Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τσίπρας στο Tass: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία

Ως μία νέα ευκαιρία για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του στη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ρωσικό TASS. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για κοινές προκλήσεις και πεδία συνεργασίας με τη Ρωσία στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και τη γεωργία, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να λειτουργήσει γεφυρωτικά, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τονίζει τη δυνατότητα αναβάθμισης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη διατήρηση της υφιστάμενης συνεργασίας που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξάγει εκ νέου την αγροτική της παραγωγή στη Ρωσία, όπως επίσης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του τουρισμού από κοινού με τη Ρωσία.

Μιλώντας σχετικά με το, καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, εμπάργκο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που επιβλήθηκε από τη Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, για το θέμα της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την όλη διένεξη ανούσια και βλαπτική για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν προσπάθησαν αρκετά, ώστε να αποτρέψουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους κοινούς αγώνες της Ελλάδας και της Ρωσίας, κατά το παρελθόν, απέναντι στο ναζισμό και με αφορμή αυτό το γεγονός, τόνισε ότι οι κοινές ρίζες και η κοινή πεποίθηση των δύο λαών, οφείλουν να οδηγήσουν τις δύο χώρες πέρα από τις καλές προθέσεις, σε ένα καλύτερο και πιο αξιόλογο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου