Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μεϊμαράκη δείχνει το Μαξίμου για τα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τι απαντά για τα 500.000.000 ευρώ

Ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης της Ν.Δ. 2007-2009, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για καθήλωση των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν έναντι αντιτίμου 500.000.000 ευρώ επιρρίπτουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν παράλληλα τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη απαραίτητα για την επιτήρηση στο Αιγαίο.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει πράγματι εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού «P-3 Orion», έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πρόκειται, με βάση τις κυβερνητικές πηγές, για αεροσκάφη τα οποία είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992, είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους, μάλιστα, είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012.

«Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για επτά χρόνια».

Αναφορικώς με την περίοδο υπουργίας του κ. Μεϊμαράκη, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα αεροπλάνα «P-3 Orion» πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009, όταν και με απόφαση του τελευταίου, «τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης».

Αν ο εκσυγχρονισμός τους γινόταν εκείνη την εποχή δεν θα κόστιζε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τόσα χρήματα, ενώ οι σκέψεις για αγορά καινούριων αεροσκαφών δεν προχώρησαν τότε λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία ερχόταν.

Το κάθε αεροσκάφος «P -3» μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ ελέγχει από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τον Μάρτιο, να δαπανηθούν 500 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πόλεμου.

Για «υποκρισία χωρίς όρια» μίλησε ο Κώστας Τασούλας από τη Ν.Δ., σημειώνοντας πως «την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας», τη στιγμή «που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών».

«Πάντα υπάρχουν λεφτά για… όπλα», επισημαίνει Το Ποτάμι, αντιπαραβάλλοντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τα 500 εκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Σημειώνει δε πως ενώ το ποσό για την ανθρωπιστική κρίση δόθηκε με «τυμπανοκρουσίες», για το δεύτερο δεν ενημερώθηκε ούτε ένας.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις στον ελληνικό λαό», σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγορούσε «με εντυπωσιακή ευκολία» τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αγοράζουν όπλα και δεν δίνουν τα χρήματα στον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου