Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Φαρσοκωμωδίας συνέχεια…

Μετά τη φαρσοκωμωδία της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2015 («Λαϊκή Συνέλευση» για τα απορρίμματα) στο Δημαρχείο Σικυωνίων, το έργο συνεχίστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Μαρτίου, ενώ σωροί από σκουπίδια παραμένουν σε διάφορα σημεία του Δήμου Σικυωνίων εξ αιτίας της επιλεκτικής αποκομιδής τους. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Από τη Λαϊκή Συνέλευση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Σικυωνίων, κ. Σταματόπουλου για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά την απόφαση του
ΦΟΔΣΑ να κλείσει ο ΧΥΤΑ Κιάτου, δε βγήκε κανένα αποτέλεσμα, ούτε και φωτίστηκαν ιδιαίτερα οι πολίτες, γιατί απλούστατα από ότι φάνηκε δεν υπήρχε τέτοιος στόχος. Στις έντονες ερωτήσεις των πολιτών, γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ ενώ γνωρίζαμε το πρόβλημα πολύ καιρό πριν και τι θα κάνουμε τώρα, η μόνη απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν «θα κάνουμε ανακύκλωση!!!». Για να ξεφύγει από τις οργισμένες, φραστικά, αντιδράσεις των πολιτών κατέφυγε στην προσφιλή του μέθοδο «πέτα τη μπάλα στην εξέδρα», επιτιθέμενος σε ομιλητές με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Κι ενώ ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει από 10 Μαρτίου περίπου (γεγονός που ήταν σε γνώση της Δημοτικής Αρχής) και τα σκουπίδια παραμένουν στα περισσότερα σημεία της πόλης 20 ημέρες τώρα, στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Μαρτίου αρνήθηκε να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης τι επιτέλους σκέπτεται να κάνει, μεταφέροντάς το για…. αργότερα!! Πάλι η ίδια τακτική που μας έφτασε μέχρι εδώ, προσωπικές επιλογές, αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.

Ακόμη και ένα Σχέδιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οριστική διαχείριση, την οποία θέλει να εφαρμόσει στο χώρο της οικολογικής βόμβας του χώρου του πρώην ΧΥΤΑ , μας το παρουσίασε μετά από πολλές πιέσεις μας στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να συνοδεύεται από καμιά οικονομική ανάλυση του κόστους. Μια μελέτη που και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα συζητηθεί στο ΔΣ, αφού η απάντηση του στο αίτημά μας να συζητηθεί άμεσα ήταν: « δεν χρειάζεται ΔΣ για να γίνουν οι προτάσεις, κάντε μας γραπτές προτάσεις και θα τις λάβουμε υπόψη»…

Από πληροφορίες μας από Δημοτικούς Συμβούλους του Ξυλοκάστρου και όχι από τον ίδιο, που απλά το επιβεβαίωσε σε ερώτησή μας, μάθαμε ότι συμφωνήθηκε με το Δήμο Ξυλοκάστρου να μεταφέρει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου έως 30 Ιουνίου 2015 ποσότητες απορριμμάτων στο πλαίσιο του δικαιώματος συμμετοχής μας λόγω της Δημοτικής ενότητας Φενεού, που συμμετείχε στον αρχικό Σύνδεσμο κατασκευής του ΧΥΤΥ (ετήσιο περίπου δικαίωμα 2.500 τόνων ). Σημειωτέον ότι η μηνιαία παραγωγή απορριμμάτων στο δήμο μας είναι περίπου 900 τόνοι.

Σε ερώτησή μας στο ΔΣ τι θα γίνει από τον Ιούλιο και μετά, η ακαταλαβίστικη απάντηση που έδωσε ήταν ότι «ο ΧΥΤΥ έχει αρχίσει να λειτουργεί από την αρχή του χρόνου κι εμείς αρχίζουμε από τώρα, έχουμε περιθώριο να τα πάμε. Τι δεν καταλάβατε;»

Μετά από όλα αυτά, επειδή θεωρούμε ότι η λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή καμία σχέση δεν είχε ούτε σαν στόχος ούτε σαν περιεχόμενο με την ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που είχε αποφασίσει (και δεν πραγματοποιήθηκε) η διαπαραταξιακή επιτροπή του ΔΣ, και οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί ουσιαστικά για τα στάδια της Ανακύκλωσης και της Κομποστοποίησης του τρόπου διαχείρισης που προτείνουμε (Διαλογή στην Πηγή) σε αντιδιαστολή με την οικολογικά και οικονομικά ασύμφορη πρόταση διαχείρισης (Τατούλη- ΤΕΡΝΑ) σε Περιφερειακό επίπεδο, οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αυτοδιοικητική Παρέμβαση Σικυωνίων Πολιτών και Νέα Μεγάλη Σικυωνία δεσμευόμαστε σύντομα να κάνουμε μια εκδήλωση για να ενημερώσουμε πραγματικά τους δημότες για την κατάσταση που βρισκόμαστε και για την πρότασή μας ώστε να καταλάβουν οι πολίτες αυτά που δεν ήθελε να καταλάβουν ο κ. Δήμαρχος με την «τύπου ενημερωτική» λαϊκή συνέλευση. Είναι ο δικός μας τρόπος αντιπαράθεσης στον εμπαιγμό και τον συνεχή αυτοσχεδιασμό του κ. Δημάρχου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων , που συσσωρεύονται καθημερινά στους δρόμους μας.

Η συμμετοχή των πολιτών και η διαμόρφωση της τελικής πρότασης αποτελεί για μας εγγύηση για την επιτυχία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.



Οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο ΔΣ του δήμου Σικυωνίων

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΚΥΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου