντ: Ναι, και θα βγει και η δεσμευτική διακήρυξη. Αλλά το Μέτωπο Αλλαγής δεν αποτελείται από παντογνώστες. Τα πάντα θα αποφασίζονται σε συλλογικό επίπεδο, κάθε ιδέα είναι πολύτιμη. Να σας πω κάτι; Υπάρχουν άνθρωποι και σύλλογοι - στο Ξυλόκαστρο για παράδειγμα - που έχουν σημαντική γνώση και δράση κοινωνική. Σε κάθε περίπτωση το Μέτωπο Αλλαγής θα έρθει σε επαφή με όλους αυτούς τους συλλόγους για να υπάρξει συνεργασία σε θέματα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικής πολιτικής, δράσεων αλληλεγγύης. Για εμάς επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια πραγματική καταγραφή της ανεργίας στα πλαίσια του διευρυμένου δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Γιατί είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί, πρέπει να ζωντανέψουμε τον τόπο μας.
Ερωτ: Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Απαντ: Ο Δήμος πρέπει να επεξεργαστεί, να εκπονήσει και να τολμήσει έστω και με μικρά βήματα , να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάδειξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου σε όλους τους τομείς (αγροτικό, κτηνοτροφικό μικρής βιοτεχνικής παραγωγής σε δευτερογενή επεξεργασία η τυποποίηση προϊόντων, τουριστικές υπηρεσίες κ.λ.π, πολιτισμό). Να λειτουργήσει σαν ένα επιτελείο ενός κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού που θα ανοίγει στους πολίτες προοπτικές εργασίας και νέων εισοδημάτων και έτσι θα δίνει ελπίδα για βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο. Το ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει πέσει σε μια ιδιότυπη μελαγχολία, σε μια κοινωνική κατάθλιψη. Χρειάζεται άμεση προοπτική. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή, που ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την απάνθρωπη καθημερινότητα. Αλλά πρέπει να δράσουμε. Το κοινωνικό παντοπωλείο – που καλώς ιδρύθηκε – το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, οι δομές αλληλεγγύης γενικά, δρουν σε ένα πλαίσιο πρώτων βοηθειών, αλλά ο στόχος μας είναι να καταστούν άχρηστες, γιατί απλά δεν θα υπάρχει δημότης που να τις χρειάζεται. Μπορούμε να το καταφέρουμε; Ναι, έχουμε την τεχνογνωσία και την θέληση. Χρειαζόμαστε και την απόφαση του κόσμου.
Ερωτ: Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την πρώτη συνέντευξη κύριε Κανελλόπουλε.
Απαντ: Εγώ ευχαριστώ και εσάς, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, που φαίνεται ότι αγκαλιάζουν το Μέτωπο Αλλαγής και μας δίνουν ελπίδα. Ξέρετε, η ελπίδα δεν είναι να «πάρουμε τον δήμο». Είναι να τον κρατήσουμε των δημοτών και όχι των επιτήδειων και των συμφερόντων.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου